علائم کمبود پتاسیم در بدن؛ ریشه خستگی های بی دلیل را بشناسیم
علائم کمبود پتاسیم در بدن را با بروز مشکلات گوناگون قابل شناسایی است؛ زیرا این ماده معدنی در اکثر فعالیتهای بدن نقش دارد و به همین دلیل کمبود یا افزایش آن منجر به مشکلاتی خواهد شد.
هیپوکالمی (Hypokalemia) وضعیتی است که در آن سطح پتاسیم خون شما بیش از حد بالا می رود.
پتاسیم یک الکترولیت با بار مثبت است. الکترولیت ها مواد معدنی هستند که وقتی در آب یا سایر مایعات بدن مانند خون حل می شوند، بار طبیعی مثبت یا منفی دارند. این به حمل بار الکتریکی از طریق بدن شما کمک می کند که به عملکرد بدن شما کمک می کند. پتاسیم کمک می کند:
· ماهیچه های بدن شما منبسط و منقبض می شوند.
· اعصاب سیگنال هایی را بین مغز و بقیه بدن ارسال میکنند.
· مواد زائد را از سلول ها و مواد مغذی خود به سلول های خود منتقل کنید.
· اثرات سدیم (نمک) بر فشار خون شما را جبران کنید.
دراین مقاله از مجله پزشکی ژین طب به بررسی علائم کمبود پتاسیم در بدن میپردازیم.
علت کمبود پتاسیم در بدن چیست؟
کمبود پتاسیم در بدن از جمله عارضههای نادر است که برخی بیماریها یا عوامل دیگر باعث آن میشوند. برخی از این عوامل یا بیماریها عبارتند از:
- اسهال مزمن (ناشی از استفاده بیش از حد از دیورتیکها یا ملینها و بیماری روده تحریکپذیر یا عفونت)
- مصرف داروهای خاص مانند بتا آگونیستها، تئوفیلین، انسولین، دیورتیکها، کورتیکواستروئیدها و ضد میکروبها
- اختلالات اشتها شامل بیاشتهایی عصبی، پاکسازی یا سوء مصرف ملین یا سوء تغذیه
- سندروم کوشینگ
- هیپرآلدوسترونیسم (این وضعیت با آلدوسترون اضافی، نوعی هورمون استروئیدی، در خون مشخص میشود)
- نارسایی کلیه
- اختلالات کلیوی که شامل سندروم بارتر، سندروم گیتلمن و سندروم فانکونی میشوند.
- هیپومنیزیمی (سطح پایین منیزیم)
- سندروم تغذیه مجدد
- مصرف زیاد شیرین بیان
- تعریق بیش از حد
در اغلب موارد بیمارانی که داروهای خاصی را برای درمان بیماری کلیوی خود مصرف میکنند، مانند دیورتیکها، مشکوک به علائم کمبود پتاسیم در بدن هستند.
وقتی پتاسیم بالا باشد چه اتفاقی میافتد؟
شما از طریق غذاها و نوشیدنی هایی که مصرف می کنید پتاسیم دریافت می کنید. به طور معمول، کلیه های شما پتاسیم اضافی را که از طریق ادرار از بدن شما خارج می شود، خارج می کند. اما اگر مقدار زیادی پتاسیم در بدنتان وجود داشته باشد، ممکن است کلیههای شما نتوانند همه آن را حذف کنند و در خون شما تجمع پیدا کند. پتاسیم بیش از حد در خون شما می تواند به قلب شما آسیب برساند، باعث تپش قلب و حتی حمله قلبی شود. شما همیشه نمی توانید تشخیص دهید که سطح پتاسیم شما چه زمانی بالا است.
سطح پتاسیم ایمن یا نرمال چیست؟
سطح پتاسیم معمولی برای بزرگسالان بین 3.5 تا 5.0 میلی مول در لیتر (mmol/L) است. هیپرکالمی زمانی رخ می دهد که سطح پتاسیم از 5.5 میلی مول در لیتر بالاتر رود. سطح پتاسیم بالای 6.5 میلی مول در لیتر می تواند باعث مشکلات قلبی شود که نیاز به مراقبت فوری پزشکی دارد.
هایپرکالمی چقدر شایع است؟
در جمعیت عمومی ایالات متحده، هیپرکالمی نادر است. کارشناسان پزشکی تخمین می زنند که 2 تا 3 درصد افراد دارای سطوح بالای پتاسیم هستند. با این حال، اگر بیماری مزمن کلیوی (CKD) دارید، تا سه برابر بیشتر احتمال دارد به هیپرکالمی مبتلا شوید. بیش از نیمی از کسانی که CKD دارند اما نیازی به دیالیز ندارند، در نهایت سطح پتاسیم بالایی دارند.
علائم کمبود پتاسیم ومنیزیم در بدن را بشناسید
در ادامه به رایجترین علائم کمبود پتاسیم در بدن خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.
ضعف و خستگی |
اختلال در تولید انسولین جذب نشدن مواد مغذی عضلات انقباضات ضعیفتری تولید میکنند |
ضعف و گرفتگی عضلات |
اختلال در انتقال سیگنالهای مغز برای تحریک انقباضات و جلوگیری از آن ها |
مشکلات گوارشی |
اختلال در هضم با ضعف انقباض عضلات گوارشی |
بیماری های قلبی |
اختلال در تنظیم انقباض قلبی |
مشکلات تنفسی |
اختلال در انقباض ریه ها |
گز گز شدن بدن |
اختلال در عملکرد اعصاب |
تکرر ادرار |
اختلال در کار کلیه ها |
فشار خون بالا |
کلیهها سدیم را دوباره به جریان خون بازجذب میکنند |
برای کمبود پتاسیم چی بخوریم؟
در بیشتر موارد هیپوکالمی باید توسط پزشک متخصص درمان شود. هیپوکالمی خفیف تا متوسط معمولا با مکملهای خوراکی پتاسیم درمان خواهند شد. اما در مواردی که کمبود پتاسیم در اثر علل و بیماریهای دیگری ایجادشده باشد، پزشک باید علت اصلی را درمان کند.
توجه داشته باشید که رژیم غذایی غنی از پتاسیم معمولا برای درمان هیپوکالمی کافی نیست. زیرا بیشتر پتاسیم موجود در غذا با فسفات جفت میشود نه کلرید پتاسیم که مناسبتر است. در اغلب موارد هیپوکالمی با کمبود شدید کلرید رخ میدهد. به همین دلیل برای رفع کمبود این دو ماده از مکملهای کلرید پتاسیم استفاده میشود.
پزشکان برای درمان هیپوکالمی خفیف تا متوسط مکملهای 60 و 80 میلیمول را برای چند روز تا چند هفته تجویز میکنند. در صورتی که برای کمبود پتاسیم شدید از نمونههای داخل وریدی استفاده میشود. برای جلوگیری از خطر هیپرکالمی (پتاسیم خون بالا)، تزریق این ماده باید توسط پزشک انجام شود.
همچنین آووکادو، سبوس غلات، ماهی و کره بادام زمینی حاوی پتاسیم هستند. پیروی از یک رژیم غذایی غنی از پتاسیم برای سلامتی مفید است. با این کار میتوان از علائم کمبود پتاسیم در بدن جلوگیری کرد.
آیا هیپرکالمی قابل پیشگیری است؟
بهترین راه برای پیشگیری از هیپرکالمی این است که از سلامت کلیه خود آگاه باشید و میزان پتاسیمی را که در بدن خود وارد می کنید محدود کنید. اگر در خطر هیپرکالمی هستید، با یک ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی صحبت کنید. ممکن است شما را به یک نفرولوژیست ارجاع دهند. نفرولوژیست پزشکی است که در شرایطی که کلیه های شما را تحت تاثیر قرار می دهد تخصص دارد
پرتکرارترین سوالات در مورد علائم کمبود پتاسیم در بدن
آیا نوشیدن آب باعث کاهش پتاسیم می شود؟
مصرف بیش از حد آب ممکن است منجر به کاهش پتاسیم شود که یک ماده مغذی ضروری است. این ممکن است علائمی مانند پا درد، سوزش، درد قفسه سینه و غیره ایجاد کند.
آیا ویتامین D بر سطح پتاسیم تأثیر می گذارد؟
به طور کلی، عدم تعادل پتاسیم با اختلال در متابولیسم ویتامین D همراه نیست، اما زمانی که هر دو وجود داشته باشند، میتوانند گردش خون موثر را به خطر بیندازند.
سطح طبیعی پتاسیم چقدر است؟
پتاسیم بر حسب میلی اکی والان در لیتر (mEq/L) اندازه گیری می شود. نتایج طبیعی حدود: 3.5 تا 5.2 mEq/L برای بزرگسالان است. 3.4 تا 4.7 mEq/L برای کودکان 1 تا 18 ساله.