علائم اولیه آنفولانزا چیست؟ تشخیص سریع، درمانی موثر
با پی بردن به اینکه علائم اولیه آنفولانزا چیست میتوانید در مواجهه با این بیماری، قبل از تشدید یافتن نشانهها اقدامات لازم را انجام دهید. آنفولانزا از بیماریهای مسری تنفسی است که میتواند دوره نقاهت طولانی داشته باشد.
به کمک داروهای ضدویروسی و واکسن میشود خطر ابتلا به آن را به حداقل رساند. همچنین با استراحت، استفاده از داروها، رعایت مراقبتهای بهداشتی و دستور غذایی متناسب با این بیماری، علائم را خاموش کرد و روند بهبودی را سرعت بخشید. برای محافظت از خود در مقابل این بیماری میتوانید از خدمات مجموعه «ژین طب» نیز کمک بگیرید. در ادامه با ما باشید تا اطلاعات بیشتری در مورد علائم و نشانههای اولیه آنفولانزا به شما ارائه دهید.
شناخت آنفولانزا و تفاوت آن با سرماخوردگی
دانستن اینکه علائم اولیه آنفولانزا چیست و شناختن بیماری به شما کمک میکند تا بهتر از خود مراقبت کنید و درصورت نمایان شدن نشانهها، اقدامات سریع برای درمان را لحاظ کنید. آنفولانزا (Influenza) از جمله بیماریهای تنفسی و واگیردار است که توسط ویروسهایی با همین نام شکل میگیرد و بسیاری افراد، این بیماری را با سرماخوردگی اشتباه میگیرند. این درحالی است که آنفولانزا توسط یک ویروس و بهصورت ناگهانی ظاهر میشود.
سرماخوردگی توسط تعدادی از ویروسهای مختلف مانند راینوویروسها یا ویروسهای فصلی ایجاد میشود و با علائمی خفیفتر همراه است. همچنین سرماخوردگی در بیشتر موارد منجر به عوارض جدی نمیشود و در مقابل آنفولانزا میتواند خطرآفرین شود.
باتوجه به علائم آنفولانزا میشود فهمید که این بیماری شدیدتر از سرماخوردگی است و با درجههای مختلف در میان افراد به نسبت سیستم ایمنی و تنفسی، خود را نشان میدهد. قبل از پی بردن به اینکه علائم اولیه آنفولانزا چیست باید بدانید که کودکان، افراد مسن، زنان باردار یا افرادی که دچار مشکلات تنفسی یا بیماریهای سیستم ایمنی هستند بیشتر در خطر ابتلا به این ویروسها قرار میگیرند.
همچنین این بیماری در فصول مختلف ممکن است رخ دهد اما از پاییز تا اوایل بهار، شدت شیوع آنفولانزا بیشتر است. گزینههای پیشگیریکننده بسیاری برای مقابله با ویروسهای این بیماری وجود دارند اما سادهترین و بهترین آنها استفاده از واکسن و داروهای ضدویروس است.
بیشتر بدانید: غذا برای سرماخوردگی؛ ۶ غذایی که درمان سرماخوردگی و آنفولانزا را تضمین میکند
علائم اولیه آنفولانزا چیست؟
برای مقابله با این بیماری باید بدانید علائم اولیه آنفولانزا چیست و همچنین به این امر واقف باشید که این علائم در مراحل اولیه شدید و ناگهانی ظاهر میشوند. بنابراین پیشنهاد این است که در فصول شیوع آنفولانزا از خود بیشتر محافظت کنید و با افراد درگیر با این بیماری، فاصله را رعایت کنید.
از علائم اولیه آنفولانزا میتوان موارد زیر را نام برد:
ضعف، خستگیهای مفرط و بیش از اندازه
از اولین نشانههای آنفولانزا که قبل از دیگر علائم نمایان میشوند ضعف و خستگیهای مداوم است. استراحت و محدود کردن فعالیتها کمک میکند تا سیستم ایمنی تقویت شود و توان مبارزه با ویروس را پیدا کنید.
بیشتر بدانید: ویتامین C ابرقهرمانی با 5 فایده ضروری برای پوست و بدن
تب، لرز و بدن درد
در آنفولانزا ممکن است احساس لرز قبل از ایجاد تب به وجود آید و بههمراه آن بدن دردهای شدید داشته باشید. برای اینکه بهتر بفهمید علائم اولیه آنفولانزا چیست بدانید که تب بالای ۳۸ درجه از نشانههای بارز این بیماری محسوب میشود. استفاده از مسکنها مانند استامینوفن و ایبوپروفن در این شرایط کمککننده هستند.
سرفههای خشک یا خس خس سینه
سرفههای خشک، خس خس سینه و گرفتگی قفسه سینه از دیگر علائم آنفولانزا هستند که باید جدی گرفته شوند. درصورتی که مشکلات تنفسی دیگری همچون آسم یا آمفیزم دارید یا درگیر خلط رنگی شدید و احساس بوی بد بههمراه سرفهها داشتید باید برای درمان، زودتر اقدام کنید. هیدراته نگه داشتن بدن و استفاده از قطره سرفه یا داروی آن، برای خاموش کردن این علائم کمککننده هستند.
گلودرد و تورم شدید در این ناحیه
تورم و احساس درد شدید در گلو به هنگام قورت دادن غذا یا نوشیدنی از دیگر نشانههای آنفولانزا است و ممکن است با پیشرفت عفونت ویروسی مواجه شده باشید. استفاده از نوشیدنیهای گرم و بدون کافئین، سوپ و آب ولرم بههمراه کمی نمک و جوش شیرین در این مواقع اثرگذار هستند.
علاوهبر موارد گفته شده در برخی از گونههای ویروس آنفولانزا ممکن است اسهال، حالت تهوع یا استفراغ و درد معده نیز به چشم خورد. این مشکلات گوارشی با تشدید بیماری بیشتر میشوند و احتمال دارد شرایط را سخت کنند. علائم گوارشی ممکن است حاد و غیرقابل تحمل شوند که منجر به بروز عوارضی مثل کمآبی بدن میشود.
بیشتر بدانید: درمان آنفولانزا در کودکان؛ علائم و روشهای درمان آنفولانزا جدید ۱۴۰۱
علائم هشداردهنده و عوارض آنفولانزا
گروه زیادی از افراد هستند که میتوانند در معرض خطر بالاتری برای آنفولانزا قرار بگیرند و علائم شدیدتری را تجربه کنند. با دانستن اینکه علائم اولیه آنفولانزا چیست و با تشدید این علائم و نشانهها، باید نسبت به این بیماری نگران شوید و اقدامات جدیتری را انجام دهید. علائم هشداردهنده آنفولانزا عبارتاند از:
- تنگی نفس یا مشکل در تنفس
- دردهای شدید در قفسه سینه
- تغییر رنگ پوست و لبها به رنگ آبی
- احساس گیجی شدید
- استفراغهای شدید و مداوم
- تشدید سرفهها
- تب مکرر و قطع نشدن آن
- سرگیجههای ناگهانی
درصورت مشاهده این علائم باید اقدامات اورژانسی انجام گیرد و تحت کنترل پزشک، درمان را ادامه دهید. توجه داشته باشید که این علائم میتوانند برای نوزادان، کودکان و افراد مسن متفاوت باشند و خطرات بیشتری را در پی داشته باشد. همچنین ممکن است روند بهبودی طولانی شود و باعث ایجاد عوارض جانبی شود.
از عوارض آنفولانزا میتوان موارد زیر را نام برد:
- برونشیت
- ذاتالریه
- عفونت گوش
- سینوزیت
- آنسفالیت
افرادی که ناراحتیهای تنفسی و قلبی دارند یا کسانی که سیستم ایمنی بدن آنها ضعیفتر است احتمال دارد بیشتر در خطر ابتلا به عوارض آنفولانزا قرار گیرند. بهطور معمول طی یک الی 2 هفته علائم این بیماری کاهش پیدا میکنند و روند بهبودی بعد از چند روز، سریعتر طی میشود.
بعد از شناختن اینکه علائم اولیه آنفولانزا چیست میشود گفت که در بیشتر مواقع با رسیدگیهای به موقع، طی ۷ روز این بیماری درمان میشود و خطری ایجاد نمیکند. استفاده از داروهای ضدویروسی مانند تامیفلو (tamiflu) و واکسن از موارد پیشگیریکننده به شمار میروند. همچنین با استراحتهای کافی و استفاده از داروهای کنترلکننده در طول دوره بیماری، شرایط بهبود جسمانی را فراهم میکنید و در نهایت آنفولانزا درمان میشود.
بیشتر بدانید: واکسن آنفولانزا؛ ناشنیده هایی درباره واکسنهای موجود
بایدها و نبایدها برای آنفولانزا
شناختن اینکه علائم اولیه آنفولانزا چیست کمک میکند تا در مراحل نخست این بیماری اقدامات لازم را انجام دهید. آنفولانزا یک بیماری واگیردار و مسری است که میتواند به سرعت پیش رود و افراد بیشتری را درگیر سازد. بنابراین با رعایت اصول مراقبتی، بایدها و نبایدها میتوانید خطر شیوع این بیماری را برای اطرافیان خود به حداقل رسانید.
یکی از روشهای انتقال ویروس آنفولانزا ازطریق قطرات بزاق دهان است که فرد بیمار با سرفه یا عطسه، دیگران را در معرض این ویروسها قرار میدهد. تنفس هوای حاوی ویروس آنفولانزا یا تماس با اشیایی که قطرات بزاق بر آنها نشسته است، بیشترین راه سرایت این بیماری شناخته شده است. با فاصله گرفتن از دیگران در دوره درمان و استفاده از ماسکهای پزشکی میتوانید این خطر را کاهش دهید.
همچنین با استراحت کردن در دوره نقاهت علاوهبر اینکه به درمان خود کمک میکنید، خطر شیوع ویروس را نیز میکاهید. برای کنترل انتشار ویروس بهتر است دستهای خود را بهطور مرتب، حدود ۲۰ ثانیه با آب و صابون بشویید. میتوانید از دستمال مرطوب ضدباکتری هم استفاده کنید و سایر موارد بهداشتی را هم در کنار آن رعایت کنید.
کمک بزرگ دیگری که میتوانید برای بهبود آنفولانزا انجام دهید این است که در این دوره، رژیم غذایی سالم و درمانی داشته باشید. میوهها و سبزیجات سرشار از ویتامین، استفاده زیاد از مایعات کمقند و کمکافئین را در دستور غذایی خود لحاظ کنید. در ادامه از غذاهای فرآوری شده و شکر اجتناب کنید و به جای آن از مواد مغذی استفاده کنید.
باتوجه به اینکه آنفولانزا خود یک بیماری تنفسی است و به شدت ریهها را تحریک میکند، استفاده از نیکوتین و سیگار کشیدن در این دوره باعث تشدید علائم این بیماری میشود.
توجه داشته باشید که تنها دانستن اینکه علائم اولیه آنفولانزا چیست کاری را برای درمان از پیش نمیبرد و باید طبق دستورات پزشک بهبود یابید. این را هم بدانید که ممکن است بعد از دو هفته علائم کاهش یابند و فکر کنید که دوره درمان تکمیل شده است اما بعد از آن، به سرعت نشانهها بازگردند و شدیدتر شوند؛ بنابراین تا درمان کامل مراقب باشید.
سخن پایانی
اینکه بدانیم علائم اولیه آنفولانزا چیست تا حد زیادی کمک میکند تا بهخاطر شباهت این بیماری با دیگر بیماریهای تنفسی، هنگام درگیری با این بیماری اقدامات بهتری انجام دهید.
آنفولانزا یک بیماری پیشرونده و مسری محسوب میشود اما اگر در مراحل اولیه مراقبتهای درمانی بهخوبی صورت گیرد خطرات زیادی را در پی نخواهد داشت و میشود شیوع آن را کنترل کرد. همچنین میتوانید از داروهای پیشگیریکننده و واکسنها استفاده کنید تا خطر ابتلا به آن را به حداقل رسانید.
پرسش های پرتکرار در زمینه علائم اولیه آنفولانزا چیست
1. علائم اولیه آنفولانزا چیست؟
ضعف، خستگیهای مفرط و بیش از اندازه، تب و لرز، بدندرد، سرفههای خشک، درد قفسه سینه و گلودرد از علائم اولیه هستند و در مواردی ممکن است مشکلات گوارشی را نیز بههمراه داشته باشد.
2. علائم هشداردهنده آنفولانزا کدامند؟
مشکلات تنفسی، دردهای شدید در قفسه سینه، تکرار در تب، تغییر رنگ پوست و لبها به آبی، استفراغهای شدید و مداوم، تشدید سرفهها، سرگیجههای ناگهانی و طولانی شدن دوره درمان میتواند جزو موارد هشداردهنده باشند و باید اقدامات اورژانسی انجام گیرد.
3. عوارض آنفولانزا چیست؟
برونشیت، ذاتالریه، عفونت گوش، سینوزیت و آنسفالیت از عوارض آنفولانزا به شمار میروند که میتوانند برای کودکان، افراد سالخورده و زنان باردار خطرناکتر باشند.