تغذیه و سلامت خانواده

دمنوش آویشن: دم کرده گیاهی معطر و مفید

در دنیای دمنوش‌های گیاهی، دمنوش آویشن به عنوان یک نوشیدنی معطر و مفید برای سلامتی، شناخته شده است. این دم کرده گیاهی منحصر به فرد که از برگ‌های گیاه آویشن تهیه می‌شود؛ قرن‌ها به دلیل خواص درمانی و طعم دلپذیر مورد توجه بوده است. چای آویشن، از تاریخچه غنی آن گرفته تا فواید سلامتی متعدد، به انتخابی محبوب در میان علاقه‌مندان به چای و نوشیدنی‌های گرم، تبدیل شده است. در این مقاله از ژین طب، به دمنوش آویشن، فواید و نحوه آماده کردن آن، می‌پردازیم. پیشنهاد می‌کنیم که شما نیز تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.

تاریخچه مختصری از دمنوش آویشن

آویشن که با نام علمی Thymus vulgaris شناخته می‌شود، گیاهی چند ساله از خانواده نعناع است. آویشن، تاریخچه دیرینه‌ای دارد که به دوران باستان باز می‌گردد، زمانی که به دلیل خواص دارویی آن به طور گسترده مورد استفاده قرار می‌گرفت. مصریان باستان، از آویشن برای مومیایی کردن استفاده می‌کردند، در حالی که یونانی‌ها و رومی‌ها آن را به دلیل توانایی‌های شفابخشش ارزشمند می‌دانستند و از آن به عنوان نماد شجاعت استفاده می‌کردند. آویشن حتی راه خود را به فولکلور و باورهای بسیاری از فرهنگ‌ها باز کرد که اغلب با نشان قدرت، محافظت و پاکسازی همراه بود.

نحوه آماده سازی دمنوش آویشن

خواص دمنوش آویشن بریا سلامتی بدن | ژین طب

دمنوش آویشن را می‌توان به راحتی با استفاده از برگ‌های تازه یا خشک این گیاه، تهیه کرد. در اینجا یک روش ساده برای دم کردن فنجان دمنوش آویشن را آورده‌ایم:

  • مرحله اول: یک قاشق چایخوری برگ آویشن خشک یا دو قاشق چای خوری برگ آویشن تازه را در قوری بریزید.
  • مرحله دوم: یک فنجان آب را بجوشانید و روی برگ‌های آویشن بریزید.
  • مرحله سوم: اجازه دهید مخلوط حدود 5-10 دقیقه دم بکشد.
  • مرحله چهارم: نوشیدنی را صاف کنید تا برگ ها جدا شوند.
  • مرحله پنجم: در صورت تمایل این دمنوش را با عسل یا یک شیرین کننده طبیعی، شیرین کنید.

دمنوش آویشن را می‌توان با گیاهان دیگر مانند بابونه یا بادرنجبویه نیز ترکیب کرد تا طعمی منحصر به فرد ایجاد کند. علاوه بر این، گونه‌های مختلفی از آویشن وجود دارد که هر کدام طعم و عطر خاص خود را دارند. انواع رایجی که برای چای استفاده می‌شوند شامل آویشن لیمویی، آویشن پرتقال و آویشن فرانسوی هستند که هر کدام رنگ و بوی خاص خود را به همراه دارند.

بیشتر بدانید: دمنوش بابونه؛ ۹ خواص مهم برای درمان بیماری‌های گوارشی و اعصاب

فواید دمنوش آویشن برای سلامتی

دمنوش آویشن نه تنها طعمی لذت بخش دارد، بلکه به لحاظ فواید نیز یک نوشیدنی گرم، عالی محسوب می‌شود. این دمنوش سرشار از ویتامین‌ها، مواد معدنی و آنتی اکسیدان‌ها است و ثابت شده که یک داروی گیاهی ارزشمند برای پیشگیری از ابتلا به بیماری‌های مختلف و کمک به درمان آن‌ها است. بیایید برخی از مزایای سلامتی قابل توجه دمنوش آویشن را بررسی کنیم:

1. تقویت سیستم ایمنی بدن با گیاهی مقوی

دمنوش آویشن، حاوی ویتامین‌های ضروری مانند ویتامین C است که به تقویت سیستم ایمنی کمک می‌کند و به طور کلی موجب ارتقا وضعیت سلامتی بدن خواهد شد. پس با این اوصاف مصرف این دمنشو در زمان سرماخوردگی، انفولانزا و حتی بیماری‌های عفونی توصیه می‌شود. زیرا با ویتامین C و خواص خود به روند درمان کمک می‌کند.

2. کاهش وزن و رسیدن به تناسب اندام

اگر چه نوشیدن دمنوش آویشن به تنهایی، باعث لاغری نخواهد شد؛ اما این چای گیاهی، به کاهش وزن کمک کرده و می‌‌تواند در کنار ورزش و رعایت رژیم غذایی، روند لاغری را تسریع کند. لازم به ذکر است که قبل از مصرف این دمنوش برای کاهش وزن با مربی خود مشورت کنید.

3. بهبود تنفس و خلط آوری با اثرات آنتی اکسیدانی

روغن‌های فرار موجود در آویشن، دارای خواص خلط‌آور هستند و می‌توانند به تسکین سرفه، کاهش احتقان قفسه سینه و تسکین شرایط تنفسی کمک کنند. از این روی دمنوش آویشن برای تسکین به دردهای قفسه سینه و سرفه در دوران سرماخوردگی و آنفولانزا، بسیار کمک کننده است.

بیشتر بدانید: لاغری با چای آلبالو شایعه نیست؛ همراه با ۱۲ خواص چای آلبالو

4. کمک به هضم غذا و بهبود عملکرد گوارشی

دمنوش آویشن به طور سنتی برای کمک به هضم غذا، کاهش نفخ، گرفتگی عضلات، و ارتقای سلامت بهتر گوارش استفاده می‌شده است. شما نیز می‌توانید از این دمنوش برای کمک به هضم غذا و جلوگیری از مشکلات گوارشی، کمک بگیرید. پس در این شرایط حتما از این گیاه در انواع غذاهای خود استفاده کنید.

5. کاهش و کنترل التهابات بدن

دمنوش آویشن، حاوی ترکیباتی با خواص ضد التهابی است که ممکن است به کاهش التهاب در بدن و کاهش علائم مرتبط با آرتریت و سایر اختلالات التهابی کمک کند. نوشیدن این دمنوش، کمک خواهد کرد تا بدن در شرایط بهتری قرار گرفته و التهابات آن، کاهش پیدا کند.

6. خواص ضد میکروبی

آویشن دارای خواص ضد میکروبی طبیعی از جمله تیمول است که از سلامت کلی دهان و دندان حمایت کرده و با عفونت‌های مختلف مبارزه می‌کند. نوشیدن این دمنوش، به سلامت لثه‌ها نیز کمک خواهد کرد.

7. آرام بخشی و تسکین استرس

رایحه تسکین دهنده دمنوش آویشن، به کاهش استرس، اضطراب و افزایش آرامش کمک کرده و این خواص، نوشیدنی گرم آویشن را به گزینه‌ای عالی برای استراحت پس از یک روز طولانی تبدیل می‌کند. به جز این، به طور کلی دمنوش آویشن، طعم و عطری عالی دارد و نوشیدن آن، لذت‌بخش به نظر می‌رسد.

بیشتر بدانید: دمنوش به لیمو با ۷ خاصیت؛ از بخشیدن آرامش تا کمک به لاغری

اقدامات احتیاطی و ملاحظات

در حالی که دمنوش آویشن به طور کلی برای مصرف بی‌خطر است، رعایت برخی اقدامات احتیاطی ضروری به نظر می‌رسد:

  1. آلرژی: برخی از افراد ممکن است به آویشن یا سایر گیاهان خانواده نعناع حساسیت داشته باشند. اگر آلرژی شناخته شده‌ای دارید، توصیه می‌شود قبل از مصرف دمنوش آویشن با یک متخصص مشورت کنید.
  2. 2. بارداری و شیردهی: زنان باردار یا شیرده باید احتیاط کنند و قبل از استفاده از دمنوش آویشن در برنامه غذایی خود با پزشک، مشورت داشته باشند.
  3. 3. تداخلات دارویی: دمنوش آویشن ممکن است با برخی داروها مانند رقیق کننده های خون یا دیورتیک‌ها تداخل داشته باشد. به طور کلی اگر داروی خاصی مصرف می‌کنید، پیش از استفاده مستمر از این دمنوش، با پزشک خود، صحبت کنید.

در صورت مشاهده هر گونه حساسیت یا عکس العمل بعد از نوشیدن این دمنوش گیاهی، مصرف آن را قطع کنید.

ویتامین‌ها و مواد مغذی دمنوش آویشن

نحوه دم کردن آویشن برای بهبود گوارش و سیستم های مختلف | ژین طب

دمنوش آویشن، سرشار از ویتامین‌ها و مواد مغذی مختلف است. در اینجا برخی از ویتامین‌ها و مواد مغذی رایج در چای آویشن را آورده‌ایم:

  • ویتامین C: آویشن حاوی مقدار زیادی ویتامین C است که به دلیل خواص آنتی اکسیدانی و نقش آن در حمایت از سیستم ایمنی شناخته شده است.
  • ویتامین A: چای آویشن، منبعی غنی از ویتامین A است که برای حفظ بینایی سالم، تقویت رشد سلولی و حمایت از سیستم ایمنی، کاربرد دارد.
  • آهن: آویشن حاوی آهن است، یک ماده معدنی ضروری برای تولید گلبول‌های قرمز خون و انتقال اکسیژن در سراسر بدن که مصرف آن را برای افراد دچار کم خونی، مفید می‌سازد.
  • منگنز: آویشن منبعی از منگنز است، یک ماده معدنی کمیاب که در متابولیسم، سلامت استخوان‌ها و دفاع آنتی اکسیدانی نقش دارد.
  • فیبر: آویشن حاوی مقادیر کمی فیبر رژیمی است که می ‌واند به هضم سالم کمک کرده و احساس سیری را تقویت کند.
  • آنتی اکسیدان‌ها: آویشن حاوی چندین ترکیب با خواص آنتی اکسیدانی از جمله تیمول، لوتئین و زآگزانتین است. این آنتی اکسیدان‌ها به محافظت از سلول‌ها در برابر آسیب‌های ناشی از رادیکال‌های آزاد، کمک می‌کنند.

بیشتر بدانید: معرفی بهترین قرص جوشان ویتامین C موجود در بازار

توجه داشته باشید که غلظت این ویتامین‌ها و مواد مغذی بسته به عواملی مانند روش تهیه، شرایط رشد و نحوه فرآوری آویشن، متفاوت هستند.

چه کسانی نباید دمنوش آویشن، بنوشند؟

افرادی که به آویشن یا سایر گیاهان خانواده نعناع حساسیت دارند، باید از مصرف چای آویشن خودداری کنند. آلرژی ها می توانند از نظر شدت متفاوت باشند، بنابراین در صورت مشکوک شدن یا داشتن آلرژی شناخته شده به آویشن یا گیاهان مرتبط، ضروری است که با یک پزشک متخصص مشورت کنید.

همان طور که در بالا نیز اشاره کردیم؛ زنان باردار یا شیرده باید در مصرف چای آویشن احتیاط کنند. البته مدرک ثابت شده‌ای در خصوص مضر بودن آویشن برای دوران بارداری یا شیردهی وجود ندارد، اما به طور کلی بهتر است که در این دوران، ملاحظات بیشتری را در خصوص تغذیه خود، در نظر داشته باشید.

سوالات متداول

آیا دمنوش آویشن، قند دارد؟

خیر، مگر این که برای تهیه آن از شیرین کننده استفاده کرده باشید.

میزان کالری آویشن چقدر است؟

در هر 100 گرم برگ آویشن تازه، به اندازه 101 کیلوکالری انرژی داریم.

طبع آویشن چیست؟

طبع گیاه آویشن گرم و خشک بوده و مصلح آن، سرکه انگور است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا