درمان كمر درد، انواع راه های درمان و معرفی روش های خانگی
درمان كمر درد در بیشتر مواقع با استفاده از روش خانگی کاملا امکانپذیر است. کمر درد، بیماری خطرناکی نیست و بهراحتی قابلدرمان است. برخی افراد نمیدانند درد شدید کمر نشانه چیست؟ یا با راه درمان کمر درد آشنایی ندارند. در این مقاله از ژین طب قصد داریم درباره کمردرد، انواع آن و روشهای درمان خانگی کمر درد صحبت کنیم. همراه ما باشید.
کمر درد چیست؟
کمر درد یکی از رایجترین مشکلاتی است که افراد با سنین مختلف ممکن است آن را تجربه کنند. امکان دارد به دلیل انجام فعالیتهای سنگین، زمین خوردن یا دیگر مشکلات پزشکی، ستون فقرات بهمرورزمان دچار التهاب یا تغییراتی شوند. در نتیجه در ناحیه کمر گرفتگی یا درد احساس میشود. خوشبختانه راه های درمان کمر درد با استفاده از روش سریع در منزل در بیشتر موارد بیمار را از مراجعه به پزشک بی نیاز میکند.
ارتباط بین کمر درد با بیماریهای دیگر
بیماریهایی هستند که باعث ایجاد التهاب یا درد در ناحیه کمر میشوند. این بیماریها عبارتند از:
- پوکی استخوان
- مشکلات کلیوی
- عفونتها
- سرطان ستون فقرات
- آرتروز
مشکل سیاتیک، دیسک مهرهها، مشکلات سیستم عصبی نخاع، مشکلات ناحیه لگن و شکم هم در بروز کمر درد تأثیر دارند.
انواع کمر درد
بهطور کلی بیماری کمر درد بر اساس مدتزمان درد به سه دسته تقسیم میشود. بیماریهایی که در دسته مدتزمان شروع درد قرار میگیرند شامل سه نوع شدید، حاد و مزمن هستند. کمر درد شدید به دلیل انجام فعالیتهای سنگین، آسیب جزئی به ستون فقرات، درد شدید کمر در بارداری، نشستن نادرست و موارد این چنینی به وجود میآیند و پس از گذشت چند روز از بین میروند.
کمر درد حاد کمتر از یک ماه طول میکشد، اما هرچه سریعتر باید درمان شود. کمر درد مزمن چیست؟ کمر درد مزمن شامل دردهایی است که بیش از یک ماه ادامه دارد و مشکل جدیتری مانند پارگی دیسک را نشان میدهد. درد شدید کمر سمت چپ (پارگی دیسک سمت چپ) و درد شدید کمر سمت راست (پارگی دیسک سمت راست) در دسته مزمن قرار میگیرند. به همین دلیل در این شرایط پیگیری درد و درمان كمر درد بسیار مهم است.
در صورت مشاهده هرگونه علائم درد باید به فکر درمان كمر درد باشید تا از بروز مشکلات جدیتر جلوگیری نمایید. درمان کمر درد به دو روش خانگی و پزشکی صورت میگیرد که در ادامه مقاله درباره آن توضیح خواهیم داد.
چه کسانی دچار کمر درد میشوند و روش درمان كمر درد چیست؟
همانطور که گفتیم تمامی گروههای سنی فارغ از جنسیت ممکن است به کمر درد دچار شوند.
- بزرگسالان
کمر درد بزرگسالان را در هر سنی (از 18 سالگی به بالا) تحتتأثیر قرار میدهد.
- زنان
خانمها نسبت به آقایان بیشتر به کمر درد دچار میشوند. از دلایل کمر درد در زنان میتوان به دردهای دوران قائدگی، دوران بارداری، یائسگی، پوکی استخوان، بیماری سیاتیک و مشکلات مربوط به دیسک اشاره کرد.
- مردان
معمولا برخی از علل کمر درد در آقایان با خانمها مشترک است، اما انجام کارهای سنگین، بیماری اسپاسم ستون فقرات، آرتروز، انجام فعالیتهای ورزشی سنگین، نشستن زیاد در محل کار، شکستگی یا صدمه ناشی از تصادف هم از موارد شکلگیری این بیماری در آقایان هستند.
- کودکان
سرماخوردگی، وجود التهاب، انجام حرکات ورزشی نامناسب، سرطان ستون فقرات از دلایل شکلگیری این بیماری در کودکان هستند که با علائم درد مزمن، درد شدید، تب و لرز، کاهش ناگهانی وزن، احساس ضعف و درد پاها همراه است.
در صورتی که کمر درد به خاطر بیماری و آسیبهای جدی نباشد، درمان کمر درد با تغییر سبک زندگی یا مصرف کوتاهمدت داروها میسر خواهد بود.
علتهای کمر درد
علت درد کمر و لگن متفاوت است. مواردی مانند سرطان ستون فقرات، آرتریت، پوکی استخوان، سیاتیک، عفونت ستون فقرات، بیماریهای التهابی لگن، بارداری و… با بیماری کمر درد در ارتباط هستند.
معمولا کمر درد بهخاطر آسیب به ستون فقرات، مهرهها و نخاع رخ میدهد؛ بنابراین عواملی چون کشش ماهیچهها یا رباطها، آسیب به دیسک (فتق یا پارگی) و اسپاسم عضلانی از دیگر دلایل بروز کمر درد محسوب میشوند و درمان كمر درد در این حالت امکانپذیر است. افزایش سن، مشکلات روحی (استرس و اضطراب)، افزایش وزن، انجام فعالیتهای سنگین و نشستن نادرست از دیگر علتهای کمر درد هستند.
علت کمر درد هنگام خواب هم متفاوت است. برخی از این دلایل عبارتند از: وضعیت خواب (خوابیدن روی شکم)، مشکلات مربوط به دیسک (مانند فتق)، عفونت یا درد ستون فقرات، کشیدگی عضلات، آسیب عصبی، انجام فعالیتهای سنگین در طول روز و بیماری مفصلی آرتروز.
کمر درد چه اثری بر عملکرد و زندگی روزانه فرد میگذارد؟
گرفتگی کمر درد، سوزش کمر، درد انتهای کمر و… چه از نوع شدید یا مزمن، در حالت کلی فعالیتهای روزانه فرد بیمار را مختل میکند و سطح کیفیت زندگی آنها را کاهش میدهد. به همین دلیل فردی که به کمر درد مبتلا میشود باید به سرعت به فکر درمان كمر درد خود باشد. زیرا تشدید درد زندگی و عملکرد او را تحت الشعاع قرار میدهد.
پیشگیری از کمر درد
کمر درد، با تقویت عضلات کمر قابل پیشگیری است. برای مثال شاید تاکنون عبارت شل شدن کمر زنان را شنیده باشید، بیشترین دلیل کمر درد در خانمها به خاطر ضعیفی عضلات کمر خواهد بود.
-
تغییر سبک زندگی برای پیشگیری از کمر درد
با قوی نگهداشتن عضلات میتوان به حفاظت و جلوگیری از بروز درد در ناحیه کمر کمک کنیم. مواردی که باید در سبک زندگی خود بگنجانید عبارتند از:
- انجام فعالیتهای ورزشی
فعالیتهای ورزشی اگر به طور صحیح انجام شوند، علاوه بر تقویت عضلات، در درمان کمر درد هم مؤثر هستند. برای پیشگیری از کمر درد حداقل هفتهای دو روز ورزش کنید.
- داشتن یک رژیم غذایی سالم
بهمنظور پیشگیری از بروز کمر درد در برنامه غذایی خود مصرف مواد غذایی سالم و حاوی کلسیم و ویتامین D را قرار هید.
- اجسام سنگین را به شکل صحیح بردارید
برای برداشتن اجسام از روی زمین، باید کمرتان را صاف نگهدارید و زانوهایتان را خم کنید. البته اگر وسایل وزن زیادی داشته باشند، این کار را باید با کمک یک فرد دیگر انجام دهید.
- جلوگیری از افزایش وزن
- تمرین صحیح نشستن و خوابیدن
در ادامه قصد داریم درباره راههای تشخیص و درمان کمر درد صحبت کنیم. اگر شما هم از کمر درد گله دارید، ادامه مقاله را مطالعه نمایید.
تشخیص کمر درد
این بیماری انواع مختلفی دارد؛ بنابراین قبل از درمان کمر درد، باید نوع آن را تشخیص دهیم. البته این کار با کمک پزشک متخصص قابل انجام خواهد شد.
-
علائم کمر درد
نشانههای کلی کمر درد موارد زیر را شامل میشوند:
- کاهش ناگهانی وزن
- تبولرز
- احساس درد در پاها
- درد مهرههای کمر
- درد کمر و پهلو
- درد پایین پاها و زیر زانو
- درد پایین کمر
- التهاب و درد در ستون فقرات
بیاختیاری ادرار و مدفوع، بیحسی اطراف ناحیه تناسلی و پشت (باسن) از دیگر نشانههای کمر درد هستند. درمان كمر درد در این شرایط به فرد بیمار از چندین جهت کمک میکند.
-
معاینه پزشکی
هنگام مراجعه به پزشک، ابتدا سؤالاتی درباره نشانههای بیماری، سابقه پزشکی و شدت درد پرسیده میشود. سپس برای انجام معاینه پزشک متخصص نحوه نشستنوبرخاستن، وضعیت ستون فقرات، وضعیت ماهیچهها، میزان گودی کمر و وضعیت استخوانهای لگن را بررسی میکند تا بتواند نوع بیماری را تشخیص دهد و برای درمان كمر درد اقدام نماید. همچنین امکان دارد برای تشخیص دقیقتر، آزمایشهایی تجویز کند.
-
آزمایشات پزشکی
آزمایشهای پزشکی شامل روشهای امآرآی، سیتی اسکن، رادیوگرافی و میلوگرافی است. این آزمایشات در تشخیص و انتخاب بهترین روش درمان كمر درد بسیار موثرند.
پس از تشخیص بیماری باید برای درمان كمر درد قدام کنید. درمان کمر درد شیوههای مختلفی دارد که در ادامه درباره آن بیشتر توضیح میدهیم.
درمان كمر درد
برای درمان کمر درد چه باید کرد؟ برای پاسخ به این پرسش، در ادامه مقاله راههای درمان کمر درد را ارائه میدهیم.
انواع روشهای درمان کمر درد عبارتند از:
-
درمان خانگی کمر درد
درمان کمر درد در خانه شامل سه مرحله تغذیه، فعالیتهای ورزشی و درمان گیاهی است.
-
درمان با تغذیه
شاید این سؤال برای شما هم پیش بیاید که برای کمر درد چه بخوریم؟ با داشتن یک برنامه غذایی سالم میتوانید انواع این بیماری حتی درد شدید دیسک کمر را درمان کنید. مواد غذایی مؤثر در درمان کمر درد شامل موارد زیر است:
- مصرف کلسیم و پروتئین (لبنیات، حبوبات، تخممرغ)
- مصرف مواد غذایی حاوی فیبر و آنتیاکسیدان (انواع میوه و سبزیجات)
- خوردن غذاهای حاوی ویتامین D و امگا 3 (مصرف ماهی)
برای درمان کمر درد مصرف غذاهای زیر ممنوع است:
- غذاهای شیرینی مانند انواع شیرینی و کیک
- غذاهای حاوی مواد نگهدارنده
- نوشیدنی و خوراکیهای حاوی کافئین
- غذاهای پرچرب و سرخ شده
تغذیه در درمان انواع بیماریها نقش مهمی دارد. با گنجاندن مواد غذایی گفته شده در برنامه رژیمی روزانهتان، درمان کمر درد شدید تا مزمن میسر است.
-
ورزشها و فعالیتهای فیزیکی و نحوه انجام آنها
انجام فعالیتهای ورزشی به درمان کمر درد مزمن، شدید، دیسک کمر، درمان اسپاسم ستون فقرات و درد گودی کمر کمک فراوانی میکند؛ بنابراین اگر شرایط رفتن به باشگاه را ندارید، این تمرینات کششی را در منزل انجام دهید.
-
تمرین کشش زانو تا سینه
برای انجام این تمرین ابتدا باید به پشت، روی زمین دراز بکشید. در حالی که زانوهایتان را خم کردهاید، هر دو پا را صاف روی زمین نگهدارید. با کمک هر دو دست یک زانو را به سمت قفسه سینه بکشید. سپس به مدت 5 ثانیه در این حالت بمانید و ستون فقراتتان را روی زمین فشار دهید. حالا با پای مخالف تکرار کنید. این ورزش کمر درد مزمن را روزانه ۲ تا ۳ بار تمرین نمایید.
-
کششهای چرخشی کمر
یکی دیگر از تمرینات کمر درد مزمن برای درد کمر، کششهای چرخشی است که برای انواع دیگر کمر درد هم مؤثر هستند.
برای انجام این تمرین در حالی که به پشت روی زمین خوابیدهاید، زانوها را خمیده و پاها را صاف روی زمین بگذارید. سپس شانههایتان را محکم روی زمین نگه دارید و هر دو زانو را بهآرامی به یک سمت حرکت دهید و 10 ثانیه صبر کنید.
-
تمرین کشش گربه
ابتدا روی دستها و زانوها قرار بگیرید و بهآرامی زانوهایتان را به نسبت عرض لگن باز کنید. سپس در حالی که کمر خود را قوس میدهید، ناف را به سمت ستون فقرات به سمت داخل بکشید. سپس ماهیچهها را به آرامی از حالت انقباض بیرون آورید و اجازه دهید شکم به سمت پایین بیفتد. این حرکت را روزانه 3 تا 5 بار انجام دهید.
-
تمرین صندلی به جلو خم
این تمرین برای درمان پشت درد و کمر مؤثر هستند. برای این تمرین ابتدا بهصورت صاف بایستید. سپس با کمک یک چهارپایه یا بالشت کوچک، یکی از پاها را روی آن قرار دهید و با وارد کردن فشار به چهارپایه، بهآرامی به سمت جلو خم شوید در حالی که کمرتان را صاف نگهداشتهاید. این حرکت را برای هر پا حدود 30 ثانیه و 3 مرتبه در روز انجام دهید.
-
تمرین پل
برای انجام این تمرین ابتدا روی زمین دراز بکشید، در حالی که زانوهایتان خمیده است، پاها را به نسبت عرض باسن روی زمین قرار دهید. بازوها را در کنار بدن نگهدارید، سپس بهآرامی باسن را از زمین بلند کنید تا بدن یک خط مستقیم از شانه تا زانو تشکیل دهد. دوباره باسن را پایین بیاورید. پس از چند ثانیه استراحت دوباره تمرین را تکرار کنید.
-
کشش دو زانو قلاب شده بهصورت همزمان
برای انجام این تمرین باید به پشت دراز بکشید و یکی از زانوهایتان را روی زانوی دیگر بیاندازید و دستها را زیر زانوی پایینی قلاب کنید. سپس بهصورت همزمان زانوها را به سمت سینه بکشید.
درمان کمر درد شدید در خانه با انجام فعالیتهای ورزشی امکانپذیر است. برای دریافت تمرینات بیشتر با پزشک خود مشورت نمایید.
-
انجام کدام ورزش یا فعالیتهای فیزیکی منجر به تشدید کمر درد میشود؟
انجام ورزشهای هوازی مانند دویدن، درازونشست، فعالیتهای دوچرخهسواری، وزنهبرداری و دیگر حرکات ورزشی سنگین برای افرادی که دچار کمر درد هستند بهخصوص افرادی که دیسک دارند، مناسب نیست.
-
درمان گیاهی کمر درد شدید
مصرف برخی گیاهان دارویی در درمان خانگی کمر درد شدید مؤثر هستند.
- دمنوش بابونه
- دمنوش زنجبیل
- استفاده از روغنهای اکالیپتوس و اسطوخودوس و نعنا (ماساژ)
- روغن آرنیکا (ماساژ)
طیف گستردهای از داروهای گیاهی وجود دارد که هرکدام خواص درمانی مخصوص خود را دارند. برای مصرف هرگونه داروی گیاهی با یک کارشناس طب سنتی مشورت نمایید.
همچنین امروزه استفاده از کمربند های طبی روشی خانگی و سریع برای کاهش درد کمر می باشد. کمربند پلاتینر با استفاده از تکنولوژی uic و بهره مندی از فناوری فراصوت، امواج مادونه قرمز و کلاک پالس انواع دردهای ناحیه کمر را در زمانی کوتاه در خانه درمان میکند.
-
درمان پزشکی
درمان پزشکی شامل دو مرحله تجویز داروهای کمر درد یا جراحی است که بسته بهشدت بیماری مشخص میشود. چندین داروی کمر درد عبارتند از:
- داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی (ایبوپروفن یا ناپروکسن سدیم) برای کمر دردهای خفیف تا متوسط
- ایپوئیدی یا مخدرها بهترین داروی کمر درد شدید هستند.
- داروهای ضدافسردگی مانند دولوکستین و آمیتریپتیلین، بهترین مسکن برای کمر درد نوع مزمن و درمان کمر درد عصبی هستند.
برخی بیماران مشکلات جدیتری (مانند پارگی دیسک) دارند که با روشهای خانگی و دارو قابل درمان نیست؛ بنابراین در جراحی برای آنها پلاتین میگذارند.
برای کمر درد به پزشک با چه تخصصی مراجعه نمایم؟
برای درمان کمردرد یا درمان آن باید به پزشک مراجعه کرد، اما شاید این سوال همیشه وجود داشته باشد که چه متخصصی مناسب کمردرد است؟ برای تشخیص و درمان این عارضه باید به یک متخصص اورتوپد یا فوق تخصص جراح کمر مراجعه کنید.
یادداشت پایانی
درمان کمر درد بیشتر با انجام فعالیتهای ورزشی و داروها میسر است. فقط در صورت مشاهده هرگونه علائم باید به پزشک متخصص مراجعه نمایید.