6 تاثیر گیم بر سلامت روان کودکان که والدین باید بدانند
تاثیر گیم بر سلامت روان نوجوانان و جوانان چیست؟ آیا والدین باید نگران بازی کردن کودکان خود با این بازیهای ویدیویی باشند یا خیر؟ این ویدیو گیمها مزایایی برای کودکان دارد؟ به همین دلیل در این مجله سلامت ژین طب مقاله در مورد تاثیر بازی های رایانه ای بر کودکان خواهیم نوشت. زیرا تعداد زیادی از کودکان، نوجوانان و جوانان در سراسر جهان ساعتهای طولانی در حال بازیهای ویدیویی هستند. پس مهم است که بدانیم که مزایا و معایب این نوع بازیها چیست و چه اثراتی بر سلامت ذهنی و جسمی کودکان میگذارند. در این مطلب با ما همراه باشید تا با مهمترین مزایای گیم بر سلامت روان آشنا شویم.
آیا بازی های ویدیویی مزایایی برای سلامت روان دارند؟
تصورات غلط زیادی در مورد بازیهای ویدیویی و تاثیر آنها بر سلامت روان وجود دارد. حقیقت این است که بازیهای ویدیویی فواید زیادی دارند که برخی از مهمترین آنها شامل توسعه مهارتهای پیچیده، حل مسئله و ترویج تعامل اجتماعی از طریق بازی آنلاین است. بازیهای ویدیویی راهی عالی برای تحریک ذهن و بهبود سلامت روان به حساب میآیند. در ادامه بیشتر با مزایا و تاثیر گیم بر سلامت روان کودکان آشنا خواهیم شد.
مزایا و اثرات تربیتی بازی های رایانه ای و موبایلی بر فرزندان که باید بدانیم
انجام بازیهای ویدیویی فواید زیادی برای سلامت روان دارد. بازیهای ویدیویی میتوانند به افراد کمک کنند تا استرس را از بین ببرید و ذهن خود را به حرکت درآورند. برخی از مزایای مهم ویدیو گیم عبارتند از:
1. تحریک ذهنی مهمترین تاثیر گیم بر سلامت روان نوجوانان و جوانان
بازیهای ویدیویی اغلب پلیر یا بازیکن را به فکر وا میدارند. وقتی بازیهای ویدیویی انجام میدهید، تقریبا تمام قسمتهای مغز شما برای کمک به تفکر سطح بالاتر کار میکند. بسته به پیچیدگی بازی، ممکن است مجبور شوید به سرعت فکر کنید، استراتژی و تجزیه و تحلیل کنید. انجام بازیهای ویدیویی با بخشهای عمیقتر مغز کار میکند که رشد و مهارتهای تفکر انتقادی را بهبود میبخشد.
2. تقویت حس انجام دادن کاری و به پایان رساندن آن با انجام بازیهای ویدیویی
در بازیها اهداف و مقاصدی برای رسیدن به آن وجود دارد. هنگامی که بازیکن به آنها دست مییابد، رضایت زیادی را به او ارمغان میآورد و حسی خوشایند ایجاد میشود. زمانی این حس موفقیت بیشتر میشود که در بازی به بازیکن جام یا نشان خاصی داده شود. در این حالت بازیکن برای به دست آوردن جامها و نشانهای بیشتر، با دقت و تلاش بیشتری به بازی ادامه میدهد.
3. بهبود سلامت روان با تاثیر بازی های رایانه ای بر دانش آموزان
صرف نظر از نوع، انجام بازیها میتواند به بهبود آسیبهای روانی و حتی جسمی کمک کنند. زیرا بازیهای ویدیویی به عنوان منحرف کننده درد و آسیب روانی عمل میکنند. انجام ویدیو گیم همچنین میتواند به افرادی که با اختلالات روانی مانند اضطراب، افسردگی، اختلال بیشفعالی کمبود توجه (ADHD) و اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) سر و کار دارند، کمک کند. با انجام بازی ذهن فرد روی انجام بازی تمرکز میکند و اینگونه از زیاد به مشکل و استرس خود دامن نمیزند.
پس برای افزایش و بهبود ویژگیهایی مانند پذیرش شکست و قدرت حل مشکل، بازیهای معمایی و استراتژیک برای کودک خود تهیه کنید. گامالوپ یکی از بهترین مجموعهها در تهیه انواع بازیهای ویدیویی و کنسولهای بازی است.
4. تعامل اجتماعی با کمک بازیهای آنلاین بهبود مییابد
بازیهای چند نفره و آنلاین برای تعامل اجتماعی مجازی خوب هستند. در تنظیمات بازی سریع، باید یاد بگیرید که به چه کسی اعتماد کنید و چه کسی را در بازی پشت سر بگذارید. بازیهای چند نفره همکاری را تشویق میکنند. همچنین این یک محیط کم خطر برای کودک و نوجوان است که بتواند صحبت کردن با افراد جدید و تقویت روابط با آنها را امتحان کند. اما باید اشاره کنیم که این نوع تعامل اجتماعی ممکن است مضر هم باشد که در ادامه به آن اشاره خواهیم کرد.
5. تجربه حس شکست، پذیریش ناتوانی در برخی مراحل و تاب آوری عاطفی
وقتی در یک بازی در موقعیتها یا ماموریت خود شکست میخورید، ممکن است ناامید کننده باشد و حس شکست خوردن کنید. بازیهای ویدیویی به افراد کمک میکنند یاد بگیرند که چگونه با شکست کنار بیایند و به تلاش خود ادامه دهند. این ابزار مهمی برای یادگیری و استفاده کودکان با افزایش سن است.
6. مدیریت استرس و ایجاد آرامش با بازی با دوستان
با انجام بازیهای ویدیویی به صورت آنلاین میتوانید ارتباط خود را با دوستانتان حفظ و حتی ارتقاء دهید. همچنین بازی با دوستان از راه دور به صورت اینترنتی در ایجاد ارتباط با افراد جدید نیز موثر است. یک نکته مثبت دیگر برای ویدیو گیمینگ ایجاد حس آرامش و مدیریت استرس است.
برای خرید اکانت قانونی هرکدام از بازیهای پلی استیشن و ایکس باکس میتوانید به گامالوپ مراجعه کنید. زیرا با خرید اکانت قانونی و بازیهای آنلاین، ارتباط بیشتری میتوانید با دوستان خود داشته باشید.
رعایت نکات خاصی برای بهبود تاثیر گیم بر سلامت روان در کودکان
برای آنکه از عوارض منفی و تاثیر بازی های رایانه ای بر سبک زندگی نوجوانان و جوانان جلوگیری کنیم باید نکات خاصی را رعایت کنیم. برخی از مهمترین نکات برای بازیهای ویدیویی عبارتند از:
-
انتخاب بازیهای ویدیویی که به بهبود خلق و خوی کمک میکنند
به طور کلی بازیهای ویدیویی خشونتآمیز، تیراندازی و خیلی جنگی برای سلامت روان کودکان خیلی خوب نیستند. اما باید اشاره کنیم که همین بازیهای خشن به تقویت سرعت عمل، حس جنگجویی و بقای افراد کمک میکنند. بهتر از بازیهای معمایی، پژوهشی، ساختوساز و استراتژیک برای کودکان استفاده کرد.
برای تهیه بازیهای مختلف و مناسب میتوان خرید گیفت کارت پلی استیشن را انجام داد. با این گیفت از بازار یا پلی استور تخصصی پلی استیشن بازیهای مختلف را خریداری کنید.
-
انتخاب بازیهای استراتژیک برای کودکان عالی است
انجام بازیهای استراتژیک به تقویت مهارتهای حل مسئله کمک میکند. برخی تحقیقات نشان میدهد که بازیهای ویدیویی خشونت آمیز برای سلامت روان مضر هستند. اما در حالت کلی تقریبا هر بازی که تصمیمگیری و تفکر انتقادی را تشویق میکند برای سلامت روان مفید است.
-
برای کودک و نوجوان محدودیت تعیین کنید
انجام بازیهای ویدیویی بهخودی خود برای سلامت روان مضر نیستند، بلکه معتاد شدن به آنها بد است. صرف زمان زیاد برای بازی منجر به انزوا افراد میشود. در مواردی دیده شده که بازیکنان از ارتباط با افراد نزدیک و دوستان خود فاصله گرفته و تمایلی به برقراری ارتباط با آنها ندارند. برای جلوگیری از این عوارض، ساعت مشخصی را برای بازی کودک خود تعیین کند. طبق تحقیقات انجام شده بیش از 10 ساعت بازی در هفته، برای سلامت روان مناسب نیست و ممکن است باعث بروز علائم زیر شود:
- احساس اضطراب
- عدم خوابیدن راحت
- عدم تمایل به حضور در محیطهای اجتماعی
این علائم در افرادی که مدت طولانی بازی میکنند زیاد دیده میشود.
تاثیر بازی های رایانه ای بر دانش آموزان؛ مطالعهای خاص حول این موضوع
نشریه روان پرستاری ایران تحقیقاتی روی دو گروه از دانش آموزانی که بازی ویدیویی انجام میدهند و اصلا بازی نمیکنند انجام دادهاست. طبق تحقیقات دانش آموزانی که بازیهای ویدیویی خشن بازی نمیکنند از سلامت روانی در همه ابعاد پرخاشگری، افسردگی، اضطراب و علائم جسمانی نسبت به دانش آموزنی که این نوع بازیها را انجام میدهند بهرهمند هستند. به همین دلیل توصیه میشود که والدین کنترل بیشتری روی انتخاب نوع بازیها و زمان انجام آن در طول هفته داشته باشند.
سوالات در مورد تاثیر گیم بر سلامت روان
1. تاثیر بازی های رایانه ای بر سلامت روان چیست؟
بازیهای ویدیویی استراتژیک و معمایی برای تقویت احساسات مختلف در کودکان، نوجوانان و جوانان عالی است. این نوع بازیها باعث تحریک ذهنی، تقویت حس همکاری و انجام دادن کارها و تجربه حس شکست و تلاش عالی هستند.
2. چگونه باید تاثیر گیم بر سلامت روان کودکان را کنترل کرد؟
با تهیه بازیهای مناسب سن کودک و تعیین محدودیت زمان بازی.
3. اثرات تربیتی بازی های رایانه ای و موبایلی بر فرزندان چیست؟
بازیهای ویدیویی میتوانند اثرات مثبت و منفی بر فرزندان داشته باشند. از اثرات منفی میتوانیم به افزایش پرخاشگری، عدم تمایل به ارتباط با دیگران و اعتیاد به بازی اشاره کنیم.