برای ورم پا به چه پزشکی مراجعه کنیم؟
تورم پا به معنای افزایش آب درون بافتی است که میتواند در بخشهای مختلف پا مثل مچ پا، ساق پا و یا زانو اتفاق بیفتد. ورم پا میتواند تبدیل به مشکلی نگران کننده شود. به همین دلیل است که عدهای از بیماران سوال میکنند برای ورم پا به چه پزشکی مراجعه کنیم؟ اگر بتازگی به ورم پا مبتلا شدهاید میتوانید از یک متخصص عمومی کمک بگیرید. اما اگر ورم پا تبدیل به یک مشکل جدی شده است بهتر است به یک متخصص ارتوپد برای شناسایی منشا ورم پا مراجعه کنید. در این مطلب از ژین طب قصد داریم به بررسی این سوال بپردازیم. پس تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.
علت ورم پا
ورم پا اگرچه در اغلب مواقع با درد و ناراحتی زیادی همراه نیست اما یک مشکل آزاردهنده است که در موارد مزمن فرد را وادار میکند به پزشک مراجعه کند. ورم پا میتواند به دلایل مختلفی ایجاد شود که در ادامه به برخی از مهمترین آنها اشاره میکنیم:
نقرس: نقرس به دلیل افزایش اسید اوریک و ایجاد بلورهای اسید اوریک در مفصل ایجاد میشود. ایجاد بلورهای اسید اوریک باعث التهاب در مفصل و درنتیجه تورم مفصل میشود. برای درمان نقرس باید به پزشک ارتوپد یا متخصص روماتولوژی مراجعه کنید.
آسیب: ورم پا در بسیاری از مواقع ناشی از آسیب و صدمات وارد شده بر رباطهای پا است. در چنین شرایطی اگر تورم پس از سپری شدن چند روز از بین نرود باید حتما برای بررسیهای بیشتر به یک متخصص ارتوپد مراجعه کنید. برای درمان آسیب پا در موارد جدی بهتر است به پزشک ارتوپد مراجعه کنید.
فشار بیش از حد به پا: وقتی برای مدت طولانی میایستید بدن برای غلبه بر گرانش دچار مشکل میشود و برگشت خون به سمت قلب با مشکل مواجه میشود که بدنبال آن تورم در اندامهای تحتانی افزایش مییابد. فشار بیش از حد با اندکی استراحت بهبود مییابد و نیازی به مراجعه به پزشک ندارد.
بارداری: عارضه پره اکلامپسی که در بارداری بسیار شایع است میتواند سبب افزایش تورم در بدن شود. از علائم دیگر این عارضه فشار خون بالا، دل درد، استفراغ و … است. برای بررسی عارضه از یک متخصص زنان کمک بگیرید.
ورم لنفاوی: ورم لنفاوی یا لنف ادم اغلب پس از درمان سرطان و طی آسیب غدد لنفاوی ایجاد میشود. این اختلال با مسدود شدن سیستم لنفاوی و گیرافتادن آن در بدن میشود. برای درمان ورم لنفاوی باید به متخصص غدد مراجعه کنید.
دیابت: دیابت موجب اختلال در گردش خون میشود و این اختلال موجب انباشته شدن مایعات در بدن و بویژه در پاها میشود. برای بررسی ورم پا ناشی از دیابت به پزشک غدد و متابولیسم مراجعه کنید.
لخته خون: لخته خون در پاها مسیر وریدی برگشت خون به قلب را مسدود میکند و منجر به تورم شدید در پاها میشود. برای بررسی این عارضه میتوان از یک متخصص داخلی یا پزشک عمومی کمک بگیرید.
نارسایی وریدی (واریس): اگر مبتلا به واریس شدید هستید یعنی وریدهای پا دیگر قادر نیستند خون را به قلب بازگردانند و درنتیجه خون در پا تجمع پیدا میکند احتمالا دچار تورم پا شدهاید. برای بررسی نارسایی وریدی به یک متخصص قلب و عروق مراجعه کنید.
نارسایی قلبی: وقتی عضلات قلب بر اثر عوامل مختلفی دچار آسیب شوند قلب به صورت کارآمد خون را پمپاژ نمیکند و شرایطی به نام ادم پایدار را در بدن ایجاد میکند. ادم همان باقی ماندن مایعات لنف در بدن است. برای بررسی نارسایی قلبی باید به متخصص قلب و عروق مراجعه کنید.
برای تورم پا باید به چه پزشکی مراجعه کنم؟
بهترین پزشک برای ورم پا بستگی به منشا بیماری دارد. اما به طور کلی مراجعه به پزشک متخصص ارتوپد بهترین گزینه است. با این حال برای تشخیص اولیه میتوان از یک متخصص عمومی نیز کمک گرفت. در مواقع زیر باید در سریعترین زمان ممکن به پزشک مراجعه کنید.
- احساس تنگی تنفس دارید
- در ناحیه قفسه سینه احساس درد میکنید
- اگر مشکل قلبی دارید
- اگر مشکل کلیوی دارید
- اگر محل تورم با قرمزی همراه است
- اگر محل تورم تغییر رنگ دارد
- اگر همزمان دچار تب شدهاید
- اگر باردار هستید
همچنین در مواقعی که ورم پا به جای بهتر شدن شدت گرفت و به درمانهای خانگی پاسخ نداد حتما در سریعترین زمان ممکن به پزشک مراجعه کنید.
چه زمانی برای تورم پا به پزشک مراجعه کنیم؟
تورم پا بنا به دلایل مختلی ایجاد میشود که برخی مثل ایستادنهای طولانی به خودی خود بهبود مییابد و نیازی به مراجعه به پزشک ندارد. اما وقتی تورم پا بعد از چند روز بهبود نیافت و یا به طور مرتب تکرار شد وقت آن رسیده که به پزشک متخصص مراجعه کنید تا منشا تورم پا ریشه یابی شود. چراکه برخی از عوامل تورم پا میتواند جدی باشد و به درمان فوری نیاز داشته باشد.
درمان ورم پا
برای درمان ورم پا میتوانید در ابتدا با ایجاد تغییر در سبک زندگی و انجام چند روش درمانی خانگی به کاهش ورم پا کمک کنید:
- دراز کشیدن و قرار دادن یک بالشت زیر پا به طوریکه پا بالاتر از قلب قرار بگیرد.
- ورزش کردن باعث خروج مایعات تجمع یافته در بافت و بازگشت آن به سمت قلب میشود.
- کاهش مصرف نمک در بدن نیز میتواند منجر به کاهش تجمع مایعات در بدن و درنتیجه کاهش تورم در بدن شود.
- پوشیدن جوراب واریس به منظور حفظ وریدها در وضعیتی که بتواند عملکرد متعادلی داشته باشد.
- در مسافرتهای طولانی سعی کنید هر چند دقیقه یکبار باستید و چند قدمی حرکت کنید. این کار مانع از تجمع مایعات در پاها میشود.
- خودداری از پوشیدن ساق و یا شلوارهای جین تنگ زیرا در سیستم جریان خون مشکل ایجاد میکنند.
برای کاهش تورم پاها هرگز به صورت خودسرانه اقدام به قطع داروهایی که ممکن است باعث تورم پاها شود نشوید و حتما پیش از هر اقدامی با پزشک خود مشورت کنید.
یادداشت پایانی
در این مطل به بررسی این موضوع پرداختیم که برای ورم پا به چه پزشکی مراجعه کنیم. ورم پا میتواند ناشی از بیماریهای مختلفی باشد. نقرس، نارسایی کلیوی، نارسایی قلبی، واریس و چند عارضه دیگر با ورم پا همراه هستند. اگر برای اولین بار است که به ورم پا مبتلا شدهاید بهتر است ابتدا به یک متخصص عمومی مراجعه کنید تا در شناسایی منشا بیماری راهنمایی شوید. در صورت عدم سابقه بیماری خاص و مزمن شدن ورم پا به یک متخصص ارتوپد مراجعه کنید.
سوالات متداول
برای ورم پا به چه پزشکی مراجعه کنیم؟
برای شناسایی منشا ورم پا می توانید از یک متخصص داخلی کمک بگیرید.
چه زمانی برای تورم پا به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر ورم پا تبدیل به یک وضعیت مزمن شد باید برای شناسایی علت ورم پا به پزشک مراجعه کنید.
ورم پا نشانه چیست؟
ورم پا میتواند نشانه طیف گسترده ای از بیماری ها باشد؛ دیابت، آسیب فیزیکی، نارسایی وریدی، ورم لنفاوی، نقرس و بارداری می تواند برخی از مهم ترین دلایل ورم پا باشد.