سردرد؛ شناسایی منشاء درد و درمان انواع سردرد یک بار برای همیشه
سردرد یک بیماری بسیار شایع است که اکثر افراد در طول زندگی خود بارها آن را تجربه میکنند. علامت اصلی سردرد، احساس درد در سر یا صورت است. این عارضه گاهی ضرباندار، ثابت، تیز یا کسل کننده میشود. با این حال میتوان آن را با دارو، مدیریت استرس و بیوفیدبک درمان کرد.
سردرد یکی از شایعترین دردها در جهان است، به طوری که بیش از 75درصد از بزرگسالان در سراسر جهان در سال گذشته این عارضه داشتهاند.
این بیماری دردناک بر زندگی اجتماعی و خانوادگی تاثیر میگذارد. به طوری که برای برخی افراد، مبارزه مداوم با این عارضه میتواند منجر به احساس اضطراب و افسردگی شود.
در ادامه قصد داریم مطالبی را در ارتباط با این موضوع بیان کنیم. با مجله پزشکی ژین طب همراه شوید.
سردرد چگونه رخ میدهد؟
سردرد درد ناشی از تعامل سیگنالهای مغز، رگهای خونی و اعصاب اطراف است. در طول این بیماری، مکانیسم ناشناختهای اعصاب خاصی را فعال میکند که بر عضلات و رگهای خونی تاثیر میگذارد. این اعصاب سیگنالهای درد را به مغز میفرستند.
انواع سردرد چیست؟
بیش از 150 نوع سردرد وجود دارد. اما در کل آنها به دو دسته اصلی تقسیم میشوند: سردردهای اولیه و ثانویه
سردردهای اولیه
سردردهای اولیه سردردهایی هستند که به دلیل بیماری دیگری به وجود نمیآیند و شامل موارد زیر میشوند:
- سردردهای خوشهای
- سردردهای جدید مداوم روزانه
- سردردهای تنشی
- میگرن
سردردهای ثانویه
سردردهای ثانویه مربوط به شرایط پزشکی و بیماریهای دیگری هستند، مانند:
- بیماری عروق خونی در مغز
- مصرف بیش از حد داروها
- فشار خون بالا
- گرفتگی سینوس
- عفونت
- آسیب سر
- ضربه
- تومور
علل و علائم سردرد چیست؟
سردردهای تنشی
این عارضه که انقباض عضلانی یا سردرد استرسی نیز نامیده میشوند، رایجترین نوع است. درد معمولا در هر دو طرف رخ میدهد و اغلب افراد احساس میکنند که کمربند روی سرشان بسته شده یا چیزی روی صورت، سر یا گردن فشار میآورد. همچنین ممکن است به نور و صدا حساسیت بیشتری داشته باشند.
وضعیتهای فیزیکی که عضلات سر و گردن را تحت فشار قرار میدهند مانند زمانی که ساعتها با کامپیوتر در حالت قوز کرده کار میکنید یا گوشی خود را با شانه به گوش خود میچسبانید، میتواند باعث این این درد شود. استرس، کار شدید، وعدههای غذایی نامنظم، افسردگی، اضطراب و کمخوابی میتواند بر عضلات گردن، صورت، پوست سر و فک تاثیر بگذارد و به سردردهای تنشی نیز منجر شود.
علائم به این صورت است:
- ثابت بدون ضربان
- خفیف تا متوسط
- احساس درد در دو طرف سر
- در طول فعالیتهای معمول (مانند خم شدن یا راه رفتن به سمت بالا) درد بیشتر است
میگرن
میگرن دومین نوع شایع سردرد اولیه است. این سر درد ضرباندار معمولا در یک طرف سر ایجاد میشود. گاهی شدید میشود و صحبت کردن یا راه رفتن میتواند آن را بدتر کند. ممکن است باعث حالت تهوع شود و فرد را به نور، صدا و بوها حساس کند. کاهش میل به غذا یا تغییر در میزان ادرار کردن میتواند یک روز قبل از میگرن اتفاق بیفتد.
میگرن گاهی باعث استشمام بوهای عجیب، شنیدن صدای زنگ در گوش، دیدن نورهای چشمک زن یا خطوط مواج یا نقاط کور میشود. تغییرات هورمونی، استرس، مشکلات خواب، بوهای تند، تنباکو، وعدههای غذایی نامنظم، چراغهای چشمک زن و اضطراب از جمله مواردی هستند که میتوانند سردردهای میگرنی را تحریک کنند.
مصرف بعضی غذاها و نوشیدنیها نیز میتوانند باعث ایجاد میگرن شود که عبارتند از:
- قهوه
- شراب
- پنیرهای کهنه
- غذاهای ترش
- غذاهای تند
- و غیره
علائم میگرن عبارتند از:
- دردی که چهار ساعت تا سه روز طول میکشد
- حساسیت به نور، صدا یا بو
- ناراحتی معده یا درد شکم
- درد متوسط تا شدید
- حالت تهوع یا استفراغ
- درد کوبنده یا ضرباندار
سردردهای خوشهای
سردرد خوشهای شدیدترین نوع سردرد اولیه است. این نوع معمولا در بهار یا پاییز به صورت گروهی یا خوشهای بروز پیدا میکنند به همین دلیل در بعضی مواقع آنها را با آلرژی اشتباه میگیرند.
سردردهای خوشهای ناگهانی و بسیار دردناک در یک طرف سر، اغلب پشت یک چشم احساس میشوند. آنها معمولا در یک زمان از روز به مدت چند هفته اتفاق میافتد. درد نیز 5 تا 10 دقیقه پس از شروع به بدترین حالت خود میرسد و میتواند 3 ساعت طول بکشد. بینی و چشم فرد در سمتی که درد دارد قرمز و متورم خواهد شد و ممکن است به نور، صدا یا بو حساس شود.
علائم به صورت زیر است:
- در پشت یکی از چشمان یا در ناحیه چشم، بدون تغییر ناحیه درد قرار دارد
- شدید با احساس سوزش یا ضربه چاقو
- ضرباندار یا ثابت
سردردهای مداوم روزانه
سردردهای مداوم و روزانه (NDPH) به طور ناگهانی ایجاد میشوند و بیش از سه ماه طول میکشند. آنها معمولا در افرادی رخ میدهند که قبلا سردردهای مکرر نداشتهاند. علائم درد NDPH عبارت است از:
- ثابت و ماندگار بدون کاهش درد
- در دو طرف سر قرار دارد
- به داروها پاسخ نمیدهد
سردردهای سینوسی
اکثر افرادی که فکر میکنند دچار عفونت سینوسی هستند در واقع میگرن دارند. در هر دو صورت، ممکن است درد در صورت، احتقان بینی و آبریزش چشم داشته باشند و هر دو ممکن است با خم شدن به جلو بدتر شوند. اما عفونت سینوسی که باعث سردرد سینوسی میشود، ایجاد مخاط ضخیم و زرد رنگ را به همراه دارد و در بعضی موارد ممکن است باعث تب شود و در بویایی نیز مشکل ایجاد کند.
این نوع نتیجه عفونت سینوسی است که باعث احتقان و التهاب در سینوسها (معابر باز پشت گونهها و پیشانی) میشود.
علائم عبارتند از:
- دردی که با حرکت یا زور زدن ناگهانی سر بدتر میشود
- درد عمیق و مداوم در استخوان گونه و پیشانی
- ترشحات مخاطی (پنجره)
- احساس گرفتگی گوش
- طعم بد در دهان
- تورم صورت
- تب
سردرد بر اثر مصرف بیش از حد دارو
سردردهایی که بر اثر مصرف بیش از حد دارو (MOH) هستند یا سردردهای برگشتی تا 5درصد از افراد را تحت تاثیر قرار میدهد. آنها زمانی اتفاق میافتند که به طور مکرر از مسکنها برای آرام کردن درد استفاده شود. در نهایت این عمل میتواند تعداد بروز این عارضه را افزایش دهد.
علائم MOH عبارتند از:
- احساس سر درد در بیشتر روزها
- دردی که در صبح بدتر میشود
- دردها بیشتر میشوند
سردرد در کودکان
بیشتر بچهها تا رسیدن به دبیرستان سردرد داشتهاند. برای حدود 20درصد از آنها، سردرد تنشی و میگرن یک مشکل تکراری است. مانند بزرگسالان، محرکها در کودکان عبارتند از:
- غذاهای خاصی
- تغییرات در خواب
- فاکتورهای محیطی
- فشار
سردردهای میگرنی چگونه رخ میدهد؟
میگرن به طور کامل شناخته نشده است. اما محققان تصور میکنند میگرن زمانی ایجاد میشود که سلولهای عصبی ناپایدار به عوامل مختلف (محرک) بیش از حد واکنش نشان میدهند. سلولهای عصبی تکانههایی را به رگهای خونی میفرستند و باعث تغییرات شیمیایی در مغز و در نهایت باعث احساس درد بیشتر در فرد میشوند.
چه مواردی باعث بروز سردردهای میگرنی میشود؟
محرکهای رایج عبارتند از:
- استرس عاطفی مربوط به خانواده و دوستان، محل کار یا مدرسه
- کشیدگی چشم، گردن یا پشت ناشی از وضعیت نامناسب بدن
- تغییر در الگوهای غذا خوردن یا خواب
- مصرف بیش از حد دارو
- نورپردازی نا مناسب
- تغییر آب و هوا
- مصرف الکل
- افسردگی
- سر و صدا
چه علائمی نیاز به مراقبت فوری پزشک دارد؟
وجود علائم زیر در فرد بزرگسال یا کودک، نیاز به بررسی و مراجعه فوری به پزشک دارد:
- یک سردرد ناگهانی، جدید و شدید
- وقتی با علائم عصبی همراه باشد
- از دست دادن ناگهانی تعادل یا افتادن
- تغییرات شخصیتی و رفتار نامناسب
- تغییرات بینایی (تاری دید، دوبینی یا نقاط کور)
- زمانی که پس از ضربه یا تصادف به سر ایجاد میشود
- ابتلا پس از 55 سالگی
- سردرد همراه با تب، تنگی نفس، سفت شدن گردن یا بثورات پوستی
- زمانی که فرد را در شب بیدار میکند
- همراه با حالت تهوع و استفراغ شدید
- بیحسی یا گزگز
- مشکلات گفتاری
- سردرگمی ذهنی
- ضعف
- سرگیجه
- فلج
- تشنج
بعضی علائم دیگر که نیاز به مراجعه به پزشک عمومی یا متخصص دارند نیز عبارتند از:
- زمانی که برای تسکین علائم به بیش از 2 تا 3 دوز از داروهای بدون نسخه در هفته نیاز شود
- زمانی که برای آرام شدن درد باید هر روز یک مسکن مصرف کرد
- زمانی که در اثر سرفه، خم شدن یا فعالیت شدید ایجاد میشوند
- سردردهایی که مدام بدتر میشوند و از بین نمیروند
- تجربه سردرد در هفته سه بار یا بیشتر
سردرد چگونه ارزیابی و تشخیص داده میشود؟
افرادی که دفعات زیادی دچار این عارضه میشوند یا اگر سر دردهای آنها بسیار شدید است باید با پزشک خود تماس بگیرند. مهم است که سردرد به درستی تشخیص داده شود تا بتوان درمان خاصی را برای کمک به احساس بهتر و رفع درد شروع کرد.
در اغلب موارد پزشک معاینه فیزیکی انجام میدهد و در مورد سابقه پزشکی و علائم با فرد صحبت میکند. این گفتگو بخشی از بررسی و تشخیص خواهد بود. در طول بررسی این عارضه، پزشک در مورد سابقه ابتلا سوالاتی میپرسد، از جمله:
- چه غذاها، نوشیدنیها یا رویدادهایی باعث بروز آن میشود؟
- هر چند وقت یک بار اتفاق میافتد؟
- هر بار چقدر طول میکشد؟
- چقدر درد ایجاد میکند؟
- فرد چه مقدار کافئین در روز مینوشد؟
- سطح استرس چقدر است؟
- عادات خواب چگونه است؟
- شرحی از سردردها
- سردرد چه احساسی دارد؟
- شرح بالینی سردرد
چه درمانهایی برای رهایی از انواع سردرد وجود دارد؟
- در سردردهای تنشی اگر وجود یک مشکل برای تهدید سلامتی، مانند ورم مفاصل، دندان قروچه، یا آپنه خواب باعث آنها شود، پزشک ابتدا آن را درمان میکند. اگر این روش کمکی نکرد، ممکن است داروهای بدون نسخه مانند: استامینوفن یا ایبوپروفن را پیشنهاد کنند
- یک دوش آب گرم یا قرار دادن یک حوله گرم در پشت گردن ممکن است کمک کننده باشد. اگر این راهها اثر نداشت، مدیتیشن یا تکنیک آرامشبخش دیگری برای مدیریت استرس پاسخ مناسبی خواهد بود
- در سردردهای خوشهای پزشک نوعی درمان را پیشنهاد میکند که در آن روش، فرد اکسیژن خالص تنفس میکند تا جریان خون کمتری به مغز فرد برسد. محققان دقیقا دلیل آن را نمیدانند، اما مطالعات نشان میدهد که این روش میتواند به اکثر افرادی که سردردهای خوشهای دارند کمک کند
- برخی پزشکان داروهای تریپتان را تجویز میکنند که برای میگرن نیز استفاده میشود. این دارو رگهای خونی را باریک میکند و درد را کاهش میدهد
- در موارد جدیتر از یک دستگاه تحریک عصبی غیرتهاجمی یا جراحی برای متوقف کردن سیگنالها استفاده میشود
- در سر دردهای میگرنی بهتر است فرد با چشمان بسته در یک اتاق ساکت و تاریک با چیزی خنک روی پیشانی خود استراحت کند و اگر استفراغ میکند مایعات زیادی بنوشد
- در بعضی مواقع پزشک داروهایی را برای پیشگیری از میگرن یا کاهش علائم تجویز میکند، اما استفاده بیش از حد از دارو نیز میتواند منجر به سردردهای بازگشتی شود، بنابراین توصیه میشود افراد دستورالعملهای پزشک خود را دنبال کنند. همچنین ممکن است برای کمک به تسکین علائم میگرن، استفاده از یک دستگاه تحریک عصبی غیر تهاجمی برای فرد تجویز شود
- بسیاری از پزشکان توصیه میکنند یک دفترچه یادداشتی از کارهایی که روز قبل از میگرن انجام میدهند یا غذاهایی که میخورند داشته باشند تا به محرکهای خود پیببرند، اینگونه با کنترل محرکها از بروز مجدد میگرن جلوگیری خواهند کرد
- سر دردهایی که بر اثر عفونت سینوسی ایجاد میشوند، معمولا در عرض یک هفته یا بیشتر به خودی خود بهبود مییابند. اگر بیشتر طول بکشد، احتمال اینکه فرد به عفونت باکتریایی مبتلا باشد و به آنتی بیوتیک نیاز داشته باشد وجود دارد
- گاهی پزشک به فرد پیشنهاد میکند که سینوسهای خود را با محلول نمکی پاک کند یا کورتیکواستروئیدها را برای کمک به التهاب برای او تجویز خواهد کرد
درمانهای خانگی برای رفع سردرد
اگرچه بسیاری از داروها برای تسکین علائم موثر بودهاند، اما تعدادی از درمانهای موثر و طبیعی نیز وجود دارد. در زیر بعضی از درمانهای خانگی موثر برای خلاص شدن از شر سردرد آورده شده است:
1. آب بنوشید
کمبود آب بدن ممکن است باعث ایجاد سردرد در شما شود. در واقع مطالعات نشان دادهاند که کمآبی مزمن علت شایع سردردهای تنشی و میگرن است.
خوشبختانه، نشان داده شده است که نوشیدن آب علائم را در اکثر افراد کمآب ظرف 30 دقیقه تا سه ساعت تسکین میدهد. علاوه بر این، کمآبی بدن میتواند تمرکز را مختل کند و باعث تحریکپذیری شود و علائم را حاد کند. برای جلوگیری از این بیماری ناشی از کمآبی، بر نوشیدن آب کافی در طول روز و خوردن غذاهای غنی از آب تمرکز کنید.
2. منیزیم مصرف کنید
منیزیم یک ماده معدنی مهم است که برای عملکردهای بیشماری در بدن از جمله کنترل قند خون و انتقال عصبی ضروری است. تحقیقات انجام شده نشان میدهد که منیزیم یک داروی ایمن و موثر برای این عارضه است. شواهد حاکی از آن است که کمبود منیزیم در افرادی که به طور مکرر سردردهای میگرنی دارند، در مقایسه با افرادی که دچار آن نمیشوند، شایعتر است.
مطالعات نشان دادهاند که درمان با 600 میلیگرم سیترات منیزیم خوراکی در روز به کاهش فراوانی و شدت سردردهای میگرنی کمک میکند.
با این حال مصرف مکملهای منیزیم میتواند باعث عوارض گوارشی مانند اسهال در برخی افراد شود، بنابراین بهتر است هنگام درمان علائم با دوز کمتر شروع کنید.
3. از مصرف الکل اجتناب کنید
در حالی که مصرف یک نوشیدنی الکلی ممکن است باعث بروز این عارضه در اکثر افراد نشود، مطالعات نشان دادهاند که الکل میتواند باعث میگرن در حدود یک سوم افرادی شود که سردردهای مکرر را تجربه میکنند. همچنین نشان داده شده است که الکل باعث ایجاد سردردهای تنشی و خوشهای در بسیاری از افراد میشود.
مصرف الکل رگهای خونی را گشاد میکند و باعث میشود خون آزادانهتر جریان یابد. اتساع عروق ممکن است در برخی افراد باعث این بیماری شود. در واقع، سردرد یک عارضه جانبی رایج گشادکنندههای عروق مانند داروهای فشار خون است.
علاوه بر این الکل به عنوان یک ادرارآور عمل میکند و باعث میشود بدن مایعات و الکترولیتها را از طریق تکرر ادرار از دست بدهد. این از دست دادن مایعات میتواند منجر به کمآبی بدن شود که در نهایت باعث این عارضه یا بدتر شدن آن خواهد شد.
4. خواب کافی داشته باشید
کمخوابی میتواند از بسیاری جهات برای سلامتیمضر باشد و حتی ممکن است در برخی افراد باعث این بیماری شود. برای مثال، یک مطالعه فراوانی و شدت درد را در افرادی که کمتر از شش ساعت در شب میخوابیدند و کسانی که بیشتر میخوابیدند، مقایسه کرد. در نهایت مشخص شد که کسانی که کمتر میخوابیدند سردردهای مکرر و شدیدتری داشتند.
این در حالی است که برخی محققین میگویند؛ خواب بیش از حد باعث این عارضه میشود و استراحت مناسب را برای کسانی که به دنبال پیشگیری طبیعی هستند، از بین میبرد. بنابراین توصیه میشود هفت تا نه ساعت خواب در شب را هدف قرار دهید.
5. از مصرف غذاهای حاوی هیستامین پرهیز کنید
هیستامین یک ماده شیمیایی است که به طور طبیعی در بدن یافت میشود و در سیستم ایمنی، گوارش و سیستم عصبی نقش دارد. همچنین در غذاهای خاصی مانند پنیرهای کهنه، غذاهای تخمیر شده، آبجو، شراب، ماهی دودی و گوشتهای پخته شده یافت میشود. مطالعات نشان میدهد که مصرف هیستامین ممکن است باعث میگرن در افرادی شود که به آن حساس هستند.
برخی از افراد نمیتوانند هیستامین را به درستی دفع کنند، زیرا عملکرد آنزیمهای مسئول تجزیه آن را مختل کردهاند. حذف غذاهای غنی از هیستامین از رژیم غذایی ممکن است یک استراتژی مفید برای افرادی باشد که به طور مکرر دچار سردرد میشوند.
6. از اسانسهای طبیعی استفاده کنید
اسانسها مایعات بسیار غلیظ و حاوی ترکیبات معطری از گیاهان مختلف هستند. آنها فواید درمانی زیادی دارند و اغلب به صورت موضعی استفاده میشوند. اسانس نعناع و اسطوخودوس مخصوصا در هنگام سردرد مفید است. نشان داده شده که استفاده از اسانس نعناع در شقیقهها علائم سردرد تنشی را کاهش میدهد. روغن اسطوخودوس نیز در کاهش درد میگرن بسیار موثر است.
7. ویتامین B کمپلکس را امتحان کنید
ویتامینهای B گروهی از ریز مغذیهای محلول در آب هستند که نقشهای مهمی در بدن دارند. به عنوان مثال:آنها به سنتز انتقال دهندههای عصبی و تبدیل غذا به انرژی کمک میکنند. بعضی از ویتامینهای B ممکن است اثر محافظتی در برابر سردرد داشته باشند.
چندین مطالعه نشان دادهاند که مکملهای ویتامین B ریبوفلاوین B2، فولات B12 و پیریدوکسین B6 ممکن است علائم سردرد را کاهش دهند. ویتامینهای B کمپلکس حاوی هر هشت ویتامین B و راهی ایمن و مقرون به صرفه برای درمان طبیعی علائم سردرد هستند. مصرف منظم ویتامینهای B بیخطر است، زیرا محلول در آب بوده و هر مقدار اضافی از طریق ادرار دفع میشود.
8. با کمپرس سرددرد را تسکین دهید
استفاده از کمپرس سرد ممکن است به کاهش علائم شما کمک کند. استفاده از کمپرس سرد یا یخ زده در ناحیه گردن یا سر، التهاب را کاهش میدهد، هدایت عصبی را کند و رگهای خونی را منقبض میکند که همگی به کاهش درد کمک میکنند.
برای تهیه یک کمپرس سرد، یک کیسه ضد آب را با یخ پر کنید و آن را در یک حوله نرم بپیچید. برای تسکین درد، کمپرس را در پشت گردن، سر یا شقیقهها قرار دهید.
9. مصرف کوآنزیم Q10 را در نظر بگیرید
کوآنزیم Q10 (CoQ10) مادهای است که به طور طبیعی توسط بدن تولید میشود و به عنوان یک آنتی اکسیدان قوی عمل میکند. مطالعات نشان دادهاند که مصرف مکملهای CoQ10 ممکن است یک راه موثر و طبیعی برای درمان این بیماری باشد.
10. یک رژیم غذایی حذفی را امتحان کنید
مطالعات نشان میدهد که عدم تحمل غذایی میتواند باعث سردرد در برخی افراد شود. برای کشف اینکه آیا یک غذای خاص باعث سردردهای مکرر میشود، یک رژیم غذایی حذفی را امتحان کنید که غذاهایی را که بیشتر با علائم شما مرتبط هستند حذف میکند. پنیر کهنه، الکل، شکلات، مرکبات و قهوه از جمله شایعترین محرکهای غذایی گزارش شده در افراد مبتلا به میگرن هستند.
11. چای یا قهوه کافئیندار بنوشید
نوشیدن نوشیدنیهای حاوی کافئین، مانند چای یا قهوه، ممکن است در هنگام درد باعث تسکین شما شود. کافئین خلق و خو را بهبود میبخشد، هوشیاری را افزایش میدهد و رگهای خونی را منقبض میکند که همه اینها میتوانند تاثیر مثبتی بر علائم داشته باشند.
همچنین به افزایش اثربخشی داروهای رایج مورد استفاده برای درمان مانند: ایبوپروفن و استامینوفن کمک میکند. با این حال نشان داده شده است که اگر فرد به طور منظم مقادیر زیادی کافئین مصرف کند و ناگهان آن را متوقف کند، ترک کافئین باعث سردرد میشود. بنابراین، افرادی که مکرر دچار این عارضه میشوند باید مراقب مصرف کافئین خود باشند.
12. طب سوزنی را امتحان کنید
طب سوزنی یکی از تکنیکهای طب سنتی چینی است که شامل وارد کردن سوزنهای نازک در پوست برای تحریک نقاط خاصی از بدن میشود.
این عمل در بسیاری از مطالعات با کاهش علائم مرتبط است. مطالعهای نشان داد که طب سوزنی موثرتر و ایمنتر از توپیرامات است، یک داروی ضد تشنج که برای درمان میگرن مزمن استفاده میشود. اگر به دنبال راهی طبیعی برای درمان سردردهای مزمن هستید، طب سوزنی ممکن است انتخاب ارزشمندی باشد.
13. با یوگا استراحت کنید
تمرین یوگا راهی عالی برای کاهش استرس، افزایش انعطافپذیری، کاهش درد و بهبود کیفیت کلی زندگی شما است.
انجام یوگا حتی ممکن است به کاهش شدت و دفعات شما کمک کند. یک مطالعه اثرات یوگا درمانی را روی 60 فرد مبتلا به میگرن مزمن بررسی کرد. فرکانس و شدت سردرد در افرادی که هم یوگا درمانی و هم مراقبتهای معمولی دریافت میکنند، در مقایسه با افرادی که فقط مراقبتهای معمولی را دریافت میکنند، بیشتر کاهش یافته است.
مطالعه دیگری نشان داد افرادی که به مدت سه ماه یوگا تمرین کردند نسبت به افرادی که یوگا انجام ندادند کاهش قابل توجهی در دفعات تجربه درد، شدت و علائم مرتبط با آن داشتند.
چگونه میتوان از سردرد جلوگیری کرد؟
کلید پیشگیری از این عارضه این است که مشخص شود چه موردی باعث ایجاد آن میشود. محرکها برای هر فردی بسیار خاص هستند، چیزی که فرد را دچار سردرد میکند ممکن است برای دیگران مشکلی ایجاد نکند. هنگامی که افراد محرکهای خود را مشخص کردند، میتوانند از آنها اجتناب کنند یا آنها را به حداقل برسانند.
به عنوان مثال:ممکن است فرد متوجه شود که رایحههای قوی سردرد او را تحریک میکند، اجتناب از عطرها و محصولات معطر میتواند تفاوت زیادی در تعداد دفعات ایجاد کند. همین امر در مورد سایر محرکهای رایج مانند غذاهای مضر، کمبود خواب و وضعیت نامناسب نیز صدق میکند.
با این حال بسیاری از افراد قادر به اجتناب از محرکها یا قادر به شناسایی محرکها نیستند. در آن صورت یک رویکرد چند رشتهای شخصیتر با متخصص این بیماری اغلب ضروری است.
یادداشت پایانی
سردرد یک بیماری شایع است که بسیاری از افراد روزانه با آن دست و پنجه نرم میکنند. این بیماری شدت و ضعف زیادی دارد، گاهی اوقات ناراحت کننده و گاهی کاملا غیر قابل تحمل میشود که میتوانند زندگی روزمره فرد مبتلا را مختل کند.
انواع مختلفی از سردرد وجود دارد که سردرد تنشی شایعترین آن است. سردردهای خوشهای دردناک هستند و به صورت گروهی یا خوشهای رخ میدهند، در حالی که میگرن یک نوعی متوسط تا شدید است.
در این نوشتار سعی کردیم مطالبی را در ارتباط با انواع این بیماری و درمانهای خانگی آن بیان کنیم. امیدواریم مفید واقع شده باشد.