تغذیه و سلامت خانواده

قرص کتوتیفن برای چی خوبه؟ آشنایی با ۷ مورد استفاده کتوتیفن

قرص کتوتیفن برای چی خوبه؟ این سوالی است برای اکثر بیمارانی که برای بار اول پزشک این قرص را برای آنان تجویز کرده است پیش می‌آید. شاید شما هم تجربه عطسه‌ها و آبریزش غیر مرتبط با سرماخوردگی و یا سرفه‌های مکرر سرماخوردگی را داشته باشید. گاهی تعداد عطسه‌ها به حدی زیاد است که حتی اجازه صحبت کردن، یا غذا خوردن هم ندارید. در چنین حالتی شما درگیر آلرژی شده‌اید و تنها دارویی که در این مواقع می‌تواند به شما کمک کند کتوتیفن است.

مخصوصا در افرادی که سابقه آسم خفیف و شدید دارند از حملات آسم هم جلوگیری می‌کند. با ما در ادامه مقاله قرص کتوتیفن برای چی خوبه؟ از مجله پزشکی ژین طب همراه باشید تا به توضیح موارد مصرف این قرص و چگونگی عملکرد قرص کتوتیفن برای سرفه و آلرژی بپردازیم.

قرص کتوتیفن چیست؟

قرص کتوتیفن (ketotifen)، دارویی است که اثرات هیستامین را متوقف می‌کند و این علائم را تسکین می‌دهد. این قرص یکی از هم خانواده‌های داروهای آنتی‌هیستامین است که با گذشت نیم قرن از تولید آن، همچنان یکی از داروهای پرطرفدار در زمینه درمان آلرژی و جلوگیری از حملات آسم محسوب می‌شود. این دارو اولین بار در سال ۱۹۷۰ در سوئیس توسط Sandoz Pharmaceuticals برای درمان آنافیلاکسی یا آسم ساخته و به بازار عرضه شد. به دلیل درصد بهبودی بالا، در سال ۲۰۲۰ با بیش از یک میلیون نسخه فروخته‌شده در آمریکا، رتبه ۲۸۹ام را در میان داروها به خود اختصاص داد.

زمانی که به‌طور مرتب با تجویز پزشک از قرص یا شربت کتوتیفن استفاده کنید، می‌تواند به کاهش دفعات، شدت و طول مدت علائم خارش و سوزش چشم مرتبط با آلرژی‌های فصلی، آسم آتوپیک در کودکان، کهیر، ماستوسیتوز و آلرژی غذایی کمک کند و سیستم ایمنی شما را در برابر ابتلا دوباره، مقاوم نگه دارد.

مکانیسم اثر داروی کتوتیفن و تفاوت قرص کتوتیفن با ستیریزن

کتوتیفن یک مشتق بنزوسیکلوهپتاتیوفن ۳ با خواص آنتی‌هیستامینی قوی و تثبیت‌کننده ماست‌سل است و ساختاری مشابه با برخی دیگر از آنتی‌هیستامین‌های نسل اول مانند سیپروهپتادین و آزاتادین دارد. یک آنتاگونیست قوی و غیررقابتی گیرنده‌های هیستامین H۱ است که نقش مهمی در فعالیت ضدآلرژیک آن دارد و آزادشدن هیستامین از سلول‌های درگیر در واکنش‌های حساسیت مفرط یا آلرژی را مهار می‌کند. با توجه به اینکه هر دو داروی ستیریزین و کتوتیفن آنتی هیستامیم محسوب می‌شوند جالب است با تفاوت این داروها آشنا شویم.

تفاوت کتوتیفن و ستیریزین این است که کتوتیفن قدرت مهارکنندگی ضعیف‌تری نسبت به سیتریزین دارد و جلوی انتشار هیستامین را می‌گیرد، اما ستیریزین (در غلظت پائین) علاوه بر آن، آزاد شدن PGD۲ را از همه بافت‌ها متوقف می‌کند.

قرص کتوتیفن برای چی خوبه؟ موارد مصرف قرص کتوتیفن

پیشگیری از حملات آسم؛ کاربرد داروی کتوتیفن | ژین طب

ترکیبات کتوتیفن به صورت قرص بیشتر برای افرادی که دچار بیماری آسم هستند تجویز می‌شود. همانطور که اشاره کردیم این دارو برای تسکین علائم آلرژیک مانند خارش پوستی، عطسه، آبریزش بینی، خارش چشم و جلوگیری از حملات آسم استفاده می‌شود. کتوتیفن از داروهای محبوب در میان ضد حساسیت‌ها است که قصد داریم در ادامه بیشتر با موارد مصرف و عوارض احتمالی آن آشنا شویم.

بیشتر بدانید: قرص آبریزش بینی و قطع آن با معرفی بهترین داروها

1. پیشگیری از حملات آسم؛ کاربرد داروی کتوتیفن

قرص کتوتیفن برای پیشگیری از حمله آسم خوب است. در واقع حساسیتی که به دنبال تماس با ماده آلرژی زا پیش می‌آید به کمک این قرص کنترل می‌شود. اثر کامل این دارو در پیشگیری از حملات آسم معمولاً چند هفته پس از شروع مصرف دارو ظاهر می‌شود. در طی این مدت بیمار باید تحت نظر پزشک معالج باشد.

2. بهبود تنفس؛ با مصرف کتوتیفن

درمان مشکلات تنفسی از جمله تنگی نفس، خس خس سینه، سنگین بودن عمل دم و بازدم و همین‌طور سرفه‌های پی در پی به کمک داروی کتوتیفن امکان پذیر است. نکته بسیار مهم اینکه کتوتیفن به عنوان یک داروی موثر ضد حساسیت دارای خواص بسیاری برای رسیدن به بهبودی به شمار می‌رود. اما این دارو را باید طبق نظر پزشک و کنترل شده مصرف کرد تا اثرات سوء بر جای نگذارد.

3. رفع گلو درد با کتوتیفن

گاهی علت گلو درد مربوط به مواردی غیر از عفونت و ویروس است، در این موارد کتوتیفن در مهار آن نقش دارد. پزشک در این حالت از خاصیت ضد حساسیت کتوتیفن انتظار دارد که گلو درد را تسکین دهد.

بیشتر بدانید: چرک خشک کن گلو؛ ۴ آنتی بیوتیک رایج

4. قرص کتوتیفن برای سرفه خوبه

آنتی‌هیستامین‌ها به‌عنوان داروهای ضد حساسیت می‌توانند از بروز علائم سرفه و احتقان جلوگیری کنند. این دارو با اثر بر روی مرکز سرفه در بصل النخاع موجب کاهش سرفه در فرد می‌شود. از این دارو برای درمان سرفه‌های خشک استفاده می‌شود. نه تنها سرفه‌های خلط دار را درمان نمی‌کند بلکه موجب باقی ماند ترشحات در ریه شود و بیماری را طولانی‌تر نیز کند.

5. قرص کتوتیفن برای رفع حساسیت خوبه

این دارو ضد حساسیت بوده و در درمان عارضه‌هایی چون التهابات بینی و التهابات ملتحمه استفاده می‌شود. در حقیقت کتوتیفن با کاهش التهاب در داخل مجاری هوایی موجب حرکت آزادانه هوا در این قسمت و نواحی مربوط به آن می‌شود.

6. درمان سینوزیت با داروی کتوتیفن

سینوزیت یک بیماری حاد و آلرژیک با علائمی چون التهاب، عطسه، آبریزش و مسدودشدن بینی است. مصرف خوراکی قرص یا شربت کتوتیفن می‌تواند به کاهش علائم و درمان بیماری کمک کند.

بیشتر بدانید: درمان سینوزیت؛ معرفی ۹ درمان دارویی و خانگی برای رفع عفونت سینوس‌ها

7. کتوتیفن برای گرفتگی صدا

التهاب تارهای صوتی در حنجره با فریاد کشیدن، صحبت کردن طولانی با صدای بلند و یا بیماری‌هایی مانند عفونت دستگاه تنفسی، از دلیل اصلی گرفتگی صدا است. اکثر اوقات پزشکان روتارین که از دانه گیاه کیدونیا به دست می‌آید، تجویز می‌کنند؛ اما ممکن است کتوتیفن هم برای علائم بعضی افراد توصیه شود.

8. کتوتیفن برای گوش درد

شربت کتوتیفن برای کودکان که بیماری گوش میانی یا گوش درد دارند، استفاده می‌شود. کتوتیفن با اثر تثبیت‌کنندگی در لغو گرانولاسیون ماستوسیت‌ها، می‌تواند نقش درمانی برای بیماری گوش داشته باشد.

موارد احتیاط مصرف قرص کتوتیفن، قرص کتوتیفن برای چی خوبه؟

موارد احتیاط مصرف قرص کتوتیفن، قرص کتوتیفن برای چی خوبه؟ | ژین طب

در زمینه مصرف کتوتیفن لازم است به یک سری نکات به خوبی توجه نمایید. رعایت این نکات شامل باید‌ها و نباید‌ها و عدم مصرف در برخی از افراد است. این نکات شامل موارد زیر است:

  • حساسیت به مصرف همزمان با غذا و داروهای دیگر: در صورت بروز هرگونه واکنش غیر معمول یا آلرژیک به این دارو یا داروهای دیگر، به پزشک خود اطلاع دهید. همچنین در صورت داشتن انواع دیگر حساسیت مانند حساسیت به غذاها، رنگ‌ها، مواد نگهدارنده یا حیوانات، به متخصص مراقبت‌های بهداشتی خود اطلاع دهید. برای محصولات بدون نسخه، برچسب یا مواد تشکیل دهنده بسته را با دقت بخوانید.
  • مصرف داروی کتوتیفن در دوران بارداری:این دارو فقط در مواقع واضح در دوران بارداری باید استفاده شود. خطرات و مزایا را با پزشک خود در میان بگذارید.
  • مصرف داروی کتوتیفن در دوران شیردهی:هیچ مطالعه کافی در مورد ایجاد خطر نوزاد در هنگام استفاده از این دارو در دوران شیردهی وجود ندارد. قبل از مصرف این دارو در دوران شیردهی، مزایای بالقوه را در برابر خطرات احتمالی بسنجید. 
  • مصرف داروی کتوتیفن در سالمندان:بسیاری از داروها به طور خاص در افراد مسن مطالعه نشده است. بنابراین، ممکن است معلوم نباشد که آنها دقیقاً به همان شیوه‌ای عمل می‌کنند که در بزرگسالان جوان‌تر عمل می‌کنند یا در افراد مسن عوارض جانبی یا مشکلات متفاوتی ایجاد می.کنند. هیچ اطلاعات خاصی در مورد استفاده از کتوتیفن در افراد مسن وجود ندارد.
  • مصرف داروی کتوتیفن در کودکان:این دارو در کودکان آزمایش شده است و در دوزهای مناسب.، عوارض جانبی یا مشکلات متفاوتی نسبت به بزرگسالان نشان داده نشده است.
  • عدم مصرف در هنگام کار با ابزار آلات: مصرف کتوتیفن می‌تواند با ایجاد خواب آلودگی یا گیجی همراه باشد. لذا در مدت اثر دارو از رانندگی و کار با ابزارهایی که نیاز به احتیاط بیشتری دارند خودداری نمایید. مصرف الکل همزمان با این دارو اثر خواب آوری این دارو را تشدید می‌نماید به همین دلیل بهتر است از مصرف همزمان این دو فرآورده با هم خودداری کنید.

عوارض جانبی‌ کتوتیفن چیست؟

تقریبا اغلب مصرف کنندگان این قرص کم و بیش با عوارض آن آشنا هستند. در صورت مصرف این دارو ممکن است بروز عوارض زیر را به دنبال داشته باشد:

  • ضعف
  • سرگیجه
  • ایجاد سرفه
  • ایجاد اسهال
  • خشکی دهان
  • خواب آلودگی
  • عفونت تنفسی
  • ایجاد تب و لرز
  • احساس خستگی
  • ضایعه های پوستی

نکته: در صورتی که پس از مصرف این دارو با عوارض چون خواب آلودگی و احساس خستگی روبرو شدید حتما از انجام فعالیت‌های که نیاز به هوشیاری و تمرکز زیاد دارند خودداری نمایید و از رانندگی کردن نیز پرهیز کنید. همچنین در صورت بروز دیگر عوارض ذکر شده حتما پزشک را مطلع سازید. در ادامه اطلاعاتی درباره قرص مگنیفورت و اثر آن بر روی چاقی خواهیم داشت.

بیشتر بدانید: علت سرگیجه هنگام بلند شدن؛ آیا سرگیجه‌های ناگهانی خطرناک است؟

آیا قرص مگنیفورت چاق کننده است؟

کپسول Magniforte، یک مکمل تغذیه‌ای حاوی منیزیم، ویتامین B1، ویتامین B6، ویتامین D3 و ویتامین K2-7 است. منیزیم موجود در مگنیفورت از نوع منیزیم دریایی است و منشا ویتامین D مگنیفورت گلسنگ (خزه ایسلندی) است. مگنیفورت به فرم کپسول تولید شده است، با این وجود این مکمل در میان بسیاری از افراد با نام قرص مگنیفورت شناخته می‌شود.

در میان مواد تشکیل‌دهنده این فرآورده ویتامین‌های B1 و B6 می‌توانند در سوخت و ساز بدن موثر بوده و سبب افزایش اشتها شوند. ویتامین‌های نامبرده شده ممکن است در همه افراد باعث افزایش اشتها نشوند؛ چنانچه اشاره کردیم، افزایش اشتها بیشتر برای اشخاصی رخ می‌دهد که در بدن خود کمبود ویتامین‌های گروه B را داشته باشند و در دیگر افراد مصرف این کپسول هیچ نوع تاثیری در چاقی و لاغری ایجاد نخواهد کرد. مگنیفورت تامین‌کننده کالری نبوده و از این رو موجب افزایش وزن و چاقی نخواهد شد.

پرسش‌های پرتکرار در زمینه قرص کتوتیفن برای چی خوبه

قرص کتوتیفن برای چی خوبه؟

جلوگیری یا کاهش علائم آسم 
درمان یا کنترل حساسیت
درمانرینیت، کهی، درماتیت آتوپیک
آنافیلاکسی

آیا قرص کتوتیفن خواب آور است؟

بله اساسا خواب آلودگی ازعوارض این قرص است.

قرص کتوتیفن برای اسپرم چگونه عمل می‌کند؟

تحقیقات نشان داده‌ است که این دارو تحرک اسپرم را در مردان مبتلا به لکوسیتوسپرمی و ناباروری با علت ناشناخته بهبود می‌بخشد.

منبع
mayoclinic

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا