بیماری مردانسلامت مردان

التهاب پروستات در مردان از علت تا درمان

التهاب پروستات در مردان چیست؟ این یک بیماری شایع در آقایان است که اغلب به علت وجود عفونت در مجرای ادراری شکل می‌گیرد.

این بیماری که با نام التهاب پروستاتیت هم شناخته می‌شود، بیش از همه مردان بالای 43 سال را درگیر می‌کند. بخشی از اندام تناسلی آقایان غده پروستات نام دارد. از وظایف اصلی این غده، تولید مایع منی است که از طریق مجرای ادراری به بیرون از بدن انتقال می‌یابد؛ بنابراین این غده در باروری آقایان نقشی ضروری خواهد داشت. مجرای ادراری از میان غده پروستات عبور می‌کند و هرگونه التهاب یا عفونت در پروستات باعث ایجاد اختلال در عملکرد مجرای ادراری می‌شود. گاهی به دلایل مختلفی التهاب یا عفونت، غده پروستات یا نواحی اطراف آن را در برمی‌گیرد که با درد و سوزش همراه است.

کسانی که دچار این بیماری می‌شوند، می‌خواهند بدانند که آیا این التهاب خطرناک است؟ درمان عفونت پروستات به چه صورت است؟ برای مشاهده پاسخ این سؤالات با ادامه این مقاله از ژین طب همراه باشید.

 

انواع التهاب در پروستات

به‌طورکلی پروستاتیت به 4 دسته تقسیم می‌شود:

پروستاتیت حاد باکتریایی، زمانی است که عفونت از مجرای ادراری به سمت پروستات بازگردد و معمولا با علائم شدید و ناگهانی همراه است.

پروستاتیت باکتریایی مزمن، مانند نوع حاد است، با این تفاوت که علائم کمتری دارد، اما به دلیل عود کردن عفونت، این بیماری ممکن است تا چندین سال ادامه داشته باشد.

نوع التهابی بدون نشانه، همان‌طور که از نام این بیماری مشخص است، در غده پروستات ورم وجود دارد، اما هیچ‌گونه علائمی نخواهد داشت؛ بنابراین تشخیص آن تنها با آزمایش صورت می‌گیرد.

ورم مزمن پروستات که سندروم درد مزمن ناحیه لگن هم نامیده می‌شود، شایع‌ترین نوع این بیماری است که حدود 90 درصد از آقایان به آن مبتلا می‌شوند. این بیماری عوامل متعددی دارد و به همراه احساس درد در ناحیه ران و لگن اتفاق می‌افتد.

التهاب پروستات مزمن-ژین طب

علت ملتهب شدن پروستات چیست؟

بروز این بیماری در مردان ناشی از وجود عفونت و باکتری در پروستات است که دلایل مختلفی دارد. از عوامل التهاب پروستات مردان می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

علت باکتریایی حاد و مزمن، بیماری ممکن است به دلیل عفونت‌‌های موجود در مجرای ادراری اتفاق افتند. زمانی که این عفونت‌های باکتریایی از طریق مجاری ادرار به سمت پروستات بروند و در آن ناحیه ته‌نشین شوند، پروستاتیت حاد یا مزمن رخ می‌دهد. پروستاتیت حاد یک بیماری کوتاه‌مدت است اما پروستاتیت باکتریایی مزمن امکان دارد تا چند سال در این ناحیه باقی بماند و عود کند.

علت ورم پروستات مزمن، پروستاتیت مزمن که از شایع‌ترین بیماری‌ها در آقایان است و اکثر مردان به آن مبتلا می‌شوند، براثر عوامل متعددی رخ می­‌دهد. مواردی چون وجود مشکل در سیستم ایمنی، اختلال در سیستم عصبی، عفونت قبلی و استرس و اضطراب، از عوامل التهاب پروستات مزمن غیرباکتریایی هستند. درمان این بیماری به مراتب سخت‌تر از دیگر نوع‌های پروستاتیت است و امکان دارد این بیماری پس از درمان عفونت پروستات شکل بگیرد.

علت بروز التهاب پروستات باکتریایی-ژین طب

بیشتر بخوانید: عفونت دستگاه تناسلی مردان؛ عفونت دستگاه تناسلی تنها برای بانوان نیست!

عوارض و پیامدهای بیماری

التهاب در این غده همانند دیگر بیماری‌ها، عارضه‌هایی برای فرد به همراه دارد که ممکن است خطرناک باشد.

پیامدهایی که این بیماری برای جسم فرد بیمار دارد

وجود التهاب و عفونت در غده پروستات  پیامدهای زیر را در پی خواهد داشت:

  1. اختلال در عملکرد مجرای ادراری (احتباس ادرار)
  2. آبسه کردن پروستات به دلیل انباشته شدن عفونت در این ناحیه
  3. ایجاد مشکل در باروری آقایان یا نابارور شدن مردان
  4. ایجاد اختلال و ناتوانی در روابط زناشویی مانند اختلال در نعوظ
  5. بروز اختلالات عصبی مانند استرس یا اضطراب

التهاب این بخش بدن به چه شکلی بروز میکند؟

پروستات حاد یا مزمن در بدن فرد بیمار گسترش می‌­یابد که ممکن است در اشکال زیر خود را نشان دهد:

  1. بروز التهاب اپیدیدیمیت (التهابی که در قسمت لوله پیچ‌خورده که به پشت بیضه متصل است، به وجود می‌آید.)
  2. بروز بیماری باکتریمی (زمانی که التهاب از این ناحیه به داخل خون می‌رود)

باید بگوییم که درد پروستات و یبوست هیچ‌گونه ارتباطی به هم ندارند و یبوست از عوارض بیماری پروستاتیت محسوب نمی‌شود. حالا که از عوارض این بیماری در آقایان مطلع شدید، بهتر است در صورت مشاهده هرگونه علائم به پزشک متخصص مراجعه نمایید.

تشخیص التهاب پروستات در مردان

برای تشخیص این نوع بیماری راه‌های گوناگونی وجود دارد:

شواهد بالینی برای تشخیص التهاب در پروستات

شواهد بالینی شامل نشانه‌های التهاب پروستات است که فرد بیمار در وجود خود احساس می‌کند. بسته به نوع بیماری، علائم التهاب در ناحیه پروستات متفاوت خواهد بود:

علائم پروستات حاد و باکتریایی مزمن

پروستاتیت حاد و باکتریایی مزمن نشانه‌های یکسانی دارند، با این تفاوت که شدت و مدت‌زمان بروز آن‌ها با یکدیگر متفاوت هستند.

  • تکرر ادرار
  • نیاز فوری به تخلیه مثانه
  • ادرار همراه با سوزش و احساس درد
  • احساس درد در نواحی کشاله ران، دستگاه تناسلی و زیر شکم یا پایین کمر
  • شب ادراری
  • احتباس و انسداد ادرار در مجرای ادراری
  • قطع شدن جریان ادرار
  • نعوظ دردناک (باکتریایی مزمن)
  • احساس تب و لرز (پروستاتیت حاد)

این علائم ممکن است به‌طور ناگهانی و بیش از چند روز با فرد بیمار همراه باشند.

علائم پروستات مزمن

از نشانه‌های پروستات مزمن یا غیر باکتریایی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • احساس درد در ناحیه تناسلی و بیضه
  • احساس درد در قسمت فوقانی کمر
  • تکرر ادرار
  • ادرار دردناک
  • احساس درد و اختلال در هنگام نعوظ
  • ناتوانی در به تأخیر انداختن ادرار

علائم پروستات مزمن تا چندین ماه ادامه خواهد داشت. آقایان باید در صورت مشاهده هرگونه نشانه به پزشک متخصص مراجعه کنند.

معاینه پزشکی

هنگامی که فرد بیمار به پزشک مراجعه می‌کند، ابتدا باید مواردی چون سابقه خانوادگی، سابقه پزشکی و نشانه‌های خود را در اختیار دکتر متخصص قرار دهد. پزشک برای تشخیص نوع بیماری ممکن است معاینه فیزیکی و آزمایش‌هایی را تجویز کند.

  • معاینه فیزیکی

برای انجام معاینه فیزیکی معمولا پزشک روش رکتال را انتخاب می‌کند. در این روش فرد بیمار باید روی میز خم شود یا به پهلو دراز بکشد و زانوهایش را در نزدیکی سینه‌اش نگه دارد. سپس پزشک با دست دستکش‌دار سعی می‌کند بخشی از پروستات را لمس کند. برای انجام این معاینه از بی‌حسی استفاده نمی‌شود و معمولا برای آقایان بالای 40 سال صورت می‌گیرد.

  • آزمایش التهاب پروستات

آزمایش التهاب پروستات در آقایان که به‌منظور تشخیص دقیق توصیه می‌شود، چندین روش دارد:

  1. آزمایش ادرار

در این آزمایش نمونه‌ای از ادرار بیمار روی یک میله (کاغذ شیمیایی) قرار می‌گیرد. در صورت تغییر رنگ، میزان عفونت و التهاب در ادرار مشخص می‌شود.

  1. آزمایش خون

با نمونه‌گیری خون بیمار می‌توان وجود التهاب و سایر بیماری‌های مربوط به پروستات مانند سرطان پروستات را بررسی کرد.

  1. آزمایش مایع منی

برای انجام این آزمایش فرد بیمار باید مقداری از مایع منی خود را داخل ظرف مخصوص بریزد تا آزمایش‌های لازم انجام شود. تجزیه‌وتحلیل مایع منی، خون یا هرگونه التهاب موجود در مجرای ادرار را نشان می‌دهد.

  1. سیستوسکوپی

سیستوسکوپی یک آزمایش سرپایی است که توسط پزشک انجام می‌شود. در این آزمایش پزشک از طریق سوراخ آلت تناسلی یک ابزار باریک و لوله مانند را وارد مجرای ادرار و مثانه می‌کند تا مشکلاتی چون انسداد مجرای ادرار و التهاب پروستات را تشخیص دهد.

  1. سونوگرافی ترانس رکتال

در این روش یک ابزار به نام مبدل به‌منظور تصویربرداری از پروستات، در زوایای مختلف حرکت می‌کند تا وضعیت پروستات بررسی شود.

  1. بیوپسی

در این روش آزمایش، پزشک با استفاده از مانیتور سونوگرافی، یک سوزن بیوپسی را به سمت پروستات بیمار هدایت می‌کند. در روش بیوپسی بافت‌های پروستات به‌منظور تشخیص دقیق بیماری مورد بررسی قرار می‌گیرند.

بیشتر بخوانید: بیماری سلیاک در مردان و نحوه تشخیص و درمان آن

التهاب پروستات و بیماری‌های دیگر شود؟

برای بسیاری از بیماران این سؤال به وجود می‌آید که آیا التهاب پروستات باعث سرطان می‌شود؟ بیماری التهاب پروستات در آقایان قابل درمان است و در بروز سرطان پروستات نقشی ندارد، اما در صورتی که تشخیص و درمان به موقع انجام نشود، ممکن است مشکل ناباروری در آقایان به وجود آید.

درمان التهاب پروستات

التهاب پروستات در آقایان به چندین روش قابل درمان است. روش‌های درمان عبارتند از:

درمان خانگی التهاب پروستات

درمان خانگی شامل تغییر سبک زندگی و درمان التهاب پروستات با طب سنتی است که در ادامه بیشتر توضیح خواهیم داد.

  • تغییر سبک زندگی

تغییر سبک زندگی درمانی برای پروستات ملتهب-ژین طب

برخی از آقایان می‌پرسند که برای التهاب پروستات چه بخوریم؟ داشتن یک رژیم غذایی سالم حاوی میوه، سبزیجات، غلات، مواد غذایی حاوی ویتامین D و دوری از غذاهای پرچرب به درمان بیماری پروستاتیت کمک بسیاری می­کند. شاید در رابطه با هندوانه و التهاب پروستات شنیده باشید. این میوه از تورم و بزرگی این غده جلوگیری می­کند. همچنین درمان التهاب پروستات با سیر، فلفل دلمه‌ای، گوجه فرنگی و دیگر موادی که خاصیت آنتی‌اکسیدانی دارند، میسر است.

درباره التهاب پروستات و ورزش باید بگوییم که انجام فعالیت‌های پرتحرک مانند دوچرخه‌سواری به پیشرفت این بیماری کمک می‌کند؛ بنابراین برای انجام هرگونه فعالیت ورزشی بهتر است با پزشک خود مشورت نمایید.

  • درمان گیاهی التهاب پروستات

طب سنتی شامل گیاه درمانی و طب سوزنی می‌شود که هر دو روش در درمان این بیماری مؤثر هستند. بهترین داروی گیاهی التهاب پروستات عبارتند از دانه‌های کدوی تنبل (روزی 10 تا 15 دانه)، نوشیدن چای سبز، دمنوش گزنه و گیاه درخت نخل اره‌ای. تعداد دفعات و نحوه مصرف دقیق هرکدام از این گیاهان را با مشورت متخصص طب سنتی انجام دهید.

درمان پزشکی بیماری پروستاتیت

هنگامی که فرد بیمار علائمی چون ناتوانی در ادرار، تب‌ولرز، احساس درد در ناحیه تحتانی، تکرر ادرار و خون در ادرار را مشاهده کرد باید سریعا به پزشک متخصص مراجعه کند. پزشک با معاینه و انجام آزمایشات بسته به نوع بیماری دارو تجویز می‌کند.

  • درمان التهاب پروستات مزمن

برای درمان التهاب پروستات مزمن غیر باکتریایی، با توجه به علائمی که بیمار دارد پزشک دارو تجویز می‌کند. معمولا برای درمان این نوع بیماری از آنتی‌بیوتیک‌ها، داروهای مسکن و داروهای رفع گرفتگی عضلات استفاده می‌شود. برخی از این داروها عبارتند از:

  • داروی ضد التهاب پروستات سیلودوسین
  • داروهای غیر استروئیدی مانند قرص التهاب پروستات ژلوفن یا ایبوپروفن
  • داروهای کلونازپام و سیکلوبنزاپرین برای رفع گرفتگی عضلات
  • داروهای پره‌گابالین یا آمی‌تریپتیلین برای درمان مشکلات سیستم عصبی

دقت کنید مصرف هرگونه دارو برای درمان بیماری پروستاتیت باید تحت نظر پزشک باشد؛ بنابراین از مصرف خودسرانه داروها خودداری کنید.

  • درمان پروستاتیت حاد و باکتریایی مزمن

بهترین دارو برای التهاب پروستات از نوع حاد و باکتریایی مزمن، مصرف داروهای آنتی‌بیوتیک است. معمولا پزشک برای درمان این نوع بیماری مصرف فراوان مایعات و قرص‌ برای التهاب پروستات مانند آنتی‌بیوتیک‌ها را به منظور دفع عفونت و التهاب تجویز می‌کند. معمولا مصرف داروی التهاب پروستات بین یک الی دو ماه است؛ بنابراین پس از پایان دوره مصرف مجددا به پزشک مراجعه نمایید.

برای بیماری پروستاتیت به پزشک با چه تخصصی مراجعه نمایم؟

در صورت مشاهده هرگونه علائم بیماری پروستات باید به پزشک متخصص اورولوژی مراجعه کنید. متخصصان اورولوژی با در نظر گرفتن همه جوانب و نشانه‌­ها معاینات را آغاز می­کنند و با توجه به نوع و پیشرفت بیماری، نکات لازم را برای درمان گوشزد خواهند کرد.

یادداشت پایانی

التهاب پروستات در آقایان یک بیماری شایع و دردناک است، اما با تشخیص به‌موقع درمان می‌شود؛ بنابراین با داشتن هرگونه علائم به پزشک متخصص مراجعه نمایید تا تشخیص و درمان آغاز شود.سؤالات پرتکرار بیماران در خصوص این بیماری

متلهب شدن پروستات یک بیماری دردناک است و براثر عوامل مختلفی شکل می‌گیرد که در ادامه مقاله بررسی خواهیم کرد، اما در این بخش قصد داریم به برخی سؤالات آقایان درباره این بیماری پاسخ دهیم.

سوالات پر تکرار

آیا ملتهب شدن پروستات در دسته بیماری‌های مقاربتی قرار می‌گیرد؟

همان‌طور که می‌دانید در ازدواج به‌طور مرتب رابطه جنسی شکل می‌گیرد. از آنجایی که ملتهب شدن پروستات بر اثر وجود عفونت و باکتری در آقایان به وجود می‌آید، امکان دارد این بیماری از یک عفونت مقاربتی باشد.

آیا ورم پروستات از طریق رابطه جنسی قابل انتقال است؟

التهاب پروستات از طریق رابطه جنسی به پارتنرتان منتقل نمی‌شود، اما نعوظ آقایان دردناک خواهد بود. اگر از آلت تناسلی آقایان ترشحات غیرعادی بیرون آید، بهتر است تا قبل از مراجعه به پزشک از برقراری رابطه جنسی اجتناب کنند.

آیا خودارضایی باعث بروز مشکلات پروستات می‌شود؟

در رابطه با التهاب و خودارضایی باید گفت که بسیاری از مواقع هنگام خودارضایی، ترشحات (مایع منی) به‌طور کامل از بدن خارج نمی‌شوند؛ در نتیجه احتمال بروز التهاب و تورم در غده پروستات وجود دارد. همچنین برخی افراد هنگام خودارضایی از کرم و ژل‌های مخصوص استفاده می‌کنند. در صورتی که این مواد شیمیایی از راه مجرای ادراری وارد پروستات شود، التهاب در قسمت پروستات رخ می‌دهد.

منبع
mayoclinic.org

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا