بررسی و معرفی خطرات جراحی سینه یا پروتز سینه
این روزها جراحی سینه طرفداران زیادی پیدا کرده است. البته جراحی سینه انواع مختلفی دارد. از جمله آنها میتوان به لیفت و پروتز و حتی ماستکتومی یا کوچک کردن سینه اشاره کرد. در بین این سه دسته، طرفداران انجام پروتز سینه به شکل چشمگیری جمعیت بیشتری را در بر میگیرند. هر کدام از این جراحیها عوارض و مشکلات خاص خود را دارند. در ادامه این مقاله از سایت ژین طب به خطرات جراحی سینه اشاره خواهیم کرد.
چرا جراحی سینه انجام میشود؟
جراحی سینه ممکن است به دلایل مختلفی انجام شود. دلایل زیبایی و سلامت جسمی و روانی از جمله مهمترین عوامل آن هستند. انجام جراحی سینه یک امر کاملا سلیقهای و دلخواه است. اما به هر هدفی که انجام شود، باید سعی داشته باشید که برای انجام آن به پزشکان حاذق مراجعه کنید که بعد از اتمام عمل دچار مشکلات بعدی نشوید.
به طور مثال اگر فردی دچار سرطان سینه شده باشد. پس تخلیه و درمان بافت سرطانی، میتوانند پروتز سینه را جایگزین کنند. یا اگر فردی با هدف زیبایی بخواهد بافت سینه را بزرگتر یا کوچکتر کند، این عمل برایش انجام خواهد شد. البته جالب است بدانید که این نوع از عملها اغلب عوارض جدی ندارد. اگر عمل جراحی و مراقبتهای پس از آن به درستی انجام شوند، جای نگرانی نیست.
معرفی انواع خطرات جراحی سینه
همانطور که اشاره کردیم، عوارض و خطرات حین و پس از عمل جراحی سینه، کمتر اتفاق میافتند. در واقع تحقیقات نشان دادهاند که تنها ۱٪ از افرادی که این نوع عملها را انجام میدهند، دچار عوارض خاص میشوند. با این وجود بهتر است قبل از هر گونه اقدام برای عمل، این خطرات را بشناسید.
یکی از خطراتی که در زمان عمل جراحی سینه افراد را تهدید میکند، خطرات رایج در سایر جراحیها هستند. مثلا عوارض و خطرات ناشی از بیهوشی، درد شدید بعد از عمل وهمچنین احتمال عفونت بافت از جمله آنها است. این خطرات در هر نوع از جراحی ممکن است برای همه پیش بیاید و فقط مختص به جراحی سینه نیست. به همین دلیل باید همه نکات و مراقبتهای قبل و بعد از عمل را به خوبی رعایت کرد. در ادامه با انواع خطرات جراحی سینه آشنا خواهیم شد.
آسیب به اعصاب سینه حین جراحی
در طی عمل جراحی سینه یکی از خطرات احتمالی، آن است که به اعصاب سینه آسیب وارد شود. در اثز این آسیب، افراد ممکن است علائم مختلفی را تجربه کنند. مثلا ممکن است دردهای گاه و بیگاه داشته باشند. در واقع در این حالت، اعصاب آسیب دیده سیگنالهای اشتباه از درد را به مغز میفرستد. در نتیجه احساس درد خواهید داشت. یکی دیگر از نشانههای آسیب به اعصاب سینه، بیحسی نسبی آن است.
بیشتر بدانید: علائم سرطان سینه در زنان؛ گام اول به سوی تشخیص و درمان موثر
امکان آسیب دیدن غدد شیری
زمانی عمل انجام میشود، امکان آسیب دیدن غدد شیری بالا خواهد رفت. این عارضهی خاص به ندرت بعد از عمل سینه اتفاق میافتد اما امر غیرممکنی نیست. این مسئله به نوع جراحی و محل و برش سینه بستگی دارد. همچنین مدل و نحوه قرار دادن پروتز هم از نکات مهم آن است.
ایجاد جای زخم بر روی پوست
در هر عملی که انجام دهید، در قسمت انجام بخیه، به جا ماندن جای زخم را تجربه خواهید کرد. با این حال ممکن از جای زخمها دیرتر از آن چه که میخواهید بهبود یابند. همچنین احتمال آن که این زخمها تا مدتهای طولانی باقی بمانند، وجود دارد. در نتیجه بهتر است که از لیزر برای از بین بردن جای زخم استفاده کنید. همچنین استفاده از کرمهای ترمیم کننده پوست هم میتواند در زودتر خوب شدن جای زخم به شما کمک کند.
کوچکتر شدن پروتز سینه
یکی از عوارض طولانی مدت و قطعی در جراحی پروتز سینه، کوچکتر شدن پروتز است. به این فرآیند در علم پزشکی انقباض کپسولی میگویند. در واقع زمانی که بافت پروتز وارد بدن میشود، بدن به تدریج دور آن یک لایهی فیبروز به وجود میاورد. این لایه به مرور زمان باعث کوچکتر شدن پروتز میشود.
بیشتر بدانید: تغذیه سرطان سینه و بایدها و نبایدهای آن
ترکیدن پروتز در بدن
یکی از بدترین عوارضی که بعد از عمل پروتز ممکن است پیش بیاید، پاره شدن لایهی بیرونی و پوشش پروتز است. این اتفاق سبب میشود که مایع داخلی پروتز به بیرون سرازیر شود. البته اگر پروتز آب نمکی باشد، مایع داخل آن به راحتی برای بدن قابل جذب است. با این حال باید پوسته غیر قابل جذب را حتما از بدن خارج کرد. این کار نیاز به عمل جراحی مجدد دارد. با این حال در پروتزهای سیلیکونی، مایع داخلی پروتز به بافت بدن جذب نمیشود. نشت این مایع در بدن بسیار خطرناک است. درنتیجه هم مایع و هم پوشش خارجی آن باید حتما از بدن خارج گردد.
به جز این موارد، برخی از افراد بعد از انجام عمل پروتز سینه علائمی مانند درد مفاصل، درد عضلانی، گیجی، خستگی مزمن و ابتلا به بیماریهای خودایمنی را گزارش کردهاند. البته تحقیقات درباره اثر جراحی سینه بر این موارد هنوز در جریان است.
نکاتی که قبل از جراحی سینه باید بدانید!
قبل از هر عمل جراحی بهتر است به خوبی در مورد نتایج و عوارض آن تحقیق کنید. این کار سبب میشود که از تمام اتفاقاتی که ممکن است برایتان بیافتد آگاه میشوید. داشتن این اطلاع برای اتخاذ تصمیمات بهتر و بررسی نهایی جراحی به شما کمک میکند. در نهایت مطمئن خواهید شد که عمل جراحی برایتان مناسب است یا خیر. در ادامه برخی از نکات مهمی که باید قبل از اقدام به عمل جراحی سینه در نظر بگیرید را برایتان توضیح میدهیم.
عمل مجدد سینه برای تعویض پروتز
هر کدام از پروتزهایی که در بدن استفاده میشوند، تاریخ انقضای مخصوص به خود را دارند. پروتز سینه هم از این قاعده مستثنی نیست. در نتیجه بعد از گذشت چند سال باید دوباره عمل را انجام داده و پروتز قدیمی را با پروتزهای جدید جایگزین کنید. این زمان چیزی بین ۱۰ تا ۲۰ سال برآورد میشود که بسته به برند و جنس پروتز، متفاوت خواهد بود. حتما قبل از گذشت ۱۰ سال این مسئله را با پزشکتان در میان بگذارید و با او مشورت کنید.
عمل جراحی لیفت سینه
یکی از مواردی که قبل از تصمیمگیری درباره عمل جراحی لیفت سینه باید در نظر بگیرید، اندازه فعلی سینه است. اگر اندازه سینه بزرگ باشد، حتی با وجود عمل لیفت، پس از مدتی سینه به جای قبلی و افتادگی سابق باز میگردد. چنانچه میخواهید این عمل را انجام دهید بهتر است به سراغ روشهای بدون جراحی لیفت بروید. این روشهای غیرتهاجمی، عوارض و خطرات کمتری برایتان خواهند داشت.
عمل جراحی کوچک کردن سینه
زمانی که هر کدام از جراحیهای پروتز، لیفت و به ویژه کوچک کردن سینه را انجام میدهید تا مدتها نمیتوانید به سراغ ورزش کردن و فعالیتهای سنگین بروید. در نتیجه حداقل ۶ ماه تا یکسال آتی به سراغ ورزش نروید. پس اگر ورزش از ارکان مهم زندگی شما است، قبل از عمل جراحی سینه این نکته را در نظر داشته باشید.
سوالات رایج درباره خطرات جراحی سینه
عوارض مرگ و میر ناشی از جراحی سینه چقدر رایج است؟
در خارج از ایران، تحقیقات گستردهای درباره احتمال بروز عوارض و حتی مرگ بعد از جراحی سینه انجام شدهاست. این تحقیقات نشان میدهند که از هر ۵۷۰۰۰ عمل، ۱ مورد آن ممکن است منجر به مرگ شود. همچنین این تحقیقات نشان دادند که احتمال بروز عوارض ذکر شده، حدودا ۱۷٪ است. به علاوه پاره شدن پروتز تنها در ۱۰٪ از افراد و بیشتر بعد از ۱۱ سال اتفاق افتاده است.
چه کسانی نباید عمل جراحی سینه را انجام دهند؟
خانمهای باردار به هیچ عنوان نمیتوانند تحت عمل جراحی سینه قرار گیرند. همچنین افرادی که مبتلا به سرطان سینه هستند نباید جراحی سینه انجام دهند. برای کسانی که بافت تودهای و مشکوک به سرطان در سینه دارند هم این عمل انجام نمیشود. این عمل برای افرادی که بیماریهای جدی دارند هم تنها بعد از انجام آزمایشات لازم قابل انجام است. افراد سیگاری و کسانی که مصرف الکل زیادی دارند هم بهتر است به سراغ این عمل نروند.
علائم عفونت کردن بافت سینه بعد از جراحی چیست؟
قرمز شدن بیش از حد پوست سینه یکی از اولین نشانههای عفونت است. البته این قرمزی در روزهای اولیه پس از عمل نشانهی نگران کنندهای نخواهد بود. علائم دیگر عفونت سینه شامل درد شدید، سوزش و التهاب در سینه هستند. همچنین با دقت تب خود یا فردی که عمل را انجام داده بررسی کنید. تب بالا یک نشانه از وجود عفونت تلقی میشود. یکی دیگر از این علائم وجود ترشحات در نوک سینه است. در صورتی که این موارد را مشاهده کردید، با پزشک خود تماس بگیرید.
علائم پارگی پروتز سینه کداماند؟
از نشانههای پارگی پروتز میتوان به احساس درد یا بیحسی و ورم یا کوچک شدن ناگهانی سینه اشاره کرد. وجود تودههای سفت و قابل توجه در سینه هم ممکن است نشانهای واضح از پارگی سیلیکون باشد. در صورت مشاهده این موارد با پزشک جراح خود مشورت کنید. اگر هیچ یک از این علائم را ندارید، توصیه میکنیم که بعد از پروتز سینه، حداقل سالی یکبار MRI انجام دهید. این کار به شما کمک میکند که پارگی پروتز را به راحتی تشخیص دهید.
آیا جراحی سینه برای آقایان هم انجام میشود؟
بله. آقایان هم میتوانند از مزایای جراحی سینه بهرمند شوند. البته این افراد بیشتر به منظور کوچک کردن یا ایجاد قرینگی در بافت و نوک سینه به پزشک مراجعه میکنند. همه عوارض و خطراتی که درباره جراحی سینه گفته شد، در مورد این دسته از افراد هم صدق میکند.