سکته مغزی و هر چیزی که باید در مورد آن بدانید
سکته مغزی یک وضعیت پزشکی جدی تهدیدکننده زندگی است و زمانی اتفاق میافتد که خونرسانی به بخشی از مغز قطع میشود. این عارضه در دسته آسیبهای سیستم عصبی قرار میگیرد و به درمانهای فوری پزشکی نیاز دارد.
هرچه بیمار زودتر درمانهای لازم برای سکته مغزی را دریافت کند، احتمال بروز آسیبهای شدید و دائمی کمتر میشوند. از عوارض سکته مغزی میتوانیم به فلج شدن بخشی از بدن، از دست دادن قدرت تکلم، کنترل مثانه یا روده و زوال عقل اشاره کنیم.
تمامی این عوارض خطرناک و آزاردهنده در اثر تعدادی گرفتگی بعضی از رگهای تامینکننده خون به مغز ایجاد میشوند. این گرفتگی به دلیل لخته خون، فشار یا کلسترول خون بالا ایجاد خواهند شد.
بعد از ایجاد سکته مغزی پزشکان برای درمان و جلوگیری از عوارض ایجادشده و همچنین پیشگیری از سکتههای بعدی از داروها و جراحیهای مختلفی استفاده میکنند. انتخاب نوع روش درمان بستگی به نوع سکته، محل آن، شدت و علائم ایجادکننده آن دارد. در این مقاله از مجله پزشکی ژین طب به بررسی سکته مغزی میپردازیم، با ما همراه باشید:
انواع سکته و مواردی که باعث بروز سکته مغزی میشوند؟
مانند همه اندامهای بدن، مغز نیز برای عملکرد صحیح به اکسیژن و مواد مغذی تامین شده توسط خون نیاز دارد. اگر عرضه خون به مغز محدود یا متوقف شود، سلولهای مغزی شروع به مردن میکنند. این شرایط میتواند منجر به آسیب مغزی، ناتوانی و احتمالا مرگ شود.
سکته مغزی انواعی دارد که شناخت هرکدام از آنها در درمان انها موثر است:
سکته ایسکمیک
سکته ایسکمیک (ischaemic) زمانی به وجود میآید که جریان خون به دلیل لخته شدن خون متوقف میشود. این نمونه از سکته حدود 85درصد از موارد سکته مغزی را به خود اختصاص میدهد.
این لختههای خونی معمولا در مناطقی تشکیل میشوند که سرخرگها به مرور زمان توسط رسوبات چربی به نام پلاکها باریک یا مسدود شدهاند. به این فرآیند آترواسکلروز (atherosclerosis) میگویند.
سرخرگها ممکن است به طور طبیعی با افزایش سن باریکتر شوند؛ اما مواردی وجود دارد که به طور خطرناکی این روند را سرعت میبخشند. از این عوامل میتوانیم موارد زیر را نام ببریم:
- سیگار کشیدن
- فشارخون بالا
- چاقی
- سطح کلسترول بالا
- دیابت
- مصرف بیش از حد الکل
یکی دیگر از علل احتمالی سکته مغزی ایسکمیک نوعی ضربان قلب نامنظم به نام فیبریلاسیون دهلیزی (atrial fibrillation) است. این عارضه میتواند باعث ایجاد لختههای خونی در قلب شود که به صورت تکه تکه (خورد شده) به رگهای خونی که تامینکننده نیازهای مغز هستند ختم میشوند.
سکته هموراژیک
سکته haemorrhagic جایی رخ میدهد که رگ خونی ضعیفی که اکسیژن و مواد مغذی مغز را تامین میکند دچار پارگی میشود. به این نوع سکته، خونریزی مغزی یا خونریزیهای داخل جمجمه میگویند.
علت اصلی سکته هموراژیک فشار خون بالا است که میتواند شریانهای مغز را ضعیف کرده و احتمال شکافتن یا پارگی آنها را افزایش دهد.
مواردی که خطر ابتلا به فشار خون بالا را افزایش میدهند عبارتند از:
- اضافه وزن بالا
- نوشیدن مقادیر زیاد الکل
- سیگار کشیدن
- کمبود ورزش
- ضربه به سر در اثر حوادث مختلف
- آنوریسم مغزی
- بیماریهای شریانی مانند تصلب شرایین
حمله ایسکمیک گذرا
همچنین باید اشاره کرد که یک بیماری مرتبط به نام حمله ایسکمیک گذرا یا TIA(transient ischaemic attack) وجود دارد. در این بیماری خونرسانی به مغز به طور موقت قطع میشود. به این بیماری سکته کوچک نیز میگویند و میتواند چند دقیقه طول بکشد یا تا 24 ساعت ادامه داشته باشد.
توجه داشته باشید که حملات ایسکمیک گذرا باید فورا درمان شوند؛ زیرا اغلب یک علامت هشداردهنده برای ایجاد یک سکته کامل در آینده هستند.
عوامل خطر در انواع سکتههای مغزی؛ عوارض سکته مغزی سمت چپ
عوامل مختلفی در ابتلا به سکته در مغز دخیل است. از این عوامل میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- سن: افزایش سن، به ویژه بالای 55 سال، احتمال سکته مغزی را افزایش میدهد
- سابقه خانوادگی: اگر یکی از بستگان نزدیک دچار سکته مغزی شده باشد، احتمال بروز این عارضه در افراد دیگر خانواده نیز بالا میرود
- قومیت: آفریقاییها، آسیاییها و آمریکاییها بیشتر در معرض سکته مغزی قرار دارند. این موضوع تا حد زیادی به میزان ابتلای این قومیتها به فشارخون بالا و دیابت ربط دارد
- سابقه پزشکی فرد: افرادی که بیماری حمله ایسکمیک گذرا، تجربه سکته مغزی، فشار خون بالا و بیماریهای شریانی را دارند، بیشتر در معرض خطر سکته هستند
اما باید گفت که میتوان با ایجاد تغییراتی در سبک زندگی، خطر سکته مغزی را به میزان قابل توجهی کاهش داد. با این کار افراد از مشکلاتی مانند تصلب شرایین و فشارخون بالا جلوگیری میکنند.
بعضی از شرایطی که خطر سکته مغزی را افزایش میدهند، عبارتند از:
- فشار خون بالا
- کلسترول بالا
- ضربان قلب نامنظم (فیبریلاسیون دهلیزی)
- دیابت
آیا کودکان نیز دچار سکته مغزی میشوند؟ علت سکته مغزی در جوانان
سکته مغزی فقط بزرگسالان را تحت تاثیر قرار نمیدهد. طبق گزارش انجمن سکته مغزی، سالانه حدود 400 کودک در بریتانیا دچار سکته از نوع مغزی میشوند. پس بایستی نشانههای این رخ داد را در کودکان نیز رصد کنید و به محض مشاهده علائم اقدامات لازم را انجام دهید.
علائم سکته مغزی خفیف و شدید چیست؟
علائم و نشانههای سکته مغزی از فردی به فرد دیگر متفاوت است؛ اما معمولا این علائم به صورت ناگهانی شروع میشوند. از آنجایی که هر بخش از مغز قسمتهای مختلف بدن را کنترل میکنند، علائم سکته به قسمتی از مغز که تحت تاثیر سکته قرار گرفته و میزان آسیب بستگی دارد.
علائم اصلی سکته مغزی را میتوان با کلمه FAST به خاطر آورد:
Face (صورت): ممکن است که یک طرف صورت بیمار در اثر سکته دچار افتادگی شود. در این حالت بیمار نمیتواند لبخند بزند یا دچار کجی لب و افتادگی پلک میشود
Arms(بازوها): فرد مشکوک به سکته مغزی احتمال دارد که نتواند هر دو دست خود را بلند کند. همچنین بیمار نمیتواند یک دست خود را به دلیل ضعف یا بیحسی نگه دارد
Speech (گفتار): مشکل در صحبت کردن و گفتار نامفهوم یا درهم یکی از علائم سکته مغزی به شمار میرود. همچنین امکان دارد که فرد علیرغم این که هوشیار است اما نمیتواند صحبت کند. در مورد دیگر بیماران در درک آنچه افراد دیگر به آنها میگویند مشکل دارند
Time(زمان): در صورت مشاهده این علائم باید با فوریتهای پزشکی تماس گرفته شود
سایر علائم و نشانههای سکته ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- فلج کامل یک طرف بدن
- از دست دادن ناگهانی بینایی یا تاری دید
- سرگیجه
- گیجی
- مشکل در درک آنچه دیگران میگویند
- مشکلات تعادل و هماهنگی
- مشکل در بلع (دیسفاژی)
- سردرد ناگهانی و بسیار شدید که بر خلاف هر چیزی است که فرد قبلا تجربه کرده و منجر به درد کورکننده میشود
- از دست دادن هوشیاری
تشخیص سکته مغزی با روشهای مختلف؛ آیا سکته مغزی باعث مرگ میشود؟
سکته مغزی معمولا با انجام آزمایشات فیزیکی و بررسی اسکنهای تصویربرداری از مغز قابل تشخیص است. برای تشخیص نوع و محل دقیق سکته، پزشک آزمایشهای زیر را انجام میدهد:
- بررسی سوابق پزشک بیمار
- معاینه فیزیکی و بررسی علائم ایجاد شده (مانند بیحسی یا فلج شدن قسمتی از بدن)
- آزمایش خون برای تعیین سطح کلسترول و قند خون
- بررسی نبض بیمار برای تعیین منظم یا نامنظم بودن ضربان قلب
- اندازهگیری فشارخون
- اسکن مغز
برای تهیه اسکن مغزی میتوان از نمونههای تصویربرداری زیر استفاده کرد:
- سی تی اسکن
- MRI
- آنژیوگرافی رزونانس مغناطیسی یا MRA
توجه داشته باشید که حتی اگر علائم فیزیکی سکته مغزی آشکار باشد، اسکن مغز برای تعیین موارد زیر انجام میشود:
- سکته در اثر انسداد شریان (سکته مغزی ایسکمیک) یا ترکیدگی رگ خونی (سکته هموراژیک) ایجاد شده
- کدام قسمت از مغز تحت تاثیر قرار گرفته
- سکته چقدر شدید است
توجه به این نکته مهم است که همه افرادی که مشکوک به سکته مغزی هستند باید در عرض یک ساعت پس از رسیدن به بیمارستان اسکن مغزی خود را انجام دهند.
اسکن اولیه مغز به ویژه برای افرادی که شرایط زیر را دارند، باید خیلی زود انجام شود:
- افرادی که از دارو برای پاکسازی لختههای خون (ترومبولیز)، مانند آلتپلاز یا درمان زودهنگام ضدانعقاد استفاده میکنند
- افرادی که در حال درمانهای ضدانعقادی هستند
- اشخاصی که سطح هوشیاری پایینی دارند
آزمایشات بلع راه تشخیص سکته مغزی
آزمایش بلع برای هر کسی که سکته کرده ضروری است؛ زیرا توانایی بلع اغلب بلافاصله پس از سکته مغزی تحت تاثیر قرار میگیرد.
زمانی که فرد نتواند به درستی قورت دهد، این خطر وجود دارد که غذا و نوشیدنی وارد نای و ریههای او شود. این موضوع در مواردی منجر به عفونت قفسه سینه مانند ذات الریه میشود.
آزمایش بلع یک تست ساده است. برای انجام آن به فرد چند قاشق چایخوری آب داده میشود تا بنوشد. اگر بیمار بتواند آب را بدون خفگی و سرفه قورت دهد، از او خواسته میشود که نصف لیوان آب را بنوشد. اگر در بلع مشکل داشته باشند، برای ارزیابی دقیقتر به یک گفتار درمانگر ارجاع داده میشوند.
آزمایشات قلب و عروق خونی
برای بررسی دقیق علت سکته مغزی بعد از درمانهای ضروری، آزمایشهای بیشتری روی قلب و عروق بیمار انجام میدهند. بعضی از این آزمایشها عبارتند از:
-
سونوگرافی کاروتید
اسکن اولتراسوند کاروتید میتواند به نشان دادن تنگی یا انسداد در شریانهای گردن که به مغز منتهی میشوند کمک کند.
-
اکوکاردیوگرافی
اکوکاردیوگرام تصاویری از قلب میسازد تا مشکلاتی را که میتواند با سکته مغزی مرتبط باشد بررسی کند.
پیشگیری از سکته مغزی
به طور قابل توجهی میتوان خطر ابتلا به سکته مغزی را کاهش داد. برای این کار کافی است که افراد اقدامات زیر رعایت کنند:
- داشتن یک رژیم غذایی سالم
- ورزش منظم
- کنترل فشارخون
- کنترل کلسترول خون
- پیروی از دستورالعملهای توصیه شده در مورد مصرف الکل
- سیگار نکشیدن
- مصرف داروهای تجویز شده توسط پزشک و مدیریت شرایط زمینهای
- درمان حملات ایسکمیک گذرا
درمان سکته مغزی چگونه انجام میشود؟
درمان سکته مغزی بستگی به موارد زیر دارد:
- نوع سکته (ایسکمیک یا هموراژیک)
- محل سکته یا خونریزی
- شدت و میزان آسیب ایجاد شده
به طور کلی درمان شامل مصرف یک یا چند نوع داروی مختلف است. این داروها برای رسیدن به اهداف زیر مصرف میشوند:
- جلوگیری و حل کردن لختههای خون
- کاهش فشار خون
- کاهش سطح کلسترول
در بعضی موارد احتمال دارد که بیمار به اقداماتی برای حذف لختههای خون نیاز باشد. همچنین اگر علت سکته خونریزی مغزی شدید باشد، برای درمان تورم مغز و کاهش خطر خونریزیهای بیشتر نیاز به جراحی است.
در ادامه با روشهای درمان سکته مغزی ایسکمیک و هموراژیک آشنا خواهیم شد، با ما همراه باشید:
درمان سکته ایسکمیک با دارو ترومبولیز یا لخته شکن
سکته مغزی ایسکمیک را میتوان با تزریق دارویی به نام آلتپلاز که لختههای خون را حل میکند و جریان خون را به مغز باز میگرداند، درمان کرد. به داروهایی که باعث حل شدن و رفع لخته خون میشوند، لخته شکن میگویند.
آلتپلاز در صورتی موثرتر است که در اسرع وقت، پس از وقوع سکته شروع شود. اگر بیش از 4.5 ساعت از سکته گذشته باشد، به طور کلی مصرف آن توصیه نمیشود؛ زیرا مشخص نیست استفاده از آن پس از این زمان چقدر مفید است.
قبل از استفاده از آلتپلاز، بسیار مهم است که یک اسکن مغزی برای تایید تشخیص سکته مغزی ایسکمیک انجام شود؛ زیرا این دارو میتواند خونریزی ناشی از سکتههای هموراژیک را بدتر کند.
ترومبکتومی راهی برای درمان سکته مغزی
تعداد کمی از سکتههای مغزی ایسکمیک شدید را میتوان با یک روش اورژانسی به نام ترومبکتومی (Thrombectomy) درمان کرد. این روش لختههای خون را از بین میبرد و به بازگرداندن جریان خون به مغز کمک میکند.
ترومبکتومی تنها برای درمان سکتههای مغزی ایسکمیک ناشی از لخته شدن خون در یک سرخرگ بزرگ در مغز موثر هستند. همچنین باید گفت که این روش زمانی تاثیرگذاری بیشتری دارد که در اسرع وقت بعد از سکته انجام شود.
این روش شامل قرار دادن کاتتر در شریان خون (اغلب کشاله ران) است. سپس یک دستگاه کوچک از طریق کاتتر به شریان مغز منتقل میشود. در این حالت میتوان لخته خون را با دستگاه از طریق مکش خارج کرد. برای انجام این روش بیمار میتواند تحت بیهوشی عمومی یا موضعی قرار گیرد.
درمان با مصرف آسپرین و سایر داروهای ضد پلاکتی
به اکثر افرادی که دچار سکته مغزی شدهاند یک دوز منظم آسپرین پیشنهاد میشود. آسپرین علاوه بر اثرات تسکیندهندگی، یک داروی ضدپلاکت است که احتمال تشکیل لختههای دیگر را کاهش میدهد.
از دیگر داروهای ضد پلاکت میتوانیم به دو مورد زیر اشاره کنیم:
- کلوپیدوگرل (clopidogrel)
- دی پیریدامول (dipyridamole)
داروهای ضدانعقاد، تغییر در ترکیب شیمیایی
در بعضی شرایط به برخی افراد یک داروی ضدانعقاد خون داده میشود. این دارو میتواند خطر ایجاد لختههای خونی جدید را در آینده کاهش دهد. داروهای ضد انعقاد با تغییر ترکیب شیمیایی خون از تشکیل لختههای جدید جلوگیری میکنند.
از داروهای ضدانعقاد میتوانیم به نمونههای زیر اشاره کنیم:
- وارفارین (Warfarin)
- آپیکسابان (apixaban)
- دابیگاتران (dabigatran)
- ادوکسابان (edoxaban)
- ریواروکسابان (rivaroxaban)
- هپارین که تنها به صورت تزریقی قابل استفاده است
داروهای فشارخون
اگر فشارخون بیمار خیلی بالا باشد، ممکن است داروهایی برای کاهش و کنترل آن به بیمار داده شود. از داروهای مناسب برای کنترل فشار خون میتوانیم به نمونههای زیر اشاره کنیم:
- دیورتیکهای تیازیدی
- مهارکنندههای آنزیم مبدل آنژیوتانسین (ACE)
- مسدودکنندههای کانال کلسیم
- مسدودکنندههای بتا
- آلفا بلوکرها
درمان کلسترول بالا با استاتینها برای کاهش خطر سکته مغزی
اگر سطح کلسترول خون بیمار بیش از حد بالا باشد، پزشک مصرف دارویی به نام استاتین را برای او تجویز خواهد کرد. استاتینها با مسدود کردن یک ماده شیمیایی (آنزیم) در کبد که کلسترول تولید میکند، سطح کلسترول خون را کاهش میدهند.
جراحی اندآرترکتومی کاروتید برای رفع گرفتگی شریانها
بعضی از سکتههای ایسکمیک ناشی از تنگ شدن شریان گردن به نام شریانهای کاروتید است که خون را به مغز میرساند. به این نوع گرفتگی یا تنگی شریانها تنگی کاروتید میگویند. این عارضه در اثر تجمع پلاکتهای چربی در شریانها ایجاد میشود.
اگر تنگی کاروتید بسیار شدید باشد، احتمال دارد از جراحی برای رفع انسداد شریان استفاده کنند. به این عمل اندآرترکتومی کاروتید (Carotid endarterectomy) میگویند.
در این جراحی یک برش در گردن بیمار ایجاد خواهند کرد تا شریان کاروتید باز و رسوبات چربی را خارج کنند.
درمان سکتههای هموراژیک
همانند سکتههای ایسکمیک، به بعضی از افرادی که سکته هموراژیک داشتهاند نیز دارویی برای کاهش فشارخون و جلوگیری از سکتههای بعدی داده میشود. در صورتی که میزان آسیب ناشی از خونریز مغزی زیاد باشد، فرد نیاز به جراحی خواهد داشت.
همچنین در موارد زیر نیز جراحی انجام خواهد شد:
- بستن و تخلیه آنوریسم مغزی
- ترمیم رگهای پاره شده
- برداشتن لخته خون
- کاهش فشار وارد شده به بافتهای مغز در اثر خونریزی
- جراحی هیدروسفالی (این جراحی برای تخلیه مایع مغزی نخاعی جمع شده در بطنهای مغز انجام میشود)
توانبخشی بعد از سکته مغزی
آسیب ناشی از سکته مغزی میتواند منجر به مشکلات گسترده و طولانی مدت شود. اگرچه برخی از افراد ممکن است به سرعت بهبود یابند؛ اما بسیاری از بیماران که دچار سکته مغزی میشوند به حمایت طولانیمدت نیاز دارند تا بهبودی و استقلال خود را بازیابی کنند.
طول و نوع دورههای توانبخشی برای بیمارانی که دچار سکته مغزی شدهاند، بستگی به موارد زیر دارد:
- نوع سکته مغزی
- شدت آسیبها
- محل سکته و بافتهای هدف آن
- علائم ایجاد شده ناشی از این بیماری
- توانایی بدنی بیمار و سلامت عمومی آن
همچنین باید گفت که دورههای توانبخشی شامل موارد زیر هستند:
- فیزیوتراپی
- کار درمانی
- گفتار درمانی
روند بهبودی بعد از سکته مغزی
سکته مغزی علت اصلی ناتوانی طولانی مدت در ایالات متحده است. با این حال منابع گزارش میدهند که 10درصد از افرادی که دچار سکته مغزی شدهاند تقریبا بهبودی کامل پیدا میکنند، در حالی که 25 درصد دیگر تنها میتوانند بعضی از مشکلات را با توانبخشی بهبود دهند. در این صورت حدود 65درصد افراد با عوارض ناشی از سکته زندگی خواهند کرد.
مهم است که بهبودی و توانبخشی از سکته مغزی در اسرع وقت شروع شود. در واقع، بهبودی سکته مغزی باید در بیمارستان آغاز شود. در بیمارستان، یک تیم مراقبتی میتواند وضعیت بیمار را تثبیت کرده و اثرات سکته مغزی را ارزیابی کند. آنها میتوانند عوامل زمینهای را شناسایی و درمان را شروع کنند تا به بیمار برای بازیابی مهارتهای آسیبدیده خود کمک کنند.
بهبود بعد از سکته مغزی چه مراحلی دارد؟
بعد از سکته مغزی باید مواردی را رعایت کرد تا بهبودی هرچه سریع تر اتفاق بیافتد. در اینجا به برخی موارد اشاره می کنیم:
-
گفتار درمانی
سکته مغزی میتواند باعث اختلال در گفتار و تکلم شود. یک متخصص گفتاردرمانی به بیمار کمک میکند تا بتواند نحوه صحبت کردن خود را دوباره بیاموزد.
همچنین در مواردی که ارتباط کلامی برای بیمار مشکل شده است، متخصص به بیمار کمک میکند تا راههای ارتباط جدیدی را پیدا کند.
-
درمان شناختی
پس از سکته مغزی، بسیاری از افراد ممکن است تغییراتی در مهارتهای تفکر و استدلال خود داشته باشند. این موضوع میتواند باعث تغییرات رفتاری و خلقی در آنها شود.
یک کاردرمانگر میتواند در این حالت به بیمار کمک کند تا الگوهای تفکر و رفتار قبلی خود را بازیابی کند و پاسخهای عاطفی خود را مدیریت کند.
-
بازآموزی مهارتهای حسی
اگر بخشی از مغز بیمار که سیگنالهای حسی را ارسال میکند در حین سکته تحت تاثیر قرار گیرد، ممکن است که بیمار متوجه ضعیف شدن یا از بین رفتن حواس خود شود. در این حالت امکان دارد که بیمار چیزهایی مانند دما، فشار، درد یا حتی حس چشایی خود را از دست داده باشد.
برای رفع این عارضهها درمانگر به بیمار کمک میکند تا با این کمبودهای حسی سازگار شود.
4. فیزیوتراپی
سکته احتمال دارد که باعث تضعیف یا از بین رفتن توان و قدرت عضلانی در اندامهای مختلف بدن شود. در این حالت یک فیزیوتراپ به بیمار کمک میکند تا قدرت و تعادل خود را بازیابی کند. همچنین راههایی برای سازگاری با هر محدودیت جبرانناپذیر را به بیمار آموزش میدهد.
عوارض ناشی از سکته مغزی چیست؟
عوارض پس از سکته مغزی میتواند متفاوت باشد. این عوارض به دو دسته تقسیم میشوند:
- آسیبهای مغزی ایجاد شده به دلیل سکته
- آسیب در اندامهای دیگر به دلیل آسیب به بافت مغزی در طول سکته
برخی از این عوارض عبارتند از:
- تشنج
- از دست دادن توانایی حرکتی یا فلج شدن (کل یا قسمتی از بدن)
- از دست دادن کنترل مثانه و روده
- اختلالات شناختی، از جمله زوال عقل
- کاهش تحرک، دامنه حرکتی یا توانایی کنترل بعضی حرکات عضلانی
- افسردگی
- تغییرات خلقی یا احساسی
- درد شانه
- تغییرات حسی
آیا سکته مغزی خوب میشود؟ چگونه باید از سکته مغزی پیشگیری کرد؟
سکته مغزی یک عارضه خطرناک و بسیار جدی است که میتواند عوارض جبرانناپذیری ایجاد کند. سکته در مغز در اثر نرسیدن خون (اکسیژن و مواد مغذی) به بافتهای مغز ایجاد میشود. این حالت زمانی رخ میدهد که رگی که خونرسانی به مغز را برعهده دارد، دچار گرفتگی یا پارگی شود.
به طور کلی سه نوع سکته مغزی وجود دارد که شامل سکته ایسکمیک، هموراژیک و حمله ایسکمیک گذرا است. هر کدام از این نمونهها میتوانند خطراتی را برای بیمار ایجاد کنند؛ اما باید گفت که 80درصد سکتههای مغزی از نوع ایسکمیک هستند.
سکته مغزی ایسکمیک میتواند در اثر لخته شدن خون، فشارخون بالا، کلسترول بالا و دیابت ایجاد شود. به همین دلیل میتوان با تغییر در سبک زندگی، ورزش و مدیریت بیماریهای زمینهای از بروز آن جلوگیری کرد. همچنین باید گفت که برای درمان عوارض ناشی از سکته میتوان از داروهای ضدانعقاد خون، داروهای کاهشدهنده فشارخون، ضدپلاکتها و بعضی از جراحیها استفاده کرد.
سپاس که تا انتهای مقاله آشنایی با سکته مغزی با ما همراه بودید. در صورتی که سؤال، انتقاد و پیشنهادی داشتید با ما در ارتباط باشید.
پرسشهای مطرح در زمینه سکته مغزی
آیا ممکن است مغز بهبود مییابد؟
ممکن است برخی سلولها فقط آسیب دیده باشند و سکته مغزی سلولها را تخریب نکرده باشد.
چه راه هایی برای درمان پس از سکته مغزی پیشنهاد میشود؟
استفاده از امکانات واحدهای توانبخشی، حضور افراد متخصص در خانه و اجرای برنامههای ارائه شده برای بهبود آسیبها.
با بروز سکته مغزی با چه مشکلاتی روبه رو میشویم؟
اختلالات گفتاری و حرکتی از عوارض مشهود سکته مغزی است.