تغذیه و سلامت خانواده

درمان عفونت گوش؛ بهترین روش‌های خانگی و سریع عفونت گوش

پزشک می‌تواند عفونت گوش یا بیماری‌های دیگری را بر اساس علائمی که توضیح می‌دهید و معاینه می‌کند، تشخیص دهد. پزشک از یک ابزاری مانند اتوسکوپ برای مشاهده گوش‌ها، گلو و مجرای بینی استفاده می‌کند. او همچنین به تنفس با گوشی پزشکی گوش می‌دهد تا به وجود عفونت پی ببرد تا بهترین راه درمان عفونت گوش را تجویز کند.

عفونت گوش افراد مختلفی را تحت تاثیر قرار می‌دهد. با این وجود نشانه‌های ناشی از بروز عفونت گوش که معمولا مربوط به فضای گوش میانی است غالبا در کودکان مشاهده می‌شود. فضای پر هوای پشت پرده گوش که استخوان‌های ارتعاشی کوچک در آن جای گرفته‌اند به طور معمول محل ایجاد عفونت محسوب می‌شود. با وجود اینکه در اغلب موارد عفونت‌های ناحیه گوش به سرعت از بین می‌روند و خود به خود مرتفع می‌شود، اما لازم است راه کار‌های ضروری برای مشاهده شرایط گوش و کاهش درد‌ها مورد توجه قرار گیرند. در درمان عفونت گوش می‌توان از راهکار‌های مختلفی استفاده نمود. مصرف دارو اصلی‌ترین راه درمان پرده گوش محسوب می‌شود.

ممکن است پزشک معالج برای از بین بردن عفونت در افراد مختلف از راهکار های مختلفی بهره بگیرد. تجویز آنتی بیوتیک‌ها که به پاکسازی عفونت از فضای داخلی گوش کمک می‌کنند. یکی از راهکار‌های موثر در این زمینه محسوب می‌شود. در ادامه این مطلب از ژین طب علاوه بر آشنایی با علائم و خطرات عفونت گوش، بهترین روش درمان عفونت گوش را عنوان می‌کنیم.

علائم و نشانه‌های عفونت گوش که باید درمان شوند

علائم عفونت گوش | ژین طب

زمانی که عوامل بیماری زا مانند ویروس یا باکتری به فضای گوش وارد می‌شوند آلوده شدن این محیط داخلی با بروز علائم مختلف همراه خواهد بود. از جمله مهمترین نشانه‌های بروز عفونت گوش می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • تب
  • التهاب
  • خارش
  • درد
  • تورم
  • گرفتگی گوش
  • حالت تهوع
  • استفراغ
  • سرگیجه

باید توجه داشته باشید که علائم معرفی شده در مراحل اولیه فرایند عفونت گوش بروز یافته و آن‌ها را به عنوان نشانه‌های سطحی عفونت گوش می‌شناسند. این در حالی است که گسترش عفونت در فضای گوش مشکلات مختلفی را برای بیمار ایجاد کرده و باعث آزار افراد خواهد شد. نشانه‌های مرتبط با بروز عفونت گسترده و پیشرفته در گوش‌ها شامل موارد زیر است.

  • ترشح مایعات سفید یا زرد رنگ
  • سرد درد
  • سرگیجه
  • کاهش قابلیت شنوایی

بیشتر بدانید: عفونت زانو با ۵ علت رایج؛ از دیابت تا استئومیلیت

خطرات عفونت گوش کدام است؟

گوش به عنوان یکی از مهمترین اندام‌های حسی و شنوایی که مسئول دریافت امواج صوتی، تشخیص صداها و ادراک شرایط محیط پیرامون است ساختار بسیار حساسی داشته و باید مورد توجه و اهمیت قرار گیرد. در برخی موارد و به دلایل مختلف گوش‌ها نیز مانند ساید اندام‌های حسی به عفونت، التهاب و درد مبتلا خواهند شد. بروز عفونت در ناحیه گوش از بیماری‌های شایعی است که در سنین مختلف افراد را تحت تاثیر قرار می‌دهد. از جمله مهمترین خطرات مربوط به عفونت مزمن و حاد گوش که افراد را درگیر می‌کند می‌توان به موارد زیر اشاره نمود.

ملتهب شدن گوش از خطرات عفونت گوش است

با وجود این که نشانه‌های عفونت گوش به طور معمولا در فضای گوش بیرونی و گوش میانی وجود دارد اما ممکن است عفونت به گوش درونی نیز نفوذ کرده و بخش‌هایی از این محدوده را دچار آسیب کند. ویروس‌ها، باکتری‌ها، قارچ‌ها و سایر عوامل بیماری زایی که در ایجاد عفونت گوش نقش دارند سبب التهاب و جمع آوری مایعات در فضای داخلی گوش می‌شوند. به این ترتیب عارضه چسبندگی گوش اتفاق افتاده و برای فرد بسیار خطرناک خواهد بود.

از خطرات عفونت گوشی، عفونی شدن گوش بیرونی است

اگر عفونت در ناحیه گوش بیرونی اعمال اثر کند، لاله و مجرای گوش ملتهب خواهد شد. در این صورت نشانه‌هایی مثل سوزش و خارش شدید در فرد بروز میابد. التهاب و عفونت گوش بیرونی در صورت عدم پیگیری مناسب، مجرای گوش و غدد لنفاوی پیرامون را نیز درگیر کرده و مشکلات جدی ایجاد می‌کند. در برخی موارد نیز افراد مبتلا به عفونت گوش بیرونی دچار کاهش قدرت شنوایی خواهند شد. عفونت در ناحیه گوش، تورم لاله گوش، محدود شدن فضای مجرا و کانال گوش و همچنین تورم در این نواحی را به دنبال خواهد داشت.

علاوه بر این طی انجام معاینات توسط پزشک ممکن است جرم اضافی درون مجرای گوش نیز مشخص شود. افرادی که به اقتضای شرایط شغلی خود با نفوذ ریزگرد‌ها به داخل مجرای گوش مواجه هستند در معرض خطر ابتلا به عفونت گوش بیرونی قرار دارند. علاوه بر این شناگران نیز بیشتر ازسایر افراد مستعد ابتلا به عفونت گوش بیرونی هستند. زیرا نفوذ مداوم آب به فضای گوش ممکن است در برخی موارد به عفونت و التهاب منجر شود.

بیشتر بدانید: عفونت تاتو؛ می‌تواند از خفیف تا شدید تغییر کند

بهترین راه‌های درمان عفونت گوش کودکان

کودکان بیشتر از بزرگسالان در معرض عفونت هستند. درمانی که برای کودکان در نظر گرفته می‌شود با بزرگسالان متفاوت خواهد بود. در ادامه راه‌های درمان عفونت گوش کودکان را مورد بررسی قرار می‌دهیم:

سریع‌ترین راه‌های درمان خانگی عفونت گوش

راه های سریع درمان عفونت گوش | ژین طب

در مرحله اول می‌توان از شیوه‌های ساده و کم هزینه خانگی برای درمان عفونت گوش استفاده کرد. با توجه به اینکه در صورت شدید نبودن سطح عفونت، مصرف آنتی بیوتیک‌ها عوامل بیماری زا را نسبت به درمان مقاوم می‌کند بهتر است در آغاز فرایند درمان، از شیوه‌های خانگی بهره گرفته شود. از بهترین و موثر‌ترین روش‌های خانگی درمان و بهبود عفونت گوش کودکان می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • گرم نگه داشتن گوش با استفاده از کمپرس گرم
  • استفاده از روغن سیر
  • استفاده از آب پیاز
  • شستن فضای گوش با پراکسید هیدروژن

علاوه بر موارد یاد شده و با توجه به حساس بودن گوش کودکان می‌توان برای درمان این عفونت‌ها از راهکار‌های طب گیاهی استفاده کرد. بر این اساس استفاده از روغن نارگیل، روغن زیتون و روغن کرچک می‌تواند در کاهش تاثیرات عوامل بیماری زا بر این ناحیه کمک کننده باشد.

درمان عفونت گوش کودکان با دارو

زمانی که عفونت مجیط گوش کودکان گسترش یافته و استفاده از روش‌های خانگی برای درمان این نوع عفونت جوابگو نباشند پزشک معالج از درمان دارویی برای کاهش نشانه‌های درد و ناراحتی بهره می‌گیرد. در این فرایند ابتدا عامل ایجاد کننده عفونت بررسی خواهد شد چراکه جهت ارائه راهکار درمانی مناسب لازم است عامل باکتریایی، ویروسی یا قارچی شناسایی شوند. در صورتی که عامل ایجاد کننده عفونت باکتریایی باشد از آنتی بیوتیک‌هایی مثل آموکسی کلاو برای کاهش عفونت استفاده می‌شود. در صورت بروز عفونت تحت تاثیر قارچی یا ویروسی نیز پزشک با توجه به سرایط بالینی کودک به تجویز دارو‌های مناسب خواهد پرداخت.

بیشتر بدانید: بهترین شربت برای استفراغ کودکان؛ ۸ شربت اصلی را بشناسید

درمان عفونت گوش کودکان از طریق جراحی

اگر شدن عفونت گوش کودکان به حدی بالا باشد که استفاده از دارو‌ها به درمان بیماری کمک نکند یا عفونت گوش تکرار شده و به مشکل مزمن تبدیل شود با استفاده از جراحی می‌توان مایعات عفونی را از محیط گوش تخلیه نمود.

درمان عفونت گوش در بزرگسالان

برای درمان عفونت گوش در بزرگسالان نیز می‌توان مانند فرایند درمان کودکان عمل کرده و از روش‌های خانگی، دارو‌ها و جراحی برای کاهش نشانه‌های درد و ناراحتی استفاده کرد. با توجه به اینکه عفونت گوش مزمن یا حاد است، بار‌ها عود می‌کند یا حالت پیشرونده دارد باید از متد‌های درمانی مناسب با این شرایط بهره گرفت.

درمان خانگی عفونت گوش بزرگسالان

شما می‌توانید از روش‌های زیر برای کاهش یا رفع نشانه‌های عفونت گوش در بزرگسالان استفاده کنید:

  • توجه داشته باشید که از خوابیدن روی گوش درگیر عفونت یا فشار آوردن به این ناحیه بپرهیزید.
  • پارچه‌ای تمیز و گرم را به آرامی روی گوش آسیب دیده ماساژ دهید.
  • به مصرف دارو‌های آرام بخش بدون نسخه مثل استامینوفن یا ایبو پروفن بپردازید.
  • از دارو‌های ضد احتقان OTC مثل سودوافدرین استفاده کنید.
  • برای کاهش درد گوش‌ها به استفاده از قطره‌های OTC بپردازید.

درمان عفونت گوش با سیر

یکی از موثر‌ترین روش‌های سنتی و خانگی برای بهبود عفونت گوش و برطرف کردن نشانه‌های درد و التهابی که در نتیجه عفونت به وجود می‌آیند استفاده از سیر است. سیر می‌تواند با کاهش التهاب، ترشحات گوش را کاهش دهد. برای استفاده از این روش موثر می‌توانید مطابق دو تکنیک زیر عمل کنید.

تکنیک اول:

  • یک حبه سیر را پوست کنده و آن را داخل یک تکه گاز بگذارید و درون گوش قرار دهید.
  • حوله و یا پارچه‌ای تمیز و گرم را بر روی گوش خود بگذارید تا این حرارت به افزایش تاثیر سیر و درمان عفونت کمک کند.
  • توجه داشته باشید که حبه سیر نباید به درون مجرای گوش وارد شود؛ از این رو این روش برای درمان عفونت گوش برای کودکان مناسب نیست.

بیشتر بدانید: خواص سیر؛ تاثیری شگفت انگیز با بویی نه چندان مطبوع

تکنیک دوم:

  • چند حبه سیر را داخل مقداری روغن تفت داده و مواد را از صافی رد کنید.
  • وقتی روغن از حرارت افتاد چند قطره از آن را داخل گوش عفونی و آسیب دیده بریزید.
  • یک تکه پنبه داخل گوش فرو کنید تا شرایط مناسب برای ضد عفونی شدن گوش توسط روغن سیر فراهم شود.

درمان عفونت گوش با پیاز

از دیگر روش‌های موثر خانگی برای رفع عفونت گوش استفاده از پیاز است. این روش می‌تواند به کاهش عفونت‌هایی که در نتیجه بیماری‌های عفونی ناحیه خارجی و مجرای گوش را درگیر کرده است کمک کند. پیاز از جمله موادی است که به کاهش اثرات میکروب‌ها و درد و التهاب کمک می‌کند. در نتیجه می‌توان از عصاره این ماده برای کاهش عفونت گوش در شناگران یا سایر افرادی که به این بیماری دچار شده‌اند استفاده کرد.

قوی‌ترین قرص عفونت گوش

قوی‌ترین قرص عفونت گوش | ژین طب

در صورتی که روش‌های ساده و متداول درمانی مانند استفاده از راهکار‌های خانگی برای رفع عفونت ایجاد شده در محیط گوش موثر نباشد لازم است از دارو‌ها برای محدود کردن فعالیت عوامل بیماری زا در ناحیه گوش بهره گرفت. با توجه به شرایط بیماری و میزان عفونت، از دارو‌های مختلفی برای بهبود افراد استفاده می‌شود. در ادامه بهترین دارو‌های مناسب برای رفع عفونت گوش‌ها را معرفی می‌کنیم.

اولین دارو موثر برای بهبود عفونت گوش در افراد مبتلا به اوتیت میانی آموکسی سیلین است که به عنوان یکی از آنتی بیوتیک‌های موثر می‌تواند به کاهش نشانه‌های عفونت کمک کند. داروهای زیر نیز برای درمان عفونت گوش نیز موثر است:

  • قطره گوش آنتی بیوتیک – برای درمان عفونت باکتریایی
  • قطره گوش استروئیدی – برای کاهش تورم
  • قطره گوش ضد قارچ – برای درمان عفونت قارچی
  • قرص های آنتی بیوتیک – اگر عفونت باکتریایی شما شدید باشد

استفاده از شربت برای بهبود عفونت گوش

از آنجایی که شربت‌ها دارای تاثیرات کمتری نسبت به قرص‌ها هستند بهتر است برای کاهش فوری درد و التهاب ناشی از عفونت گوش به مصرف آنتی بیوتیک‌ها پرداخت. با این وجود ممکن است برای درمان عفونت گوش در کودکان از شربت‌ها نیز استفاده شود.

پماد برای درمان عفونت گوش

ممکن است از آنتی بیوتیک‌ها در قالب پماد برای رفع عفونت‌های موضعی گوش استفاده شود. به این ترتیب که برای رفع عفونت ناشی از سوراخ شدن گوش می‌توان مقدارب مناسبی از این پماد‌ها را بر روی ناحیه مورد نظر ماساژ داد. با این وجود بهتر است پس از سوراخ کردن گوش ناحیه زخم شده را با محلول آب و نمک تمیز کرده و بعد از پماد استفاده کنید.

بیشتر بدانید: بهترین پماد برای از بین بردن جای زخم؛ آیا جای زخم ها کاملا خوب می‌ شود؟

در این مقاله شما را با عفونت گوش در کودکان و بزرگسالان آشنا کرده و ضمن معرفی علائم و خطرات ناشی از این نوع عفونت، راهکار‌های مناسب برای درمان این بیماری را یادآوری کردیم. در صورت مواجه شدن با نشانه‌های عفونت گوش می‌توانید از راهکار‌های خانگی برای درمان و بهبود عفونت استفاده کنید، اما در صورت مشاهده گسترش علائم عفونت لازم است حتما با پزشک مربوطه در این باره مشورت کنید.

سوالات رایج کاربران

آیا عفونت گوش را می‎توان در خانه درمان کرد؟

در صورتی که عفونت شدید نباشد، می‌توان با استفاده از روش‎های خانگی تا حدودی عفونت را درمان کرد. اما بهتر است برای پیشرفت بیماری، در اسرع وقت به پزشک مراجعه نمایید.

بهترین داروها برای درمان عفونت گوش کدام است؟

استفاده از دارو برای درمان عفونت گوش باید زیر نظر پزشک انجام شود. اما به طور کلی داروهایی که برای عفونت گوش تجویز می‌شود، قطره گوش آنتی بیوتیک و اموکسیسیلین است.

در صورتی که عفونت گوش درمان نشود، چه اتفاقی می‌افتد؟

در صورت درمان نشدن هرگونه عفونت، می‌تواند خظرات بسیار جدی برای سلامتی در پی داشته باشد. این عفونت ممکن است به خون راه یافته و حتی در صورت شدت یافتن، مرگ را نیز در پی داشته باشد.

منبع
nhs.uk

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا