تغذیه و سلامت خانواده

صفر تا 100 فواید چای سبز؛ بهترین زمان نوشیدن این چایی

چای سبز فواید زیادی برای ذهن و بدن دارد. این نوشیدنی گرم، سرشار از آنتی اکسیدان است و به محافظت از بدن در برابر آسیب‌های ناشی از رادیکال‌های آزاد مضر کمک می‌کند. به این شکل با نوشیدن چای سبز، خطر بیماری‌های مزمن، مانند بیماری قلبی و انواع سرطان کاهش می‌یابد. ترکیبات موجود در چای سبز، باعث بهبود عملکرد مغز، افزایش تمرکز، هوشیاری و عملکرد شناختی می‌شوند.

همچنین این چای، با افزایش متابولیسم و ترویج اکسیداسیون چربی، به کاهش وزن کمک می‌کند. علاوه بر این، چای سبز به دلیل ترکیب منحصربه‌فرد کافئین و ال تیانین، باعث آرامش و کاهش اضطراب خواهد شد. به طور کلی، چای سبز یک نوشیدنی طبیعی و با طراوت است که می‌تواند تأثیر مثبتی بر سلامت و تندرستی ما داشته باشد. در این مطلب از ژین طب، با ما همراه باشید تا درباره خواص چای سبز، بیشتر بدانیم.

فواید چای سبز کدامند؟

چای سبز، طیف وسیعی از فواید را برای سلامت و تندرستی کلی ما ارائه می‌دهد؛ از جمله:

  1. سرشار از آنتی اکسیدان است: چای سبز سرشار از آنتی اکسیدان‌های قوی به نام کاتچین است که به مبارزه با رادیکال‌های آزاد در بدن کمک می‌کنند. این آنتی اکسیدان‌ها، از سلول‌های ما در برابر آسیب محافظت می‌کنند و ممکن است خطر ابتلا به بیماری‌های مزمن مانند سرطان و بیماری‌های قلبی را کاهش دهند.
  2. عملکرد مغز را تقویت می‌کند: ترکیب کافئین و اسید آمینه‌ای به نام L-theanine، در چای سبز می‌تواند اثرات مثبتی بر عملکرد مغز داشته باشد. ترکیب کافئین و ال تیانین، عملکرد شناختی را تقویت کرده، تمرکز، هوشیاری و حافظه را بهبود می‌بخشد و حتی ممکن است به کاهش خطر اختلالات عصبی مانند آلزایمر و بیماری پارکینسون کمک کند.
  3. از مدیریت وزن پشتیبانی می‌کند: چای سبز به دلیل توانایی آن در افزایش متابولیسم و افزایش اکسیداسیون چربی، اغلب با کاهش وزن همراه است. قابلیت افزایش متابولیسم، به سوزاندن کالری کمک کرده و ممکن است به کاهش وزن و چربی بدن، در صورت ترکیب با یک رژیم غذایی سالم و ورزش منظم کمک کند.
  4. سلامت قلب را افزایش می‌دهد: مصرف منظم چای سبز، با سطوح پایین تر کلسترول LDL (بد) و تری گلیسیرید مرتبط است که از عوامل خطر بیماری قلبی هستند. همچنین نوشین چای سبز، ممکن است به کاهش فشار خون و بهبود سلامت کلی قلب و عروق کمک کند.
  5. 5. از هضم غذا پشتیبانی می‌کند: چای سبز، حاوی ترکیباتی است که می‌تواند به هضم کمک کند و روده سالم را تقویت کند. نوشیدن این چای، به تسکین مشکلات گوارشی مانند نفخ و یبوست کمک کرده و همچنین خطر ابتلا به اختلالات گوارشی مانند بیماری های التهابی روده را کاهش می‌دهد.
  6. 6. سیستم ایمنی را تقویت می‌کند: آنتی اکسیدان‌های موجود در چای سبز به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک کرده و در برابر عفونت‌ها و بیماری‌ها، خاصیت محافظتی دارند. همچنین این آنتی اکسیدان‌ها، خواص ضد التهابی دارند که می‌تواند عملکرد کلی سیستم ایمنی را پشتیبانی کند.
  7. 7. برای سلامت دهان، مفید است: چای سبز دارای خواص ضد باکتریایی است که می‌تواند به مهار رشد باکتری‌های دهان، کاهش خطر پوسیدگی دندان و رفع و پیشگیری از بیماری‌های لثه کمک کند.
  8. آرام بخش و کاهش دهنده استرس است: چای سبز حاوی L-theanine است، اسید آمینه‌ای که باعث ایجاد آرامش و احساس آرامش می‌شود. ال تیانین، استرس و اضطراب را کاهش داده، خلق و خوی را بهبود بخشده و باعث ارتقا سطح کیفی خواب، می‌شود.

بیشتر بدانید: تقویت سیستم ایمنی بدن

فراموش نکنید که چای سبز را در حد اعتدال میل کنید، زیرا مصرف زیاد آن ممکن است اثرات منفی به دلیل محتوای کافئین آن داشته باشد.

عوارض احتمالی چای سبز

خواص عالی چای سبز | ژین طب

در حالی که چای سبز به طور کلی برای اکثر مردم در صورت مصرف متعادل بی خطر است، اما می‌تواند عوارض جانبی بالقوه‌ای داشته باشد؛ به خصوص زمانی که بیش از حد مصرف شود. تا اینجا فواید چای سبز را مرور کردیم؛ حالا به معرفی چند عارضه جانبی مصرف زیاد چای سبز، می‌پردازیم:

  1. حساسیت به کافئین: چای سبز حاوی کافئین است، بنابراین اگر به کافئین حساس هستید یا مقادیر زیادی از آن را مصرف می‌کنید، ممکن است منجر به علائمی مانند بی‌قراری، افزایش ضربان قلب، اضطراب یا مشکل در خواب شود.
  2. مشکلات معده: مصرف زیاد چای سبز، ممکن است پوشش معده را تحریک کند و منجر به مشکلات گوارشی مانند معده درد، حالت تهوع یا حتی رفلکس اسید شود. این اتفاق بیشتر با معده خالی، رخ می‌دهد.
  3. تداخل در جذب مواد معدنی: چای سبز حاوی ترکیباتی به نام تانن است که می‌تواند به مواد معدنی مانند آهن متصل شده و جذب آنها را در بدن کاهش دهد. چنین چیزی، برای افراد مبتلا به کمبود آهن یا کسانی که به مکمل‌های آهن متکی هستند، کمی نگران‌کننده است.
  4. تداخل با داروها: برخی از ترکیبات موجود در چای سبز، ممکن است به طور بالقوه با برخی داروها تداخل داشته باشند و بر اثربخشی آنها تأثیر بگذارند یا عوارض جانبی ایجاد کنند. اگر به طور منظم دارو مصرف می‌کنید، قبل از افزایش چشمگیر مصرف چای سبز، توصیه می‌شود با پزشک خود مشورت کنید.
  5. خطر در دوران بارداری و شیردهی: در حالی که مصرف متوسط چای سبز به طور کلی در دوران بارداری و شیردهی بی‌خطر تلقی می‌شود، مصرف بیش از حد آن ممکن است منجر به افزایش قرار گرفتن در معرض کافئین شود که شاید بر کودک تأثیر منفی بگذارد.

بیشتر بدانید: درمان قطعی رفلاکس معده در کودکان

به یاد داشته باشید، میزان تحمل همه افراد نسبت به چای سبز، غالبا متفاوت است. به طور کلی توصیه می‌شود که در مقادیر متوسط (2-3 فنجان در روز) مصرف کنید و به واکنش بدن خود گوش دهید. در صورت مشاهده هر گونه عوارض جانبی، بهتر است مصرف چای سبز را کاهش دهید یا از آن، پرهیز کنید.

بهترین زمان نوشیدن چای سبز

بهترین زمان برای نوشیدن چای سبز بسته به ترجیحات شخصی و اهداف سلامتی شما ممکن است متفاوت باشد. در اینجا چند پیشنهاد داریم:

زمان مصرف

علت و مزایای مصرف

صبح

نوشیدن چای سبز در صبح، موجب افزایش نسبی انرژی شده و تمرکز ذهنی را بهبود می‌بخشد.  ترکیب کافئین و ال تیانین، می‌تواند به شما کمک کند احساس هوشیاری و بهره‌وری بیشتری داشته باشید.

میاه وعده صبح یا عصر

مصرف چای سبز بین وعده‌های غذایی، به کاهش اشتها و کنترل وزن کمک خواهد کرد. همچنین این موجب هضم بهتر غذا شده و از بروز نفخ، جلوگیری می‌کند.

قبل از تمرین ورزشی

چای سبز را می‌توان قبل از تمرین ورزشی، مصرف کرد تا به طور بالقوه اکسیداسیون چربی و استقامت را افزایش دهد. نوشیدن این چای، ممکن است به افزایش سطح انرژی و بهبود عملکرد ورزشی کمک کند.

بعد از غذا

نوشیدن چای سبز بعد از غذا می‌تواند به هضم غذا کمک کند و از افزایش سطح قند خون بعد از غذا جلوگیری کند. همچنین چای سبز، ممکن است برای خنثی کردن اثرات چربی‌های ناسالم در وعده غذایی شما، موثر باشد.

عصرانه

برخی افراد ترجیح می‌دهند عصرها چای سبز را برای استراحت کردن و آرامش بنوشند. با این حال، مهم است که توجه داشته باشید که چای سبز حاوی کافئین است، بنابراین اگر به کافئین حساس هستید یا خواب شما را تحت تاثیر قرار می‌دهد، توصیه می‌شود که چای سبز بدون کافئین را برای وعده عصر، انتخاب کنید.

 به یاد داشته باشید، میزان تحمل و حساسیت هر فرد نسبت به کافئین متفاوت است، بنابراین بسیار مهم است که به بدن خود گوش دهید و مصرف چای سبز خود را بر اساس آن تنظیم کنید.

موارد منع مصرف چای سبز

نوشیدن چای سبز | ژین طب

در حالی که چای سبز به طور کلی برای اکثر مردم در صورت مصرف متعادل بی‌خطر است و فواید چای سبز قابل توجه هستند، چند منع مصرف و ملاحظات وجود دارد که باید در نظر داشته باشید:

  1. حساسیت به کافئین: چای سبز حاوی کافئین است، بنابراین اگر به کافئین حساس هستید یا اضطراب، اختلالات خواب یا ناراحتی‌های قلبی دارید، توصیه می‌شود مصرف خود را محدود کنید یا چای سبز بدون کافئین را انتخاب کنید.
  2. جذب آهن: چای سبز حاوی ترکیباتی به نام تانن است که می‌تواند در جذب آهن غیر هم (که در غذاهای گیاهی موجود است) اختلال ایجاد کند. اگر کم خونی فقر آهن دارید یا در معرض خطر ابتلا به آن هستید، توصیه می‌شود چای سبز را بین وعده‌های غذایی به جای غذاهای غنی از آهن مصرف کنید تا تاثیر آن بر جذب آهن به حداقل برسد.
  3. تداخل دارویی: چای سبز ممکن است با برخی داروها تداخل داشته باشد. اگر دارو مصرف می‌کنید یا هر گونه بیماری زمینه‌ای دارید، مهم است که با یک متخصص مشورت کنید تا مطمئن شوید که هیچ تداخل بالقوه‌ای بین داروهای شما و چای سبز، وجود ندارد.
  4. بارداری و شیردهی: در حالی که مصرف متوسط چای سبز به طور کلی در دوران بارداری و شیردهی بی‌خطر تلقی می‌شود، بهتر است برای مشاوره شخصی با پزشک خود مشورت کنید، زیرا مقادیر بیش از حد کافئین ممکن است اثرات نامطلوبی بر نتایج بارداری داشته باشد.
  5. بیماری های کبد یا کلیه: برخی از مطالعات ارتباط بالقوه‌ای را بین مصرف زیاد عصاره چای سبز و سمیت کبد یا کلیه نشان داده‌اند. اگر از قبل بیماری‌های کبدی یا کلیوی دارید، توصیه می‌شود قبل از مصرف مقادیر زیاد عصاره یا مکمل‌های چای سبز با پزشک خود مشورت کنید.

بیشتر بدانید: تشخیص کبد چرب در منزل با ۱۰ روش ساده شایعه نیست

به یاد داشته باشید، اعتدال و ملاحظات فردی، کلیدی هستند. اگر نگرانی یا سؤال خاصی در مورد سلامتی دارید، همیشه بهتر است از یک متخصص راهنمایی بگیرید.

چه مقدار چای سبز در طول روز بنوشیم؟

مقدار بهینه چای سبز برای نوشیدن در طول روز، به عواملی مانند تحمل فردی، سلامت کلی و حساسیت به کافئین متفاوت است. با این حال، مصرف 2-3 فنجان چای سبز در روز، به طور کلی برای اکثر افراد یک مقدار متوسط و ایمن در نظر گرفته می‌شود. هر فنجان چای سبز معمولاً حاوی حدود 30 تا 50 میلی گرم کافئین است، بنابراین حفظ مصرف در این محدوده، به جلوگیری از مصرف بیش از حد کافئین کمک خواهد کرد. علاوه بر این، پخش کردن مصرف در طول روز، به جای مصرف مقادیر زیاد یکباره، می‌تواند به به حداقل رساندن عوارض جانبی بالقوه کمک کند.

سوالات متداول

مزایای سلامتی چای سبز کدامند؟

کاهش وزن، بهبود سلامت قلب، افزایش متابولیسم، کاهش ریسک ابتلا به سرطان‌های مختلف و بهبود عملکرد قلب، از جمله مزایای نوشیدن چای سبز هستند.

آیا چای سبز، حاوی کافئین است؟

بله، چای سبز حاوی کافئین است، اگر چه در مقایسه با قهوه یا چای سیاه، معمولا مقدار کمتری کافئین دارد.

چای سبز را چطور باید دم کرد؟

برای دم کردن چای سبز، آب را تا حدود 80 درجه سانتی گراد داغ کرده و سپس برگ‌های چای را برای مدت 2 تا 3 دقیقه، در آب داغ قرار داده و اجازه دهید دم بکشد.

آیا می‌توان در دوران بارداری چای سبز نوشید؟

به طور کلی توصیه می‌شود که مصرف کافئین را در دوران بارداری محدود کنید، از جمله چای سبز. مقادیر بالای کافئین، با افزایش خطر سقط جنین و سایر عوارض مرتبط است.

منبع
healthline

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا