خطرات دیسک گردن؛ مهمترین عوارض ابتلا به دیسک گردن چیست؟
ستون فقرات ناحیه گردن از هفت مهره (مهرههای اول ستون فقرات) تشکیل شده است. این مهرهها نخاع را احاطه کرده و با محافظت از نخاع و حفظ وزن سر امکان انجام حرکات مختلف را فراهم میکنند. متاسفانه بیماریها و عارضههای مختلفی وجود دارد که سبب آسیب به مهرههای این ناحیه از بدن میشود (مانند آرتریت، دیسک گردن و تنگی کانال نخاعی). بسیاری از این آسیبها با عوارض و خطرات مختلف و سختی همراه هستند. در این مقاله از مجله سلامت ژین طب قصد داریم در خصوص خطرات ابتلا به دیسک گردن صحبت کنیم. با ما باشید تا در خصوص خطرات دیسک گردن بیشتر بدانید.
آشنایی با عارضه دیسک گردن و خطرات آن
زمانی که مایع اطراف نخاع به علت جابه جایی مهرههای دیسک گردن به قسمت بیرونی نشت پیدا کرده و سبب فشار آوردن به ریشههای عصبی اطراف نخاع شود، دیسک گردن ایجاد میشود. اگر چه ابتلا به عارضه دیسک گردن میتواند در بیشتر مواقع بدون علائم خاصی باشد، اما در بیشتر افراد به دلیل فشار زیادی که به ریشههای عصبی وارد می شود، فرد در هنگام خم کردن گردن درد زیادی را احساس میکند. مهمترین علت دیسک گردن در جوانی نشستن غیر استاندارد و خم کردن گردن به مدت طولانی است. عارضه دیسک گردن معمولاً افراد 30 تا 50 سال را درگیر میکند.
بیشتر بدانید: ورزش دیسک گردن؛ انجام تمرینات حرکتی و تقویتی برای کاهش درد
در صورت عدم رسیدگی و درمان به موقع و عدم توجه به خطرات دیسک گردن به مرور زمان سبب ساییدگی و جابه جایی بیشتر مهرهها میشود. متاسفانه در موارد شدیدتر این عارضه با بی حسی و یا فلج بخشی از مفاصل همراه خواهد بود. یکی دیگر از خطرات دیسک گردن، فتق دیسک است، افرادی که دچار فتق دیسک گردن میشوند به دلیل تحریک نخاع توسط مهرههای گردن، درد شدیدی را تا انتهای بازوی خود احساس میکنند.
عوارض دیگری مانند: سوزن سوزن شدن، ضعف عضلانی در عضله دوسر، سه سر و دست نیز ممکن است در این افراد ایجاد شود. علی رغم اینکه تعداد مهرههای گردن نسبت به مهرههای کمر بسیار کمتر است؛ کوچکترین آسیب به مهرهها و ریشههای عصبی اطراف آن منجر به تحریک اعصاب و درد فوق العاده شدید در بیمار میشود. یکی از علائم آسیب به ریشههای عصبی ناحیه گردن، درد بازو بیماران در هنگام بلند کردن دست است. عمل دیسک گردن یکی از گزینههای درمانی بیماران در شرایطی است که به دلیل تحریک دائمی ریشههای عصبی گردن قادر به انجام کارهای روزمره خود نیستند.
خطرات ابتلا به دیسک گردن
همانطور که اشاره شد در ناحیه گردن شما ریشههای عصبی متعددی وجود دارد. به همین دلیل کوچکترین آسیب به این ناحیه با عوارض شدیدی همراه است. وجود بیماریهایی مانند دیسک گردن نه تنها کمر و دست را درگیر میکند، بلکه سبب گرفتگی عضلانی اندامهایی مانند مری و کبد میشود. به همین دلیل درمان به موقع در کاهش خطرات دیسک گردن بسیار اهمیت دارد.
بیشتر بدانید: فرق دیسک گردن با آرتروز گردن چیست؟
سایر خطرات دیسک گردن شامل موارد زیر است:
- انحطاط دیسک
- برآمده شدن دیسک
- اکستروژن
- فلح موقت
- خارج شدن مایع اطراف نخاع
مهمترین علل دیسک گردن چیست؟
معمولاً تشخیص علت اصلی ابتلا به دیسک گردن آسان نیست. شروع بیماری در بسیاری از بیماران بسیار آهسته و حتی به ظاهر بی دلیل است. نتایج مطالعات اخیر دلایل بسیار مختلف و متنوعی را برای ابتلا به این بیماری مشخص کردهاند.
مهمترین علل ایجاد دیسک گردن
- افزایش سن: باگذشت زمان مهرهها به تدریج دچار ساییدگی و آسیب میشوند. به همین دلیل افراد سالمند بیشتر از افراد جوان در معرض ابتلا به مشکلاتی مانند فتق دیسک گردن قرار دارند. برای محافظت از نخاع و مهرهها اطراف آنها مایع مخصوصی وجود دارد. با افزایش سن و در اثر آسیبهای مختلف، مقداری از مایع موجود در اطراف دیسکها کاهش مییابد. کاهش حجم این مایع سبب افزایش ساییدگی و کاهش انعطاف گردن و کمر میشود.
- عوامل ژنتیکی: یکی از مهمترین علل آسیبهای متعدد به کمر و گردن عوامل ژنتیکی است. شاید دقت کردهاید بسیاری از افرادی که دچار دیسک گردن یا کمر هستند در خانوادهشان نیز افراد دچار آسیبهای مشابه وجود دارد. بنابراین اگر شما هم از لحاظ ژنتیکی یکی از افراد مستعد ابتلا به عارضههای مرتبط با ستون فقرات هستید، توصیه میکنیم با ورزش کردن و تقویت عضلات از بروز مشکلات جدیتر جلوگیری کنید.
- کار سنگین: متاسفانه انجام کار سنگین سبب ابتلا به دیسک گردن میشود. زمانی که جسم سنگینی را بلند میکنید به ستون فقرات شما فشار زیادی وارد میشود. به همین دلیل توصیه میکنیم اگر به دفعات دچار کمر درد میشوید از انجام کارهای سنگین خودداری کنید.
- آسیبهای تروماتیک: حوادثی مانند: زمین خوردن، تصادفات رانندگی و انجام حرکات اشتباه ورزشی ممکن است منجر به بروز آسیبهای تروماتیک مانند فتق دیسک شود. اغلب مهمترین علت و خطرات دیسک گردن در جوانی آسیبهای تروماتیک است.
بیشتر بدانید: بهترین گردنبند طبی برای دیسک گردن ؛ ویژگیها و موارد استفاده
مهمترین علائم دیسک گردن
همانطور که اشاره شد، دیسک گردن یکی از شایعترین علل گردن درد است. اگر مهرههای گردن روی ریشه عصبی فشار وارد کنند، علائم زیر ایجاد میشود:
- بی حسی یا سوزن سوزن شدن در شانه یا بازو
- احساس ضعف در دست و پاها
- تلو تلو خوردن در هنگام راه رفتن
- سوزن سوزن شدن یا احساس شوک مانندی که در کمر و یا پاهای شما احساس میشود.
- لرزش شدید دست به طوری که برای انجام مهارتهای حرکتی ظریف دچار مشکل باشید.
- از دست دادن تعادل و هماهنگی
جراحی دیسک گردن برای رفع آسیبهای ایجاد شده
بیش از 90 درصد از افرادی که از درد ناشی از دیسک گردن رنج میبرند، با درمانهای سادهای مانند استراحت، استفاده از کمپرس گرم و فیزیوتراپی بهبود مییابند. با این حال چنانچه سایر درمانها موثر نبوده و علائم بیماری بدتر شود (مانند ضعف شدید در بازوها و پاها) نیاز به انجام جراحی دور از ذهن نیست. متاسفانه در صورت عدم درمان، خطرات دیسک گردن با پیامدهای خطرناکی همراه است.
بیماری دیسک گردن به دلیل آسیب به یک یا چند دیسک به وجود میآید. زمانی که مهرهها آسیب میبینند به دلیل دژنراتیو دیسک (DDD) فرد دچار گردن درد ناشی از التهاب یا اسپاسم عضلانی خواهد شد. بسیاری از پزشکان برای جلوگیری از بروز عوارضی مانند ناتوانی شدید انجام عمل جراحی را پیشنهاد میکنند. جراحی برای درمان بیماری دیسک گردن معمولا شامل: تعویض دیسک، جراحی دیسک گردن از پشت و جراحی دیسک گردن به کمک لیزر است. به این نوع جراحیها دیسککتومی گفته میشود.
متناسب با محل قرارگیری دیسک، جراح آن را از طریق یک برش کوچک در قسمت جلویی ستون فقرات (دیسککتومی قدامی) یا قسمت پشتی (دیسککتومی خلفی) گردن خارج میکند. در روش میکرودیسککتومی، دیسک آسیبدیده از طریق یک برش کوچکتر با استفاده از دستگاه مخصوص بزرگنمایی خارج میشود.
بیشتر بدانید: نحوه استراحت برای درمان دیسک گردن چقدر اهمیت دارد؟
عوارض جراحی دیسک گردن چیست؟
جراحی دیسک گردن جزء جراحیهای نسبتا کم خطر است. به همین دلیل بسیاری از پزشکان برای طیفهای حساسی مانند سالمندان این جراحی را انجام میدهند. همانند سایر جراحیها، جراحی دیسک گردن نیز ممکن است با عوارض مختلفی همراه باشد. مهمترین خطرات دیسک گردن ناشی از جراحی عبارتند از:
- بروز عفونت
- خون ریزی
- واکنش شدید به بیهوشی
- گردن درد مزمن
- آسیب به اعصاب، عروق خونی، نخاع ، مری و یا تارهای صوتی
- عدم بهبودی و حتی تشدید آسیب
نحوه استراحت افراد دارای دیسک گردن
یکی از مهمترین مواردی که افراد داری دیسک گردن باید به آن دقت کنند، نحوه استراحت و حتی نشستن است. خوابیدن اشتباه، عوارض و خطرات دیسک گردن را تشدید میکند. به همین دلیل بسیار اهمیت دارد که افراد مبتلا با نحوه صحیح استراحت کردن آشنا باشند. متناسب با شدت و محل آسیب افراد بیمار در هنگام نشستن یا استراحت احساس درد خواهند داشت. به همین دلیل نحوه استراحت دیسک گردن برای افراد مختلف، متفاوت خواهد بود.
اغلب افراد بیمار خودشان با بهترین موقعیت نشستن برای کاهش درد گردن خود آشنا هستند. در هنگام نشستن میتوانید یک حوله یا یک بالش را زیر گردن خود قرار دهید تا به بتوانید گردن را در وضعیت استاندارد نگه دارید. در هنگام استراحت و خوابیدن نیز توجه داشته باشید بی حرکت ماندن و یا غلت نزدن اشتباه است؛ زیرا ماهیچههای گردن به اصطلاح دچار فلج موقت میشوند. دقت داشته باشید برای کاهش درد گردن بالشت مناسبی (ترجیحا بالشت طبی) را انتخاب کنید. همچنین در قسمت زیر زانوی خود نیز بالشت کوچکی را قرار دهید تا هنگام غلت زدن فشار کمتری به عضلات شما وارد شود.
آیا باید خطرات دیسک گردن را جدی بگیریم؟
در این مقاله در خصوص مفهوم, علل، علائم و خطرات دیسک گردن صحبت کردیم. دیسک گردن به عارضهای گفته میشود که در آن به دلایل مختلفی مانند ضربه ناشی از تصادف و یا کارهای سنگین مهرههای گردن و اعصاب اطراف آن دچار آسیب میشود. مهمترین خطرات و عوارض ابتلا به دیسک گردن ناتوانی در انجام کارهای روزمره، درد شدید، بی حسی، احساس سوزن سوزن شدن و قفل شدن گردن است.
از آنجایی که درد و خطرات دیسک گردن به مرور زمان تشدید شده و عوارض زیادی به همراه دارد، باید به سرعت تشخیص داده شده و درمان شود. برای کاهش درد گردن میتوانید از ابزارهای درمانی مانند گردن بندهای طبی استفاده کنید. در نهایت چنانچه شما هم با درمانهای موثر برای دیسک گردن آشنا هستید، با در میان گذاشتن این درمانها در تکمیل این مقاله همراهی کنید.
سوالات شما در خصوص خطرات دیسک گردن
1. آیا دیسک گردن باعث فلج شدن می شود؟
متاسفانه در مواردی که شدت آسیب بسیار شدید بوده و روند درمان به خوبی ادامه پیدا نکند، احتمال فلج شدن گردن وجود دارد.
2. بهتری درمانهای خانگی برای کاهش درد گردن چه درمانهایی هستند؟
استفاده از کمپرس گرم
مصرف دمنوشهای تسکین دهنده درد (مانند دمنوش اسطوخدوس)
ماساژ موضع آسیب دیده با روغنهای گیاهی گرم
انجام نرمشهای تخصصی برای کاهش درد(زیر نظر فیزیوتراپ)