ورزش برای پای پرانتزی؛ معرفی 4 ورزش برای بهبود پای پرانتزی
آیا میدانید بهترین تمرینها و ورزش برای پای پرانتزی چیست؟ آیا اطلاع دارید که چگونه میتوان به سادگی در خانه به درمان این عارضه کمک کرد؟ پای پرانتزی یا Genu Varum به وضعیتی گفته میشود که در آن پاها از قسمت زانو به سمت بیرون خم میشوند. در حالت طبیعی زمانی که پاهایتان در کنار هم قرار دارند، بین ساق پا و زانو فاصله وجود دارد؛ اما در عارضه پای پرانتزی مچ پاها با هم تماس بیشتری دارند. انجام ورزشهای پرتحرک مانند دویدن یا ایروبیک به مفاصل زانو فشار وارد میکنند. به همین دلیل خطر ابتلا به استئوآرتریت و تحلیل غضروف افزایش مییابد.
خوشبختانه درمان این عارضه به سادگی با ورزش امکان پذیر است. از آنجایی که سلامتی شما برای ما اهمیت بسیار زیادی دارد؛ در جدیدترین مقاله ژین طب قصد داریم در خصوص درمان با ورزش برای پای پرانتزی صحبت کنیم. با ما همراه باشید تا در خصوص این موضوع جالب و مهم بیشتر بدانید.
آشنایی با عارضه پای پرانتزی و مهمترین علائم آن
پای پرانتزی یا ژنو واروم به وضعیتی گفته میشود که بر روی همترازی استخوانهای پای فرد تأثیر میگذارد. در پای پرانتزی استخوان ساق پا نسبت به استخوان ران بزرگتر به نظر میرسد و این افراد قدمهای ناهماهنگی دارند. ژنو واروم در نوزادان و کودکان نوپا شایعتر است. در نوجوانان و بزرگسالان این عارضه معمولا به دلیل تشکیل نامناسب استخوان به دلیل راشیتیسم، سرطان یا آرتریت ایجاد میشود.
در ژنو واروم اندامهایی مانند: سر، باسن، کمر و مچ پا در وضعیت طبیعی قرار دارند اما زانوها به سمت بیرون خم شده و از هم فاصله گرفتهاند. خمید شدن پاها اغلب به دلیل کشیده شدن زانو به پهلو و چرخش جزئی استخوانهای ساق (استخوان درشت نی) ایجاد میشود. برخی از مشاغل میتوانند خطر ابتلا به ژنوواروم را افزایش دهند. ژنو واروم در بزرگسالان باعث زانو درد شدید شود. ورزشهای مختلفی وجود دارد که به کاهش درد ناشی از زانوی پرانتزی کمک میکند. بنابراین شما میتوانید با تمرینات کششی مختلف از شدت این آسیب بکاهید.
البته گاها شدت این آسیب به قدری زیاد است که افراد دارای این عارضه باید تحت عمل جراحی قرار بگیرند. حرکات اصلاحی پای پرانتزی بزرگسالان به بیمارانی توصیه میشود که عارضه پای پرانتزی در آنها به دلیل کشیدگی مفصل ران ایجاد شده باشد.
بیشتر بدانید: پای پرانتزی نوزاد چیست؟ عوارض آن را بدانید تا سریعتر به درمان فکر کنید
آیا بزرگسالان میتوانند دچار پای پرانتزی شوند؟
هر فردی در هر سنی ممکن است دچار عارضه پای پرانتزی شود. البته این عارضه در میان نوزادان به دلیل نحوه قرارگیری پاهای آنها در داخل رحم رایجتر است. وجود ژنوواروم در نوزادان و کودکان نوپا معمولا جای نگرانی ندارد؛ زیرا نشان دهنده رشد طولی استخوانها است. پاهای اکثر این کودکان تا سن چهار سالگی صاف میشوند.
با این حال افراد بزرگسال دچار پاهای پرانتزی در معرض خطر ابتلا به آرتروز هستند و دوره درمان طولانیتری دارند. خم شدن استخوان درشت نی و استخوان ران فشار زیادی بر کشکک زانو وارد میکند. در این شرایط غضروف اطراف مفصل زانو (منیسک جانبی و داخلی) سریعتر از حد معمول فرسوده میشود.
علت ایجاد پاهای پرانتزی در بزرگسالان چیست؟
همانطور که گفته شد عارضه پاهای پرانتزی در هر سنی امکان ایجاد دارد. برای شروع روند درمان باید با علت ایجاد این وضعیت آشنا باشید.
مهمترین دلایل ایجاد ژنو واروم در افراد بزرگسال موارد زیر است:
- راشیتیسم بزرگسالان (استئومالاسی) که ناشی از کمبود ویتامین D است سبب نرم و ضعیف شدن استخوانها میشود.
- آسیب به زانو به دلیل ضربه شدید
- عفونت زانو به دلیل ابتلا به بیماریهای مختلف مانند آنفولانزا شدید
- بیماری استخوان شکننده (Osteogenesis imperfecta)
- استئوآرتریت
- بیماری بلونت (تیبیا وارا): نوعی اختلال در رشد استخوان است که در ساق پا ایجاد میشود. این عارضه در نوجوانان و بزرگسالان نادر است. نوجوانان و بزرگسالانی که دچار اضافه وزن هستند بیشتر به بیماری بلونت مبتلا میشوند
- سندرم Weismann Netter Stuhl نوعی اختلال اسکلتی ژنتیکی بسیار نادر است که سبب رشد طولی غیرطبیعی استخوانها میشود.
بیشتر بدانید: درمان پای پرانتزی؛ بهترین روشهای خانگی، پزشکی و ۹ ورزش خاص ۲۰۲۳
علائم پاهای کمانی چیست؟
بارزترین علامت وجود پاهای پرانتزی این است که در هنگام ایستادن یعنی زمانی که مچ پاهای خود را کنار هم میگذارید، پاهای شما به سمت بیرون خمیده میشوند. در این وضعیت انگشتان پا نیز به سمت داخل خم میشود. به خم شدن انگشتان پا به سمت داخل، انگشت پا کبوتری میگویند. علاوه بر موارد گفته شده این افراد دور از ذهن نیست دچار درد، سفتی، تورم و کاهش دامنه حرکتی در مفاصل خود باشند و به دلیل تغییر شکل زانوها قادر به انجام بعضی حرکات و ورزش مانند دو میدانی نباشند.
آیا پاهای کمانی در بزرگسالان قابل درمان است؟
خوشبختانه در موارد بسیار زیادی امکان درمان عارضه ژنوواروم وجود دارد. اگر شما بزرگسالی هستید که دچار وضعیت پای پراتزی شدهاید، انجام حرکات اصلاحی به صورت منظم به کاهش درد و درمان شما کمک میکند. جالب است که بدانید علاوه بر توجه به حرکات ورزشی باید به طرز صحیح نشستن برای پای پرانتزی نیز دقت داشته باشید. متناسب با شدت آسیب، حرکات اصلاح درمانی پای پرانتزی نیز متفاوت خواهد بود. در ادامه مقاله قصد داریم در خصوص متداولترین حرکات موثر برای درمان پاهای کمانی صحبت کنیم. با ما همراه باشید.
بیشتر بدانید: پای پرانتزی یک بیماری درمانپذیر؛ اصلاح پاها در ۵ تا ۸ هفته
حرکات موثر ورزشی برای درمان پای پرانتزی
قبل از صحبت در خصوص تمرینهای موثر برای درمان پای پرانتزی، لازم است بار دیگر تاکید کنیم که نوع و تعداد تکرارهای حرکات اصلاحی درمان پای پرانتزی متناسب با شدت آسیب در فرد تعیین میشود. تمرینهای این مقاله جزء متداولترین تمرینهایی هستند که نسبت به سایر نرمشها احتمال آسیب به فرد در آن بسیار پایین است. با ما همراه باشید تا با بهترین ورزش برای پای پرانتزی آشنا شویم.
1. قرار دادن فوم یا حوله رول شده میان پاها
در این روش یک فوم یا حوله رول شده بین زانوهای قرار میگیرد. برای انجام دادن این حرکت روی زیرانداز یا مت ورزشی بایستید و پاهای خود را به اندازه چند سانتی متر از یکدیگر دورتر نگه دارید. فوم رول شده را بین پاهای خود فشار دهید، زانوهای خود را صاف نگه دارید و به جلو خم شوید به اندازهای که انگشتان پا را لمس کنید. پس از چند دقیقه مجددا بایستید و بازوهای خود را بالای سر ببرید. این تمرین را 10 مرتبه تکرار کنید.
2. حرکت اسکات (بهترین ورزش برای پای پرانتزی با کش)
پاهای خود را به اندازه عرض شانه از یکدیگر قرار دهید. سپس انگشتان پا را به سمت یکدیگر بچرخانید تا انگشتان شست پا به هم برسند. سپس به حالت اسکات بنشینید و بازوهای خود را مستقیماً به سمت جلو بگیرید تا تعادلتان حفظ شود. این حرکت را چندین مرتبه تکرار کنید. دقت داشته باشید زمانی که احساس درد زانو داشتید حرکت را ادامه ندهید. هنچنین اگر احساس کردید دامنه حرکت محدود است، نگران نباشید؛ این امر کاملا طبیعی است. حرکت اسکآت را می توانید با انداختن کش دور پاهای خود انجام دهید تا تعادلتان بهتر حفظ شود.
بیشتر بدانید: انحراف زانو؛ چرا شکل زانوها تغییر می کند | بهترین راه اصلاح انحراف زانو | ۲۰۲۳
3. چرخش داخلی لگن به پهلو بهترین ورزش برای پای پرانتزی
برای انجام این حرکت به پهلو دراز بکشید و پاهای خود را روی هم قرار دهید. سپس زانوها را به اندازه 90 درجه خم کنید. بدن از قسمت سر تا زانو باید در یک خط مستقیم باشد. زانوهایتان را کنار هم نگه دارید و پای بالایی را نسبت به پای پایینی بالا بیاورید. پای بالایی را به سمت داخل بچرخانید. در حالی که هر دو زانو را خم کردهاید تا جایی که میتوانید آن را بالا بیاورید، سپس به آرامی پایین بیاورید. این حرکت را روزی 10 بار برای هر دو پا تکرار کنید. برای مقاومت بیشتر میتوانید از یک نوارهای کششی مخصوص استفاده کنید.
4. حرکت کششی ژست 4 ؛ یکی از بهترین تمرینات خانگی درمان پای پرانتزی
به سمت پشت بدن دراز بکشید و زانوهای خود را خم کنید. پاهایتان را صاف روی زمین قرار دهید. پای راست خود را بلند کرده و قسمت بیرونی مچ پای راست را روی زانوی چپ قرار دهید. بازوی راست خود را از فضای بین زانوی چپ و راست خود عبور دهید تا بتوانید قسمت جلویی ساق پای چپ خود را بگیرید. دست چپ خود را زیر پای راست خود بگیرید و جلوی ساق پای چپ خود را نیز با آن دست بگیرید. به سمت کمر خم شوید و زانوی چپ خود را به سمت قفسه سینه بغل بگیرید و باسن سمت راست را بکشید. این حرکت را 30 ثانیه نگه دارید و سپس به سمت دیگر بچرخید.
جمع بندی مقاله ورزش برای پای پرانتزی
در این مقاله در خصوص عارضه پای پرانتزی، علائم، علل و درمانهای صحبت کردیم. عارضه پای پرانتزی به وضعیتی گفته میشود که در آن پاهای فرد در یک راستا قرار نداشته و زانوها از یکدیگر فاصله زیادی دارند. افراد دارای این عارضه در هنگام انجام برخی از حرکات ورزشی ساده علاوه بر کاهش تعادل، عوارض دیگری مانند: سفتی، قرمزی و تورم مفصلی دارند.
خوشبختانه در بسیاری از مواقع فرد بیمار به جای عمل جراحی میتواند از طریق انجام برخی از حرکات ورزشی تا حدی از شدت این آسیب بکاهند. چنانچه شما هم علاوه بر حرکات ورزشی بالا، با تمرینها و یا روشهای درمانی دیگری آشنا هستید، با در میان گذاشت این موارد در تکمیل این مقاله همکاری کنید.
سوالات متداول مقاله ورزش برای پای پرانتزی
1. انجام چه ورزشهایی برای درمان پای پرانتزی ممنوع است؟
انجام ورزشهای سرعتی مانند دو میدانی برای افراد دارای عارضه پرانتزی ممنوع است.
2. آیا ورزش کردن سبب درمان قطعی پای پرانتزی میشود؟
بستگی به شدت و منشا آسیب دارد. تعدادی از افراد به دلیل ابتلا به بیماریهایی مانند راشیتیسم دچار عارضه پای پرانتزی میشوند. این افراد لازم است علاوه بر حرکات ورزشی، درمانهای دارویی خود را ادامه دهند.