آیا درد وسط کمر خطرناک است؟ آشنایی با علل درد وسط کمر
درد وسط کمر به انواعی از دردهای کمری گفته می شود که از پایین مهره های گردنی شروع شده و به مهره های پشت قفسه سینه می رسد. علت درد وسط کمر در اغلب موارد ناشی از وارد کردن فشار بیش از حد به کمر، رگ به رگ شدن و گرفتگی کمر می شود. با این حال بروز بیماری های جدی تر مثل انواع آرتریت، دیسک کمر، مشکلات کلیوی و موارد دیگر نیز می تواند منجر به ایجاد درد در وسط کمر شود. در این مطلب از ژین طب به بررسی جزئی تر این موارد خواهیم پرداخت.
علائم درد وسط کمر چیست؟
علائم شایع کمر درد فوقانی شامل سفتی عضلات کمر، سوزش، سوزن سوزن شدن و ضعف و عدم توانایی حرکت در بیمار است. البته درد در وسط کمر اگر ریشه های عصبی را درگیر کرده باشد منجر به بروز علائمی در دست و پا می شود؛ ایجاد احساس ضعف، کرختی، از دست دادن کنترل مثاله و یا روده، بی حسی و گزگز دست و پا می تواند از دیگر علائم درد وسط کمر باشد.
1. آرتریت و درد وسط کمر
آرتریت انواع مختلفی دارد و برخی از آنها می تواند منجر به درد وسط کمر شود. از رایج ترین این بیماری ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- آرتروز: یک بیماری التهابی است که طی آن غضروف مفصلی بتدریج تحلیل می رود و استخوانها روی هم سائیده می شوند. نتیجه آن درد شدید و التهاب در اندامهای مختلف از جمله درد وسط کمر است.
- روماتیسم مفصلی: روماتیسم مفصلی یک بیماری خودایمنی است که طی آن سیستم ایمنی بدن بیمار به اشتباه به سلولهای غضروفی حمله کرده و آن را از بین می برد. روماتیسم اغلب در مفاصل دست، پا و بعضا در ستون فقرات اتفاق می افتد.
- اسپوندیلیت آنکیلوزان: اسپوندیلیت آنکیلوزان نوع خاصی از آرتریت است که به طور خاص در ستون فقرات اتفاق می افتد که منجر به سفتی و درد شدید در این ناحیه می شود. در ادامه این بیماری مهره ها به هم جوش خورده و انعطاف پذیری بیمار تحت تاثیر قرار می گیرد.
بیشتر بدانید: درد پهلو نشانه چه بیماری هایی است؟ | راه درمان خانگی و پزشکی | ۲۰۲۳
2. شکستگی مهره ها؛ آسیب مهره های کمری
اگر در اثر حادثه و یا دلای دیگر مهره های وسط کمر دچار شکستگی شود بیمار درد وسط کمر شدیدی را احساس خواهد کرد. البته برخی از بیماری ها مثل آرتروز درصورتیکه کنترل نشود می تواند باعث بروز شکستگی مهره های کمر شود. علائم درد کمر ناشی از شکستگی مهره ها شامل درد بسیار شدید است که مانع حرکت بیمار می شود و ممکن است با بی حسی و گزگز همراه باشد. البته در موارد شدید ممکن است به دلیل آسیب نخاعی فرد کنترل ادرار خود را نیز از دست بدهد.
3. آسیب دیسک کمر؛ برآمدگی یا بیرون زدگی دیسک و درد وسط کمر
ستون مهره بدن از 33 مهره تشکیل شده است که بین همه آنها کیسه هایی پر از مایع وجود دارد؛ کیسه های مایع در درون یک لایه سخت قرار گرفته اند. حال اگر براثر حادثه یا فرآیند فرسایش طبیعی دیسک ها که با افزایش سن اتفاق می افتد دیسک دچار برآمدگی، بیرون زدگی و یا فتق و پارگی شود، بسته به محل دیسک بیمار درد متوسط تا شدیدی را تجربه خواهد کرد. درست است که دیسک کمر معمولا مربوط به بخش پایینی ستون فقرات است؛ اما در برخی موارد دیسک های میانی کمر نیز دچار بیرون زدگی و آسیب می شوند.
بیشتر بدانید: آیا درد قفسه سینه نشانه سکته قلبی است؟
4. درد وسط کمر ناشی از مشکلات کلیوی
وقتی مشکلی در کلیه ها ایجاد شود می تواند خود را با تظاهر درد وسط کمر جلوه دهد. از رایج ترین مشکلات کلیه ها می توان به سنگ کلیه و عفونت کلیه ها اشاره کرد. البته درد وسط کمر تنها یکی از علائم ایجاد مشکلات کلیوی است؛ از دیگر علائم مشکلات کلیوی می توان به مشکل در ادرار، تب، حالت تهوع و استفراغ اشاره کرد.
5. ضعف عضلات و درد وسط کمر
بی تحرکی و نشستن های طولانی باعث تحلیل بافت عضلانی در کمر شده که در نتیجه آن فشار مضاعفی به مهره های ستون فقرات وارد شده و فرد دچار دردهای کمر گاه و بی گاه می شود. البته انجام تمرینات ورزشی اشتباه نیز می تواند باعث شود فرد در هنگام بلند کردن اجسام سنگین تمام سنگینی را روی کمر بیاندازد و درنتیجه دیر یا زود دچار انواع کمر درد و در برخی موارد درد وسط کمر شود.
6. رگ به رگ شدن و کشیدگی عضلات؛ شایع ترین علت درد وسط کمر
تغییر جهت ناگهانی ستون فقرات، بلند کردن اجسام سنگین و گرم نکردن پیش از ورزش ممکن است باعث شود ماهیچه ها و لیگمانها دچار کشیدگی و درد شوند. رگ به رگ شدن آسیب رایجی است که برای اغلب افرادف فارغ از سن ایجاد میشود. اما نکته کلیدی این است که هر چه فرد فعالیت بدنی بیشتری داشته باشد، کمتر دچار این نوع از آسیبها میشود.
بیشتر بدانید: قرص ضد التهاب دیسک کمر؛ رهایی از درد با بهترین قرص های مسکن | ۲۰۲۳
7. چاقی شکمی؛ یکی از علت های اصلی درد وسط کمر
اضافه وزن به خصوص چربی شکمی بالا باعث ایجاد فشار مضاعفی بر ستون فقرات می شود. به همین دلیل کاهش وزن و داشتن برنامه ورزشی مناسب با کنترل وزن می تواند منجر به پیشگیری و درمان دردهای وسط کمر شود.
8. پوکی استخوان و آسیب دیدگی مهره ها
پوکی استخوان که با شکنندگی و کاهش قدرت بافت استخوانی همراه است یکی از عوامل خطر درد در وسط کمر است. در واقع با افزایش شکنندگی استخوانها مهره های کمر دچار ضعف و نهایتا شکستگی آن می شود. باید اشاره کنیم که پوکی استخوان در مرور زمان ایجاد شده و علائمی ندارد. به همین دلیل وقتی کار از کار گذشت، بیمار پی به این مشکل خواهد برد.
9. سبک زندگی نادرست و درد وسط کمر
وضعیت بد بدن در هنگام نشستن، ایستادن و خوابیدن منجر به بروز درد وسط کمر می شود. خم شدن در هنگام نشستن فشار بسیار زیادی را به ستون فقرات وارد می کند و منجر به کمر درد می شود. نشستن طولانی مدت پشت میز کار، ایستادنهای طولانی، خم یا فشار به یک سمت بدن منجر به آسیبهای شدید در ستون فقرات خواهد شد.
بیشتر بدانید: همه چیز درباره آمپول کتورولاک برای دیسک کمر
10. افسردگی و اضطراب و ارتباط آن با درد وسط کمر
افرادیکه به افسردگی و اضطراب دچار می شوند در ریسک بالاتری از نظر ابتلا به انواع کمر درد قرار دارند. افراد مبتلا به افسردگی و بیماری های روحی از یک سو با کاهش فعالیت شرایط را برای تحلیل عضلات ایجاد می کنند و از سوی دیگر افسردگی با تغییر گیرنده های درد در بدن بیمار منجر به حساسیت بیش از حد به درد می کند. افسردگی همچنین به دلیل ایجاد اختلال خواب در فرد منجر به از دست دفتن مایع بین دیسکی شد و از این طریق شرایط سائیدگی مهره ها روی هم را ایجاد می کند.
11. اسکولیز؛ انحراف ستون فقرات و کمر درد
در اثر بیماری اسکولیز ستون فقرات به یک سمت منحرف می شود که این امر منجر به توزیع ناهمگون وزن و در نتیجه کمر درد می شود. عدم درمان و رسیدگی به اسکولیوز به آسیبهای شدیدتر مانند آرتروز، دیسک کمر و حتی تنگی کانال نخاعی ختم خواهد شد. به همین دلیل در صورت انحراف خفیف در ستون فقرات، حتی مشکل خود را بررسی کنید.
12. تومور؛ رشد توده در میان ستون مهره ها
اگر تومور در قسمت میانی کمر رشد کند به ماهیچه ها، اعصاب میانی و رباط های مجاور فشار وارد می کند و بر روی ستون فقرات تاثیر می گذارد. این شرایط منجر به بروز در نواحی رشد توده می کند. فشار ناشی از رشد تومور به اعصاب و رباطها فشار آورده و منجر به جلوگیری از فعالیت آنها یا بروز علائم و مشکلات جدید خواهد شد.
13. افزایش سن؛ عامل طبیعی درد وسط کمر
با افزایش سن این احتمال افزایش می یابد که فرد بیشتر به کمر درد مبتلا شود. افزایش سن منجر به نازک شدن استخوانها، کاهش حجم عضلات و کاهش مایع مفصلی می شود که تمام این موارد باعث می شود فرد مبتلا به دردهای مختلف اسکلتی و از جمله درد وسط کمر شود.
علت درد بین دو کتف چیست؟
کمر درد بین دو کتف می تواند ناشی از عوامل متعددی باشد. از جمله مهم ترین آنها می توان به کشیدگی عضلات، فتق دیسک و آرتریت اشاره کرد. درمان درد بین دو کتف در اغلب موارد مربوط به عضلات این ناحیه است که در اثر بلند کردن اجسام و ورزش نامناسب اتفاق می افتد. درمان درد بین دو کتف به علت آن بستگی مستقیم دارد. اما اگر علت کشیدگی و گرفتگی عضلات باشد مصرف داروهای ضدالتهاب و شل کننده عضلات بهترین گزینه هستند.
علت درد پشت کمر سمت راست چیست؟
درد پشت کمر سمت راست می تواند ناشی از کشیدگی عضلات، دیسک بیرون زده و بیماری زمینه ای مثل آرتروز باشد. درد پشت کمر سمت راست ممکن است به حدی باشد که به گردن و شانه متشر شود. در صورت بروز چنین دردی حتما به پزشک مراجعه کرده و علت درد و ناراحتی خود را بررسی کنید.
تشخیص درد وسط کمر
برای تشخیص درد وسط کمر پزشک پس از دریافت یک شرح حال کامل از بیمار شامل شغل، میزان و نوع فعالیت بدنی، سابقه پزشکی فرد به احتمال زیاد برای اطمینان از مشکل بوجود آمده برای فرد یک عکسبرداری MRI تجویز می کند. عکس MRI وضعیت دقیقی از ستون مهره ها و دیسک ها را به نمایش خواهد گذاشت. در صورت بروز هر گونه سائیدگی، تورم، تومور و رشد زائده های استخوانی ناشی از آرتروز می تواند از طریق عکسبرداری ام آر آی از وجود آن اطمینام حاصل کند. پزشک معالج سپس بیمار را برای پیگیری منشا بیماری راهنمایی می کند.
چه زمان برای درد وسط کمر به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر از علائم بیماری بیش از 3 روز گذشته باشد و با وجود درمانهای خانگی هنوز نشانه هایی از بهبود بیماری را مشاهده نکرده باشید بهتر است به پزشک مراجعه کنید. مشاهده هر یک از علائم زیر یک زنگ خطر برای مراجعه سریع تر به پزشک هستند:
- درد منتشر شونده در دست، پا و قفسه سینه
- ضعف و ناتوانی
- بی حسی در اندام ها
- اختلال در کنترل ادرار و مدفوع
آیا درد وسط کمر یک درد نگران کننده است؟
درد وسط کمر می تواند ناشی از علت های مختلفی باشد که برخی از آنها با استراحت و با درمان خانگی بهبود می یابند. درد کمر ناشی از کشیدگی عضلات و رگ به رگ شدن کمر درد وسط کمر جدی نیست. اما اگر درد وسط کمر ناشی از دیسک کمر، آرتروز، تومور و یا اسکولیز باشد باید مراحل درمان به طور جدی پیگیری شود.
سوالات متداول در مورد درد وسط کمر
1. علت درد وسط کمر چیست؟
درد وسط کمر می تواند ناشی از رگ به رگ شدن، گرفتگی عضلات، آرتروز، اسکولیز، تومور، افسردگی، پوکی استخوان، شکستگی مهره ها و یا دیسک کمر باشد.
2. آیا درد وسط کمر ناشی از یک بیماری جدی است؟
درد وسط کمر در برخی مواقع می تواند نشانه یک بیماری جدی مثل آرتروز و یا آسیب ساختاری به مهره ها و دیسک های کمری باشد. اگر درد وسط کمر بیش از 3 روز طول بکشد باید به پزشک مراجعه کنید.