انواع آرتریت؛ آشنایی با 4 نوع رایج آرتروز در افراد مسن و جوانان
انواع آرتریت درمانهای مختلفی دارند. علائم اصلی آرتریت درد و سفتی مفاصل است که معمولا با افزایش سن بدتر میشود. شایعترین انواع آرتریت، آرتروز و آرتریت روماتوئید است. استئوآرتریت باعث میشود غضروف تجزیه شود. آرتریت روماتوئید بیماریای است که در آن سیستم ایمنی بدن به مفاصل حمله میکند.
تشکیل اسید اوریک بیش از حد در خون میتوانند باعث نقرس شوند. عفونتها یا بیماریهای زمینهای مانند پسوریازیس یا لوپوس میتوانند انواع دیگر آرتریت را ایجاد کنند. در این مقاله از مجله ژین طب به بررسی آرتریت و انواع آن و راههای درمان خواهیم پرداخت.
آرتریت چیست؟ آیا همان آرتروز است یا خیر؟
آرتریت تورم و حساس شدن یک یا چند مفصل است. درمان بسته به نوع آرتریت متفاوت است. به همین منظور هم باید در ابتدا انواع آرتیت را بشناسیم. آرتریت دسته بندیهای مختلفی دارد که هر کدام بنا به دلایلی بروز میکنند. بر همین اساس آرتریتها عبارتند از:
- نقرس
- آرتروز
- آرتریت سپتیک
- آرتریت واکنشی
- روماتیسم مفصلی
- آرتریت پسوریاتیک
- اسپوندیلیت آنکیلوزان
- آرتریت انگشت شست
- آرتریت روماتویید جوانان
علائم آرتریت چیست؟ آشنایی با انواع آرتریت
شایعترین علائم و نشانههای آرتریت مفاصل را شامل میشود. بسته به نوع آرتریت، علائم و نشانهها ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- درد
- تورم
- سرخی و کبودی
- سفتی، سختی
- کاهش دامنه حرکتی
در مواردی میتوان با استفاده از روشهای درمانی غیرتهاجمی و ساده مانند قرص و پماد از میزان درد کاهش داد. به عنوان مثال استفاده از بهترین پماد برای کمر درد میتوانیم به پیروکسیکام، تایگر بالم و منتول اشاره کنیم.
1. ایا آرتریت روماتوئید خطرناک است؟
بیماری آرتریت روماتوئید یکی از انواع آرتریت است که گاها میتواند باعث آسیب جدی در افراد شود. این آسیبها با توجه به میزان صدمات وارده بدن و کاهش توانایی افراد؛ میتواند خطرناک باشد. در برخی از افراد، این بیماری میتواند به طیف گستردهای از سیستمهای بدن از جمله پوست، چشمها، ریهها، قلب و عروق خونی آسیب برساند.
اختلال خود ایمنی، آرتریت روماتوئید زمانی رخ میدهد که سیستم ایمنی بدن شما به اشتباه به بافتهای بدن شما حمله کند. بر خلاف آسیب ساییدگی ناشی از استئوآرتریت، آرتریت روماتوئید پوشش مفاصل شما را تحت تاثیر قرار میدهد و باعث تورم دردناکی میشود که در نهایت میتواند منجر به فرسایش استخوان و تغییر شکل مفصل شود. با اینکه داروهای جدید درمان را به طور چشمگیری بهبود بخشیدهاند، آرتریت روماتوئید شدید همچنان میتواند باعث ناتوانیهای جسمیشود.
حدود 40 درصد از افرادی که آرتریت روماتوئید دارند نیز علائم و نشانههایی را تجربه میکنند که مفاصل را درگیر نمیکنند. آرتریت روماتوئید به اندامهای زیر آسیب میزند:
- پوست
- چشمها
- ریهها
- قلب
- کلیهها
- غدد بزاقی
- بافت عصبی
- مغز استخوان
- رگهای خونی
2. آرتریت عفونی؛ آسیب دائمیمفاصل را به همراه دارد
این شکل ناگهانی و دردناک آرتریت ناشی از عفونت میتواند به سرعت و برای همیشه به مفاصل آسیب برساند. آرتریت عفونی که به آن آرتریت سپتیک نیز گفته میشود، یک عفونت دردناک در مفصل است. این میتواند زمانی رخ دهد که عفونت از قسمت دیگری از بدن شما به مفصل یا مایع اطراف مفصل گسترش یابد.
میکروبهای ایجادکننده عفونت نیز ممکن است در حین جراحی یا از طریق زخمهای باز یا تزریق وارد بدن شوند. آرتریت عفونی معمولاً فقط در یک مفصل رخ میدهد. بیشتر موارد آرتریت عفونی توسط باکتری ایجاد میشود. شایعترین آنها استافیلوکوکوس اورئوس (استاف) است، یک باکتری که روی پوست سالم زندگی میکند. آرتریت عفونی نیز میتواند توسط ویروس یا قارچ ایجاد شود.
در بیشتر موارد، آرتریت عفونی زمانی ایجاد میشود که عفونت در جای دیگری از بدن از طریق جریان خون به مفصل برسد. در موارد کمتر، عفونت مستقیماً از طریق زخم سوراخ یا جراحی روی مفصل یا نزدیک آن وارد مفصل میشود.
علائم آرتریت سپتیک معمولاً به سرعت ظاهر میشود و شامل تورم شدید، درد، تب و لرز است. آرتریت عفونی معمولاً به زانو آسیب میزند، اما لگن، مچ پا و مچ دست نیز ممکن است تحت تأثیر قرار گیرند. به ندرت، آرتریت عفونی بیش از یک مفصل را تحت تاثیر قرار میدهد.
3. الیگو آرتریت چیست؟ آیا در افراد مسن دیده میشود یا جوانان؟
الیگوآرتریت شایعترین نوع آرتریت ایدیوپاتیک نوجوانان (JIA) است. الیگوآرتریت حدود دو سوم کودکان و جوانان مبتلا به آرتریت را تحت تاثیر قرار میدهد و بیشتر یک یا هر دو زانو را درگیر میکند. این شکل از آرتریت اغلب خفیف است و به احتمال زیاد از بین میرود و آسیب کمیبه مفاصل شما وارد میکند یا هیچ آسیبی نمیبینید.
الیگوآرتریت احتمال بروز یووئیت قدامیمزمن (التهاب چشم) را افزایش میدهد. این التهاب چشم باعث قرمزی یا درد چشم نمیشود، اما اگر درمان نشود همچنان میتواند باعث کاهش بینایی شود. به همین دلیل است که بررسیهای منظم وضعیت چشم مهم است.
4. آرتریت التهابی؛ اختلالاتی در دسته خود ایمنی
آرتریت التهابی در دسته اختلالات خود ایمنی طبقهبندی میشود، گروهی از انواع آرتریت است که سیستم ایمنی را درگیر میکند. در اختلالات خودایمنی، بدن پیامهای اشتباهی را به سلولهای دارای عملکرد ایمنی، از جمله گلبولهای سفید ارسال میکند و به آنها دستور میدهد تا به بافتهای بدن حمله کنند.بافتهای آسیب دیده باعث تغییر شکل، بی ثباتی و زخم در مفاصل میشوند. این بیماریها با وجود گلبولهای سفید در مایع مفصلی مشخص میشوند.
برای هر کدام از این آرتریتها روشهای خاصی وجود دارد که امکان دارد با هم فرق داشته باشند. اما در مواردی هم ممکن است از داروها یا روشهای مشترکی بریا درمان یا بهبود علائم بیمار استفاده شود.
به عنوان مثال قرص تیزانیدین برای دیسک کمر و زانو درد که همراه با اسپاسم عضلانی رخ میدهد بسیار مناسب است. تیزانیدین یک نمونه از داروهای شل کننده عضلانی است که با تاثیر بر سیستم عصبی مرکزی اسپاسم را از بین خواهد برد. ویژگی مهم تیزانیدین برای دیسک کمر و زانو درد این است که خیلی زود بر درد و علائم بیمار اثر میگذارد.
یادداشت پایانی در مورد انواع آرتریت یا آرتروز
آرتریت یک بیماری با انوع مختلف است. بیماریای که در انواع مختلف آسیبهای متفاوتی ایجاد میکند. این آسیبها بعضا به طور موقت و قابل درمان است و در برخی موارد ادامه دار و ماندگار است. بررسی علائم و توجه به آثار بیماری در بدن به طور منظم میتواند به کند شدن روند بروز بیماری بویژه در افرادی که دارای سابقه یا زمینه بیماری هستند، منجر شود.
سوالات متداول در مورد انواع آرتریت
1. چگونه میتوانم تشخیص دهم که آرتروز یا روماتیسم مفصلی دارم؟
آرتریت روماتوئید متقارن است یعنی بیمار علائم را در یک نقطه در هر دو طرف بدن، اغلب در مفاصل پا و دست احساس میکند. در مقابل، استئوآرتریت در یک مفصل جدا شده یعنی اغلب زانو، انگشتان، دستها، ستون فقرات و باسن حس خواهد کرد.
2. چه چیزی باعث آرتریت التهابی میشود؟
شایعترین محرکهای آتریت التهابی انجام بیش از حد فعالیت یا ضربه به مفصل است. سایر محرکها میتواند شامل خار استخوان، استرس، حرکات تکراری، هوای سرد، تغییر فشار هوا، عفونت یا افزایش وزن باشد.
3. چرا آرتریت التهابی اینقدر دردناک است؟
در این بیماریها، سیستم ایمنی به درستی کار نمیکند و مواد شیمیایی التهابی ترشح میکند. التهاب حاصل به بافتهای مفصلی حمله میکند و میتواند باعث تورم مفاصل، افزایش مایع مفصلی، آسیب غضروف و استخوان و از دست دادن عضلات شود. اعصاب در مفاصل نیز فعال شده و باعث درد میشود.