تغذیه و سلامت خانواده

مصرف مولتی ویتامین در دوران بارداری ضروری یا لازم؟

داشتن یک روتین غذایی متعادل در زمان بارداری به خانم‌های باردار کمک می‌کند ویتامین و مواد معدنی مورد نیاز بدن در دوران بارداری را تامین کنند. با این حال، پزشکان به مصرف مولتی ویتامین در دوران بارداری تاکید دارند. به این دلیل که فولیک اسید، ویتامین D و برخی دیگر از محتویات مولتی ویتامین‌ها از بروز زایمان زودرس و اختلال در رشد جنین جلوگیری می‌کند. این موضوع به خصوص در خانم‌هایی که به دلیل کم خونی در سلول‌های داسی شکل دچار اختلال هستند بیشتر است. در این مطلب از ژین طب قصد داریم به بررسی بیشتر مصرف مولتی ویتامین در دوران بارداری بپردازیم.

تفاوت مولتی ویتامین بارداری و انواع رایج آن برای افراد دیگر

مولتی ویتامین بارداری حاوی ویتامین‌ها و مواد معدنی روزانه هستند که قبل و در طول بارداری به آنها نیاز دارید. اسید فولیک مهم‌ترین ویتامینی است که در مکمل‌های بارداری وجود دارد و درواقع نوعی ویتامین B است که در رشد و نمو سلولهای بدن ضروری است.

مصرف 400 میکروگرم اسید فولیک هر روز به مدت حداقل 1 ماه قبل از بارداری و در طول بارداری به کاهش خطر ابتلا به مشکلات مغزی و ستنو فقرات در کودک را کاهش می‌دهد. این عارضه که با نام نقص لوله عصبی (NTDs) آن را می‌شناسند. خانم‌هایی که نقص در سلول داسی شکل دارند به میزان اسید فولیک بیشتری احتیاج دارند.

ضرورت مصرف مولتی ویتامین در بارداری؛ فولیک اسید، آهن، کلسیم و ید

مولتی ویتامین در بارداری چه تاثیری دارد|ژین طب

درست است که یک رژیم غذایی حاوی همه مواد غذایی موجود در هرم غذایی بهترین راه برای دریافت مواد مغذی مورد نیاز بدن خانم‌های باردار است. اما با این حال در دوران بارداری بدن نیازهای مضاعفی پیدا می‌کند که شاید دریافت آن از مواد غذایی برای همه افراد میسر نباشد. در طوب بارداری بدن به مقادیر بالایی فولیک اسید، آهن و کلسیم احتیاج دارد. به همین دلیل مکمل‌های بارداری حاوی مقادیر بالایی از این 3 ماده هستند.

 فولیک اسید: باعث جلوگیری از تولد نوزاد نارس می‌شود. نوزاد نارس در معرض انواع ناهنجاری‌های مغزی و نخاعی قرار دارد. درحالت ایده آل توصیه می‌شود مصرف فولیک اسید حداقل از 3 ماه قبل از بارداری شروع شود.

آهن: آهن از رشد جفت و جنین حمایت می‌کند. آهن همچنین موجب خونرسانی و اکسیژن رسانی به جنین می‌شود. گذشته از آن آهن از بروز کم خونی، وضعیتی که در آن تعداد گلبول‌های قرمز خون کاهش می‌یابد، در جنین جلوگیری می‌کند.

کلسیم: کلسیم به عنوان فراوان‌ترین ماده معدنی در بدن در واکنش‌های مختلفی در بدن از جمله انقباض عضلات، تشکیل استخوان، عملکرد آنزیم‌ها و هورمون‌ها ضروری است. کلسیم همچنین از بروز اختلالت فشار خون در بارداری که می‌تواند جان کودک و مادر را تهدید کند جلوگیری می‌کند.

ید: مصرف ید برای عملکرد صحیح غده تیروئید ضروری است. کمبود ید می‌تواند باعث سقط جنین، مرده زایی، اختلال در رشد جنین، ناتوانی ذهنی شدید و ناشنوایی شود.

بهترین مولتی ویتامین بارداری چیست؟ ترکیبات حیاتی در مولتی ویتامین بارداری

مصرف مولتی ویتامین در بارداری علاوه بر فولیک اسید و آهن باید شامل مقادیر قابل توجهی از کلسیم و ویتامین D باشد. کلسیم و ویتامین D در تشکیل استخوان و دندان‌های کودک نقشی اساسی دارد. همچنین وجود مقادیری از ویتامین C، A، E، B، روی و ید در مولتی ویتامین‌های بارداری توصیه می‌شود.

علاوه بر آن پزشک بنابر شرایط خاص ممکن است مصرف مولتی ویتامین با دوزهای بالاتری را توصیه کند. اما به طور کلی سعی کنید از مصرف مولتی ویتامین‌های اضافی یا با دوزهای بالا در دوران بارداری اجتناب کنید. مصرف افراطی برخی از ویتامین‌ها در دوران بارداری می‌تواند برای کودک مضر باشد. به عنوان مثال ویتامین A اضافی منجر به ایجاد کبد سمی و اختلال در رشد اندام‌های جنین می‌شود.

آیا زنان باردار علاوه بر مولتی ویتامین بارداری به مکمل دیگری احتیاج دارند؟

اسید چرب امگا 3 که در بسیاری از ماهی‌ها یافت می‌شود، در رشد مغز کودک تاثیر دارد. اگر به دلایلی مصرف ماهی جایگاهی در سبد غذاییتان ندارد پزشک ممکن است مکمل امگا 3 را علاوه بر مکمل بارداری تجویز کند.

همچنین بدن در طی بارداری به مقادیری از کولین احتیاج دارد. کولین یک ویتامین یا ماده معدنی نیست اما می‌توان آن را در خانواده ویتامین‌های B جای داد. در کبد مقادیر کمی از کولین ساخته می‌شود اما این میزان نیازهای بدن را به صورت کامل تامین نمی‌کند. این ماده در تخم مرغ، سینه مرغ و گوشت گاو نیز وجود دارد. جنین برای رشد سالم مغزی به کولین احتیاج دارد و این درحالی است که بسیاری از مادران باردار به مقدار کافی از منابع کولین استفاده نمی‌کنند.

زمان شروع مصرف مولتی ویتامین بارداری از ماه چندم بارداری است؟

بهترین زمان مصرف مولتی ویتامین در بارداری از کی شروع می‌شود|ژین طب

در حالت ایده‌ال، مصرف ویتامین‌ها در دوران بارداری را بهتر است قبل از بارداری شروع کنید. درواقع بهتر است خانم‌هایی که در سنین باروری قرار دارند به طور منظم مولتی ویتامین بارداری مصرف کنند. جالب است بدانید که لوله عصبی کودک که در ادامه به مغز و نخاع تبدیل می‌شود در ماه اول بارداری شکل می‌گیرد، شاید قبل از اینکه حتی بدانید باردار هستید!

به طور کلی بهتر است یک ماه قبل از بارداری و حدالامکان در طی 12 هفته اول بارداری که مهم‌ترین زمان رشد ارگان‌های اساسی بدن کودک است باید مولتی ویتامین بارداری مصرف کرد. برخی از پزشکان توصیه می‌کنند که مادران باردار باید در تمام طول بارداری و حتی شیردهی به مصرف مولتی ویتامین ادامه دهید.

عوارض مولتی ویتامین بارداری چیست؟

در برخی موارد آهن موجود در مولتی ویتامین بارداری منجر به یبوست می‌شود. برای جلوگیری از یبوست در دوران بارداری

  • نوشیدن آب کافی
  • افزودن فیبر به رژیم غذایی
  • افزودن فعالیت فیزیکی در روتین روزانه
  • مصرف ملین‌ها

اگر با رعایت تمام این موارد باز هم در اجابت مزاج دچار مشکل بودید، از پزشک در مورد جایگزین‌های مکمل بارداری سوال کنید.مولتی ویتامین بارداری در اشکال مختلف قرص و شربت تجویز می‌شوند. به همین دلیل می‌توانید با پزشک خود در مورد بهترین شکل دارویی مشورت کنید.

آیا مولتی ویتامین باعث افزایش وزن در دوران بارداری می شود؟

حقیقت این است که مصرف مولتی ویتامین در دوران بارداری باعث چاقی نمی‌شود، به این دلیل که مولتی ویتامین‌ها کالری ندارند. اما مولتی‌ویتامین بارداری می‌تواند روی متابولیسم بدن و همچنین میزان اشتها تاثیرگذار باشد. اما نکته‌ای که وجود دارد این است که مولتی ویتامین‌های بارداری معمولا در زمانی که بدن به دلیل بارداری در حال افزایش وزن است تجویز می‌شود. از این رو ممکن است افزایش طبیعی وزن را به اشتباه تاثیر مولتی ویتامین بدانید.

مولتی ویتامین در دوران بارداری آری یا خیر؟

سلامت بدن در گرو مصرف متعادل ویتامین‌ها و مواد معدنی ضروری بدن است. نیازهای بدن را می‌توان به صورت کامل از یک رژیم غذایی کامل دریافت کرد اما رعایت چنین رژیم غذایی به خصوص افراد با نیازهای خاص مثل خانم‌های باردار دشوار است. نیاز بالای بدن افراد در حامگی به فولیک اسید، آهن، کلسیم و ید که از تولد نوزاد نارس یا با اختلالات متعدد مغزی و ستون فقرات می‌کاهد از طریق مواد غذایی دشوار است. از این رو مصرف مولتی ویتامین بارداری حتی از یک ماه قبل از بارداری و تا زمان شیردهی بسته به نیاز فرد توصیه می‌شود.

سوالات متداول در مورد مصرف مولتی ویتامین در دوران بارداری

1. مصرف کدام نوع مولتی ویتامین برای دوران بارداری مناسب تر است؟

مولتی ویتامین هایی که دارای اسید فولیک، ویتامین D، کلسیم، ویتامین C و انواع ویتامین های گروه B

2. آیا مصرف مولتی ویتامین باعث افزایش وزن در دوران بارداری می‌شود؟

خیر. مصرف مولتی ویتامین به طور مستقیم در افزایش وزن تاثیری ندارد اما می‌تواند بر متابولیسم بدن تاثیر بگذارد.

3. بهترین زمان مصرف قرص مولتی ویتامین در بارداری چه زمانی است؟

بهتر است از یک ماه قبل از بارداری و در تمام طول بارداری مولتی ویتامین مصرف شود.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا