کپسول کلسی تریول وانا چه ارتباطی با ویتامین D دارد؟
کلسیتریول، شکل فعال ویتامین D است که به طور مستقیم بر جذب کلسیم تاثیر میگذارد. ویتامین D نقش مهمی در تنظیم سطح کلسیم و فسفات در بدن ایفا میکند. بنابراین استفاده از کپسول کلسی تریول وانا به حفظ سلامت استخوانها و دندانها، جلوگیری از پوکی استخوان (استئوپروز)، و حمایت از عملکرد عضلات نیز کمک میکند. این کپسول همچنین به جذب کلسیم از رودهها کمک کرده و سپس میزان کلسیم و فسفات را در استخوانها و دندانها تنظیم میکند.
بنابراین استفاده از آن در افراد دارای مشکلات کلیوی و دارای پوکی استخوان توصیه میشود. کپسول کلسی تریول وانا در ایران توسط شرکت دارویی با همین نام تولید و توزیع میشود. در این مطلب از ژین طب، مفصل درباره مقدار و موارد مصرف و عوارض جانبی احتمالی آن توضیح خواهیم داد.
اطلاعات دارویی کپسول دارویی کلسی تریول وانا
ویتامین D به صورت عمومی در دو شکل D2 (ویتامین D2 یا ارگوکلسیفرول) و D3 (ویتامین D3 یا کلسیفرول) در مواد غذایی و همچنین به صورت تولید شده توسط پوست در تابش نور خورشید وجود دارد. این دو شکل ویتامین D در بدن به شکل کلسی تریول تبدیل میشوند.
کپسول کلسی تریول به طور خاص به جذب کلسیم از رودهها کمک کرده و نقش اساسی در حفظ سلامت استخوانها و دندانها، تنظیم سطح کلسیم و فسفات در بدن، و حفظ سلامت عضلات دارد. ویتامین D به طور کلی در فرآیند تنظیم کلسیم و فسفات در بدن مشارکت دارد، اما کلسی تریول به عنوان فرم فعال ویتامین D مستقیماً تأثیر گذارتر بر جذب کلسیم میباشد. در ایران کپسول کلسی تریول توسط شرکت وانا به مرحله تولی د و پخش رسیده است.
استفاده از کپسول کلسی تریول وانا، در افرادی با مشکلات کلیوی، میتواند بهبودی در تقویت استخوانها داشته باشد، زیرا نیازی به فعالسازی توسط کلیهها ندارد. کپسول کلسی تریول وانا به عنوان یک منبع ویتامین D برای درمان و پیشگیری از کمبود این ویتامین و همچنین درمان و پیشگیری از پوکی استخوان مورد استفاده قرار میگیرد. به ویژه زنان در سنین یائسگی که در معرض خطر بروز پوکی استخوان هستند، میتوانند از این دارو استفاده نمایند. درصورت تجویز این دارو توسط پزشک، مهم است که مقدار و دوره مصرف را طبق دستورات و نکات پزشک رعایت کنید.
بیشتر بدانید: آشنایی با 7 فواید ویتامین D3؛ از تقویت استخوانها تا بهبود عملکرد مغز
موارد و نحوهی مصرف کپسول کلسی تریول وانا چگونه باید باشد؟
در ابتدا توصیه میشود که هر دارویی را طبق دستور پزشک مصرف کرده و دوره درمان را کامل کنید. در مورد کپسول کلسی تریول وانا دوز اولیه برای بزرگسالان و کودکان ۲۵/۰ میکروگرم در روز است.
توصیههای دارویی برای بیماران مبتلا به مشکلات استخوانی در دو شرایط مختلف ذکر شده است:
با نارسایی کلیوی:
- مصرف دارو با حداقل دوز شروع شود.
- تنظیم مصرف بر اساس سطح سرمی کلسیم انجام شود.
- پزشک معالج ممکن است میزان مصرف دارو را بین ۲ تا ۴ هفته با توجه به نتایج آزمایش خون تنظیم کند.
- در نهایت، ممکن است پزشک خواسته باشد که دارو را دو یا سه بار در هفته به جای مصرف روزانه تجویز کنید.
- ماکزیمم دوز مصرفی در هفته ۱۲ میکروگرم است.
در سنین یائسگی:
- برای زنان بزرگسال و سالخورده، میزان مصرف کپسول کلسی تریول دو بار در روز به مقدار ۲۵/۰ میکروگرم است.
- همیشه توصیه میشود که هر گونه تغییر در مصرف داروها یا رژیم درمانی با راهنمایی و توصیه پزشک انجام شود.
استفاده از کپسول کلسی تریول وانا با چه عوارض جانبی همراه است؟
صحیح است که هر دارو ممکن است عوارض ناخواسته داشته باشد. اگرچه تمامی عوارض دارو در یک فرد دیده نمیشود کلی مهم است به محض مشاهده عوارض ناگهانی به پزشک خود اطلاع دهید. این عوارض ممکن است نشانه از حساسیت یا واکنش ناخواسته به دارو باشند. عوارض جانبی احتمالی ناشی از مصرف کلسی تریول وانا عبارتند از:
- استفراغ یا تهوع
- افزایش دفعات ادرار
- افزایش تشنگی
- افزایش سطح کراتینین
- افزایش سطح کلسیم خون
بیشتر بدانید: عوارض مصرف قرص کلسیم چیست؟
همچنین، در دوران بارداری و شیردهی، مصرف این دارو باید تحت نظر پزشک باشد و تنها در صورت لزوم و با توصیه متخصص مصرف شود. اطمینان حاصل کنید که پزشک شما در جریان استفاده از کپسول کلسی تریول در این دورهها باشد و هرگونه سوال یا نگرانی خود را با او مطرح کنید.
علاوه بر این، ممکن است عوارض جانبی دیگر نیز وجود داشته باشد. تمامی علائم و عوارض جانبی باید با پزشک مورد بررسی و ارزیابی قرار گیرند. اگر شما یا هر کسی علائم ناخواسته پس از مصرف کلسی تریول وانا تجربه میکنید، بهتر است به پزشک خود گزارش دهید.
کپسول کلسی تریول وانا با چه داروهایی تداخل دارد؟
تداخلات دارویی عبارتند از تأثیرات متقابل دو یا چند دارو که با هم استفاده میشوند و به علت این تأثیرات ممکن است عملکرد یک یا هر دو دارو تغییر کند. برخی از تداخلات دارویی ممکن است با مصرف کپسول کلسی تریول وانا در موارد مختلف اتفاق بیافتد. در زیر چند نمونه از داروهایی که ممکن است با کلسی تریول تداخل داشته باشند آورده شده است:
- مصرف همزمان با مدرهای تیازیدی: مصرف همزمان ممکن است خطر افزایش کلسیم در خون (هایپرکلسمی) را افزایش دهد.
- مصرف همزمان با مکملهای حاوی کلسیم: مصرف همزمان با مکملهای حاوی کلسیم ممکن است تداخل ایجاد کرده و خطر ابتلا به هایپرکلسمی را افزایش دهد.
- مصرف همزمان با ویتامین D و مکملهای حاوی آن: همزمانی مصرف قرص کلسی تریول وانا با مصرف ویتامین D باید با دقت انجام شود تا افزایش ناخواسته کلسیم در خون را جلوگیری کند.
- مصرف همزمان با ریفامپین و ایزونیازید: مصرف همزمان ممکن است جذب ویتامین D را تحت تأثیر قرار داده و نیاز به تنظیم دوز دارو ایجاد کند.
- داروهای حاوی منیزیم (مانند آنتی اسیدها): مصرف همزمان ممکن است منجر به افزایش جذب منیزیم شود.
- سایر مشتقات ویتامین D: همزمانی با مصرف دیگر مشتقات ویتامین D باید با دقت انجام شود.
- گلیکوزیدهای قلبی (مانند دیگوکسین، دیژیتال): تداخل با این داروها ممکن است در متابولیسم کلسیم و فسفات تأثیرگذار باشد. همچنین بر عملکرد خود دارو تأثیر گذار باشد.
- کورتیکواستروئیدها (مانند هیدروکورتیزون، پردنیزون): مصرف همزمان کلسی تریول وانا یا این داروها ممکن است تأثیرات منفی بر متابولیسم استخوان داشته باشد.
همچنین توصیه میشود که همه داروها و مکملهایی که مصرف میکنید را به پزشک خود اطلاع دهید تا احتمال تداخل دارویی توسط متخصصی شما بررسی شود. در مورد مصرف همزمان با مدرهای تیازیدی، مکملهای حاوی کلسیم، ویتامینD، ریفامپین، و ایزونیازید دقت لازم را داشته باشید.
داروهایی که بر متابولیسم ویتامین D تاثیر منفی دارند؟
داروهایی که در صورت مصرف همزمان آنها با کپسول کلسی تریول وانا ممکن است جذب ویتامین دی را تحت تاثیر قرار داده و در متابولیسم ویتامینD اخلال ایجاد کنند عبارتند از:
- کتوکونازول
- فنوباربیتال
- فنی توئین
بنابراین با توجه به اینکه هر فرد ممکن است داروهای مختلفی را مصرف کند، همواره بهتر است با پزشک خود در مورد همه داروها و مکملهایی که مصرف میکنید مشورت کنید.
بیشتر بدانید: صفر تا 100 عوارض آمپول ویتامین D که ممکن است تجربه کنید
موارد هشدار در استفاده از کپسول کلسی تریول وانا
در مصرف کپسول کلسی تریول وانا موارد هشدار و خطرآفرینی وجود دارد که بهتر است در صورتی که شما به هر یک از شرایط زیر مبتلا هستید، از مصرف کلسی تریول خودداری کنید و یا حداقل قبل از مصرف، با پزشک خود مشورت نمایید:
- افزایش میزان کلسیم خون (هایپر کلسمی).
- افزایش سطح ویتامین D در بدن.
- بیماریهای قلب و عروق، کلیوی، و سارکوئیدوزیس.
- حساسیت به کلسی تریول یا دیگر داروها، رنگها، غذاها و مواد.
- حساسیت به متابولیتهای ویتامین
همواره اطمینان حاصل کنید که پزشک شما در جریان هرگونه حالت بیماری یا حساسیت شما به منظور اطمینان از ایمنی و مطمئنی مصرف کلسی تریول شما است.
سخن پایانی
قرص کلسی تریول، یا به نام دیگر کلسیتریول (Calcitriol)، یک فرم فعال ویتامین D است. این ویتامین به تنهایی یا به همراه کلسیم مصرف میشود و برای مقابله با کمبود ویتامین D در بدن و بهبود جذب کلسیم از رودهها استفاده میشود. استفاده از قرص کلسی تریول ممکن است در مواردی که سطح ویتامین D در بدن کاهش یافته و یا نیاز به تنظیم جذب کلسیم و فسفات وجود دارد، توصیه شود. این ممکن است در کمبود ویتامین D، پوکی استخوان، و مواردی که نیاز به افزایش جذب کلسیم از روده دارند، مورد استفاده قرار گیرد. لازم است در صورت تجربه هرگونه علائم ناخواسته یا عوارض جانبی، از جمله افزایش درد استخوان، تهوع یا دلپیچه، به پزشک خود اطلاع دهید.
پرتکرارترین سوالات کارران در مورد کپسول کلسی تریولوانا
تفاوت کلسی تریول با ویتامین دی چیست؟
تفاوت اصلی بین کلسیتریول و ویتامین D در این است که کلسیتریول شکل فعال ویتامین D میباشد و به طور مستقیم بر جذب کلسیم از رودهها و تنظیم سطوح کلسیم و فسفات در بدن تاثیرگذار است.
بهترین زمان مصرف قرص کلسی تریول چه زمانی است؟
بهتر است قرص را با یکی از وعدههای صبح، ظهر یا شب مصرف شود تا احتمال ابتلا به مشکلات گوارشی در اثر خوردن دارو با معده خالی را کاهش یابد.
قرص کلسی تریول ۲۵ برای چیست؟
قرص کلسی تریول ۲۵ معمولاً حاوی مقدار ۲۵ میکروگرم (یا معادل ۱۰۰۰ واحد بینالمللی) از فرم فعال ویتامین D به نام کلسیتریول است.