کولین چیست؛ همه چیز درباره کولین، نوتروپیک و مکمل ضروری مغز
کولین چیست؟ آیا کولین یک ویتامین یا ماده معدنی است؟ کاربردهای کولین و اینکه مکمل کولین تا چه اندازه در جبران آن برای بدن موثر است؟ رسیدن به جواب این سوالات کمک میکند تا کولین مغز را بیشتر بشناسیم. همچنین کمک میکند تا به جست و جوی بهترین منابع کولین بپردازیم و بدانیم کولین در چه مواد غذایی وجود دارد. بسیاری از افراد با نام کولین آشنایی ندارند و آن را بهعنوان یک ماده مغذی نمیشناسند. به همین دلیل در این مطلب از مجله پزشکی ژین طب به سراغ معرفی کولین رفتهایم تا بگوییم کولین چیست؟ و خواص کولین و عوارض کولین برای بدن را بررسی کنیم.
آشنایی با کولین (choline)، نوعی نوتروپیک طبیعی
کولین یک ماده محلول در آب است. این ماده بسیار مهم است و یکی از بهترین نوتروپیک های طبیعی است که بدن برای سوخت و ساز چربی از آن استفاده میکند. اگر مقدار کولین در بدن خیلی کم باشد، چربی اضافی در کبد جمع میشود. در واقع کولین، نه ماده معدنی است و نه ویتامین، اما به دلیل شباهتهایی که از لحاظ ساختار و عملکرد دارد، در دسته ویتامینهای گروه B قرار گرفته و به آن به ویتامین B4 نیز میگویند. کولین مغز، نوعی ماده مغذی ضروری است، یعنی برای عملکرد طبیعی بدن از جمله فعالیت کبد، رشد مغز، حرکت عضلات، سیستم عصبی، سوختوساز و سلامت انسان لازم است. بدون وجود کولین، فعالیت مغز و حافظه ضعیف میشود.
کاربردهای کولین در بدن شال چه مواردی است؟
- ساخت دیانای (DNA):کولین و سایر ویتامینها مثل ب ۱۲ و فولات، فرآیندی را تسهیل میکنند که برای ساخت دیانای مهم است.
- ساختار سلول:کولین برای ساخت چربی و حمایت ساختاری از غشای سلول مهم است.
- پیامرسانی سلول: کولین در تولید ترکیباتی نقش دارد که بر پیامرسانی سلولی اثر میگذارند.
- انتقال چربی و سوختوساز: کولین در تولید زیر واحد موردنیاز برای حذف کلسترول از کبد ضروری است. مقدار کم کولین موجب تجمع چربی وکلسترول در کبد میشود.
- حفظ سلامت دستگاه عصبی :این ماده مغذی برای ساخت استیل کولین، نوعی انتقالدهنده عصبی مهم، لازم است. این ماده برای حافظه، حرکت عضلانی، تنظیم ضربان قلب و سایر عملکردهای پایه استفاده میشود.
بیشتر بدانید: سلولهای بنیادی بالغ و جایگاه آنها در درمان انواع بیماریها
فواید کولین برای بدن چیست؟
دانشمندان در حال مطالعه و بررسی کولین برای شناخت بهتر چگونگی تاثیر آن بر سلامت بدن هستند. با این حال، از این ماده غذایی جهت بهبود بیماریهای کبدی از جمله هپاتیت مزمن و سیروز کبدی استفاده میشود. همچنین از کولین برای درمان افسردگی، اختلالات حافظه، بیماری آلزایمر، زوال عقل، اسکیزوفرنی و آسم نیز بهره میگیرند. در اینجا به چند نمونه از آنچه تحقیق دانشمندان نشان داده است اشاره کردهایم.
1. کولین برای قلب؛ کاهش ابتلا به بیماریهای قلبی
مصرف مناسب کولین با کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی همراه است. فولات و کولین هر دو از جمله موادی هستند که در تبدیل اسید آمینه هموسیستئین به متیونین کمک میکنند و بنابراین کمبود هر یک از آنها منجر به افزایش سطح هموسیستئین در خون میشود. در نتیجه خطر حمله قلبی و سکته مغزی را افزایش میدهد. در این رابطه هنوز به تحقیقات گسترده تری نیاز است.
2. کولین مغز؛ فواید این نوع نوتروپیک برای عملکرد و رشد مغزی
برای تولید استیلکولین که یک انتقال دهنده عصبی است و در تنظیم حافظه نقش موثری دارد، به این ماده مغذی نیاز است. همچنین برای فرآیند سنتز DNA که برای عملکرد و رشد مغز مهم به شمار میآید، نقش کولین بسیار اهمیت دارد. مطالعات گستردهای نشان میدهند که مصرف کولین و جریان مناسب خون به بهبود عملکرد مغز و پردازش حافظه کمک میکند.
بیشتر بدانید: بهترین نوتروپیک ها؛ مکمل های مغز برای تقویت یادگیری، خلاقیت و اختلال تمرکز
3. تاثیر تقویت کننده عصبی choline، بر اختلالات عصبی
برخی از مطالعات ارتباطی بین مصرف بیشتر کولین (و سطوح بالاتر کولین خون) و عملکرد شناختی بهتر (مانند حافظه کلامی و بینایی) پیدا کردهاند. با این حال، مطالعات دیگر نشان دادهاند که مکملهای کولین شناختی را در بزرگسالان سالم یا در بیماران مبتلا به بیماری آلزایمر ، زوال عقل بیماری پارکینسون یا سایر مشکلات حافظه بهبود نمیبخشد. تحقیقات بیشتری برای درک رابطه بین مصرف کولین و عملکرد شناختی و همچنین برای یافتن اینکه آیا مکملهای کولین برای بیماران مبتلا به زوال عقل مفید هستند یا خیر، مورد نیاز است.
4. کمبود کولین و افزایش سرطان
یک مطالعه روی ۱۵۰۸ زن نشان داد که آنهایی که مقادیر مناسبی کولین را از طریق رژیم غذایی دریافت کردهاند، ۲۴% کمتر دچار سرطان سینه میشوند. همچنین کمبود این ماده مغذی در بدن ممکن است احتمال بروز سرطان کبد را افزایش دهد. اگر از این ماده بیش از حد استفاده شود، افزایش خطر سرطان پروستات در مردان و سرطان روده بزرگ در زنان را ممکن است در پی داشته باشد. فراموش نکنید که در همه این زمینهها هنوز شواهد کافی نیست و پژوهشها همچنان ادامه دارد.
5. نقش کولین در جلوگیری از بیماری کبد چرب غیر الکلی
بین مصرف کم کولین و خطر ابتلا به NAFLD ارتباط وجود دارد. NAFLD وضعیتی است که در آن چربی در کبد افرادی که مقادیر بیش از حد الکل مصرف نمیکنند تجمع مییابد. این یک اختلال شایع کبدی است، به ویژه در افرادی که اضافه وزن دارند یا چاق هستند. دریافت کولین کافی برای عملکرد مناسب کبد و جلوگیری از NAFLD ضروری است. با این حال، تحقیقات بیشتری برای درک بهتر چگونگی کمک کولین به پیشگیری یا درمان NAFLD مورد نیاز است.
6. اهمیت کولین در بارداری
کولین یک ماده مغذی مهم در دوران بارداری است که به رشد صحیح مغز و نخاع جنین کمک میکند. برخی از مطالعات نشان میدهد که این ماده ممکن است از بروز نقص لوله عصبی در نوزاد جلوگیری کند. کمبود کولین در طی دوران بارداری میتواند باعث ایجاد تغییراتی در متیلاسیون DNA و بیان ژن در بافتهایی مثل مغز و کبد شود.
بیشتر بدانید: علائم بارداری: نشانه های بارداری که کمتر شنیده اید!
منابع کولین کدامند و کولین در چه مواد غذایی وجود دارد؟
بدن به طور طبیعی مقادیر کمی از این ماده مغذی را تولید میکند که معمولاً برای رفع نیازهای روزانه کافی نیست، بنابراین باید مقداری از آن از طریق تغذیه مناسب دریافت شود. بسیاری از غذاها حاوی کولین هستند. همچنین این ماده به عنوان مکمل و ویتامین کولین نیز در دسترس است. مواد غذایی زیر حاوی مقادیر قابل ملاحظهای کولین هستند:
۱. تخم مرغ یکی از بهترین منابع کولین با 147 میلیگرم choline در هر عدد است. این بدان معناست که خوردن تنها ۱ عدد تخم مرغ در روز، ۲۵ درصد از مصرف روزانه توصیه شده را پوشش میدهد.
۲. گوشت قرمز و اندامهای احشایی دامها، مانند جگر، دل و قلوه از بهترین منابع cholin هستند.
۳. غذاهای دریایی، ماهیهایی مانند سالمون و ماهی تن منبع خوبی از cholin هستند. به عنوان مثال، ۸۵ گرم ماهی سالمون، ۱۸۷میلیگرم یا ۳۴ درصد از نیاز روزانه شما را تأمین میکند. همچنین حبوبات، سویا، غلات سبوس دار، آووکادو، کلم و شیر منابع کولین به شمار میروند. در ادامه مقاله به معرفی قرص کولین چیست و عوارض قرص کولین میپردازیم.
قرص کولین برای چیست؟
قرص کولین یک مکمل غذایی تقویتی جهت بهبود عملکرد مغز، تقویت حافظه و کاهش احتمال آلزایمر، جلوگیری از آب سیاه و بهبود بینایی در سالمندان استفاده میشود. همچنین برای جلوگیری از تجمع چربی در کبد (استئاتوز کبدی) در افرادی که از طریق ورید تغذیه میکنند توصیه میشود. اگر به مواد غذایی حاوی کولین دسترسی ندارید، میتوانید از مکملهای مرتبط استفاده کنید. مکملهای حاوی این ماده به شرح زیر هستند:
- ممورین
- نوترارست
- مموری پاور
- مموری پلاس
البته قبل از استفاده از این مکملها بهتر است به پزشک مراجعه کنید و میزان نیاز بدن به این ماده مغذی مهم را بسنجید.
عوارض قرص کولین چیست؟ آیا کولین عوارض دارد؟
همه داروها ممکن است عوارض جانبی ایجاد کنند. اما بسیاری از مصرفکنندگان نیز هیچ نوع عارضهای بروز نمیدهند. در برخی موارد عوارض بعد از گذشت مدت کوتاهی از مصرف دارو، از بین میروند. عوارض قرص کولین شامل: کاهش فشار خون، تعریق و بوی بد بدن (بوی ماهی)، اسهال، حالت تهوع و استفراغ، سردرد و بی خوابی است. در صورت مشاهده هرگونه عارضه با پزشک خود مشورت نمایید.
یادداشت پایانی در زمینه کولین چیست؟
کولین یک ماده مغذی است که به طور طبیعی در بدن وجود دارد و در بسیاری از غذاها نیز یافت میشود. مغز و سیستم عصبی شما برای تنظیم حافظه، خلق و خو، کنترل عضلات و سایر عملکردها به آن نیاز دارند. همچنین برای تشکیل غشاهایی که سلول های بدن شما را احاطه کردهاند به کولین نیاز دارید. شما میتوانید مقدار کمی کولین در کبد خود بسازید، اما بیشترین مقدار کولین در بدن شما از منابع کولین و غذاهایی که حاوی آن هستند به دست میآید.
پرسشهای پرتکرار در زمینه کولین چیست؟
آیا کمبود کولین در بدن خطر دارد؟
کمبود کولین میتواند منجر به اختلال در تمرکز، حافظه ضعیف، تغییرات خلقی و سایر اختلالات شناختی شود.
ویتامین کولین چه نوع ویتامینی است؟
در واقع کولین ویتامین نیست ولی به دلیل شباهت آن به ویتامین ب جزو گروه ویتامینهای ب محسوب میشود.
عوارض قرص کولین چیست؟
در صورت مصرف زیاد آسیب کبدی، فشار خون بالا را به دنبال دارد.