تغذیه و بیماری ها

قرص متفورمین برای چیست؟

آیا می‌دانید قرص متفورمین 500 برای چیست؟ آیا می‌دانید مهم‌ترین عوارض و فواید مصرف متفورمین چیست؟ قرص متفورمین برای کاهش قند خون ناشی از ابتلا به نوعی دیابت به نام دیابت قندی نوع 2 تجویز می‌شود. در این نوع دیابت هورمون انسولین تولید شده از لوزالمعده قادر به کاهش قند خون از طریق انتقال به داخل سلول‌ها نیست. مصرف قرص متفورمین به همراه سایر داروهای دیابت مانند سولفونیل اوره، سبب کاهش سریع قند خون آزاد در جریان خون شده و سلول‌ها کمک می‌کند که از انرژی قندها برای عملکرد طبیعی بدن استفاده کنند.

داروی متفورمین برای درمان بیماران مبتلا به دیابت وابسته به انسولین یا دیابت نوع 1 موثر نخواهد بود؛ زیرا قادر به تنظیم میزان تولید انسولین از غده پانکراس نیست. برای اینکه بیشتر با عملکرد، فواید و عوارض قرص متفورمین آشنا شوید؛ در جدیدترین مقاله ژین طب قصد داریم در خصوص اینکه قرص متفورمین برای چیست صحبت کنیم. با ما همراه باشید تا با آگاهی بیشتر مسیر درمان خود را طی کنید.

آشنایی با داروی قرص متفورمین برای چیست؟

قرص متفورمین برای چیست | ژین طب

  • نام دارو: متفورمین
  • دسته دارویی: کنترل کننده قند خون از دسته بیگوانیدها
  • شکل دارو: قرص، شربت و کپسول
  • ترکیبات دارو: 500 و 1000 میلی گرم
  • مکانیسم اثر: کاهش تولید گلوکز در کبد، کاهش جذب گلوکز در دستگاه گوارش و افزایش گیرنده حساسیت سلول‌های هدف به انسولین

متفورمین دارویی است برای درمان دیابت نوع 2 و دیابت بارداری تجویز می‌شود. علاوه بر درمان استفاده از متفورمین به پیشگیری از دیابت نوع 2(در صورتی که از لحاظ ژنتیکی در معرض ابتلا به آن هستید) کمک می‌کند. دیابت نوع 2 به وضعیتی گفته می‌شود که در آن بدن شما به میزان کافی انسولین تولید نمی‌کند و یا اینکه انسولین تولید شده قادر به کاهش سریع قند خون آزاد نیست. این شرایط در نهایت باعث افزایش سطح قند خون(هیپرگلیسمی) و عوارضی مانند: آسیب عصبی، ناراحتی‌های کلیوی، بیماری‌‌های چشم، بیماری‌های پوست و دهان می‌شود.

بیشتر بدانید: ۸ نمونه از بهترین مولتی ویتامین برای افراد دیابتی که معجزه می‌کنند

نحوه اثرگذاری متفورمین در بدن به چه صورت است؟

متفورمین از طریق تنظیم میزان پاسخگویی سلول‌ها به هورمون انسولین، سطح قند خون شما را کاهش می‌دهد. این دارو معمولاً زمانی برای درمان دیابت تجویز می‌شود که مواردی مانند: رژیم غذایی، ورزش و داروهای گیاهی به تنهایی برای کنترل سطح قند خون شما کافی و موثر نباشند. علاوه بر این قرص متفورمین برای کیست تخمدان نیز تجویز می‌شود. این دارو از طریق تاثیر روی عملکرد تخمدان‌ها سبب کاهش علائم سندرم تخمدان پلی کیستیک یا Polycystic ovary syndrome(PCOS) می‌شود. با این حال هنوز استفاده درمانی آن برای PCOS تایید نشده است. تنها مشخص شده که متفورمین از طریق کاهش سطح انسولین و قند خون PCOS را تا حدی کاهش می‌دهد.

داروی متفورمین برای تنظیم عملکردهای دیگری در بدن مانند قاعدگی نیز تجویز می‌شود. ثاتیر قرص متفورمین در قاعدگی به این صورت است که از طریق تحریک تخمک گذاری، عادت ماهانه تنظیم می‌کند. متفورمین به صورت قرص، شربت و شاسه‌های پودری که در نوشیدنی حل می‌شوند در دسترس است.

تمام افراد علائم مربوط به بیماری دیابت مانند: پرنوشی و مشکات کلیوی را ندارند؛ بنابراین ممکن است مصرف متفورمین احساس متفاوتی را در آنها ایجاد نکند. با این حال این موضوع بدان معنا نیست که دارو هیچ تاثیری روی بدن ندارد. پس به طور مرتب به مصرف آن ادامه دهید. توجه داشته باشید! به منظور کاهش عوارض، بهتر است متفورمین را همراه با غذا استفاده کنید.

بیشتر بدانید: تاثیر ورزش بر دیابت و کنترل قند خون نوع ۱ و نوع ۲ + معرفی ۷ ورزش

مصرف متفورمین با عوارضی مانند: احساس بیماری، اسهال، درد معده و از دست دادن اشتها همراه است. کمبود ویتامین B12 نیز یکی از عوارض جانبی رایج مصرف متفورمین در دوزهای بالاتر یا برای دوره‌های طولانی مدت است. متفورمین برخلاف سایر داروهای دیابت باعث افزایش وزن نمی‌شود. تهیه این دارو بدون نسخه پزشک امکان پذیر نیست. به همین دلیل است که باید با اینکه قرص متفورمین برای چیست آشنا شویم.

مهم‌ترین عوارض مصرف منفورمین چیست؟

مصرف داروی متفورمین نیز مانند سایر داروها با عوارض جانبی متعددی همراه است. در بعضی از مواقع عوارض داروها به صورت تشدید بیماری‌های زمینه‌ای و یا کاهش اثر برخی از داروها خود را نشان می‌دهند. به همین دلیل بسیار اهمیت دارد که با متداول‌ترین عوارض متفورمین اشنا شوید. مهم‌ترین عوارض مصرف متفورمین شامل موارد زیر است:

  • نارسایی احتقانی قلب
  • کم آبی بدن
  • حمله قلبی(مهم‌ترین عوارض قرص متفورمین برای قلب)
  • هیپوکسمی(کاهش اکسیژن خون)
  • اختلالات کبدی
  • سپسیس(مسمومیت خون)
  • شوک ناشی از کاهش فشار خون
  • کتواسیدوز دیابتی
  • اختلالات کلیوی
  • اسیدوز متابولیک
  • تب
  • عفونت
  • کم خونی
  • کم کاری غده هیپوفیز
  • سوء تغذیه
  • خستگی و بیحالی
  • سرگیجه و سردرد
  • لرز و بی قراری
  • خواب آلودگی و گیجی
  • افزایش ضربان قلب
  • گرسنگی

تداخلات دارویی مصرف متفورمین

تداخلات دارویی مشخص می‌کنند که مصرف هر داروی خاص روی عملکرد سایر داروها چگونه تاثیر می‌گذارد. متاسفانه مصرف برخی از داروها سبب کاهش اثر و یا حتی تغییر عملکرد داروهای دیگر می‌شود. برای اینکه مطمئن باشید مصرف متفورمین سبب کاهش عملکرد سایر داروهای مصرفی‌تان نشود؛ به ادامه مقاله توجه کنید.

مهم‌ترین تداخلات دارویی مصرف متفورمین

استازولامید

کاپماتینیب

انوکساسین

آلوگیپتین

کلروکین

فدراتینیب

آسپرین

کلرپروپامید

فکسینیدازول

بگزاگلیفلوزین

سایمتیدین

گاتیفلوکساسین

بیکتگراویر

سیپروفلوکساسین

ژمیفلوکساسین

برینزولامید

داسابوویر

گلیمپراید

بوپروپیون

دلافلوکساسین

گلیپیزید

دولوتگراویر

دی کلرفنامید

گرپافلوکساسین

دورزولامید

دوفتیلید

هیدروکسی کلروکین

البته باید اشاره کنیم که مصرف متفورمین با انسولین تداخل دارد. تا اینجای این مطلب با اینکه قرص متفورمین برای چیست آشنا شدیم. در ادامه این مطلب با ما همراه باشید.

موارد مصرف قرص متفورمین برای چیست؟

افزایش شانس باروری با متفورمین | ژین طب

همانطور که اشاره شد داروی متفورمین برای کاهش قند خون ناشی از دیابت نوع 2 و دیابت بارداری تجویز می‌شود. با این حال به دلیل اثرات مختلفی که دارد برای تنظیم سایر عملکردهای بدن نیز استفاده می‌گردد. برای مثال داروی متفورمین از طریق تحریک تخمک گذاری شانس باروری را افزایش می‌دهد. همچنین به دلیل افزایش سرعت متابولیسم بدن و کاهش قند خون باعث افزایش سرعت کاهش وزن و تناسب اندام شود.

بیشتر بدانید: دیابت بارداری را جدی بگیرید؛ شروعی شیرین پایانی تلخ

نحوه مصرف قرص متفورمین به چه صورت است؟

قرص متفورمین به صورت شربت، قرص و کپسول عرضه می‌شود. اغلب پزشکان توصیه می‌کنند این دارو را یک یا دو بار در روز همراه با غذا مصرف فرمایید. برای اینکه زمان مصرف متفورمین را به خاطر بسپارید، آن را هر روز در زمان‌های یکسانی مصرف فرمایید. دستورالعمل‌های روی بروشور نسخه خود را به دقت مطالعه کنید و از پزشک یا داروساز بخواهید هر قسمتی را که متوجه نمی‌شوید برایتان توضیح دهد. توجه داشته باشید! قرص متفورمین را نباید بجوید.

بسیاری از پزشکان مصرف این دارو را با دوز کم شروع کرده و به تدریج دوز آن را افزایش می‌دهند. دو هفته اول مصرف متفورمین باید از طریق تهیه یک جدول، نوع علائم، میزان قند خون(اندازه گیری شده با دستگاه های تست قند خون خانگی) و وضعیت اشتهای خود را یادداشت کرده و به پزشک‌تان ارائه دهید.

موارد احتیاط مصرف منفورمین

  • در حین مصرف دارو متفورمین پزشک متخصص باید روند درمان شما را از طریق ویزیت منظم بررسی کند. در بعضی از موارد لازم است آزمایش خون و ادرار انجام دهید.
  • دارو متفورمین در آزمایش‌های تصویر برداری مانند: اشعه ایکس یا سی تی اسکن تداخل ایجاد می‌کند. به همین دلیل به شما توصیه خواهد شد که 48 ساعت قبل از آزمایش‌های تصویر برداری مصرف متفورمین را متوقف کنید.
  • داروی متفورمین روی میزان رقت خون تاثیر دارد. به همین دلیل قبل از انجام عمل‌های جراحی یا کارهای پزشکی مانند پر کردن دندان باید دوز دارو را کاهش داده یا به طور موقت مصرف آن را متوقف کنید.
  • مصرف الکل باعث کاهش شدید قند خون می‌شود. بنابراین مصرف آن قبل از استفاده از متفورمین ممکن است با مشکلات شدیدی مانند شوک هیوگلیسمی همراه باشد.
  • متفومین باعث تغییر و کاهش عملکرد داروهای کاهش اشتها، آسم، سرماخوردگی، سرفه، تب و مشکلات سینوسی می‌شود.
  • در صورت بارداری، شیردهی و یا اینکه قصد بارداری دارید، حتما قبل از مصرف متفورمین این موضوع را با پزشک خود در میان بگذارید.
  • در بعضی از مواقع مصرف بیش از حد متفورمین می‌تواند باعث اسیدوز لاکتیک شود. علائم اسیدوز لاکتیک بسیار سریع و شدید ایجاد می‌شوند. این علائم شامل: درد معده، کاهش اشتها، اسهال، تنفس سریع یا سطحی، اضطراب، گرفتگی شدید عضلانی، خواب‌آلودگی، خستگی یا ضعف غیر معمول است. در صورت بروز علائم اسیدوز لاکتیک، باید فوراً به اورژانسی مراجعه فرمایید.
  • این دارو باعث تحریک تخمک گذاری می‌شود. این به همین دلیل شانس بارداری افزایش پیدا می‌کند.

سوالات متداول مقاله قرص متفورمین برای چیست

تاثیر قرص متفورمین برای بارداری چیست؟

قرص متفومین برای کاهش علائم ناشی از دیابت بارداری تجویز می‌شود. به همین دلیل ریسک سزارین ناشی از ابتلا به دیابت در مادر کاهش پیدا می‌کند و مادران می توانند با توجه به شرایط خود نوع زایمان‌شان را انتخاب کنند. همچنین قصر متفورمین به دلیل داشتن ماده هيدروكلرايد سبب تحریک تخمک گذاری، درمان تنبلی تخمدان و افزایش شانس باروری می‌شود.

بهترین روش‌های درمان خانگی برای دیابت چیست؟

استفاده از دمنوش‌های کاهنده قند خون مانند: گزنه، گل قاصدک، زعفران، شنبلیله، دارچین و عسل برای درمان دیابت می‌توانید علاوه بر سایر درمان‌های پزشکی خود زیر نظر پزشک متخصص از درمان‌های خانگی نیز استفاده کنید. بهترین و موثرترین درمان‌های خانگی برای دیابت شامل موارد زیر است:
استفاده از دمنوش‌های کاهنده قند خون مانند: گزنه، گل قاصدک، زعفران، شنبلیله، دارچین و عسل
ورزش کردن و افزایش فعالیت‌های بدنی
مصرف ویتامین از طریق میوه و یا مکمل‌ها
مصرف روغن زیتون

دوز مصرفی متفورمین برای بزرگسالان و کودکان چه میزان است؟

برای بزرگسالان: در ابتدای روند درمان میزان 500 میلی گرم هر 12 ساعت یا روزانه 850 میلی گرم است؛ سپس متناسب با شرایط بیمار دوز آن افزایش پیدا می‌کند.
*حداکثر دوز مجاز روزانه ۲۵۵ میلی‌گرم است.
کودکان بالای ۱۰ سال: ۵۰۰ میلی گرم دو بار در روز همراه صبحانه و شام

مهم‌ترین موارد احتیاط مصرف متفورمین چیست؟

افرادی که دارای شرایط زیر هستند باید این دارو را زیر نظر پزشک و با شرایط ویژه مصرف کنند:
افراد دارای سن ۶۵ سال و بالاتر
خانم‌های یائسه
بیماران دارای نارسایی احتقانی قلب
افراد دارای اعتیا به سو مصرف الکل
افرادی که به دلایل مختلف مانند: ابتلا به بیماری‌ها و یا مصرف داروهای مختلف در خطر افت قند خون هستند.

چه مواد غذایی باعث کاهش قند خون می‌شود؟

نوع رژیم غذایی نیز در میزان قند خون بیماران موثر است. مواد غذایی کاهنده قند خون شامل موارد زیر هستند:
بامیه
آلوئه ورا
روغن کنجد
کفیر
کلم ترش
روغن بادام‌زمینی
جو
ماست
جو دو سر
لوبیا
عدس
حبوبات
روغن سبوس برنج
روغن آفتاب‌گردان
روغن خردل
روغن نارگیل

منبع
mayoclinic

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا