سندرم مفصل فاست 5 علت شایع در بین زنان و مردان دارد
سندرم مفصل فاست سندرم خاصی است که ناشی از آسیب مفصل بر اثر عملکرد نادرست آن است. این سندرم باعث درد و محدودیت حرکتی میشود. باید اشاره کنیم که افراد بسیاری تحت تاثیر سندرم فاست قرار دارند و به وضوح علت درد را نمیدانند و همچنان با درد مدارا میکنند.
اثرات پیری یا آسیب تروماتیک به مفصل فاست آسیب میرساند. همچنین در اغلب موارد علت اصلی کمردرد است که به عنوان سندرم مفصل فاست شناخته میشود. قابل توجه است که سندرم فاست تقریبا ۳۰ درصد از علل کمردرد مزمن را شامل میشود. در این مقاله از مجله پزشکی ژین طب درباره سندرم مفصل فاست به طور کامل توضیح خواهیم داد. با ما همراه باشید.
مفصل فاست کجاست؟ آیا مفاصل فاست گردنی و کمر با هم متفاوت هستند؟
به طور کلی یک مفصل دو یا چند استخوان را در بدن به هم متصل میکند و در جهت تقویت حرکت عمل میکند. در ستون فقرات، مفاصلی که هر یک از مهرهها را به هم متصل میکنند، به عنوان مفصل فاست شناخته میشوند. نامهای دیگر مفصل فاست شامل مفاصل زیگاپوفیزیال یا آپوفیزال است.
پس میتوان گفت که مفاصل فاست گردن و کمر یکسان هستند اما محل قرارگیری آنها متفاوت است. مفاصل فاست گردنی از مهرههای گردن و مفاصل فاست کمر از مهرههای کمر محافظت میکنند.
وظایف مفصلهای فاست چیست؟ آیا درد مفاصل فاست کمر قابل تحمل است؟
وظیفه مفصل فاست مانند هر مفصل دیگری، ارتقاء حرکت سالم و همراه با دیسک بین مهرهای، ایجاد ثبات برای هر بخش حرکتی است. دیسک به عنوان یک فاصله دهنده عمل میکند و از حرکت بین بدنههای مهرهها پشتیبانی خواهد کرد. این حالت یک رابطه سه پایه میان دیسک بین مهرهای و مفصل فاست ایجاد میکند. پس در این حالت انحطاط یا آسیب به یکی بر دیگری تاثیر میگذارد.
همچنین باید اشاره کنیم که مفصل فاست به ستون فقرات کمک میکنند تا به جلو (فلکسیون) و عقب (کشش) حرکت کند .مفاصل فاست این امکان را برای کمر و گردن فراهم میکنند که به جلو و عقب خم شوید.
آشنایی با سندرم فاست مفاصل؛ آیا این سندرم همان التهاب مفاصل فاست است؟
آسیب در مفاصل فاست یکی از دلایل رایج دردهای مربوط به ستون فقرات است. مفاصل فاست در ستون فقرات کمری بیشتر مستعد ابتلا به سندرم مفصل فاست هستند. زیرا ستون فقرات کمری بیشترین وزن و فشار را تحمل میکنند. با این حال مفصل فاست واقع در ستون فقرات گردن و قفسه سینه (میانی پشت) نیز ممکن است باعث درد مزمن شوند. در ادامه با علت و علائم این سندرم بیشتر آشنا خواهیم شد.
سندرم مفاصل فاست علت شایع کمردرد؛ عامل کمردرد در اغلب افراد
کمردرد یکی از شایعترین دلیل مراجعه به پزشک در سراسر جهان است. در این بین سندرم مفصل فاست یکی از علتهای اصلی کمردرد است. شایعترین محل درد مفصل فاست در ستون فقرات کمری در سطح L4-L5 و سپس L5-S1 است. برخی از محققان تخمین میزنند که سندرم مفصل فاست 15 تا 59.6 درصد از تمام کمردردها در مردان و 66.7 درصد در زنان را شامل میشود.
سندرم مفاصل فاست علت شایع گردن درد دومین محل بعد از کمر
در حالی که سندرم مفصل فاست اغلب ستون فقرات کمری را تحت تاثیر قرار میدهد. احتمال میرود نواحی ستون فقرات گردنی و قفسه سینه نیز تحت تاثیر قرار گیرند. بعد از کمر، گردن دومین محل شایع سندرم مفصل فاست است که شیوع آن در بین موارد گردن درد بین 30 تا 70 درصد است.
اما باید اشاره کنیم که به دلیل اتصالات (حرکت) دندهها با بدنه مهره در گردن، حرکت مفاصل بسیار محدود است. همچنین در گردن، سندرم مفصل فاست اغلب در سطح مهره C4-C5 رخ میدهد.
سندرم مفاصل فاست در قفسه سینه یا میانی پشت؛ شایعترین قسمت کمردرد
ستون فقرات قفسه سینه یا میانی کمر، کمترین احتمال ابتلا به سندرم مفصل فاست ستون فقرات را دارد. به همین دلیل طبق تحقیقات و گزارشها شیوع درد فاست در مفاصل فاست قفسه سینه بین 33 تا 48 درصد موارد درد میانی کمر متغیر است.
چه چیزی باعث سندرم مفصل فاست میشود؟ آیا این سندرم به آرتروز مفاصل فاست منجر میشود؟
علت سندرم مفصل فاست تا حد زیادی به ناحیه ستون فقرات آسیب دیده بستگی دارد که در زیر به برخی از آنها اشاره شدهاست. باید اشاره کنیم که هر گونه آسیب و صدمه به مفاصل ممکن است در طول زمان منجر به ایجاد آرتروز در آن ناحیه شوند.
علت سندرم مفصل فاست در ناحیه کمر چیست؟
درد در ناحیه کمر معمولا به دلیل اثرات تخریبی ناشی از افزایش سن ایجاد میشود. مانند مفاصل زانو یا ران، مفاصل فاست مفاصل سینوویال واقعی (پر از مایع) هستند.
1- افزایش سن علت اصلی سندروم فاست کمری
با افزایش سن، ساختارهایی مانند دیسکهای بین مهرهای و مفاصل که از ستون فقرات محافظت میکنند، طی سالها فشار و فعالیت فرسوده میشوند.
2- تغییرات دژنراتیو یکی دیگر ازعلتهای سندروم مفصل کمری است
دیسکهای بین مهرهای عمدتا از آب تشکیل شدهاند و تغییرات دژنراتیو مرتبط با افزایش سن بر هیدراتاسیون دیسک تاثیر میگذارد.
3- کاهش ارتفاع دیسک علت دیگر سندروم فاست کمری است
اثر خالص کاهش ارتفاع دیسک است که بدنههای مهرهای را از هم جدا میکند و بر تراز طبیعی مفاصل فاست تاثیر میگذارد. تغییر در حالت و قرارگیری مفاصل و مهرهها و در آخر این ناهماهنگی منجر به کمر درد میشود. به همین دلیل است که سندرم مفصل فاست اغلب همراه با سایر اختلالات دژنراتیو ستون فقرات از جمله بیماری دژنراتیو دیسک، اسپوندیلولیستزیس و اسپوندیلوز (استئوآرتریت ستون فقرات) رخ میدهد.
علت سندرم مفصل فاست در ناحیه گردن چیست؟
سندرم مفصل فاست گردنی و قفسه سینه با افزایش سن ارتباط نزدیکی ندارد. در زیر به دو علت اصلی سندروم مفصل گردن اشاره شدهاست:
4- تروما بر اثر تصادف یا ضربه عاملی برای سندرم مفصل فاست گردن
تروما مانند ضربه شلاقی و ناگهانی ناشی از تصادف رانندگی یکی از دلایل شایع سندرم مفصل فاست در گردن است. به همین دلیل بعد از ضربه شدید به گردن نیاز است که بیمار مراقبتهای لازم را در ناحیه گردن انجام دهد.
5- تروما بر اثر آسیب ورزشی، علت رایج گردن درد در بین افراد
تروما ناشی از آسیب ورزشی یا تصادف رانندگی نیز باعث کمردرد مزمن میشود. به ندرت تومورهای ستون فقرات مفاصل فاست را تحت تاثیر قرار میدهند و باعث درد میشوند.
علائم سندرم مفصل فاست متفاوت است؛ دردی ناخوشایند در کمر
هنگامی که با چنین سندرمی مواجه میشویم، علائم بسیار خاص هستند. درد مفاصل فاست علائم متفاوتی را بر اساس ناحیه ستون فقرات درگیر ایجاد میکند. در ادامه با این علائم آشنا خواهیم شد.
علائم سندرم مفصل فاست گردنی؛ شایعترین علائم بین افراد درگیر با این آسیب
سندرم مفصل فاست در گردن امکان دارد که باعث ایجاد درد گردن و شانه شود. در این حالت دامنه حرکتی را محدود و چرخش راحت سر را دشوار میکند. البته در برخی موارد باعث بروز سردرد نیز خواهد شد.
علائم سندرم مفصل فاست قفسه سینه؛ علائم خاص و منحصر بفرد
سندرم مفصل فاست قفسه سینه باعث درد در قسمت میانی کمر میشود. به علاوه دامنه حرکتی را محدود میکند تا جایی که لازم میشود برای نگاه کردن به سمت راست یا چپ، تمام بدن خود را بچرخانید.
علائم سندرم مفصل فاست کمری؛ شایعترین درد بین افراد مختلف
علائمی که بر اثر سندروم مفصل فاست در کمر ایجاد میشوند شامل موارد زیر هستند:
- احساس درد در ناحیه باسن و ران
- سفتی و دشواری در راست ایستادن و بلند شدن
- درد نواری در ناحیه کمر
- درد هنگام لمس کمر
- تشدید درد با سرما و رطوبت
این علائم با توجه به شدت آسیب و فعالیت بیمار متغیر هستند.
نحوه تشخیص سندروم مفصل فاست؛ چه موقع جراحی مفصل فاست تجویز میشود؟
تشخیص فوری سندورم مفاصل فاست دشوار است. زیرا این عارضه خود را به عنوان یک کمردرد ساده نشان میدهد. در این قسمت از مقاله نحوه تشخیص و درمان سندرم مفصل فاست را توضیح میدهیم. با ما همراه باشید.
مراجعه به پزشک یکی از راههای تشخیص این سندروم است
مراجعه به پزشک متخصص در زمینه اختلالات ستون فقرات مانند جراح ارتوپد یا پزشک متخصص درد، اولین گام برای تشخیص این عارضه است. پزشک در طول معاینه سابقه پزشکی بیمار را بررسی میکند و معاینه فیزیکی و عصبی انجام میدهد.
معاینه فیزیکی شامل بررسی حرکتهای فیزیکی خاصی است که برای بازسازی درد انجام میشوند. این حرکات شامل خم شدن، پیچ خوردن یا راه رفتن هستند. بعد از این مرحله، پزشک آزمایشهای خاصی را برای تشخیص آسیب تجویز میکند. رایجترین آزمایشها عبارتند از:
- تصویر برداری با اشعه ایکس
- سیتی اسکن
- MRI
- تست انفیلتراسیون ونیر با بیحسی موضعی
جواب این آزمایشها احتمال ابتلا به سندرم مفصل فاست، شدت و محل آسیب را مشخ میکند. همچنین با تشخیص شدت آسیب، پزشک احتمال دارد که جراحی مفصل فاست را توصیه کند. اما رد حالتی که با کمک این آزمایشهای تصویر برداری شدت و نوع آسیب قابل تشخیص نباشد، پزشک مرحله سوم را توصیه میکند.
معاینه عصبی ایجاد درد مستقیم روی مفاصل فاست همراه با اکستنشن برای تشخیص آسیب
همانطور که گفته شد در حالتی که با معاینه فیزیکی و تصویربرداری با اشعه ایکس، CT اسکن یا MRI نوع آَیب مشخص نباشد. پزشک روش دیگری را توصیه میکند. در این مرحله جنبه عصبی سیستم عصبی بیمار با انجام آزمایش و رفلکسهای خاص در نظر گرفته میشود.
تشخیص به وسیله تزریق و بیحسی؛ روشی برای تشخیص درد
در محله چهارم از تشخیص از روشی با کمک تزریق دارو استفاده میشود. این روش شامل بستن رشتههای عصبی داخلی با هدایت تصویر و تزریق داخل مفصلی با کمک داروی بیحس کننده موضعی است.
تزریقات تشخیصی با ارسال داروهای بی حس کننده موضعی یا ضد التهابی به محل مشکوک به درد مفاصل کار میکنند. در این روش اگر درد کاهش یابد و تحرک بلافاصله یا مدت کوتاهی پس از تزریق بازیابی شود، این نشانهای است که پزشک منبع درد را پیدا کرده است و میتواند با یک برنامه درمانی هدفمند برای رفع آن اقدام کند.
تشخیص برای انتخاب نوع روش درمانی است که باید دقیق انجام شود. روشهای درمان از مدرن تا سنتی متفاوت هستند. به عنوان مثال از درمان دیسک کمر با طب سنتی یا جراحی متفاوت است.
درمان التهاب مفاصل کمر؛ درمان سندرم مفصل فاست با روشهای خاص
هنگامی که پزشک تشخیص سندرم مفصل فاست را تایید کند، یک برنامه درمانی ایجاد خواهد کرد که معمولا در آن از ترکیب درمانهای غیر جراحی استفاده میشود. روشهای درمانی غیرجراحی شامل فیزیوتراپی و داروهای ضد التهابی هستند. همچنین انجام تمرینات تقویتی مرکزی (ناحیه شکم) و کشش کمر، کلیدی برای کاهش و پیشگیری از سندرم فاست در اطراف محل درد است.
برای برخی افراد، درمان محافظه کارانه جهت کنترل درد مفاصل ستون فقرات کافی است. اما اگر این درمانها به اندازه کافی درد را کاهش ندهند، پزشک اقدام به روش غیرجراحی کم تهاجمی میکند. این درمانها شامل موارد زیر هستند:
- بستن رشتههای عصبی داخلی: در این روش رشتههای عصبی داخلی که روی اعصاب شاخه داخلی که از مفاصل فاست میگذارند و تکانههای درد را به مغز ارسال میکنند، بسته میشوند.
- تزریق استروئید داخل مفصل: در این روش از یک داروی بی حس کننده و استروئید تسکین دهنده درد استفاده میکنند. این مواد با کمک سرنگهای خاصی به مفصل و محل درد تزریق خواهند شد.
- یا فرسایش با فرکانس رادیویی (RFA): در این روش سیگنالهای درد عصب با کمکامواج فرکانس رادیویی گرم میشوند و درد بیمار تسکین پیدا میکند. در این حالت رشته عبی انتقال دهنده درد در اثر گرما سیگنال درد را انتقال نمیدهد.
خوشبختانه باید بگوییم که درمان با کمک فرسایش در اکثر موارد سندرم مفصل فاست را درمان و کنترل میکند. در موارد کمی برای کاهش درد کمر جراحی ستون فقرات انجام میشود. جراحی معمولی برای این عمل فیوژن کمری است که از طریق یک رویکرد کم تهاجمی قدامی (از جلو) یا خلفی (از سمت کمر) انجام میشود. البته باید اشاره کنیم که فیوژن نوعی عمل دیسک کمر نیز به حساب میآید.
جلوگیری از ابتلا به سندرم مفصل فاست در افراد مختلف؛ آیا این کار امکانپذیر است؟
پیشگیری از سندرم مفصل فاست امکانپذیر است. البته این پیشگیری از با در نظر گرفتن وضعیت صحیح بدن و پرهیز از فشار زیاد روزانه به ناحیه کمر شدنی است. همچنین توصیه میشود برای تقویت عضلات بدن که از ستون فقرات حمایت میکنند، ورزش کنید و سبک زندگی کم تحرک را کنار بگذارید.
کلام آخر این مطلب
سندرم مفصل فاست باعث درد مزمن در هر ناحیه ستون فقرات از گردن تا کمر میشود. یکی از روشهای عالی برای درمان سندرم مفصل فاست استفاده از کمربند پلاتینر است. این کمربند آلمان با سه تکنولوژی اولتراسوند، اینفرارد و کلاک پالس به راحتی درد و ناراحتیهای دیگر را تسکین میدهد. در این مقاله از مجله پزشکی ژین طب به بررسی علت، علائم عارضه سندرم مفصل فاست، روشهای تشخیص و راههای درمان و جلوگیری از آن پرداختیم. البته باید بگوییم که این عارضه یکی از علل شایع درد کمر و حتی گردن در بین زنان و مردان به شمار میرود. به همین دلیل درمان آن در مراحل اولیه یا پیشگیری از آن بسیار مهم است.
سوالات متداول درباره سندرم مفاصل فاست
1. آیا میتوان سندرم مفاصل فاست را درمان کرد؟
راههای متنوعی برای درمان سندرم مفاصل فاست وجود دارد که شامل فیزیوتراپی، تمرینات ورزشی، ورزش کردن و در آخر جراحی است.
2. چرا سندرم مفصل فاست در گردن اغلب در سطح C4 رخ میدهد؟
به دلیل اینکه حرکت دندهها با بدنه مهره در این ناحیه بسیار محدود است. در گردن، سندرم مفصل فاست اغلب در سطح C4-C5 رخ میدهد.
3. وظیفه مفاصل فاست گردنی چیست؟
مفاصل فاست گردنی گردن اجازه میدهند تا به جلو و عقب خم شوند.