دانستی های بعد از ازدواجزناشویی و ازدواج

ازدواج در سن بالا؛ انتخاب آگاهانه یا معیارهای سختگیرانه

ازدواج در سن بالا، ازدواجی در کمال آگاهی است. امروزه دیگر همچون گذشته ازدواج به سن خاصی محدود نمی‌شود. دختران و پسران ترجیح می‌دهند صبر کنند فرد مورد علاقه خود را پیدا و بعد برای ازدواج اقدام کنند. در واقع ازدواج در سن بالا به امری عادی تبدیل شده است. این در حالی است که خانواده‌ها نیز همچون گذشته اصراری برای ازدواج زود هنگام و در سنی خاص ندارند.

بدیهی است که ازدواج در سن بالا همراه با پختگی و آمادگی کامل است. در بیشتر مواقع اینگونه ازدواج‌ها با شکست مواجه نمی‌شوند، چراکه دو طرف از بلوغ کافی بهره می‌برند. اما نمی‌توان ادعا کرد که ازدواج در سن بالا صد در صد موفقیت‌آمیز است و این موضوع نیز می‌تواند وجوه بدی هم داشته باشد و نمی‌توان به طور مطلق آن را خوب دانست.

در ادامه قصد داریم مطالبی را در رابطه با ازدواج در سن بالا و مسائل پیرامون آن بیان کنیم. با مجله پزشکی ژین طب همراه باشید.

چه عواملی موجب تاخیر در ازدواج می‌شود؟

تصویر زوجی خوشحال در کنار هم هستند| ژین طب

امروزه باورهای افراد و خانواده‌ها نسبت به ازدواج تغییر کرده‌ است. دختران و پسران دیگر همچون قبل تنها به تشکیل خانواده فکر نمی‌کنند و بسیاری از مسائل را از فرهنگ خانواده‌ها گرفته تا شرایط اجتماعی و اقتصادی قبل از اقدام به ازدواج بررسی خواهند کرد.

برخی عوامل و مسائل باعث می‌شوند تا دختران یا پسران ازدواج در سن بالا را به ازدواج‌های زودهنگام ترجیح دهند که عبارتند از:

بیشتر بخوانید: تربیت کودک بدون تنبیه، تربیتی عادلانه،خاطرات دردناک نسازید!

ایده‌آل‌های عجیب و سختگیرانه

در حال حاضر به دلیل دسترسی ساده همگان به فضای مجازی، بسیاری از زندگی‌ها تحت تاثیر تصاویر منتشر شده در آن قرار می‌گیرد.

پسران علاقه‌مندند همسر آینده‌شان شبیه سلبریتی‌ها باشد با ظاهری زیبا و جذاب، در کنار آن دختران نیز ترجیح می‌دهند پسری که از لحاظ ظاهری و شرایط مالی در موقعیت خوبی باشد را برای ازدواج انتخاب کنند.

این در حالی است که این زیبایی‌های فریبنده و موقعیت‌های مالی عالی تنها ظاهر زندگی‌های مجازی هستند، اما زندگی واقعی سختی‌های زیادی را به همراه دارد.

به هر حال دیدن این زندگی‌های مجازی، سطح توقع افراد را بالا برده تا جایی که ایده آل‌ها و معیار‌های ازدواج را تغییر داده و در نهایت موجب ازدواج در سن بالا شده است، چرا که جوانان برای ازدواج در پی یافتن فرد مورد نظر که با معیارهای آن‌ها هماهنگ باشد وقت زیادی را می‌گذارند.

بیشتر بخوانید: کمبود اعتماد به نفس کودکان و روش‌های غلط تربیتی

برخورداری از شرایط اقتصادی خوب

تغییر فرهنگ از بعضی لحاظ نیز دردسر ساز شده است. اینکه افراد دیگر تمایلی به زندگی معمولی و با قناعت ندارند باعث شده بیشتر کار کنند تا بتوانند از شغل و درآمد خوب و کافی بهره‌مند شوند و زندگی خوب و تجملی برای خود مهیا کنند.

به بیان دیگر جوانان ترجیح می‌دهند در زمان ازدواج از رفاه و اندوخته مالی کافی برخوردار باشند و همچون گذشته، زندگی را از صفر شروع نمی‌کنند. به طوری که دختران تمایل دارند با داشتن جهیزیه کامل و تجملی ازدواج کنند و پسران ترجیح می‌دهند خانه و ماشین خوبی برای زندگی کردن داشته باشند.

با وجود شرایط اقتصادی حاکم بر جامعه، افراد باید زمان زیادی را کار کنند تا بتواند به یک رفاه معمولی دست یابند. بنابراین برخورداری از یک رفاه نسبی نیز موجب ازدواج در سن بالا خواهد شد.

بیشتر بخوانید: آزمایش‌های قبل از ازدواج و جلوگیری از شیوع بیماری‌های قابل انتقال

علاقه به آزادی و دوری از محدودیت‌ها

دختران و پسران مجرد بر این باورند که شروع زندگی مشترک، شروع محدودیت‌هاست. آن‌ها فکر می‌کنند با ازدواج اسیر زندگی مشترک و مشکلات فراوان آن می‌شوند، بنابراین ترجیح می‌دهند دوران جوانی خود را در آرامش و آزادی به سر ببرند و در سنین میانسالی تن به ازدواج دهند.

این در حالی است که زندگی مشترک نیز هیجان‌ها و جذابیت‌های مخصوص به خود را دارد. اما فارغ بودن از وابستگی‌ها و محدودیت‌ها باعث بالا رفتن سن ازدواج می‌شود.

فرار از مسئولیت و تعهد

همه جوانان می‌دانند که تشکیل زندگی مشترک یک مسئولیت بزرگ است که مهم‌ترین مسئله‌ای که باید در آن رعایت شود مسئله تعهد است. بسیاری از دختران و پسران با این تفکر که هنوز در سنی نیستند که بتوانند امور زندگی را بر دوش بکشند یا به بیان دیگر حس مسئولست پذیری در آن‌ها بسیار اندک است؛ ترجیح می‌دهند ازدواج در سن بالا را انتخاب کنند تا از لحاظ روحی نیز توان تحمل بار مسئولیت زندگی را داشته باشند.

بی‌اعتمادی به ازدواج

افزایش آمار طلاق و مشکلات عدیده‌ای که در ازدواج‌ها وجود دارد، بسیاری از دختران و پسران مجرد را نسبت به ازدواج بدبین و دلسرد کرده است.

بسیاری از جوانان ترس از شروع زندگی مشترکی نافرجام را دارند. همین موضوع باعث می‌شود که افراد معیارها و قوانین سختگیرانه‌ای را برای ازدواج تعیین کنند و در نهایت تا سنین بالا موفق به ازدواج نشوند.

بیشتر بخوانید: ازدواج در سنین پایین و پدیده‌ای به نام کودک همسری

وجود آداب و رسوم غلط در خانواده‌ها

در بسیاری از مواقع خانواده‌ها ملاک‌ها و معیارهایی را برای ازدواج معین می‌کنند که ازدواج را به عقب می‌اندازد. ملاک‌هایی مانند: ازدواج با یک قوم خاص، ازدواج پس از ازدواج خواهر یا برادر بزرگ‌تر، حتی در بعضی مواقع دیده می‌شود که خانوداه‌ها به فرزند آخر خود وابستگی دارند و تمایل دارند آن‌ها مدت بیشتری کنارشان بمانند.

معایب ازدواج در سن بالا

زوجی که به دلیل ازدواج در سن بالا عکس کودکی را با ناراحتی نگاه می کنند| ژین طب

ازدواج در سن بالا قطعا دارای معایبی است و مشکلاتی را با خود به همراه می‌آورد این معایب عبارتند از:

کاهش ناباروری

تحقیقات انجام شده نشان می‌دهند که بسیاری از مردان و زنان در سنین بالا دیگر توان باروری ندارند. در برخی موارد دیده شده که مردان بالای 40 سال و زنان بالای 35 سال از نعمت داشتن فرزند محروم می‌مانند یا در صورت بارور شدن و به دنیا آوردن بچه، بچه دچار اختلالاتی مثل سندروم داون و غیره می‌شود.

بیشتر بخوانید: ازدواج با همکار و معایب و مزایای آن

اختلاف سنی زیاد با فرزندان

از مهم‌ترین عوامل تربیت خوب فرزند داشتن اختلاف سنی مناسب میان والدین و فرزندان است. پدر و مادر زمانی می‌توانند موفق به یک تربیت خوب شوند که اختلاف سنی کمی با فرزندان داشته باشند تا اینگونه بتوانند یکدیگر را درک کنند و اختلاف نسل‌ها در میان آن‌ها به وجود نیاید. این نیز قابل ذکر است که ازدواج در سن بالا باعث می‌شود که زن و مرد نتوانند بیش از یک فرزند داشته باشند.

نداشتن شور و حال کافی

شور و شوقی که در دوران جوانی وجود دارد هرگز در سنین میانسالی دیده نمی‌شود. بسیاری از افراد در سنین میانسالی ترجیح می‌دهند کار کنند، برنامه ریزی مالی دقیقی داشته باشند و آسایش خود را بیشتر کنند؛ در صورتی که زن و شوهر جوان ترجیح می‌دهند قسمتی از وقت خود را برای رفتن به تفریح و مسافرت اختصاص و زندگی خود را با شوق و ذوق ادامه دهند.

ناسازگاری با یکدیگر

ازدواج در سن بالا زمانی رخ می‌دهد که شخصیت دو طرف به طور کامل شکل گرفته باشد.  در اینگونه ازدواج زن و مرد مدت زمان زیادی را در تنهایی به سر برده‌اند و بعد از ازدواج تحمل یک فرد جدید با اخلاقیات متفاوت را ندارند؛ ضمن اینکه در سنین بالا تغییر در رفتار و اعمال به سختی انجام می‌شود و افراد به سختی می‌توانند تقاط ضعف خود را برطرف کنند.

در ازدواج در سن بالا زن و مرد هر یک می‌خواهند کارهایی که از نظر خودشان درست است را انجام دهند و در همه امور نظر خود را اعمال کنند؛ در نهایت ناسازگاری بین‌شان شروع می‌شود و با خود رایی ادامه پیدا می‌کند.

بیشتر بخوانید: سندرم تخمدان پلی کیستیک؛ آیا باروری امکان‌پذیر خواهد بود؟

کاهش اعتماد به نفس مرد

غالبا در ازدواج‌هایی که تاخیر دارند زن‌ها از استقلال مالی و فکری برخوردارند و ترجیح می‌دهند هیچ‌گونه وابستگی به کسی نداشته باشند. این استقلال باعث می‌شود که بسیاری از کارها را به صلاح‌دید خود انجام دهند و کمتر از همسر خود نظر یا کمک بخواهند. بنابراین در ازدواج در سن بالا مردان نمی‌توانند مدیریت خانه و خانواده را در دست داشته باشند. بنابراین نقش مهم آن‌ها در ثبات مالی خانواده زیر سوال می‌رود و در نهایت از اعتماد به نفس و حتی عزت نفس مردان کاسته می‌شود.

بروز مشکلات جنسی

بدیهی است که ازدواج در سن بالا همچون ازدواج در سنین پایین مناسب نیست. در سنین بالا زن و مرد شور و حال جنسی جوانی را ندارند و چه‌بسا که دچار مشکلات جنسی نیز می‌شوند.

در بیشتر موارد دیده شده است که زنان در سنین بالا دچار سرد مزاجی و مردان دچار اختلالاتی همچون زودانزالی، دیرانزالی و مشکلات دیگری در نعوظ می‌شوند. در آخر بروز مشکلات جنسی باعث بروز مشکلات عاطفی و دور شدن زن و مرد از یکدیگر خواهد شد.

بیشتر بخوانید: حمایت عاطفی؛ آیا می‌توان روابط زناشویی را بهبود بخشید؟

مزایای ازدواج در سن بالا

تصویر زوجی خوشحال در کنار هم| ژین طب

با توجه به تحقیقات انجام شده و به گفته کارشناسان خانواده؛ ازدواج در سن بالا نیز از مزایای برخوردار است؛ که عبارتند از:

کاهش احتمال جدایی

ازدواج در سن بالا باعث می‌شود که افراد به پختگی کامل برسند و بعد وارد زندگی مشترک شوند. زمانی که دو طرف به بلوغ کافی رسیده باشند توان حل مشکلات را دارند و از بروز اختلافات جلوگیری می‌کنند. آن‌ها به خوبی می‌توانند مراقبت‌های بعد از ازدواج را همچون یک زوج با تجربه و بالغ انجام دهند.

طبق تحقیقات انجام شده افرادی که از 25 سالگی به بعد ازدواج می‌کنند؛ زندگی‌های موفق‌تری نیز دارند و بیشتر طلاق‌ها به ازدواج‌هایی تعلق دارند که در سن پایین رخ می‌دهند.

مشخص بودن اهداف زندگی

افراد در سنین بالا اهدافی را برای خود تعیین و برای رسیدن به آن هدف همه سعی خود را می‌کنند.  به بیان دیگر زن و مرد در سنین بالا به خوبی می‌دانند چه می‌خواهند و در پی چه هستند و در نهایت با تصویری روشن به سوی اهداف خود در آینده قدم برمی‌دارند.

برخورداری از ثبات مالی

ازدواج در سن بالا زمانی انجام می‌شود که مرد و زن از امنیت مالی برخوردار هستند. غالبا در اینگونه ازدواج‌ها زن و مرد شاغل هستند و اندوخته مالی کافی دارند بنابراین در زندگی دچار مشکلات مالی سطحی نمی‌شوند. و از زندگی در آسایش و رفاه لذت می‎برند.

مشخص بودن ارزش‌ها

هر شخصی برای خود یک لیست از موارد ارزشمند دارد. افراد در سنین بالا به خوبی نسبت به ارزش‌های خود آگاه‌اند و برای تشکیل زندگی نیز سعی می‌کنند با فردی ازدواج کنند که ارزش‌های مشترک و هماهنگ با هم دارند. به طور مثال داشتن یک خانه زیبا برای برخی افراد ارزشی محسوب می‌شود که لازمه رسیدن به آن هماهنگی هر دو طرف با هم است. این هماهنگی زمانی رخ می‌دهد که زن و شوهر به سنی رسیده باشند که به خوبی نسبت به هر موضوعی آگاه و توان اداره امور را داشته باشند.

خطرات ازدواج نکردن چیست؟

ازدواج مقوله‌ای خوب و بسیار مفید است که هر فردی برای رسیدن به آرامش و رهایی از تشویش‌های تنهایی به آن احتیاج دارد. اگر ازدواج در سن بالا هم صورت نگیرد و به طور کلی ازدواج کردن برای فرد منتفی شود؛ پیامدهای منفی و خطراتی را با خود همراه دارد. این خطرات عبارتند از:

  • بهره‌مند نشدن از فرزند
  • از دست دادن شور و حال زندگی
  • نداشتن همدمی مورد اعتماد
  • درگیر شدن با مشکلات اعصاب
  • ابتلا به افسردگی و اظطراب
  • رنج بردن از تنهایی مداوم
  • ابتلا به اعتیاد

یادداشت پایانی

ازدواج در سن بالا نیز یک موهبت و از ازدواج نکردن بهتر است، چراکه زندگی کردن به صورت مجردی یک بحران روحی و جسمی برای مردان و زنان محسوب می‌شود. امروزه دختران و پسران به دلایل مختلفی همچون تغییر معیارها و مشکلات اقتصادی و اجتماعی ترجیح می‌دهند در سنین بالاتر ازدواج و دیرتر خود را درگیر روابط زناشویی و ازدواج کنند.

در این نوشتار سعی کردیم مطالبی را پیرامون ازدواج در سن بالا و معایب و البته مزایای آن بیان کنیم. امیدواریم مفید فایده واقع شده باشد.

منبع
aag.com

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا