تغذیه و سلامت خانواده

میوه های مضر برای کم کاری تیروئید؛ 3 قاتل تیروئید کم کار

قبل از پرداختن به میوه های مضر برای کم کاری تیروئید بهتر است در ابتدا مبحث تیروئید کم کار را باز کنیم و مروری کلی به آن داشته باشیم تا برداشت اشتباهی از متن شکل نگیرد. اکنون به جواب این سوال یعنی کم کاری تیروئید چیست؟ می‌پردازیم و در ادامه به میوه های مضر برای کم کاری تیروئید نیز خواهیم پرداخت.

بدون شک بخش مهمی از متابولیسم و سیستم غدد بدن تحت تاثیر تیروئید است. این فرایند دربردارنده غدد دورن ریز و برون ریز مختلفی است که همراستا و در کنار هم، سوخت و ساز و عملکرد بسیاری از اندام‌ها را تنظیم می‌کنند.

بسیاری از مهمترین و حیاتی‌ترین عملکردهای بدن تحت تاثیر سیستم این غده درون ریز بدن یعنی تیروئید هستند و هر گونه اختلال در ترشح آن منجر به بروز مشکلات زیادی در سیستم کلی بدن خواهد شد. پس کم کاری این غده بسیار مهم می‌تواند مشکلاتی بسیار زیادی به همراه خود داشته باشد. مجله پزشکی ژین طب پیرو رسالت درمانی خود به کمک یک تیم برجسته پزشکی روی میوه های مضر برای کم کاری تیروئید مطالعات زیادی انجام داده و با گرداوری یافته‌های خود این مقاله را به سامان رسانده است تا مبتلایان به کم کاری تیروئید بتوانند از آن‌ بهره لازم را ببرند.

غده تیروئید چه هورمونی ترشح می‌کند؟

غده تیروئید وهورمونی که ترشح می‌کند| ژین طب

غده تیروئید محل ترشح هورمون‌های متعددی است که به مجموع آن‌ها هورمون تیروئید گفته می‌شود. ولی برخی از این هورمون‌ها بسیار مهم هستند مانند هومرون تیروکسین که معمولا با نام T4 و هورمون تری یدوتیرونین یا T3 شناخته می‌شود. شاید به کرات بین صحبت کادر درمان ضرورت مصرف ید را شنیده باشید. غده تیروئید برای ترشح این دو هومرون مهم باید از ید استفاده کند و اینجاست که ضرورت ید برای ما روشن می‌شود.

فراموش نکنید که سطح هومرون‌های ترشح شده از غده تیروئید باید دارای تعادل باشد یعنی نه زیاد و نه کم باشد چون اگر خارج از این الگوریتم باشد غدد درون ریز به عملکرد بدن آسیب وارد می‌کنند.

بیشتر بدانید: تشخیص تیروئید پرکار

برای کنترل و تنظیم هورمون‌های ترشح شده از تیروئید در مغز دو غده به نام‌های هیپوتالاموس و هیپوفیز وجود دارند که با همکاری هم میزان ترشح هورمون تیروئید را تنظیم می‌کنند.

هیپوتالاموس هورمون TRH را تولید و ترشح می‌کند که آزاد کننده‌ای هورمون TSH در غده هیپوفیز است. هورمون TRH با فرستادن سیگنال به غده هیپوفیز سطح TSH را تنظیم می‌کند. TSH در واقع هورمون محرک تیروئید است که با ارسال سیگنال به غده تیروئید سطح T3 و T4 را تنظیم می‌کند زمانی که این دو هومون در خون کم باشد هیپوفیز TSH بیشتر ترشح خواهد کرد.

میوه های مضر برای کم کاری تیروئید

میوه های مضر برای کم کاری تیروئید| ژین طب

مواد غذایی متعددی وجود دارد که می‌توانند ترشح غدد تیروئید را مختل یا بالا و پایین کنند که در این بخش به معرفی میوه های مضر برای کم کاری تیروئید خواهیم پرداخت تا هنگام ابتلا به این اختلال غددی آنها را بشناسید و از مصرفشان دوری کنید. این میوه‌ها عبارتند از:

1. توت فرنگی؛ قاتل کم کاری تیروئید

از میوه‌های خوشمزه تابستانی با خواص فراوان است ولی همیشه نباید این میوه را مصرف کرد چون می‌تواند اثرات منفی از خود به جای بگذارد بخصوص هنگامی که دچار کم کاری تیروئید هستید. میوه توت فرنگی در خود ترکیباتی به نام گلوکوزینولات دارد که بر عملکرد غده تیروئید اثر منفی می‌گذارد و موجب اختلال در ترشحات آن خواهد شد. گلوکوزینولات جذب ید در غده تیروئید را کاهش می‌دهد و عملکرد آن را به هم می‌زند. به همین دلیل ایست که پزشکان تاکید می‌کنند که توت فرنگی را با احتیاط مصرف کنید.

2. لیمو؛ هزاران خواص و یک نکته منفی

لیمو ترش به دلیل ترکیباتی با نام اسید سیتریک برای کم کاری تیروئید مناسب نیست و هنگام رویایرویی با کم کاری تیروئید باید از مصرف آن خودداری کنید. اسید سیتریک به سرعت جذب بدن خواهد شد و عملکرد غده تیروئید را با اختلال و مشکل روبرو می‌سازد.

با توجه به اینکه لیمو ترش خواص بسیار زیادی برای بدن بخصوص سیستم ایمنی بدن دارد بهتر است که آن را از برنامه غذایی خود حذف نکنید. پس آب لیمو را به مقدار کمتری با غذا مصرف کنید تا تاثیر آن روی غده تیروئید از بین برود. بهتر است برای تعیین میزان مصرف لیمو ترش در هنگام کم کاری تیروئید به پزشک مراجعه کنید تا بهترین تصمیم را پیش بگیرید.

بیشتر بدانید: خواص انبه برای بدن و سلامتی؛ سلطان میوه‌ها

3. هلو از میوه های مضر برای کم کاری تیروئید

از دیگر میوه های مضر برای کم کاری تیروئید باید به هلو اشاره کرد. هر چند که این میوه خوش رنگ و لعاب و بسیار خوشمزه داردی خواص فراوانی و همچنین حاوی مواد مغذی فراوانی در خود است، اما باید در خوردن آن تعادل داشته باشید و بی از حد مصرف نکنید تا عملکرد غذه تیروئید را با اختلال روبرو نسازد.

خوردن زیاد و بیش از حد هلو جذب ید در بدن را به کمترین حالت خود می‌رساند و می‌دانید که ید خوراک مهم غده تیروئید است. هلو در واقع یک میوه اسیدی است و سرعت برخی مواد معدنی مانند ید را در بدن بشدت کاهش می‌دهد. در نتیجه شاهد کم کاری تیروئید در فرد مصرف کننده خواهیم بود و خطر بروز بیماری کمک کاری تیروئید را در شخص بسیار بالا خواهد رفت.

موز و کم کاری تیروئید

شاید موز را یکی از محبوب‌ترین میوه‌ها بر شمرد که در کنار هزاران خواص درمانی در بهبود کم کاری تیروئید نیز تاثیر قابل توجهی دارد. در موز ترکیبات مهمی مانند آنتی اکسیدان‌ها و فلاونوئیدها وجود دارد که هر کدام از این ترکیبات ارزش غذایی بسیار بالایی دارند. موز همچنین سرشار از سلنیوم است که در تقویت و بهبود سیستم ایمنی بدن و عملکرد غده تیروئید ایفای نقش می‌کند. سلنیوم دارای خواص ضذ التهابی قابل توجهی است که از آسیب رسیدن به سلول‌های بدن جلوگیری خواهد کرد.

ایا آناناس برای کم کاری تیروئید مناسب است؟

آناناس حاوی یک آنزیم پروتئینی به نام بروملین است که روی عملکرد تیروئید تاثیر مثبت می‌گذارد. بروملین فعالیت ترشحی غده تیروئید را زیاد و میزان ترشح هومرون‌های تیروئیدی را افزایش می‌دهد.

آب آناناس استرس اکسیداتیو ناشی از متیمازول و متعاقب آن هیپرلیپیدمی را به پایین‌ترین سطح خود می‌رساند. آناناس همچنین عملکرد غده تیروئید را افزایش می‌دهد که نشان دهنده مزایای آن به عنوان مکمل درمانی یا به عنوان مکمل در درمان کم کاری تیروئید است.

بیشتر بدانید: تأثیر استرس بر لاغری را می‌دانید؟

آیا آواکادو از میوه های مضر برای کم کاری تیروئید به شمار می‌آید؟ 

این مویوه پر از خاصیت نه تنها برای کم کاری تیروئید مضر نیست بلکه از میوه‌های مفید برای تنظیم هورمون‌های تیروئید محسوب می‌شود. آواکادو حاوی مواد معدنی و ویتامین‌هایی مانند ویتامین C، ویتامین B5، B6، ویتامین E، ویتامین K، فولات وپتاسیم است که همگی از مواد مناسب برای جلوگیری از کم کاری تیروئید به حساب می‌آیند.

چرا توت‌ها برای کم کاری تیروئید مناسب هستند؟

توت‌ها از جمله میوه‌های حاوی آنتی اکسیدان هستند و تیروئید برای فعالیت و ترشح هورمون به آنتی اکسیدان و ید نیاز دارد. آنتی اکسیدان‌ها نقش محافظت در مقابل رادیکال‌های آزاد را دارند و از این طریق از کم کاری تیروئید جلوگیری می‌کنند و از خستگی عضلات و افزایش وزن پیشگیری می‌کنند.

در میان انواع توت‌ها باید توت فرنگی را فاکتور گرفت و بقیه انواع خانواده توت‌ها هم مانند زغال اخته و کرن بری نیز استفاده کرد.

هنگام مصرف لووتیروکسین از چه مواد غذایی باید پرهیز گرد؟

لووتیروکسین از جمله بهترین قرص‌ها برا بهبود کم کاری تیروئید به شمار می‌آید ولی با برخی از مواد غذایی تداخل دارد و این مواد غذایی اثر آن را کم خواهند کرد. مواد غذایی مانند: مولتی ویتامین‌های حاوی آهن، انتی اسیدهای منیزیم، کلسیم و آلومینیوم، گردو، سویا و داروهای کاهنده کلسترول مانند کلستیرامین و کلستیپول.

جمع بندی نهایی درباره میوه های مضر برای کم کاری تیروئید

تیم تحقیقاتی مجله پزشکی ژین طب به همراه تیمی متخصص از پزشکان متخصص، آزمایشات زیادی روی انواع میوه‌ های مضر برای کم کاری تیروئید انجام دادند و حاصل این تحقیقات را در این مقاله به رشته تحریر درآوردند. بین انواع میوه‌ها سه میوه بود که تاثیر نامناسبی روی افراد مبتلا به کم کاری تیروئید داشتند که این سه میوه عبارتند از: هلو، لیمو ترش و توت فرنگی.

البته برخی مواد غذایی مانند سویا و گردو نیز برای کم کاری تیروئید مناسب نیستند وهنگام ابتلا به این مشکل باید از مصرف آنها پرهیز کرد. در کنار این میوه های مضر برای کم کاری تیروئید برخی از میوه ها تاثیر بسیار مثبتی روی کم کاری تیروئید داشتند. این میوه‌ها عبارتند از: سیب، آناناس، انواع توت‌ها، آواکادو و هندوانه. لازم به ذکر است که برای مدیریت بهتر کم کاری تیروئید باید به پزشک متخصص غدد مراجعه کنید تا روند درمان در مسیر درست قرار گیرد.

سوالات متداول

میوه های مضر برای کم کاری تیروئید کدامند؟

آناناس، لیمو ترش، هلو، توت فرنگی و میوه‌هایی که فیبر خیلی بالایی دارند مانند انجیر، گلابی، خرمالو و انار زیاد توصیه نمی‌شوند.

میوه های مفید برای کم کاری تیروئید کدامند؟

پرتقال، موز، سیب، توت‌ها غیراز توت فرنگی در کم کاری تیروئید تاثیر مثبتی دارند.

هنگام کم کاری تیروئید باید از مصرف کدام سبزیجات پرهیز کرد؟

سبزیجاتی مانند گل کلم، کلم پیچ و کلم بروکلی و سبزیجات چلیپایی از جمله سبزیجاتی هستند که باید از مصرف آن‌ها پرهیز کرد. این سبزیجات به دلیل فیبر بسیار بالایی که دارند موجب عدم جذب ید در بدن خواهند شد و برای افرادی که به کم کاری تیروئید مبتلا هستند توصیه نمی‌شوند.
فراموش نکنید که فیبر برای بدن و بخصوص سیستم گوارش بسیار مفید است اما میزان زیاد آن دربدن می‌تواند مشکلاتی مانند کم کاری تیروئید به وجود آورد و مشکل ساز گردد.

غده تیروئید چه عملکردهایی را در بدن کنترل می‌کند؟

غده تیروئید برای ترشح و تولید هورمون‌های ضروری بدن به ید نیاز دارد. عملکردهایی که تیروئید روی آن‌ها تاثیر مستقیم دارد شامل هضم غذا، افزایش و کاهش وزن، خلق و خوی، نفس کشیدن، سیکل‌های قاعدگی، قدرت عضلانی و ضربان قلب می‌شوند.

غذاهایی نامناسب برای تیروئید کم کارکدامند؟

غذاهای متعددی هستند که روی عملکرد غده تیروئید تاثیر منفی می‌گذارند. منتهی برخی میزان تاثیرشان اندک و برخی بسیار زیاد این تاثیر را از خود به جای می‌گذارند. سه تیپ غذا را هنگام ابتلا به کم کاری تیروئید باید از رژیم غذایی حذف کنیم و آن سه مدل غذا عبارتند از:
سویا و فراوده‌های آن
غذاهای پر چرب، فرآوری شده و سرخ شده
غذاهای حاوی گلوتن بالا

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا