تغذیه و سلامت خانواده

سریع‌ترین درمان خانگی برای رفع یبوست

مشکل یبوست و سختی دفع مدفوع برای هیچ‌کس خوشایند نیست و در برخی شرایط منجر به بیماری‌های متعددی می‌شود. نفخ و احساس دردهای شکمی رایج‌ترین مشکلات افراد مبتلابه یبوست هستند که برای ساعت‌ها یا روزها باقی می‌مانند. در یبوست‌های شدید احتمال دارد شما تا چندین هفته احساس نفخ یا درد داشته باشید و حتی شکم شما به‌دلیل دفع نشدن مدفوع برآمده و بزرگ شود. برخی افراد برای خارج کردن مدفوع فشار زیادی می‌آورند که امکان دارد باعث بالا رفتن فشارخون یا پاره شدن مویرگ‌های مغز شود.

اگر برای درمان یبوست اقدام نکنید، مشکلات روزبه‌روز بیشتر می‌شوند و روی زندگی روزمره شما اثر می‌گذارند. یبوست بیماری است که در صورت حاد شدن یا گسترش بیماری نیاز به کمک پزشک دارد و در مراحل اولیه با روش‌های خانگی درمان می‌شود. در ادامه با ما در ژین طب همراه باشید تا با سریع‌ترین و تأثیرگذارترین راه‌های درمان فوری یبوست آشنا شوید. درصورتی‌که به‌موقع از این روش‌ها استفاده کنید و مانع از شدید شدن یبوست شوید، نیازی نیست که نگران مشکلات سلامتی مانند بواسیر (بیماری هموروئید) باشید.

از کجا بفهمیم به بیماری یبوست دچار شده‌ایم؟

تشخیص و درمان یبوست در منزل | ژین طب

همیشه دل‌درد و نفخ‌های شکمی نشان‌دهنده بیماری یبوست نیستند و گاهی مشکل در خروج مدفوع از روده به‌دلیل خشکی آن یا یبوست نیست و امکان دارد بیماری‌های دیگری باعث بروز این مشکل شده باشند. اگر می‌خواهید برای درمان فوری یبوست اقدام کنید، ابتدا از نوع و شدت بیماری مطمئن شوید.

  • در مرحله اول نشانه‌ها را در نظر بگیرید

هر فرد با توجه به ویژگی‌های بدن خود نیاز به دفع مدفوع دارد. بیشترین تعداد دفعات طبیعی و مجاز برای خارج شدن مدفوع از روده، سه بار در یک روز است. کمترین دفعاتی که برای دفع مدفوع طبیعی است، هر سه روز یک‌بار خواهد بود؛ بنابراین اگر فواصل زمانی دفع مدفوع شما بیشتر از سه روز است، باید به یبوست مشکوک باشید؛ اما در نظر بگیرید که این مورد تنها نشانه نیست و باید در کنار سایر علائم نیز وجود داشته باشد.

بیشتر بدانید: یبوست طولانی مدت نشانه چیست؟ از کمبود آب تا داروهای خاص

اگر هنگام دفع مدفوع ناچار هستید که زور بزنید و با وجود فشاری که وارد می‌کنید، مدفوع به‌سختی خارج می‌شود، این مورد را به‌عنوان نشانه‌ای برای یبوست در نظر بگیرید. خشک و سفت بودن مدفوع که باعث آزار دهانه مقعد شما می‌شود، نشانه دیگری است که به شما هشدار می‌دهد برای درمان یبوست و پاک‌سازی روده اقدام کنید. اگر احساس انسداد روده دارید، متوجه می‌شوید که روده‌های شما به‌خوبی و کامل تخلیه نمی‌شوند، نیاز دارید که برای خروج مدفوع شکمتان را فشار دهید یا با دست مدفوع را از روده بیرون بکشید، شما به بیماری مزمن یبوست مبتلا هستید.

  • در مرحله دوم تشخیص قطعی بدهید

بهترین راه تشخیص قطعی مراجعه به پزشک است؛ اما اگر مشکل دفع مدفوع برای شما آزاردهنده شده است و قصد دارید به سراغ درمان فوری یبوست بروید، از راه‌های خانگی تشخیص استفاده کنید. البته در نظر داشته باشید که تشخیص در منزل قطعی نیست و اگر بعد از تشخیص و شروع درمان مشکل شما برای دفع مدفوع باقی ماند، از متخصص کمک بگیرید.

به پشت دراز بکشید و شکم خود را فشار دهید. اگر هنگام فشار دادن درد دارید و توده‌هایی نامنظم را زیر دستتان احساس می‌کنید، یبوست دارید. برای اطمینان قطعی بهتر است دهانه روده را بررسی کنید. از یک دستکش یک‌بارمصرف کمک بگیرید و یک انگشتتان را به‌آرامی وارد دهانه مقعد کنید. بهتر است با کمک روغن‌های طبیعی مانند زیتون یا کرچک یا روغن بچه انگشت را چرب کنید تا به روده آسیب نرسانید. اگر احساس می‌کنید که بافت مقعد زیر انگشتتان ملتهب و متورم است، شما به یبوست مبتلا هستید.

اگر برایتان مقدور هست به کمک یک آیینه دستی پوست اطراف مقعد را نگاه کنید یا از فردی در منزل بخواهید که این کار را برایتان انجام دهد. مشاهده هرگونه برجستگی، تورم، التهاب یا زخم نشان‌دهنده آسیب دیدن دهانه روده به‌دلیل سختی و سفتی مدفوع و مشکل در دفع آن است و شما نیاز به درمان فوری یبوست دارید.

  • در مرحله سوم علت را شناسایی کنید تا درمان آغاز شود

آزمایش‌های پزشکی دلایل قطعی بروز یبوست را به شما نشان می‌دهند؛‌ اما با بررسی کردن سبک زندگی‌تان هم می‌توانید علت یبوست را بیابید. رایج‌ترین دلیل یبوست، کم‌آبی بدن است که به دلایلی مانند نداشتن تغذیه سالم یا ننوشیدن آب کافی در طول روز اتفاق می‌افتد. ابتلا به برخی بیماری‌های زمینه‌ی یا مصرف داروهای خاص، بی‌تحرکی یا کم‌تحرکی و چاقی نیز از دیگر دلایل بروز یبوست هستند.

بیشتر بدانید: آیا یبوست در بارداری خطرناک است و به جنین آسیب می‌رساند؟

8 راه سریع برای درمان قطعی یبوست در خانه

برای درمان سریع یبوست چی بخوریم | ژین طب

بعد از اطمینان از اینکه دلیل مشکل شما برای دفع مدفوع بیماری یبوست است، راه‌های درمان خانگی به کمک شما می‌آیند تا مشکل را برطرف کنید و سلامت را به بدنتان بازگردانید. البته توجه داشته باشید که اگر دلیل خشکی مدفوع شما دارو یا بیماری باشد،‌ درمان کامل یبوست امکان‌پذیر نخواهد بود و روش‌های خانگی به کاهش شدت بیماری و دفع آسان‌تر کمک می‌کنند.

1. با نوشیدن آب کافی بدن را آب‌رسانی کنید و روده را هیدراته نگه دارید

 مصرف آب کافی یکی از آسان‌ترین روش‌های مقابله با بیماری یبوست است که خشکی مدفوع را برطرف می‌کند. شما باید متناسب با وزن بدن و میزان فعالیت روزمره‌ای که دارید، آب بنوشید. نوشیدن آب ولرم کمک بیشتری به رطوبت روده می‌کند؛ به‌ویژه اگر یک لیوان را پیش از صرف صبحانه و با معده خالی بنوشید.

2. خوراکی‌های حاوی مقدار زیادی فیبر را در برنامه غذایی خود داشته باشید

فیبر موجود در مواد غذایی باعث ذخیره آب در روده می‌شود و به مدفوع حجم بیشتری می‌دهد که باعث حرکت آسان‌تر مدفوع در روده خواهد شد. سبزی‌های کامل، سبزی‌هایی با برگ‌های سبز، میوه‌ها، غلات کامل و حبوبات منابعی غنی از فیبر هستند. دانه چیتا، لوبیا قرمز، نخودفرنگی و عدس بیشترین مقدار فیبر را در خود جای داده‌اند.

3. یک فنجان قهوه در ابتدای روز بنوشید و دفع مدفوع آسانی داشته باشید

قهوه دارای مقدار زیادی کافئین است و با خاصیت انرژی‌بخشی شناخته می‌شود. از دیگر مزیت‌های کافئین روان شدن مدفوع است؛ زیرا این ماده به‌عنوان یک ملین طبیعی شهرت دارد. نوشیدن یک فنجان قهوه داغ در ساعت‌های اولیه روز به شما کمک می‌کند که حرکات روده منظم‌تری داشته باشید.

4. برای طبخ غذا یا درست کردن انواع سس از روغن‌زیتون استفاده کنید

 یکی از سریع‌ترین راه‌هایی که به رفع خشکی مدفوع کمک می‌کند و به‌عنوان معجزه ای برای درمان یبوست شناخته می‌شود، استفاده از روغن‌زیتون است. مصرف روزانه یک قاشق غذاخوری از این ماده طبیعی باعث تحریک روده بزرگ می‌شود و دفع مدفوع را آسان‌تر می‌کند. اگر در ساعت‌های اولیه روز از روغن‌زیتون استفاده کنید، به نتیجه سریع‌تری می‌رسید.

بیشتر بدانید: معرفی بهترین قرص ضد یبوست برای بهبود وضعیت سیستم گوارش

5. مقداری میوه آلو یا آب آلو بخورید تا اجابت مزاج ساده‌ای داشته باشید

هر زمان دراین‌باره سؤال کنید که برای درمان سریع یبوست چی بخوریم تا به دل‌درد خاتمه دهیم، میوه‌ها و سبزی‌ها در بالای لیست قرار دارند. با این حال اثربخشی همه میوه‌ها یکسان نیست و آلو بیشتر از دیگر میوه‌ها به درمان یبوست کمک می‌کند. اگر فصل آلو نیست شما می‌توانید از آلوی خشک‌شده استفاده کنید و اگر خوردن آن برایتان دشوار است، آلو خشک را در مقداری آب ولرم چند ساعتی بخیسانید. خوردن آب آلو به اندازه میوه آن مؤثر نیست؛ اما می‌تواند در دفع آسان‌تر مدفوع مفید باشد.

6. لبنیات حاوی پروبیوتیک را در رژیم غذایی خود جای دهید

زمانی‌که مقدار پروبیوتیک در بدن شما کم می‌شود، تعداد باکتری‌های مفید روده کاهش می‌یابد و گاهی سفتی مدفوع یا یبوست همین کمبود باکتری‌های مفید روده است. اگر با مشکل کمبود پروبیوتیک مواجه هستیم، برای رفع یبوست چه بخوریم تا به نتیجه سریع برسیم؟ شما می‌توانید از قرص‌های مکمل پروبیوتیک استفاده کنید یا لبنیات غنی‌شده با پروبیوتیک را در برنامه روزانه غذایی جای دهید.

7. به اندازه کافی فعالیت داشته باشید و ورزش کنید

همیشه برای درمان فوری یبوست نیازی به خوردن یا نوشیدن نیست، داشتن فعالیت منظم بدنی به تحرک مدفوع در روده‌ها کمک می‌کند. به همین دلیل توصیه می‌شود که برای بیشتر روزهای هفته برنامه ورزشی داشته باشید. حتی انجام 10 دقیقه ورزش‌های سبک مانند یوگا در خانه، به کاهش یبوست و راحت شدن دفع مدفوع کمک می‌کند.

8. ساعت خوابی منظم سلامت بدن شما را بهبود می‌بخشد

اگر ساعات منظمی برای دفع مدفوع در نظر بگیرید و بدنتان را برای رسیدن به این نظم تعلیم دهید، احتمال بروز یبوست کاهش می‌یابد و در صورتی که از قبل به این بیماری مبتلا باشید، به درمان قطعی یبوست می‌رسید. خواب منظم به شما کمک می‌کند که روتین روزانه برنامه‌ریزی‌شده داشته باشید و بدن شما به‌صورت خودکار در ساعت‌های خاصی دفع مدفوع را انجام دهد.

سخن پایانی

در افرادی که سبک زندگی ناسالم دارند، احتمال بروز بیماری یبوست بیشتر است. البته برخی شرایط خاص مانند اختلالات هورمونی ناشی از مشکلات تیروئیدی یا بارداری نیز دلایلی برای یبوست و مشکل دفع مدفوع هستند. گاهی امکان دارد با یبوست خفیف مواجه شوید که به‌دلیل خوردن غذای نامناسب یا کمبود آب است و مشکل دفع در چند روز برطرف می‌شود؛ اما افرادی که بیش از چند هفته با یبوست مزمن درگیر هستند، باید به‌دنبال درمان فوری یبوست باشند تا از بروز بیماری‌های جانبی مانند هموروئید یا فشارخون جلوگیری کنند.

این مطلب از سایت ژین طب به ساده‌ترین راه‌های خانگی برای درمان فوری یبوست اختصاص داشت تا راهی را پیش روی افرادی قرار دهد که با مشکل دفع مواجه هستند. در کنار تمامی روش‌های گفته‌شده، راه‌های دیگری هم برای درمان وجود دارند. در بسیاری کشورها که قدمتی کهن دارند و روش‌های درمانی قدیمی یا گیاهی زیادی نسل به نسل میان اعضای خانواده منتقل می‌شود، راه‌های سریع برای درمان یبوست و پاک‌سازی روده وجود دارند که شما می‌توانید از آن‌ها کمک بگیرید.

دم‌نوش زنجبیل، زردچوبه و عسل یکی از نوشیدنی‌های شناخته‌شده برای رهایی از مشکلات دفع مدفوع است. نوشیدن آب ولرم با عسل هنگام صبح و با معده ناشتا نیز برای فعال کردن روده کاربردی خواهد بود. اگر مشکل شما با راه‌های خانگی حل نشد، برای درمان قطعی یبوست به پزشک متخصص مراجعه کنید. شما چه راه‌هایی را برای درمان کردن یبوست و سختی دفع مدفوع می‌شناسید که در این مقاله به آن‌ها اشاره نشده است؟ کدام روش گفته‌شده در این مقاله برای شما سودمند بوده است؟

سؤالات متداول

کدام ترفند ساده باعث تخلیه سریع روده‌ها می‌شود؟

برای اینکه بتوانید روده خود را بلافاصله تخلیه کنید، باید به بدنتان آب کافی برسانید و روده را آب‌رسانی کنید. نوشیدن آب به هنگام صبح بیشترین تأثیر را روی آب‌رسانی روده دارد؛ به‌ویژه اگر چند قطره لیمو تازه در آب بچکانید.

چگونه می‌توانم حرکت روده را تحریک کنم؟

شما می‌توانید به کمک روغن کرچک شکمتان را ماساژ دهید تا روده‌ها را تحریک به حرکت کنید. برای این کار اطراف ناف را چرب کنید و با روش دورانی در جهت عقربه‌های ساعت شروع به ماساژ دادن کنید. اگر روغن کرچک ندارید از سایر روغن‌های طبیعی و روان‌کننده مانند روغن‌زیتون کمک بگیرید.

آیا خارج کردن مدفوع با کمک انگشتان اشکالی ندارد؟

هر نوع دخالت در فعالیت طبیعی بدن مضر است و شما باید از انجام دادن آن اجتناب کنید. اگر در شرایطی هستید که مدفوع خارج نمی‌شود، منعی ندارد که با احتیاط از دست‌ها کمک بگیرید و مدفوع را خارج کنید؛ اما عادت کردن به این کار و تکرار روزانه آن منجر به آسیب دیدن دهانه مقعد می‌شود و در برخی شرایط فرد دچار پارگی مقعد شده و با مشکلات بسیاری مواجه خواهد شد.

هنگام یبوست چگونه در توالت بنشینیم؟

اگر از توالت ایرانی استفاده می‌کنید، بهتر است توالت فرنگی سیار داشته باشید یا از صندلی‌های مخصوص کمک بگیرید. حتی چهارپایه‌های ساده به شما کمک می‌کنند که راحت‌تر در دستشویی بنشینید و برای خارج شدن مدفوع صبر کنید. اگر از توالت فرنگی استفاده می‌کنید، چهارپایه‌ای زیر پاهایتان بگذارید تا زانوها بالاتر از سطح باسن باشند و تا حدودی داخل شکم جمع شوند؛ چون این نوع نشستن به دفع ساده‌تر مدفوع کمک می‌کند.

منبع
burbankurgentcare

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا