7 رژیم هاشیموتو؛ بهترین و بدترین غذاها برای این اختلال تیروئیدی
تیروئیدیت هاشیموتو یا بیماری هاشیموتو در زمره فراوانترین اختلالات تیروئیدی در جهان قرار دارد. این عارضه میتواند کیفیت زندگی فرد مبتلا را به شدت تحت تاثیر قرار دهد، حتی اگر با دارو درمان شود. تیروئیدیت هاشیموتو زمانی ایجاد میشود که غده تیروئید به طور مزمن ملتهب میگردد و تولید هورمونهای ضروری را کند یا متوقف میکند. این روند میتواند منجر به افزایش وزن، پوست خشک، ریزش مو، خستگی و یبوست شود.
علاوه بر داروهای استاندارد، تحقیقات نشان میدهند که تغییر رژیم غذایی و شیوه زندگی شاید علائم را به شدت بهبود بخشند. به عنوان مثال، برخی برنامههای غذایی از جمله رژیم غلات یا بدون گلوتن شاید به کاهش التهابی که احتمالا در تیروئیدیت هاشیموتو نقش داشته باشد، کمک کنند. به دلیل اهمیت این موضوع، میخواهیم در این مقاله از مجله ژین طب به معرفی رژیم غذایی هاشیموتو و بهترین و بدترین غذاها برای این اختلال تیروئیدی بپردازیم.
بهترین رژیم هاشیموتو برای افرادی که به بیماری هاشیموتو مبتلا هستند
هیچ برنامه غذایی خاصی برای درمان بیماری هاشیموتو ثابت نشده، اما چندین رژیم غذایی وجود دارند که شواهد نشان میدهند که برای کمک به افراد مبتلا به هاشیموتو مفید هستند. تحقیقات نشان میدهند که قطع برخی غذاها، مصرف مکملها و ایجاد تغییرات در شیوه زندگی امکان دارد که به طور قابل توجهی علائم و کیفیت زندگی مبتلایان را بهبود بخشد. به علاوه، این تغییرات ممکن است به کاهش التهاب، کند کردن یا جلوگیری از آسیب تیروئید ناشی از افزایش آنتیبادیهای تیروئید و مدیریت وزن بدن، قند خون و سطح کلسترول یاری رساند.
1-رژیم غذایی بدون گلوتن
رژیم هاشیموتو بدون گلوتن میتواند به افراد مبتلا به هاشیموتو کمک کند. بسیاری از افراد مبتلا به هاشیموتو، حساسیتهای غذایی بهویژه به گلوتن را تجربه میکنند. هیچ تحقیقی برای حمایت از رژیم غذایی بدون گلوتن برای همه افراد مبتلا به هاشیموتو وجود ندارد. البته مشخص شده که رژیم غذایی بدون گلوتن تقریبا برای همه افرادی که به بیماری سلیاک مبتلا هستند، مفید است.
بسیاری از مطالعات نشان می دهند که احتمال ابتلا به بیماری سلیاک در افراد مبتلا به هاشیموتو بیشتر از سایر افراد است. به همین دلیل، کارشناسان توصیه میکنند هر فردی که مبتلا به هاشیموتو تشخیص داده شده از نظر بیماری سلیاک نیز مورد آزمایش و غربالگری قرار بگیرد.
بسیاری از پژوهشها اشاره میکنند که افراد مبتلا به تیروئیدیت هاشیموتو یا به طور کلی بیماریهای خودایمنی، احتمالاً از رژیم هاشیموتو و غذایی بدون گلوتن سود میبرند حتی اگر بیماری سلیاک نداشته باشند.
در یک پژوهش 6 ماهه روی 34 زن مبتلا به تیروئیدیت هاشیموتو، یک رژیم غذایی بدون گلوتن باعث کاهش سطح آنتیبادی تیروئید و در عین حال بهبود عملکرد تیروئید و سطح ویتامین D در مقایسه با گروه کنترل شد.هنگام پیروی از یک رژیم هاشیموتو بدون گلوتن، از تمام محصولات گندم و جو اجتناب کنید. به عنوان مثال؛ اکثر پاستاها، نانها و سسهای سویا حاوی گلوتن هستند اگرچه جایگزینهای بدون گلوتن نیز وجود دارد.
بیشتر بدانید: میوه های مضر برای کم کاری تیروئید؛ ۳ قاتل تیروئید کم کار
2-رژیم غذایی بدون غلات
رژیم هاشیموتو بدون غلات، محدودتر از رژیم غذایی بدون گلوتن است، زیرا مصرف همه غلات را ممنوع میکند. اگرچه این تغییر رژیم غذایی ممکن است فوایدی نیز داشته باشد اما تحقیقاتی که از آن حمایت میکنند، محدود هستند.
3-رژیم غذایی بدون قند
اگر به بیماری هاشیموتو مبتلا هستید، خوردن بیش از حد قند میتواند التهاب را افزایش دهد، اختلال تیروئیدی خودایمنی را تحریک کند، قند خون را از حالت تعادل خارج کند، در سلامت روده و باکتریهای روده اختلال ایجاد کند و کمبود یا افراط در ترشح هورمون ایجاد کند.
4-رژیم پالئو
رژیم پالئو تلاش میکند تا الگوهای غذایی اجداد اولیه ما را با تاکید بر غذاهای سالم و فرآورینشده بازسازی کند. هدف این رژیم و سبک زندگی، اجتناب از مصرف غذاهایی است که باعث التهاب و آسیب به روده میشوند.
5-رژیم غذایی بدون لبنیات
لبنیات یکی از مشکلسازترین غذاها برای افراد مبتلا به هاشیموتو است و حذف آن میتواند به کاهش نفخ، اسهال و رفلاکس اسید کمک کند. افرادی که لبنیات را از رژیم غذایی خود کنار میگذارند یا مصرف آن را کاهش میدهند، باید مواد غذایی مثل سویا و برنج را جایگزین آن کنند تا پروتئین مورد نیاز بدنشان تامین شود.
6-رژیم غذایی با شاخص گلیسمی پایین
رژیم هاشیموتو با شاخص گلیسمی پایین بر اساس شاخصی است که میزان تأثیر هر غذا بر سطح قند خون شما را اندازهگیری میکند. عدمتعادل قند خون در افراد مبتلا به هاشیموتو رایج است و برخی تحقیقات نشان میدهند که افراد مبتلا به این بیماری بیشتر در معرض افزایش قند خون هستند.
بیشتر بدانید: خواص گریپ فروت برای بدن؛ از کنترل قند خون تا لاغری بدن
به دنبال چنین شرایطی، هیپوگلیسمی واکنشی پس از خوردن یک وعده غذایی سرشار از کربوهیدرات ایجاد میشود. یک رژیم غذایی با شاخص گلیسمی پایین میتواند به متعادل نگه داشتن سطح قند خون شما کمک کند.
7-رژیم غذاییAIP (پروتکل خود ایمنی)
رژیم غذاییAIP (پروتکل خود ایمنی) برای افراد مبتلا به بیماریهای خود ایمنی طراحی شده است. این رژیم هاشیموتو، غذاهای بالقوه مضر مانند غلات، لبنیات، گیاهانی که برگهای پنج پره دارند، شکرهای افزودنی، قهوه، حبوبات، تخممرغ، الکل، آجیل، دانهها، شکر سفید، روغنها و افزودنیهای غذایی را از برنامه غذایی حذف میکند.
در یک پژوهش 10 هفتهای روی 16 زن مبتلا به تیروئیدیت هاشیموتو، رژیم غذایی AIP منجر به بهبود قابل توجهی در میزان کیفیت زندگی و کاهش قابل توجه سطح پروتئین واکنشی C که نشانگر التهاب است، شد.
اگرچه این نتایج امیدوارکننده هستند اما مطالعات طولانیتری مورد نیاز هستند. به خاطر داشته باشید که رژیم AIP یک رژیم حذف غذاهای مضر به صورت مرحلهای است و باید توسط یک متخصص با تجربه تجویز و نظارت شود.
بهترین غذاها برای رژیم هاشیموتو
برای مبتلایان به این بیماری، رژیم هاشیموتو، یک رژیم غذایی سرشار از مواد مغذی شاید به کاهش شدت علائم و بهبود وضعیت کلی سلامت شما یاری رساند. سعی کنید رژیم غذایی خود را روی لیست غذاهای زیر متمرکز کنید:
- میوهها: انواع توتها، گلابی، سیب، هلو، مرکبات، آناناس و موز
- سبزیجات غیرنشاستهای: کدو سبز، کنگر فرنگی، مارچوبه، هویج، فلفل، کلم بروکلی، آروگولا یا شابانک و قارچ
- سبزیجات نشاستهای: سیبزمینی شیرین، سیبزمینی، نخود، بلوط و کدو حلوایی
- چربیهای سالم: آووکادو، روغن آووکادو، روغن نارگیل، روغن زیتون و ماست پرچرب
- پروتئین حیوانی: ماهی قزلآلا، ماهی کاد یا ماهی روغن، بوقلمون و میگو
- غلات بدون گلوتن: برنج قهوهای، جو دوسر، کینوآ و ماکارونی
- دانهها، آجیلها و کرههای گرفته شده از آنها: بادام هندی، بادام، ماکادمیا، تخمه آفتابگردان، تخم کدو تنبل، کره بادام زمینی طبیعی و کره بادام
- لوبیا و عدس: نخود، لوبیا سیاه و عدس
- لبنیات و جایگزینهای غیرلبنی (غنی شده با کلسیم یا ویتامین دی): شیر نارگیل، ماست نارگیل، شیر بادام، ماست پرچرب و پنیر بز
- ادویهها، گیاهان و چاشنیها: زردچوبه، ریحان، رزماری، پاپریکا، زعفران، فلفل سیاه، سالسا، تاهینی یا ارده، عسل، آبلیمو و سرکه سیب
- نوشیدنیها: آب، چای شیریننشده و آب گازدار
نکته مهم در ارتباط با غذاهای مفید برای رژیم هاشیموتو
در حالی که تخم مرغ، گلوتن، لوبیا و عدس و لبنیات به طور کلی سالم و ضروری برای یک رژیم غذایی کامل تلقی میشوند، میتوانند علائم هاشیموتو را در برخی افراد بدتر کنند. غذاهای مختلف را آزمایش کنید و ببینید کدام برای شما بهتر هستند.
بدترین غذاها برای رژیم هاشیموتو
حذف یا کنار گذاشتن غذاهای زیر میتواند به کاهش علائم هاشیموتو و بهبود وضعیت کلی سلامت شما کمک کند. در اینجا برخی از بدترین غذاهایی که برای رژیم هاشیموتو احتمالا مشکلساز باشد، آورده شده است:
- شکر و شیرینی افزودنی: نوشابه، نوشیدنیهای انرژیزا، کیک، کلوچه، بستنی، آب نبات، غلات شیرین و شکر
- فستفود و غذاهای سرخشده: سیبزمینی سرخ کرده، هات داگ و مرغ سوخاری
- غلات تصفیهشده: ماکارونی سفید، نان سفید، نان تورتیلای تهیهشده با آرد سفید و بیگل (نوعی نان دوناتیشکل)
- غذاهای فوق فرآوریشده و گوشت: غذاهای نیمهآماده، مارگارین، غذاهای پخته شده با تابش امواج الکترومغناطیس مثل دستگاه مایکروویو، بیکن، سوسیس و سالامی.
- غلات و غذاهای حاوی گلوتن: گندم، جو، گندم سیاه یا چاودار، بیسکویتهای ترد و نان.
- میوههایی با گلیسمی بالا مانند هندوانه، انبه، آناناس، انگور
- گیاهانی که برگهای 5 پره دارند (Nightshades): گوجهفرنگی، سیبزمینی، فلفل، بادمجان
- لبنیات و تخم مرغ
- شیر سویا، سس سویا، توفو یا پنیر سویا و تمپه (tempeh)
- لکتینها (مواد غذایی که پروتئینهای آنها به کربوهیدراتها میچسبند): عدس، لوبیا، بادام زمینی، نخود، کره بادام زمینی، روغن بادام زمینی، گوجی بری (goji berry) و فلفل
- الکل
اگر درباره اینکه کدام رژیم هاشیموتو برای شما بهتر هستند سؤالی دارید، یک متخصص غدد در نزدیکی خود پیدا کنید تا درباره برنامههای رژیم غذایی مناسب برای بیماری هاشیموتو بیشتر بدانید.
سخن پایانی در ارتباط با رژیم هاشیموتو
رژیم غذایی و سبک زندگی، نقش حیاتی در مدیریت اختلال هاشیموتو دارند زیرا بسیاری از افراد متوجه میشوند که علائم بیماری آنها حتی با دارو نیز همچنان ادامه مییابد. به علاوه، به بسیاری از افرادی که علائم این اختلال را نشان میدهند، دارو تجویز نمیشود مگر اینکه این بیماری، سطح هورمونهای آنها را تغییر داده باشد.
تحقیقات نشان میدهند که التهاب شاید یک عامل محرک در پشت طیف گستردهای از علائم هاشیموتو باشد. التهاب، اغلب با رژیم غذایی مرتبط است. اصلاح رژیم هاشیموتو و شیوه زندگی برای کاهش خطر ابتلا به بیماریهای دیگر نیز کلیدی است، زیرا افراد مبتلا به تیروئیدیت هاشیموتو در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به بیماریهای خودایمنی، کلسترول بالا، چاقی و دیابت هستند.
سوالات متداول در ارتباط با رژیم هاشیموتو
1-طول عمر بیماران هاشیموتو چقدر است؟
آیا بیماری هاشیموتو کشنده است؟ با درمان، افراد مبتلا به بیماری هاشیموتو میتوانند امید به زندگی طبیعی داشته باشند. گاهی اوقات این عارضه با سایر اختلالات خودایمنی همراه است که احتمال دارد باعث بروز مشکلات متفاوتی شود. بیماری هاشیموتو درماننشده میتواند منجر به آسیب به قلب شود و خطر ابتلا به بیماری قلبی را افزایش دهد.
2-درمان قطعی بیماری هاشیموتو چیست؟
درمان انتخابی تیروئیدیت هاشیموتو (یا کم کاری تیروئید به هر علتی)، جایگزین کردن هورمون تیروئید است. داروی لووتیروکسین سدیم خوراکی، یکی از درمانهایی است که به صلاحدید پزشک تجویز میشود و معمولاً مادامالعمر باید مصرف شود.
3-درمان از طریق رژیم هاشیموتو چیست؟
سیاهدانه (زیره سیاه)، داروی گیاهی سارساپاریلای هندی، ویتانیا سامنیفرا یا جنسنگ هندی یا گیلاس زمستانی و گیاه باکوپا