بهترین مولتی ویتامین برای بیماران کلیوی؛ مصرف 5 ویتامین مفید
بهترین مولتی ویتامین برای بیماران کلیوی کدام است؟ آیا بیماران کلیوی باید همه انواع ویتامینها را مصرف کنند؟ در جواب به این دو سوال باید گفت که بیماران کلیوی به دلیل مشکلاتی که دارند، نمیتوانند همه انواع ویتامینها و مواد معدنی را پردازش و سپس استفاده کنند. به همین دلیل پزشکان نوع خاصی از ویتامینها را برای آنها تجویز میکنند.
از جمله بهترین ویتامینهایی که برای بیماران کلیوی مفید هستند میتوان به ویتامین D، B9، B12 و مواد معدنی مثل آهن اشاره کرد. لازم به ذکر است که بیماران باید این نوع ویتامینها را در حد معقول و با تجویز پزشک مصرف کنند. برای آشنایی بیشتر با بهترین مولتی ویتامین برای بیماران کلیوی این مطلب مجله سلامت ژین طب را بخوانید. با ما همراه باشید.
کدام مکملها جزو بهترین ویتامین برای تقویت کلیه ها به شمار میروند؟
یکی از روشهای حفظ از سلامت کلیهها استفاده از مکملهای رژیم غذایی است. زیرا اکثر بیماریهای کلیوی باعث بروز عوارض مختلفی در بدن میشوند. به همین دلیل گنجاندن ویتامینها در رژیم غذایی یک راه عالی برای کاهش مشکلات کلیوی و حفظ سلامت کلی بدن است.
وقتی صحبت از مصرف مکملها برای سلامت کلیه میشود، منظور همه ویتامینها نیستند. ویتامینهایی که بیماران کلیوی باید از مصرف آنها اجتناب کنند احتمال دارد شامل برخی ویتامینها و مواد معدنی مانند پتاسیم باشند. به عنوان مثال افرادی که بیماری کلیوی دارند ممکن است دوزهای بالای ویتامین C بیشتر از اینکه برای آنها مفید باشد، برای آنها ضرر داشته باشد. این مشکل به این دلیل است که ویتامین C ممکن است باعث تجمع اگزالات (ترکیبی که منجر به سنگ کلیه میشود) خواهد شد.
بیشتر بخوانید: قولنج کمر، دلایل ابتلا و راههای درمان خانگی آن را یاد بگیرید
معرفی بهترین مولتی ویتامین برای بیماران کلیوی؛ این نوع قرص ویتامین کلیه را مصرف کنید
مصرف برخی مکملهای خوراکی به رژیم غذایی باعث حفظ سلامت کلیهها و کل بدن خواهد شد. به همین دلیل ما در این قسمت بهترین مولتی ویتامین برای بیماران کلیوی را معرفی خواهیم کرد. البته پیشنهاد میکنیم که قبل از تهیه و مصرف این مکملها با پزشک متخصص خود مشورت کنید.
1. ویتامین D بهترین قرص مولتی ویتامین برای بیماران کلیوی
کلیهها مسئول تبدیل ویتامین D به متابولیتهای فعال هستند و برای جذب کلسیم و فسفر ضروری به شمار میروند. کسانی که از بیماری مزمن کلیوی رنج میبرند ممکن است سطح ویتامین D پایینی داشته باشند. این کاهش میزان ویتامین D عمدتا به دلیل آسیبدیدگی کلیههاست که در تبدیل ویتامین D به شکل فعال آن مشکل دارند. به همین دلیل مصرف مکمل ویتامین D از پیشرفت بیماری مزمن کلیوی جلوگیری میکند و به بیمار کمک خواهد کرد که به سطح ویتامین D سالم بدن خود برسد.
بیشتر بخوانید: علائم سنگ کلیه در مردان، زنان، بارداری و کودکان با چه نشانههایی ظاهر میشود؟
2. آهن بهترین مولتی ویتامین بیماران کلیوی؛ سطح مشخصی از آهن در بدن نیاز است
کم خونی و بیماری مزمن کلیوی اغلب با هم بروز میکنند. همچنین احتمال دارد که افراد مبتلا به بیماریهای مزمن کلیه سطح هموگلوبین پایینتری نسبت به افراد سالم داشته باشند. لازم به ذکر است که هموگلوبین رنگدانه قرمز موجود در گلبولهای قرمز سالم است. هموگلوبین اکسیژن را در سراسر بدن حمل میکند. به همینخاطر ابتلا به کم خونی ممکن است منجر به خستگی و کمبود انرژی شود و حفظ زندگی سالم را چالش برانگیز کند.
پس به طور کلی اگر کلیهها به درستی کار نکنند، نمیتوانند به بدن کمک کنند تا گلبولهای قرمز خون مورد نیاز خود را بسازند. به همین دلیل مصرف مکمل آهن ممکن است به بازیابی تعداد گلبولهای قرمز خون کمک کند و از ابتلا به کم خونی جلوگیری خواهد کرد.
بیشتر بخوانید: قویترین قرص دفع سنگ کلیه؛ معرفی ۶ قرص برای دفع سنگ کلیه
3. ویتامین B9؛ قرص ویتامین کلیه که حتما باید مصرف شود
ویتامین B9 که به نام اسید فولیک نیز شناخته میشود، به بدن کمک میکند تا گلبولهای قرمز خون سالم بسازد. اگر ویتامین B9 بدن کم باشد، امکان دارد که بدن گلبولهای قرمز غیرطبیعی تولید کند که منجر به کم خونی میشود. همچنین ویتامین B9 یا نیاسین به کاهش سطح فسفر در افراد مبتلا به بیماری کلیوی که تحت دیالیز هستند کمک میکند.
ناگفته نماند که فسفر برای کلیهها مضر است و احتمال دارد باعث آسیب بیشتر به کلیههای آسیبدیده شود. فسفر اضافی در کلیهها باعث سنگ کلیه و سایر مشکلات کلیوی میشود. زیرا فسفر منجر به وارد شدن بیشتر کلسیم به کلیهها خواهد شد.
بیشتر بخوانید: قولنج کلیوی چیست؟ علائم و راههای درمان آن را بدانید
4. ویتامین B12؛ مهمترین قرص مولتی ویتامین برای بیماران کلیوی
مانند ویتامینهای B9 و نیاسین، ویتامین B12 ممکن است به محافظت در برابر مشکلات گلبولهای قرمز کمک کند. همچنین ویتامین B12 به تنظیم میزان فسفر در بدن کمک خواهد کرد.
نکته قابل ذکر این است که ویتامینها جایگزین دیالیز یا جراحی کلیه نمیشوند. اما به حمایت از کلیهها و حفظ سلامت بدن کمک خواهند کرد. بنابراین چه بیمار مبتلا به بیماری مزمن کلیوی باشد و چه بخواهد کلیههای سالمی داشته باشد، ویتامینها ممکن است به بازگشت بدن به تعادل سالم کمک کنند. به یاد داشته باشید، قبل از مصرف هر گونه ویتامین یا مکمل جدید، بهتر است با پزشک خود صحبت کنید تا مشخص کند کدام ویتامین برای شرایط خاص شما مناسب است.
5. ویتامین C بهترین مولتی ویتامین بیماران کلیوی
ویتامین C برای سالم نگه داشتن انواع مختلف بافتهای بدن استفاده میشود. همچنین این ویتامین به بهبود سریعتر زخمها و کبودیها و همچنین جلوگیری از عفونت در بدن کمک خواهد کرد. به همین دلیل پزشکان برای بهبود وضعیت سیستم ایمنی بدن و کمک به روند بهبودی آسیبها، ویتامین C را تجویز میکنند. پس میتوان گفت که ویتامین c بهترین مولتی ویتامین برای بیماران کلیوی است.
ویتامینهایی که باید از آنها اجتناب کنید؛ آیا مولتی ویتامین برای کلیه ضرر دارد؟
در حالی که ویتامینها ذاتا بیخطر هستند، اما برخی از آنها در صورت مصرف در دوزهای بالا ممکن است مشکلاتی ایجاد کنند. احتمال دارد که مصرف دوزهای بالای ویتامینها منجر به آسیب در کلیه و بیماری مزمن کلیوی و همچنین سایر مشکلات سلامتی شوند. به عنوان مثال فردی که مشکلات کلیوی دارد، غذاهای حاوی ویتامین C ممکن است باعث ایجاد سنگ کلیه برای او شوند. همچنین افراد دارای مشکلات کلیوی باید از مصرف ویتامینهای حاوی فسفر خودداری کنند. زیرا ممکن است منجر به عوارضی در عملکرد فعلی کلیه بیمار شود و حتی ممکن است به کلیههای بیمار آسیب برساند.
ویتامینهای حاوی پتاسیم، مانند برخی مکملها که برای رفع خستگی و محصولات قبل از تمرینات ورزشی استفاده میشوند، برای بیماران کلیوی مضر هستند. لازم به ذکر است که مصرف پتاسیم در دوزهای بالا برای افراد با نارسایی کلیه به شدت مضر است. زیرا بدن آنها نمیتواند مانند کسانی که کلیههای سالمی دارند، پتاسیم را پردازش کند.
به طور کلی ویتامینهای محلول در آب مانند ویتامینهای گروه B برای مبتلایان به بیماریهای کلیوی بهتر است. زیرا ویتامینهای محلول در آب توسط بدن دفع میشوند و به طور کلی به کلیهها آسیب نمیرسانند.
عوارض مولتی ویتامین برای بیماران کلیوی و سایر افراد چیست؟
مصرف بیش از حد مولتی ویتامین برای افراد مبتلا به بیماریهای کلیوی و حتی افراد سالم مضر است. به عنوان مثال در مواردی افراد سالم با زیادهروی در مصرف مولتی ویتامینها دچار عوارض زیر میشوند:
- یبوست
- اسهال
- ناراحتی معده
- حالت تهوع
این عوارض موقتی هستند و بعد از مدتی عدم مصرف مولتی ویتامینها بهبود پیدا میکنند.
آیا استفاده از داروهای گیاهی برای بیمارن کلیوی بیخطر است؟
افراد مبتلا به بیماریهای مزمن کلیوی و افرادی که دیالیز میشوند باید از مصرف داروهای گیاهی و مکملهای غذایی بدون نسخه خودداری کنند. زیرا ممکن است این داروهای گیاهی یا مکملهای غذایی با داروهای تجویزی تداخل داشته باشند یا عوارض جانبی برای فرد ایجاد کنند. به همین دلیل توصیه میشود که قبل از مصرف هر گونه داروهای گیاهی، بدون نسخه یا مکملهای غذایی با پزشک خود مشورت کنید.
سوالات متداول در مورد بهترین مولتی ویتامین برای بیماران کلیوی
1. آیا مولتی ویتامین برای کلیه ضرر دارد؟
مصرف خودسرانه و بیش از حد مولتی ویتامینها حتی برای افراد سالم نیز مضر است. به همین دلیل قبل از مصرف این نوع مکملهای غذایی با پزشک خود مشورت کنید.
2. بهترین قرص مولتی ویتامین برای بیماران کلیوی کدام است؟
از جمله بهترین مولتی ویتامین برای بیماران کلیوی میتوان به مکملهای دارای ویتامین B12، B9، D، C و آهن اشاره کنیم.
3. عوارض مولتی ویتامین برای بیماران کلیوی چیست؟
از عوارض مکملهای غذایی میتوان به ایجاد یا تحریک تولید سنگ کلیه اشاره کرد. البته عوارضی همچون یبوست، اسهال، ناراحتی معده و تهوع نیز گاهی دیده میشود.