از خواص تخمه شربتی چه می دانید؟ 9 مزیت خاص دانههای ریحان کوهی
تخم شربتی دانه های بسیار کوچکی هستند که از گیاه ریحان کوهی بدست می آیند. این دانه هزاران سال است که به عنوان ماده غذایی مورد استفاده قرار می گیرد. خواص تخمه شربتی مربوط به فیبر بالا و منیزیوم است اما تحقیقات نشان می دهد فواید تخم شربتی چیزی بیش از آن است. در حقیقت تخم شربتی در افزایش سلامت قلب، کاهش قند خون و بهبود سیستم گوارشی نقش عمده ای دارد. در ادامه این مطلب از ژین طب به بررسی دقیق تر فواید تخم شربتی خواهیم پرداخت.
تخم شربتی کاهش احتمال ابتلا به بیماری قلبی و عروقی
تخم شربتی یکی از بهترین منابع مواد مغذی برای افزایش سلامت قلبی و عروقی است. تخم شربتی به دلیل دارا بودن فیبر بالا، چربی های غیراشباع و منیزیوم برای قلب مفید است. مصرف منظم تخم شربتی می تواند سبب کاهش LDL یا کلسترول بد خون و کاهش فشار خون شود.
تخم شربتی دارای مقادیر بالایی از فیبر محلول است که منجر به کاهش سطح کلسترول می شود. فیبر جذب کلسترول را کاهش و دفع آن را افزایش می دهد. فشار خون یکی از مهم ترین علل ابتلا به بیماری های قلبی است. تخم شربتی به دلیل دارا بودن مقادیر بالایی از منیزیوم به همراه فیبر که یک چربی زنجیره بلند است در کنار پروتئین منجر به تعدیل فشار خون می شود.
مطالعه ای که در سال 2021 انجام شد نشان داد که افرادیکه 12 هفته هر روز 40 گرم تخم شربتی مصرف کرده اند کاهش معناداری در فشار خون داشته اند.
بیشتر بدانید: اسپند برای لاغری و نحوه استفاده از آن برای کاهش وزن
1. تخم شربتی و تعادل باکتریایی بدن
تخم شربتی حاوی مقادیر بالایی از فیبر است و فیبر برای تعدیل باکتریایی سیستم گوارشی ضروری است. تخم شربتی به مدفوع حجم می دهد و از این طریق از یبوست جلوگیری می کند. فیبر موجود در دانه تخم شربتی به رشد باکتری هایی که بقایی به نام
short-chain fatty acids (SCFAs) تولید می کنند می شود. باکتری های روده بزرگ فیبر را تخمیر کرده و موادی مثل اسید استیک، اسید پروپیونیک و اسید بوتریک آزاد می کند. این مواد منجر به تنظیم التهاب در بدن می شوند.
2. تخم شربتی بمب آنتی اکسیدان
تخم شربتی شامل آنتی اکسیدان هایی مشابه با روغن ماهی است. این مواد در کنار پلی فنول های موجود در آن منجر به کاهش التهاب در بدن می شود. پس مصرف این دانههای خاص برای سلامتی بدن و بهبود سیستم ایمنی لازم است.
3. تخم شربتی حاوی دارای مواد مغذی
تخم شربتی علاوه بر آنتی اکسیدان های متعدد دارای مقادیر بالایی از مواد معدنی مثل کلسیم، سلنیوم و روی است. این مواد اغلب در افراد به مقدار کافی وجود ندارد.
بیشتر بدانید: خواص نان جو برای سلامتی و لاغری شکم؛ معرفی ۱۲ خواص بینظیر
4. خواص تخمه شربتی در تنظیم قند خون
تخم شربتی به دلیل دارا بودن مواد مغذیی مثل فیبر، پروتئین و منیزیوم منجر به تعادل قند خون می شود. مطالعات بالینی مصرف تخم شربتی را به کنترل قند خون و حساسیت به انسولین مرتبط می دانند.
طی مطالعه ای که در سال 2017 بر روی 15 فرد بزرگسال انجام شد نشان داد که افرادیکه 25 گرم دانه چیا در کنار 50 گرم نوشیدنی قندی مصرف می کنند در مقایسه با افرادیکه نوشیدنی را به تنهایی مصرف می کنند 39 درصد کاهش سطح قند خون داشتند.
5. کاهش اشتها با تخم شربتی
یکی از خواص تخمه شربتی که آن را برای افراد دارای اضافه وزن مناسب می کند کاهش اشتهاست. از آنجائیکه تخم شربتی سرشار از فیبر و پروتئین است به سرعت فرد را دچار سیری زودرس می کند.
6. ارزش غذایی تخم شربتی
ارزش غذایی 28 گرم دانه تخم شربتی شامل مواد مغذی زیر است:
- کالری: 138 گرم
- پروتئین: 4.86 گرم
- چربی: 8.7 گرم
- کربوهیدرات: 11.9 گرم
- فیبر: 9.75 گرم
- کلسیم: 179 میلی گرم (14 درصد نیاز روزانه)
- آهن: 2.19 میلی گرم (12 درصد نیاز روزانه)
- منیزیوم: 95 میلی گرم (23 درصد از نیاز روزانه)
- فسفر: 244 میلی گرم (20 درصد نیاز روزانه)
- سلنیوم: 15.6 میلی گرم یا 28 درصد نیاز روزانه
- زینک: 1.3 میلی گرم یا 12 درصد نیاز روزانه
به طور کلی تخم شربتی دارای مقادیر بالایی از منیزیوم، منگنز و سلنیوم است. بدن برای انجام عملکردهای ضروری مانند سنتز DNA، انقباض عضلانی، عملکرد عصبیف تنظیم قند خون و حفظ فشار خون به ان نیاز دارد.
بیشتر بدانید: خواص عناب برای لاغری و تاثیر شگفتآور آن بر کاهش وزن
7. تخم شربتی و تنظیم هورمون تیروئید
تخم شربتی حاوی مقادیر بالایی سلنیوم است.سلنیوم برای تولید هورمون تیروئید و تنظیم التهاب در بدن ضروری است. تخم شربتی همچنین غنی از امگا 3 است. اسیدهای چرب امگا 3 در درمان بیماری های مرتبط با تیروئید هاشیموتو و یا سایر مشکلات تیروئیدی ضروری است.
8. تخم شربتی و مبارزه با رادیکال های آزاد بدن
رادیکال های آزاد مولکول های ناپیداری هستند که درنتیجه تغییرات شیمیایی سلولها ایجاد می شوند. وقتی رادیکال های آزاد در بدن تجمع پیدا کند منجر به آسیب به سایر سلولها می شود و درنتیجه آن احتمال ابتلا به سرطان و سایر بیماری ها را در فرد افزایش می دهد. تخم شربتی حاوی آنتی اکسیدان هایی است که از سلولها در برابر اسیب ناشی از رادیکال های آزاد می کاهد. یکی از قوی ترین انتی اکسیدانهای موجود در تخم شربتی کورستین است. این آنتی اکسیدان علاوه بر مبارزه با رادیکال های ازاد در بدن منجر به کاهش روند پیری سلولها می شود.
9. سلامت استخوانها با خواص تخمه شربتی
همیشه شنیده اید که برای افزایش تراکم استخوان و سلامت استخوانها باید از لبنیات استفاده کنید. اما شاید برایتان جالب باشد اگر بدانید که از فواید تخم شربتی افزایش سلامت استخوانها است. درواقع بالا بودن مقادیر منیزیم، فسفر، کلسیم و پتاسیم نقش مهمی در حفظ سلامت استخوانها دارد. طی مطالعه ای که در سال 2018 بر روی موش های آزمایشگاهی انجام شد رژیم غذایی موش هایی که حاوی 10 درصد تخم شربتی بود طی 13 ماه بهبود معناداری را در وضعیت استخوانها نشان داد.
عوارض مصرف دانه تخم شربتی
تخم شربتی اگر به اندازه کافی مصرف شود هیچ عوارضی در پی نخواهد داشت اما عوارض تخم شربتی درست زمانی اغاز می شود که مصرف آن از حد اعتدال خارج شود. به دلیل بالا بودن فیبر تخم شربتی مصرف بیش از حد می تواند دل درد و اسهال ایجاد کند.
دانه چیا احتمال خفگی را افزایش می دهد. درواقع یکی از خواص تخمه شربتی این است که در صورتیکه در برابر مایعات قرار بگیرد افزایش حجم شدیدی خواهد داشت. به همین دلیل افرادیکه دچار مشکلات بلع هستند را با خطر خفگی روبرو می کند.
طریقه مصرف تخم شربتی به چه صورتی است؟
تخم شربتی را هم می توانید به صورت خیس خورده و هم خام مصرف کنید. اما به یاد داشته باشید مصرف تخم شربتی به صورت خیس خورده ساده تر است و کمتر احتمال دارد به مشکلات گوارشی دچار شوید.
بیشتر بخوانید: لاغری با چای آلبالو شایعه نیست؛ همراه با ۱۲ خواص چای آلبالو
بهترین زمان مصرف تخمه شربتی کی است؟
مضرف تخم شربتی زمان خاصی ندارد. درواقع می توان این دانه های شگفت انگیز را در هر موقعی از روز مصرف کرد. مصرف تخم شربتی به عنوان افزودنی پودینگ، اسموتی و یا اوتمیل بهترین روش مصرف تخم شربتی است. با این حال بسیاری معتقد هستند که بهتر است تخم شربتی را در وعده صبحانه آن هم با معده خالی مصرف کنید.
میزان مصرف تخم شربتی
وقتی از فواید تخم شربتی صحیت می شود بسیاری تصور می کنند که مصرف بی رویه تخم شربتی می تواند اثرات مثبت ان را در بدن افزایش دهد. اما به یاد داشته باشید که مصرف تخم شربتی در روز نباید از 2 قاشق غذاخوری تجاوز کند. مصرف بیشتر از این مقدار خطر سوءهاضمه و مشکلات گوارشی را در پی دارد.
سوالات متداول در مورد خواص تخمه شربتی
1.آیا مصرف تخم شربتی باهث کاهش چربی شکی می شود؟
بله، از فواید تخم شربتی دارا بودن مقادیر بالایی از امگا 6 و ویتامین های محلول در آب مثل ویتامین A B E و K است. این ویتامین ها در کنار هم سوخت و ساز بدن را افزایش داده و منجر به کاهش چربی در بدن و بویژه چربی شکمی می شود.
2. بهترین زمان مصرف دانه تخم شربتی چه زمانی است؟
مصرف تخم شربتی هنگام صبح با شکم خالی بهترین زمان مصرف است.
3. آیا تخم شربتی باعث کاهش ریزش مو می شود؟
تخم شربتی حاوی مقادی بالایی آیمنواسیدهای ضروری است که منجر به بهبود وضعیت رشد مو و مراقبت از ریشه مو می شود. تخم شربتی همچنین دارای مقادیر بالایی از زینک است که برای رشد موهای جدید ضروری است.