تغذیه و سلامت خانواده

آشنایی با مهم ترین خواص شلغم

آیا می‌دانید مهم‌ترین خواص شلغم خام چیست؟ آیا می‌دانید که برای لاغری سریع چگونه و به چه مقدار باید شلغم مصرف کنید؟ شلغم نوعی سبزی از خانواده Brassicaceae است. شلغم پخته طعم شیرین و شلغم خام طعم تلخی دارد. شما می‌توانید این سبزی فوق العاده را به صورت پخته، آب پز، له شده و یا حتی خام مصرف کنید. برگ‌های شلغم که به آن سبزی شلغم گفته می‌شود خواص و ویتامین‌های بسیار زیادی دارد.

مهم‌ترین خواص شلغم شامل: تقویت سیستم ایمنی، افزایش هضم غذا، سلامت دندان، کاهش التهاب، افزایش عملکرد مغز و کاهش وزن است. برای آشنایی بیشتر شما با خواص و اثرات شلغم در جدیدترین مقاله ژین طب قصد داریم در خصوص این سبزی فوق العاده صحبت کنیم. با ما همراه باشید تا در مورد این موضوع جالب بیشتر بدانید.

آشنایی با سبزی شلغم و خواص آن

بسیاری از افراد فکر می‌کنند که شلغم ریشه نوعی میوه و یا سبزی است. در ابتدای مقاله باید به این مورد اشاره کنیم که این باور کاملا اشتباه است. شلغم در واقع نوعی میوه از خانواده سبزی‌های Brassicaceae است. سایر سبزی‌های خانواده Brassicaceae شامل: کلم بروکسل، کلم پیچ و کلم بروکلی هستند. شلغم به دلیل مقدار زیاد ماده مغذی و کالری پایین یک عصرانه عالی برای ورزشکاران است.

این میوه سرشار از فیبر است. به همین دلیل سبب کاهش التهاب روده بزرگ و خطر ادیورتیکولوز (بیرون زدگی بخشی از روده) می‌شود. به طور کلی مصرف سبزیجات به دلیل فیبر فراوان به کاهش یبوست و افزایش جذب غذا کمک می‌کند. نتایج بسیاری از تحقیقات نشان داده‌اند که مصرف زیاد سبزیجات به دلیل ترکیبات سولفورافان، خطر ابتلا به سرطان را کاهش می‌دهد. برای آشنایی بیشتر با مواد مغذی شلغم، به ادامه مقاله توجه فرمایید.

بیشتر بدانید: تغذیه سرطان سینه و بایدها و نباید‌های آن

در 55 گرم شلغم خام مواد زیر وجود دارد:

مواد موجود

میزان

مواد موجود

میزان

پروتئین

0.82 گرم

آهن

0.61 میلی‌گرم

چربی

0.17 گرم

منیزیم

17 میلی‌گرم

کربوهیدرات

3.92 گرم

فسفر

23 میلی‌گرم

فیبر

1.8 گرم

پتاسیم

163 میلی‌گرم

شکر

0.45 گرم

ویتامین C

33 میلی‌گرم

کلسیم

104 میلی‌گرم

فولات

105 میلی‌گرم

ویتامین A

318 میلی‌گرم

ویتامین K

138 میلی‌گرم

این در حالی است که کل کالری این سبزی حدود 18 گرم است. گفته کارشناسان موسسه بهداشت Pritikin، یک فنجان شلغم پخته شده تقریبا 229 میلی گرم کلسیم دارد. منابع غنی از کلسیم در تقویت و افزایش استحکام استخوان‌ها موثر هستند. همانطور که می‌دانید با افزایش سن بافت استخوان‌ها تحلیل می‌رود. بنابراین اگر به سلامتی خود در دوران سالمندی اهمیت می‌دهید، از مصرف شلغم غافل نشوید.

مهم‌ترین خواص شلغم چیست؟

مواد مغذی موجود در شلغم می‌توانند در پیشگیری از ابتلا به بیماری‌های مختلف موثر باشند. به عنوان مثال مشخص شده که نیترات موجود در شلغم در تنظیم عملکرد سیستم قلبی و عروقی تاثیر داشته و خطر ابتلا به بیماری‌های مختلف عروق کرونر قلب، سکته مغزی و فشار خون را کاهش می‌دهد. سایر اثرات این سبزی پرخاصیت شامل موارد زیر است.

مهم‌ترین خواص شلغم عبارتند از:

1. پوست و موی جذاب با مصرف شلغم

شلغم و داشتن پوست و مو سالم | ژین طب

شلغم به دلیل داشتن مقادیر زیاد ویتامین A به حفظ سلامت پوست و مو کمک می‌کند. ویتامین A برای ترمیم تمام بافت‌های بدن است. همچنین این ویتامین در تولید و حفظ رطوبت سبوم مو نقش دارد. مصرف مواد غذایی حاوی ویتامین C برای ساخت و ترشح ماده کلاژن که یکی از مواد اصلی داخل ساختار پوست و مو است؛ اهمیت بسیار زیادی دارد. علاوه بر این ویتامین A سبب تقویت سیستم ایمنی بدن می‌شود. ریزش مو یکی از آثار مهم کمبود ماده آهن است. بنابراین مصرف مقدار کافی از مواد غذایی حاوی آهن مانند شلغم می‌تواند به جلوگیری از ریزش مو کمک کند.

بیشتر بدانید: جلوگیری از ریزش مو: ۱۹ نکته مهم که موهایتان را بر می‌گرداند

2. با مصرف شلغم به جنگ کم خونی بروید

نسبت به سایر انواع مواد مغذی کمبود آهن جزء شایع‌ترین کمبودهایی است که در کشورهای توسعه یافته وجود دارد. کمبود آهن در رژیم غذایی روی میزان انرژی و عملکرد سلول‌ها تأثیر می‌گذارد. مصرف غذاهای سرشار از ویتامین C همراه با غذاهای غنی از آهن، توانایی بدن را برای جذب حداکثری ماده آهن از غذاها افزایش می‌دهد. شلغم، اسفناج، عدس و سایر انواع سبزی‌ها منابع غنی از ویتامین C و آهن هستند.

3. شلغم سرشار از آنتی اکسیدان است

آنتی اکسیدان‌ها مواد مغذی هستند که به حذف مولکول‌های خطرناکی به نام رادیکال‌های آزاد کمک می‌کنند. رادیکال‌ آزاد به ساختار سلول‌ها آسیب رسانده و خطر ابتلا به بیماری‌های مزمن را در طول زمان افزایش می‌دهد. رژیم‌های غذایی سرشار از آنتی‌اکسیدان مانند: میوه‌ها، سبزیجات، آجیل، دانه‌ها و غلات سبوس‌دار سبب کاهش خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی عروقی، سرطان و به طور کلی مرگ و میر می‌شوند. خبر خوب این است که شلغم مملو از آنتی اکسیدان‌هایی مانند فلاونوئید آنتوسیانین‌ و کوئرستین (مولکولی با خواص ضد التهابی) است.

بیشتر بدانید: خواص رازیانه؛ ابرگیاه و پادشاه مواد‌مغذی و آنتی اکسیدان‌ها با ۱۲ خاصیت

4. شلغم فعالیت ضد سرطانی دارد

شلغم جزء سبزیجات چلیپایی است. سبزیجات چلیپایی(مثل انواع کلم) دارای مواد مغذی کلیدی مانند: فیبر، ویتامین K و گلوکوزینولات هستد. گلوکوزینولات‌ها ترکیبات حاوی گوگرد هستند. این ترکیبات میزان آسیب به DNA را کاهش داده و با سرطان مبارزه می‌کنند. علاوه بر این مصرف سبزیجات غنی از گلوکوزینولات، پروتئین‌هایی را فعال می‌کند که به تجزیه هورمون‌هایی مانند استروژن کمک می‌کنند. کاهش اثر هورمون استروژن ریسک ابتلا به سرطان‌هایی مانند سرطان سینه را کاهش می‌دهد. یکی دیگر از خواص شلغم برای زنان این است که مصرف آن با کاهش علائم ناشی از یائسگی مانند: دردهای عضلانی، افسردگی و گر گرفتگی همراه است.

5. برای کاهش فشار خون شلغم مصرف کنید

همانطور که می‌دانید متاسفانه اضافه کردن مواد افزودنی مانند نیترات و نیتروزامین به محصولات پروتئینی فرآوری شده مثل گوشت و بیکن ریسک ابتلا به سرطان را افزایش می‌دهد. نتایج بسیاری از پژوهش‌ها مشخص کرده‌اند که مصرف سبزیجات غنی از نیترات‌های طبیعی سبب کاهش تعداد سلول‌های سرطانی می‌شود. سبزیجات حاوی ترکیبات موثری مانند اکسید نیتریت هستند که از تشکیل نیتروزامین در بدن جلوگیری می‌کنند. اکسید نیتریک مولکولی است که باعث کاهش فشار خون، لخته شدن نا به جا و حفظ پوشش رگ‌های خونی می‌شود.

6. مصرف شلغم و افزایش قدرت باروری

ارتباط شلغم و باروری | ژین طب

بر اساس نتایج پژوهش‌های انجام شده در دانشکده پزشکی هاروارد، مصرف آهن از طریق میوه‌ها و سبزیجانی مانند: اسفناج، لوبیا، کدو تنبل و لوبیا سبز قدرت باروری را در زنان افزایش می‌دهد. مصرف منابع غنی از آهن و اسید فولیک مانند شلغم در دوران بارداری برای محافظت از جنین در برابر اختلالات مغزی و نقص لوله عصبی بسیار ضروری است.

7. برای خواب راحت و بهبود خلق و خو شلغم بخورید

شلغم حاوی ماده کولین یعنی مهم‌ترین ماده مغذی برای داشتن خواب راحت، کارکرد طبیعی عضلات، یادگیری و حافظه است. ماده کولین همچنین در حفظ ساختار غشای سلول‌ها، انتقال تکانه‌های عصبی، جذب چربی و کاهش التهاب مزمن موثر است. ماده دیگری که به میزان زیاد در شلغم یافت می‌شود، فولات است. فولات از تشکیل بیش از حد هموسیستئین در بدن جلوگیری کرده و سبب کاهش ریسک ابتلا به افسردگی می‌شود. هموسیستئین از رسیدن خون و سایر مواد مغذی به مغز جلوگیری می‌کند. علاوبر این هموسیستئین با تولید هورمون‌های شادی مانند: سروتونین، دوپامین و نوراپی نفرین تداخل ایجاد می‌کند. این هورمون‌ها در تنظیم وضعیت خلق و خو، خواب و اشتها نقش دارند.

بیشتر بدانید: عوارض بی خوابی و تاثیر آن بر جسم و روح؛ خوب بخوابید تا بهتر بیدار بمانید

8. مصرف شلغم برای داشتن قلب سالم

نتایج مطالعات بسیاری نشان داده‌اند که مصرف شلغم سبب اتساع عروق و بهبود اکسیژن رسانی به عضلات بدن مخصوصا در طول ورزش می‌شود. علاوه بر این مصرف شلغم کیفیت زندگی افرادی را که به دلیل ابتلا به بیماری‌های قلبی عروقی، تنفسی یا متابولیکی دچار کاهش اکسیژن می‌شوند، بهبود می‌بخشد. علاوه بر این ثابت شده که بدانید یکی از مهم‌ترین خواص شلغم خام تنظیم فشار خون و جلوگیری از بروز سکته‌های ناگهانی است.

9. شلغم در افزایش استحکام استخوان‌ها موثر است

شلغم در افزایش استحکام استخوان‌ها موثر است | ژین طب

مصرف اندک ویتامین K خطر شکستگی ناشی از پوکی استخوان را افزایش می‌دهد. جالب است که بدانید مصرف مکمل‌های حاوی کلسیم به تنهای برای استحکام استخوان‌ها موثر نیستند. برای سلامت استخوان‌ها به ویتامین K نیز احتیاج دارید. ویتامین K از طریق افزایش بازجذب و انتقال کلسیم، این ماده را در اختیار سلول‌ها و استخوان‌ها قرار می‌دهد. بنابراین یکی از مهم‌ترین خواص شلغم برای کلیه افزایش بازجذب مواد معدنی مهم از جمله کلسیم است. برای افزایش ذخیره ویتامین K توصیه می‌کنیم در رژیم غذایی روزانه خود سبزی‌هایی مانند: شاهی و شلغم را بیشتر بگنجانید. سبزی شاهی منبع غنی از کلسیم است و به رشد و استحکام استخوان‌ها کمک می‌کند.

10.درمان دیابت با مصرف شلغم

اگر جزء افرادی هستید که به دلیل ابتلا به دیابت نمی‌دانید چه نوع رژیم غذایی انتخاب کنید در این قسمت از مقاله یک پیشنهاد جذاب برایتان داریم. همانطور که می‌دانید نقش میان وعده در رژیم غذایی افراد دیابتی بسیار پررنگ و دارای اهمیت است. شما می‌توانید برای یکی از میان وعده‌های خود از ترکیب شلغم، عسل طبیعی(بدون شکر) و کنجد استفاده کنید. این ترکیب علاوه بر تقویت سیسیتم ایمنی باعث ایجاد احساس سیری و کاهش قند خون شما می‌شود.

بیشتر بدانید: ۸ نمونه از بهترین مولتی ویتامین برای افراد دیابتی که معجزه می‌کنند

سایر خواص مصرف شلغم برای افراد دیابتی شامل موارد زیر است:

  • غنی از آنتی اکسیدان آلفا لیپوئیک اسید
  • کاهش سطح گلوکز خون
  • افزایش حساسیت سلول‌ها به انسولین
  • جلوگیری از تغییرات سلولی ناشی از استرس اکسیداتیو

مطالعات انجام شده روی آنتی اکسیدان آلفا لیپوئیک اسید نشان داده است که این آنتی اکسیدان میزان اختلالات عصبی را در افراد مبتلا به دیابت کاهش می‌دهد. سازمان غذا و دارو آمریکا (FDA) مصرف مکمل آلفا لیپوئیک اسید را برای درمان نوروپاتی دیابتی تایید کرده است. مطابق نتایج مطالعه‌ای که در سال 2019 بر روی 60 زن مبتلا به دیابت بارداری انجام شده بود، نشان داد که مصرف روزانه مکمل آلفا لیپوئیک اسید چندین نشانگر مرتبط با بیماری‌های عصبی را کاهش می‌دهد.

همچنین در مطالعه دیگری که در سال 2019 بر روی 135 شرکت کننده مبتلا به دیابت نوع 2 انجام شده بود، مشخص شد که مصرف دوزهای 600 میلی گرمی از آلفا لیپوئیک اسید به طور قابل توجهی باعث کاهش ریسک ابتلا به آلزایمر در بیماران دیابتی می‌شود.

سوالات متداول مقاله خواص شلغم

مهم‌ترین خواص شلغم برای معده چیست؟

بسیاری از مشکلات و بیماری‌های مرتبط با معده مانند زخم معده، با ایجاد التهاب مرتبط هستند. مصرف شلغم از طریق کاهش التهاب از بروز این اختلالات جلوگیری می‌کند.

بهترین راه برای نگهداری شلغم چیست؟

برای افزایش مدت زمان نگهداری از شلغم آن را داخل یک پلاستیک(که امکان انتقال جریان هوا در آن وجود دارد)، داخل یخچال یا زیر خاک نگهداری کنید.

آیا شلغم را می‌توان به صورت خام مصرف کرد؟

بله؛ شما می‌توانید شلغم خام را برش‌ نازک داده و با مقداری عسل و کنجد مصرف کنید.

منبع
health

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا