تغذیه و سلامت خانواده

بهترین و موثرترین درمان سوزش معده؛ 7 روش از داروهای شرکتی تا داروهای گیاهی

آیا با بهترین و موثرترین روش‌های درمانی برای سوزش معده آشنا هستید؟ آیا می‌دانید بهترین روش درمان سوزش معده در طب سنتی چیست؟ زمانی که اسید معده به سمت گلو حرکت می‌کند، ریفلاکس اسیدی رخ داده و در ناحیه معده و گلو خود احساس سوزش خواهید کرد. به حرکت آنزیم‌ها و اسید معده به سمت گلو بیماری رفلاکس معده-مری یا Gastro-oesophageal reflux disease (GORD) گفته می‌شود. خوشبختانه این عارضه از طریق درمان‌های پزشکی و خانگی به راحتی قابل درمان است. رفلاکس معده علل بسیار مختلفی دارد. یکی از علائم آن احساس سوزش در ناحیه قفسه سینه است. به همین دلیل بسیاری از افراد رفلاکس معده را با گرفتگی ماهیچه‌های قفسه سینه و درد قلب اشتباه می‌گیرند.

 برای اینکه بتوانیم در خصوص عارضه سوزش معده اطلاعات مفیدی به شما ارائه کنیم. در جدیدترین مقاله ژین طب قصد داریم در خصوص بیماری ریفلاکس معده، علائم و بهترین درمان سوزش معده صحبت کنیم. با ما همراه باشید تا در خصوص این موضوع مهم بیشتر بدانید.

رفلاکس معده چیست و چرا احساس سوزش معده دارید؟ 

جالب است که بدانید داخل معده و روده خود آنزیم‌ها و اسیدهایی دارید که قادرند سخت‌ترین اجسام را به سرعت به صورت مایع درآورده و حل کنند. وجود این مایعات اسیدی برای تجزیه غذاها مورد نیاز است. پوشش اطراف دیواره معده از پروتئین‌های دارای ترکیبات قندی تشکیل شده است. این پوشش از آسیب دیدن دیواره معده در برابر محتوای اسیدی آن جلوگیری می‌کند. آسیب‌هایی مانند زخم معده سبب از بین رفتن پوشش خارجی و محافظ معده شده و به دلیل تماس مستقیم آنزیم با بافت معده، سبب ایجاد عوارضی مانند التهاب شدید می‌شود.

علاوه بر این برای محافظت از بافت مری در برابر محتوای اسیدی آنزیم‌های گوارشی، یک حلقه عضلانی دریچه مانند در قاعده اسفنکتر تحتانی مری وجود دارد. در هنگام باز شدن دریچه مواد غذایی از مری به معده وارد شده و با تنگ شدن آن از برگشت غذا و اسید معده به مری جلوگیری می‌شود. چنانچه به دلایل مختلفی مانند: فتق هیاتال و اختلالات بافت همبند عضلات این دریچه به طور غیر طبیعی شل شود، محتویات معده به مری بازگشته و ریفلاکس معده اتفاق می‌افتد. سوزش معده شناخته شده‌ترین و بارزترین علامت ریفلاکس معده است. مصرف قرص سوزش معده سبب کاهش مایعات اسیدی داخل مری می‌شود.

مهم‌ترین علائم رفلاکس معده چیست؟

  • احساس سوزش در قفسه سینه و گلو
  • داشتن طعم تلخ یا ترش در دهان
  • تحریک و التهاب بافت گلو

رفلاکس اسید معده گاهی اوقات به دلیل وجود به بیماری زمینه‌ای یا مصرف داروهای خاص ایجاد می‌شود. با این حال در بیشتر اوقات مهم‌ترین علت آن نوع رژیم غذایی و سبک زندگی اشتباه است.

رایج‌ترین علل سوزش معده عبارتند از:

  • مصرف مواد غذایی تند، سرخ کرده و حاوی کافئین
  • سیگار کشیدن
  • اضافه وزن
  • وعده های غذایی سنگین
  • خوابیدن بلافاصله پس از مصرف غذا
  • نوشیدن نوشیدنی های حاوی الکل
  • مصرف طولانی مدت داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی (NSAIDS) مانند: آسپرین و ایبوپروفن

بهترین و موثرترین روش‌های درمان سوزش معده

اولین و موثرترین روش درمانی برای سوزش معده، تغییر سبک زندگی است. همانطور که اشاره شد در بیشتر مواقع آنزیم‌های اسیدی معده به دلیل مصرف بیش از حد غذاهای چرب یا سرخ کرده و همچنین استراحت کردن بلافاصله پس از مصرف غذا وارد مری می‌شوند. به همین دلیل با رعایت بعضی از نکات ساده دیگر دچار رفلاکس معده نخواهید شد. با این حال چنانچه به دفعات زیادی دچار درد و سوزش معده می‌شوید، می‌توانید از روش‌های درمانی‌ خانگی و پزشکی استفاده کنید. از آنجایی که سلامتی شما برای ما بسیار اهمیت دارد، در این قسمت از مقاله در خصوص موثرترین روش‌های درمانی برای رفلاکس معده صحبت خواهیم کرد.

آشنایی با داروهای موثر برای درمان سوزش معده

در ادامه با مهمترین و رایج‌ترین داروهای موثر در درمان سوزش معده آشنا خواهیم شد. با ما همراه باشید.

1. آنتی اسیدها برای کاهش تولید اسید معده

مصرف آنتی اسیدهایی مانند: Tums® و Rolaids® سبب کاهش تولید و ترشح اسید معده شده و از رفلاکس معده جلوگیری می‌کند. علاوه بر این مصرف آنتی اسیدها باعث کاهش عوارض ناشی از سایر مشکلات و بیماری‌های گوارشی می‌شود. به عنوان مثال مصرف داروی سیمتیکون و منیزیم به ترتیب باعث کاهش حجم گاز معده و رفع یبوست می‌گردد. بنابراین چنانچه به دفعات زیاد دچار رفلاکس معده می‌شوید، مصرف آنتی اسیدها به شما کمک زیادی خواهد کرد. مهم‌ترین داروهای آنتی اسید شامل: آلومینیوم هیدروکسید، منیزیم تری سیلیکات، کلسیم کربنات و منیزیم هیدروکسید است.

2. آلژینات برای جلوگیری از رفلاکس

آلژینات قندهای طبیعی هستند که از جلبک دریایی به دست می‌آیند. این داروها از طریق ایجاد یک لایه ژلاتینی در اطراف آنزیم‌های گوارشی از بازگشت آن به مری و ایجاد رفلاکس جلوگیری می‌کنند. از آنجایی که مصرف آنتی اسیدها با عوارض زیادی همراه است، شما می‌توانید به جای آن از انواع آلژینات استفاده کنید. علاوه بر این بسیاری از پزشکان برای تسریع روند درمان، آنتی اسیدهای حاوی آلژینات را تجویز می‌کنند. آلژینات به صورت ساشه پودری مصرف می‌شود.

3. آنتاگونیست‌های گیرنده هیستامین (مسدود کننده‌های گیرنده H2)

آنتاگونیست‌ها از طریق مسدود کردن گیرنده H2 در معده از تولید هیستامین(یکی از عوامل ایجاد عوارض ناشی از رفلاکس معده) جلوگیری می‌کنند. در حال حاضر برای بسیاری از بیماران در کنار آنتی اسیدها، داروهای مسدودکننده‌ H2 OTC تجویز می‌شود. البته توجه داشته باشید مصرف آنتاگونیست‌های گیرنده هیستامین در بسیاری از بیماران ایجاد حساسیت و عوارض شدید می‌کند. مهم‌ترین داروهای مسدود کننده گیرنده هیستامین شامل: فاموتیدین، رانیتیدین و سایمیتیدین است.

4. مهارکننده‌های پمپ پروتون (PPIs)

داروهای موثر در ردمان رفلاکس معده | ژین طب

مهارکننده‌های پمپ پروتون یا Proton-pump inhibitors مسدود کننده‌های قوی هستند که از طریق ایجاد انسداد در پمپ‌های اسیدی پروتونی، سبب کاهش عوارض ناشی از رفلاکس معده می‌شوند. افرادی که دارای دردهای نسبتا زیادی هستند یا به دفعات زیادی دچار آسیب‌های بافتی می‌شوند، مصرف این دسته از داروها برای آنها مفید خواهد بود. معروف‌ترین داروهای مهار کننده پمپ پروتئین شامل: دیازپام، کلونازپام و میدازولام است.

آشنایی با بهترین روش‌های درمان سوزش معده در طب سنتی

خوشبختانه رفلاکس معده جزء آن دسته از بیماری‌هایی است که از طریق طب سنتی و درمان‌های خانگی نیز درمان می‌شود. البته توجه داشته باشید از آنجایی که رفلاکس معده به مرور زمان سبب مشکلات و عوارضی مانند زخم معده می‌شود، در صورت تشدید و سوزش معده باید با پزشک متخصص صحبت کنید. 

موثرترین درمان‌های خانگی برای عارضه رفلاکس معده شامل موارد زیر است:

5. درمان سوزش معده با عسل؛ ضد التهاب قوی

جالب است که بدانید همین الان در منزل خود یکی از موثرترین و بهترین داروهای رفلاکس معده را دارید؛ اما احتمالا تا الان از مصرف آن غافل بوده‌اید. مصرف عسل به دلیل خواص بی نظیری مانند: خواص آنتی اکسیدانی، دارای آنزیم‌ تسریع کننده متابولیسم مواد غذایی و خاصیت ضد التهابی سبب کاهش عوارض ناشی از مشکلات گوارشی می‌شود.

6. مصرف سرکه سیب برای تحریک اسفنگتر معده

علاوه بر دریچه انتهایی مری، اسفنگترهای معده نیز از ورود آنزیم‌ها و مایعات اسیدی به مری جلوگیری می‌کنند. چنانچه این اسفنگترها به خوبی منقبض نشده و بسته نشوند، آسیب‌هایی مانند ریفلاکس معده رخ می‌دهد. سرکه سیب یکی از داروهای موثر برای تحریک و انقباض اسفنگتر ابتدایی معده است. بنابراین برای درمان سریع سوزش معده در خانه و کاهش عوارض ناشی از رفلاکس می‌توانید به اندازه 1.4 استکان سرکه سیب مصرف کنید.

7. استفاده از زنجبیل برای کاهش حجم اسید معده

درمان سوزش معده با زنجبیل | ژین طب

یکی از دلایل سوزش معده، افزایش حجم اسیدهای گوارشی است. افزایش تولید و ترشح آنزیم‌های گوارشی در افرادی که رژیم غذایی نامناسبی دارند و یا داروهایی مانند انواع آنتی بیوتیک‌ها را به مدت طولانی مصرف می‌کنند، بیشتر دیده می‌شود. برای درمان این افراد داروهایی تجویز می‌شود که از حجم اسید شده در معده آنها بکاهد. یکی از موثرترین درمان‌های کاهش حجم اسیدهای گوارشی، زنجبیل است. گیاه زنجبیل اسید معده را به خود جذب کرده و از طریق آرام کردن اعصاب معده به درمان ریفلاکس کمک می‌کند. 

جمع بندی مقاله بهترین و موثرترین درمان سوزش معده

در این مقاله در خصوص عارضه رفلاکس معده، علائم و موثرترین روش‌های درمان پزشکی و خانگی آن صحبت کردیم. رفلاکس معده به دلایل مختلفی مانند: تغذیه نامناسب و مصرف بعضی از انواع داروها(مثل آنتی بیوتیک) ایجاد می‌شود. مهم‌ترین علائم رفلاکس معده شامل: احساس ترش بودن دهان، سوزش معده و دل درد است. برای درمان این عارضه داروهایی از جمله: انواع مهارکننده‌های پمپ پروتون، آنتاگونیست‌های گیرنده هیستامین و آلژینات تجویز می‌گردد. علاوه بر این مصرف زنجبیل، نعنا، عسل بابونه، سیب و نوشیدنی آلوئه ورا نیز به درمان آن کمک می‌کند. چنانچه شما هم با درمان‌های خانگی موثر برای کاهش علائم ریفلاکس معده آشنا هستید، با در میان گذاشتن این روش‌های درمانی در تکمیل این مقاله با ما همراه باشید.

سوالات متداول مقاله بهترین و موثرترین درمان سوزش معده

چگونه از ابتلا به رفلاکس معده جلوگیری کنیم؟

برای جلوگیری از ابتلا به رفلاکس معده موارد زیر را در نظر بگیرید:
– رژیم غذایی سبک داشته باشید.
– از مصرف غذاهای محرک، الکل و سیگار اجتناب کنید.
– یکساعت قبل از استراحت(خوابیدن) غذا مصرف کنید.
– وزن خود را کاهش دهید.

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنیم؟

زمانی که دچار عوارضی مانند: دل درد شدید و طولانی مدت بودید و همچنین درمان‌های خانگی اشاره شده در کاهش دردهای شما موثر نبود، باید با پزشک متخصص صحبت کنید.

چه زمانی برای درمان سوزش معده جراحی انجام می‌شود؟

زمانی که سوزش معده ناشی از ابتلا به فتق هیاتال (ضعف در عضلات دیافراگم و اسفنگتر ورودی به معده) باشد، لازم است جراحی شوید.

برای درد و سوزش معده چی بخوریم؟

برای کاهش درد و سوزش معده می‌توانید علاوه بر پیشنهادات ذکر شده در این مقاله، مواد غذایی مانند: بروکلی، بادام خام، دمنوش زنجبیل و عسل و لبنیات پروبیوتیک را مصرف کنید.

منبع
mayoclinic

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا