تغذیه و بیماری ها

بهترین زمان مصرف زینک چه زمانی است؟

این روزها تب استفاده از مکمل‌های تغذیه‌ای و انواع ویتامین‌های خوراکی داغ است و دلیل آن تبلیغات گسترده‌ای است که درباره افزایش سلامت یا کاهش خطر ابتلا به انواع بیماری‌ها با مصرف این نوع داروها می‌شود. اگر به سلامت پوست و موی خود اهمیت می‌دهید، توصیه‌های گوناگونی را از مصرف مکمل‌هایی مانند زینک (روی) یا آهن دریافت کرده‌اید که شما را تشویق می‌کنند تا این مواد معدنی را در برنامه تغذیه خود داشته باشید. سؤال مهمی که مطرح می‌شود، این است که آیا زینک واقعاً روی سلامت بدن ما اثر دارد و بهترین زمان مصرف زینک که منجر به جذب بهتر این ماده معدنی می‌شود، چه ساعتی از شبانه‌روز است؟

اگر مکمل‌های مولتی‌ویتامین مصرف کرده باشید، در ترکیبت آن ماده معدنی زینک (Zink) را خواهید دید. در برخی شرایط برخی داروهای سرماخوردگی یا آنفولانزا نیز حاوی مقداری زینک هستند. در نتیجه می‌توانیم یقین داشته باشیم که Zink برای سیستم ایمنی بدن مهم است؛‌ اما آیا این ماده معدنی تأثیر بیشتری روی بدن ما دارد؟ با ما در این مقاله از سایت ژین طب همراه باشید تا دلایل نیاز بدن به مصرف ماده معدنی زینک را مطرح کنیم و به این سؤال پاسخ دهیم که بهترین زمان مصرف زینک چه ساعتی است و مصرف چه مقدار از این ماده در طول روز مجاز خواهد بود.

کمبود زینک در بدن منجر به بروز چه مشکلاتی می‌شود؟

نقش زینک در سلامت پوست و مو | ژین طب

یکی از مهم‌ترین مشکلاتی که به دلیل کمبود زینک در بدن رخ می‌دهند، بروز بیماری‌های قلبی و عروقی، دیابت نوع 2، مشکلات حافظه و آلزایمر، افسردگی و سرطان است. برخی از افراد که دچار مشکلات پوستی هستند، ریزش مو دارند یا نسبت به نور حساسیت نشان می‌دهند، با کمبود زینک مواجه هستند. امکان دارد دلیل اختلال‌های عاطفی و روانی، مشکلات گوارش مانند اسهال یا کاهش توانایی‌های چشایی و بویایی به دلیل کمبود این ماده معدنی باشد.

با توجه به اینکه یکی از مواد مورد نیاز برای سیستم ایمنی بدن Zink است، کمبود این ماده معدنی سبب می‌شود که فرد در برابر انواع بیماری‌های عفونی یا باکتریایی ضعیف و آسیب‌پذیر باشد. کمبود زینک منجر به کاهش تولید برخی هورمون‌ها در بدن می‌شود و در سنین پایین اختلال رشد را به‌همراه دارد. در سنین بالاتر این کمبود منجر به اختلال در فعالیت دستگاه تولیدمثل می‌شود و در برخی شرایط عاملی برای ناباروری افراد خواهد بود.

بیشتر بدانید: چه کسانی باید مولتی ویتامین مصرف کنند، ۱۴ گروه مصرف کننده حتمی

افرادی که در معرض کمبود Zink قرار دارند

در شرایطی که ما سالم باشیم و هیچ مشکل زمینه‌ای مانع از جذب زینک در بدن ما نشود، این ماده معدنی با مصرف برخی خوراکی‌ها به بدن می‌رسد و نیاز بدن را تأمین می‌کند؛ اما برخی مشکلات جسمی و بیماری‌ها مانع جذب ماده معدنی روی می‌شوند و بدن را با مشکل مواجه می‌کنند. افرادی که به بیماری آکرودرماتیت انتروپاتیک مبتلا باشند، برای جذب زینک ناتوان هستند. بیماری Acrodermatitis enteropathica سبب می‌شود که زینک در روده جذب نشده و وارد گردش خون نشود. سایر بیماری‌هایی که جذب زینک در بدن را با اختلال مواجه می‌کنند، در ادامه آورده شده‌اند.

  • بداشتن معده
  • اختلال اشتها
  • بیماری سلول داسی شکل
  • مشکلات روده
  • سندروم داون
  • پانکراس
  • بیماری‌های کبدی
  • مشکلات کلیوی
  • عفونت‌های مداوم و مزمن
  • تالاسمی

برخی افراد مشکل یا بیماری زمینه‌ای ندارند؛‌ اما در دوره‌ای از زندگی به دلیل شرایط خاص یا سبک زندگی که برای خود انتخاب می‌کنند، به مکمل‌های روی نیاز دارند و باید بهترین زمان مصرف زینک را بدانند. گیاه‌خواران به‌ویژه آن‌هایی که مصرف فرآورده‌های حیوانی را قطع کرده‌‌اند، مادران باردار یا شیرده و نوزادانی که سن بالاتری دارند ولی هنوز تنها منبع تغذیه آن‌ها شیر مادر است، نیاز به استفاده از مکمل زینک دارند.

بیشتر بدانید: بهترین مکمل های تقویتی برای مبتلایان به ام اس کدام است؟

چه زمانی باید مکمل زینک مصرف کنم؟ صبح بهتر است یا شب؟

خطرات مصرف بیش از اندازه روی | ژین طب

برای مصرف مکمل زینک معده باید تقریباً خالی باشد؛ به همین دلیل این دارو باید حداقل یک ساعت قبل از غذا یا دو ساعت بعد از غذا مصرف شود تا اثربخشی مناسبی داشته باشد. اگر این فاصله زمانی با وعده‌های غذایی را رعایت نکنید، فیبر موجود در برخی غذاها مانع جذب زینک می‌شود و استفاده از این مکمل هیچ سودی برای شما نخواهد داشت.

اگر مصرف زینک با شکم خالی باعث اذیت شدن معده شما می‌شود، این مورد را با متخصص مطرح کنید. امکان دارد رژیم غذایی مخصوصی برای شما در نظر گرفته شود که فاقد فیبر یا سایر موادی باشد که مانع از جذب روی می‌شوند و شما بتوانید با شکم پر این مکمل را مصرف کنید.

مکمل زینک نباید با مکمل آهن یا مکمل کلسیم مصرف شود؛ زیرا این دو مواد معدنی مانع جذب زینک در روده می‌شوند و زینک هم مانعی برای جذب این دو ماده خواهد بود. اگر نیاز به مصرف مکمل مس دارید، نباید آن را با زینک مصرف کنید چون جذب یکدیگر را مختل می‌کنند.

با توجه به تمامی موارد گفته‌شده، بهترین زمان مصرف زینک، بازه زمانی صبح است. شما می‌توانید 2 ساعت بعد از صرف صبحانه این دارو را مصرف کنید و اگر نیاز به مصرف مکمل دیگری دارید، دو ساعت بعد از خوردن زینک امکان مصرف آن وجود دارد. جدول زیر دوز مناسب روزانه زینک را با در نظر گرفتن سن افراد مشخص می‌کند.

رنج سنی استاندارد ایالات متحده استاندارد کانادا
نوزادان و کودکان تا سن سه سالگی 5 الی 10 میلی‌گرم 2 الی 4 میلی‌گرم
کودکان 4 تا 6 سال 10 میلی‌گرم 5 میلی‌گرم
کودکان 7 تا 10 سال 10 میلی‌گرم 7 الی 9 میلی‌گرم
زنان نوجوان و بالغ 12 میلی‌گرم 9 الی 12 میلی‌گرم
مردان نوجوان و بالغ 15 میلی‌گرم 9 میلی‌گرم
زنان باردار 15 میلی‌گرم 15 میلی‌گرم
زنان شیرده 16 الی 19 میلی‌گرم 15 میلی‌گرم

توجه داشته باشید که مقادیر درج‌شده در این جدول مقدار کلی زینک مورد نیاز بدن هستند که شامل تمامی شکل‌های این ماده (روی گلوکونات، سولفات روی و سایر مشتقات روی) می‌شوند. زمانی‌که از مکمل‌های خوراکی استفاده می‌کنید، از پزشک متخصص میزان مناسب مصرف را بپرسید و اگر بدون نسخه این دارو را تهیه می‌کنید، توضیحات درج‌شده روی محصول را بخوانید و بر اساس دوز مجاز اعلام‌شده از طرف شرکت سازنده مکمل زینک، این دارو را مصرف کنید.

بیشتر بدانید: بهترین زمان مصرف قرص زینک پلاس؛ قبل یا بعد از غذا مصرف کنیم؟

آخرین مطالبی که باید برای زمان مصرف زینک بدانید

اگر قصد دارید برای تقویت سیستم ایمنی بدن از مکمل زینک استفاده کنید و با این روش انواع بیماری‌ها را از خودتان دور کنید، باید بهترین زمان مصرف زینک را بدانید و متناسب با نیاز بدن خودتان از این ماده معدنی استفاده کنید. زینک یکی از مهم‌ترین مواد معدنی است که به فعالیت‌های اعضای اصلی بدن مانند قلب و مغز کمک می‌کند؛ بنابراین کمبود آن منجر به بروز اختلالات گوناگونی در عملکرد بدن می‌شود.

زیاده‌روی در مصرف مواد معدنی مشکلات زیادی را برای بدن به دنبال خواهد داشت؛ در نتیجه تصور نکنید با مصرف بیشتر زینک نسبت به دوزهای اعلام‌شده می‌توانید سرعت و کیفیت جذب این ماده را بالا ببرید یا بدنتان را قوی‌تر و مقاوم‌تر کنید. شما می‌توانید از خوراکی‌هایی که حاوی مقدار مناسبی ماده معدنی زینک هستند، استفاده کنید تا نیاز بدنتان به این ماده تأمین شود؛ اما در شرایطی که خوردن خوراکی‌های حاوی زینک مانند تخم‌مرغ، غلات کامل، عدس، لوبیا، اسفناج، نخود یا قارچ شیتاکه مقدار کافی Zink را برای بدن شما تأمین نمی‌کند، استفاده از مکمل‌های تغذیه‌ای مانند قرص‌ها، شربت‌ها یا قطره‌ها به کمک شما می‌آیند.

در این مقاله از سایت ژین طب دلیل اهمیت مکمل Zink را بررسی کردیم و برای شما بهترین زمان برای مصرف این مکمل را مطرح کردیم. با اینکه مکمل‌های تغذیه‌ای بدون نسخه پزشک ارائه می‌شوند، بهتر است پیش از مصرف با متخصص در این زمینه مشورت کنید. شما به چه دلیل قصد مصرف مکمل زینک را دارید؟ آیا پیش‌ازاین از این دارو استفاده کرده‌اید؟ از چه طریقی با این ماده معدنی و خواص مصرفی آن آشنا شده‌اید و به فکر استفاده از مکمل آن هستید؟

سؤالاتی که امکان دارد درباره مصرف مکمل زینک داشته باشید:

چه چیزی به جذب روی کمک می‌کند؟

اسیدآمینه‌ها به جذب بیشتر و بهتر زینک کمک می‌کنند و مصرف آن‌ها همراه مصرف مکمل روی باعث اثرگذاری بیشتر این مکمل می‌شود. اسیدآمینه‌های مورد نیاز هیستیدین (histidine)، متیونین (methionine) و دیگر یون‌هایی با وزن کم هستند. اسیدهای آلی مانند سیترات (citrate) نیز روی جذب بهتر مکمل‌های زینک اثر دارند و به‌طورمعمول مقداری از آن‌ها در این نوع مکمل وجود دارد.

آیا مصرف مکمل روی باعث افزایش سطح تستوسترون می‌شود؟

در مردانی که بدن آن‌ها با کمبود روی مواجه است، مصرف مکمل‌های زینک برای حداقل 6 ماه مداوم، به افزایش سطح تستوسترون کمک می‌کند. البته در شرایطی که دلیل کمبود تستوسترون در بدن بیماری خاص یا مزمن نباشد. در زنان مصرف زینک تأثیری روی ترشح هورمون‌های مردانه (تستوسترون) ندارد و نیازی نیست که هنگام مصرف مکمل Zink از این بابت نگرانی داشته باشید.

چه زمانی نباید از مکمل‌های زینک استفاده کنیم؟

افرادی که برای مدتی طولانی در معرض تغذیه داخل وریدی بوده‌اند یا سابقه جراحی معده داشته‌اند، نباید از مکمل‌های زینک استفاده کنند. با توجه به اینکه موارد فوق باعث کاهش سطح مس در بدن بیماران می‌شود، مصرف زینک در برخی شرایط سطح مس را به مقدار قابل‌توجهی کاهش می‌دهد و فرد را با خطر کمبود مس مواجه می‌کند. البته این خطر مربوط به مواقعی است که شما بدون نسخه پزشک از مکمل‌های زینک استفاده کنید؛ بنابراین اگر این دارو برای شما تجویز شده است، مصرف آن مشکلی ندارد.

چرا مکمل‌های زینک باعث خواب‌آلودگی می‌شوند؟

اگر شما با اختلال و کمبود خواب مواجه نباشید، مصرف مکمل زینک تأثیری روی چرخه خواب شما ندارد و بعد از مصرف آن احساس خواب‌آلودگی نخواهید داشت. افرادی که بی‌خوابی دارند و از اختلال خواب رنج می‌برند، با مصرف مکمل روی احساس خواب‌آلودگی می‌کنند و به مرور زمان چرخه خواب آن‌ها رو به بهبودی می‌رود؛ زیرا زینک در بدن منجر به تبدیل هورمون تریپتوفان (tryptophan) به سروتونین (serotonin) و بعدازآن به ملاتونین (melatonin) می‌شود. با توجه به اینکه ملاتونین هورمونی برای تنظیم خواب است، ترشح آن در بدن روی کیفیت خواب اثر مثبت می‌گذارد.

منبع
goodhousekeeping

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا