عمل لامینکتومی (Laminectomy) چیست؟
دردهای مفصلی از جمله دردهای آزاردهندهای هستند که در مواقعی به سختی به درمانها پاسخ میدهند. در چنین شرایطی عمل لامینکتومی یا جراجی لامینکتومی میتواند به کمک بیمار بیاید. در این عمل استخوان لامینا که در همسایگی حفره ستون مهره قرار دارد به منظور افزایش فضای نخاعی برداشته میشود و به این ترتیب فشار بر اعصاب نخاعی و ریشههای عصبی کاهش مییابد. در این مطلب از ژین طب قصد داریم به بررسی عمل لامینکتومی بپردازیم. پس تا انتها با ما همراه باشید.
عمل لامینکتومی چیست؟
لامینا همان استخوان ستون مهره است که به این دلیل که با فضای دیسک در تماس است میتواند تعیین کننده میزان فشار وارد شده بر آن باشد. به همین دلیل در درمان دیسکهای کمر، گردن و تنگی کانال نخاعی که فضای دیسک دچار التهاب شده و به اعصاب نخاعی فشار وارد میشود پزشک با جراحی این استخوان را برمیدارد. به این ترتیب فضای دیسک بازتر شده و فشار وارده بر ریشههای عصبی کاهش مییابد.
بیشتر بدانید: ۱۱ درمان دیسک کمر؛ از صفر تا صد هر آنچه که باید بدانید
چرا به عمل لامینکتومی نیاز است؟
کمر درد و گردن درد از دردهای آزاردهندهای هستند که انجام فعالیتهای روزانه را با اختلال مواجه میکند. جراحی لامینکتومی از انواع جراحیهایی است که به منظور کاهش درد و ناراحتی برای این بیماران در نظر گرفته میشود.لامینکتومی به منظور کاهش فشار بر اعصاب نخاعی، درمان دیسک کمر و یا حذف تومورهای ستون فقرات کاربرد دارد.
لامینکتومی دیسک کمر
یکی از کاربردهای مهم جراحی لامینکتومی برای درمان دیسک کمر است. دیسک کمر ممکن است بر اثر حادثه، فرسایش و یا پلرگی از مسیر خود خارج شده و یا آسیب ببیند. وقتی دیسک به عصبهای نخاعی فشرا وارد کند، باعق ایجاد درد، بیحسی و ضعف میشود. درد ناشی از آسیب عصبی میتواند در دست و یا پا بسته به محل آسیب دیدگی اتفاق بیفتد. برای درمان دیک کمر راهکارهای متفاوتی وجود دارد اما یکی از آخرین راهکارها برای تسکین درد کمر انجام عمل لامینکتومی دیسک کمر است.
لامینکتومی برای کدام نوع درد کمر و گردن کاربرد دارد
عمل لامینکتومی معمولاً برای کمر درد و گردن دردهایی کاربرد دارد که به درمانهای دارویی پاسخ نمیدهد. همچنین در مواقعی که کمر درد با دردهای عصبی همراه میشود؛ این دردها شامل بیحسی و ضعف در دستها و پاها، از دست دادن کنترل ادرار و مدفوع به کار میرود.
بیشتر بدانید: ۶ جراحی دیسک کمر؛ قبل از زیر تیغ رفتن خوب فکر کنید
عوارض عمل لامینکتومی
مثل هر عمل جراحی دیگری عمل لامینکتومی نیز میتواند عوارضی با خود به همراه داشته باشد. این عوارض میتواند شامل موارد زیر باشد:
- خونریزی
- عفونت
- ایجاد لخته خون در دست و پا
- آسیب نخاع یا ریشه عصبی
- خطرات مرتبط با استفاده از مواد بیهوشی
این احتمال وجود دارد که عصب یا عروق خونی در ناحیه جراحی دچار آسیب شود. این آسیب سبب ایجاد احساس ضعف یا بی حسی میشود. همچنین بسته به وضعیت سلامت بیمار احتمال ایجاد عوارض دیگر نیز وجود دارد.
نکاتی که باید پیش از انجام عمل لامینکتومی رعایت کرد:
پیش از عمل لازم است در مورد شرایط خاص خود با پزشک صحبت کنید. این شرایط میتواند شامل موارد زیر باشد:
- اگر به برخی از داروها و مواد پزشکی مثل لاتکس و داروهای بی هوشی آلرژی دارید به پزشک اطلاع دهید
- اگر مشکل انعقاد خون دارید به پزشک اطلاع دهید
- با پزشک در مورد داروها و مکملهایی که مصرف میکنید صحبت کنید
- در صورت بارداری به پزشک اطلاع دهید
پس از انجام عمل جراح حتما باید چند روز در منزل استراحت کنید و به طبع نیاز دارید فردی دیگر در کارها کمک کند. به همین دلیل حتما هماهنگیهای لازم را پیش از عمل انجام دهید.
بیشتر بدانید: درمان قطعی دیسک گردن خفیف و شدید؛ از حرکات ورزشی تا جراحی
نحوه انجام عمل لامینکتومی
عمل لامینکتومی ممکن است تحت بیهوشی کامل و یا بیهوشی نخاعی انجام شود. بیمار به بغل یا شکم روی تخت قرار میگیرد. پزشک پس از باز کردن محل مورد نظر ناحیه قوس استخوانی خلفی یا همان لامینا را به صورت کامل و یا جزئی برمیدارد و به این ترتیب فشار وارد شده بر اعصاب نخاعی را کاهش میدهد. در حین عمل پزشک بنابر شرایط ممکن است چند استخوان ستون فقرات به هم متصل کند که به این عمل همجوشی تنون فقرات یا فیوژن گفته میشود.
نکات ریکاوری عمل لامینکتومی
پس از انجام عمل و استراحت در اتاق ریکاوری در همان روز امکان راه رفتن دارید. پزشک برای کاهش درد داروهای مسکن قوی تجویز میکند و به همین دلیل درد مانع راه تحرک نخواهد شد. بعد از 2 یا 3 روز از عمل بنابر شرایط بیمار از بیمارستان مرخص میشوید.
پس از مرخصی از بیمارستان باید محل زخم تمیز و خشک نگه داشته شود. بخیهها هم چند روز بعد کشیده میشوند. در این مدت مصرف داروهای مسکن باید همچنان ادامه پیدا کند. البته دقت داشته باشید مسکنها باید مطابق تجویز پزشک صورت بگیرد زیرا برخی از مسکنها مثل آسپرین احتمال افزایش خونریزی خواهند داشت. با این حال در صورت مشاهده هر یک از علائم زیر به پزشک خود اطلاع دهید:
- تب
- قرمز، تورم، خونریزی یا ترشح از محل بخیه
- افزایش درد
- بی حسی در پاها، کمر و باسن
- مشکل در کنترل ادرار و یا مدفوع
بیشتر بدانید: دیسککتومی جراحی ۵ مرحله برای آزادسازی اعصاب و کاهش درد کمر
کارهایی که نباید پس از عمل لامینکتومی انجام دهیم:
پس از جراحی تا مدتها نباید شروع به رانندگی کنید. درواقع حرکاتی که باعث ایجاد فشار بر شانه میشود تا بهبودی کامل باید ترک شوند. همچنین سعی کنید برای برداشتن اجسام خم نشوید و سعی کنید تا جای ممکن به شانه فشاری وارد نکنید تا سلامتی کامل خود را بدست بیاورید.
یادداشت پایانی
درد کمر و گردن از انواع دردهای آزاردهنده و ناتوانکننده محسوب میشود که میتواند زندگی فرد را برای مدتها با اختلال روبرو کند. دردهای کمر و گردن اغلب ناشی از بیرون زدگی دیسک، فشار بر ریشههای عصبی و یا درگیر شدن اعصاب نخاعی است. این اختلال با ایجاد تغییر در آناتومی ستون مهرهها یعنی انجام عمل لامینکتومی منجر که با برداشتن بخشی از استخوان مهرهها همراه است باعث بازتر شدن فضا و درنتیجه کاهش فشار وارد شده میشود.
سوالات متداول
جراحی لامینکتومی چیست؟
در این عمل استخوان لامینا که در همسایگی حفره ستون مهره قرار دارد به منظور افزایش فضای نخاعی برداشته میشود و به این ترتیب فشار بر اعصاب نخاعی و ریشههای عصبی کاهش مییابد.
عوارض جراحی لامینکتومی چیست؟
تب،قرمزی، تورم، خونریزی یا ترشح از محل بخیه، افزایش درد، بی حسی در پاها، کمر و باسن، مشکل در کنترل ادرار و یا مدفوع