تغذیه و بیماری هاتغذیه و سلامت خانواده

درمان خانگی فشار خون پایین و معرفی 5 خوراکی برای درمان فوری

درمان خانگی فشار خون پایین و آگاهی از روش های فوری برای کنترل این بیماری در منزل از مهارت‌هایی بوده که دانستن آن برای همه الزامی است. چراکه در مواقع بحرانی می‌تواند جان دیگران را نجات دهد. اما آیا درمان فشار خون پایین در خانه ممکن است؟ فشار خون پایین همانند فشار خون بالا ممکن است برای فرد مشکلاتی را ایجاد کند. بسیاری بر این باورند که فشار خون پایین همیشه خوب است و مشکل‌ساز نخواهد شد. فشار خون پایین در حد معمول نشانه سلامت فرد خواهد بود، اما گاهی باعث ایجاد عوارض برای سلامت بیمار می‌گردد.

در برخی شرایط درمان خانگی فشار خون پایین، برای از بین بردن علائم و آثار آن موثر است. در برخی موارد دیگر ممکن است روش‌های خانگی تاثیری نداشته باشند و برای حل این عارضه مداخله دارو و درمان پزشکی نیاز باشد. ما در این مقاله از مجله پزشکی ژین طب قصد داریم شما را با درمان خانگی فشار خون پایین آشنا کنیم تا در موارد اورژانسی از آن استفاده نمایید.

فشار خون پایین چیست و چگون آن را تشخیص دهیم؟

فشار خون پایین شاید به اندازه فشار خون بالا برای افراد خطرناک و نگران‌کننده نباشد. این در حالی است که فرد در برخی شرایط خاص فشار خون پایین را تجربه می‌کند، اما اگر به طور مداوم فشار خون پایینی را تجربه می‌کنید کمی خطرناک است و باید به دنبال علل و روش‌های درمان باشید.

فشار خون پایین یا همان افت فشار خون در بسیاری از افراد شایع است. اگر فشار خون فردی از 90 میلی‌متر جیوه کمتر و از 60 میلی‌متر جیوه بیشتر باشد، افت فشار دارد. فشار خون پایین تا جایی که برای شما مشکلاتی را ایجاد نکند، خطرناک نیست، اما اگر به‌صورت مستمر به آن مبتلا هستید باید حتما به فکر درمان باشید. اگر در طول روز احساس سرگیجه یا خستگی می‌کنید، دلیل آن فشار خون پایین است؛ زیرا خستگی و سرگیجه نشان می­دهد که خون به طور کامل به همه اعضای بدن شما نمی‌رسد. درمان خانگی فشار خون پایین در بارداری نیز نکته‌ای است که باید مورد توجه قرار گیرد.

انواع فشار خون؛ فشارهای انبساطی و انقباضی

به مقدار فشاری که خون در حین پمپاژ شدن توسط قلب به جداره‌های رگ‌ها  وارد می‌کند، فشار خون گفته می‌شود. فشار خون به طور کلی بر اساس دو عدد سنجیده می‌شود. فشار خون انقباضی که حداکثر فشار خون را بیان می‌کند و فشار خون انبساطی که حداقل میزان فشار خون است.

فشار خون انقباضی (Systolic)

منظور از فشار خون انقباضی عدد اول یا همان بالاترین عددی است که در سنجش فشار خون دستگاه نشان می‌دهد. در حقیقت این عدد همان عددی است که در حین تپیدن و رساندن خون به اندام‌های بدن وارد می­شود.

فشار خون انبساطی (Diastolic)

منظور از فشار خون انبساطی، کمترین میزان فشار خون است. در حقیقت فشار خون انبساطی، فشار در حالت استراحت قلب است.

در حالت معمول یک فرد سالم باید فشار خونش کمتر از 120 روی 80 میلی‌متر جیوه باشد. در یک اصطلاح رایج و عام اکثر این فشار را 12 روی 8 می‌خوانند. در واقع عدد 12 فشار خون انقباضی و عدد 8، فشار خون انبساطی است. همان‌طور که در بالاتر نیز بیان شد در حالت طبیعی فشار خون باید به ترتیب بین 90 و 60 میلی‌متر جیوه باشد. چنانچه دستگاه فشارخون، فشار را کمتر از این عدد نشان دهد، فرد با افت فشار خون روبه‌­روست. به عبارت دیگر اگر فشار خون فردی 115 میلی‌متر جیوه و فشار خون انبساطی آن 50 میلی‌متر جیوه باشد، فشارش خونش از حالت طبیعی پایین‌تر است.

فشارخون پایین شاید مشکل‌ساز نباشد، اما کاهش ناگهانی آن حتی در حد 20 میلی‌متر جیوه می‌تواند سلامت فرد را تهدید کند و خطرناک باشد. به طور مثال اگر فشار فردی از 120 میلی‌متر جیوه به 100 یا 90 برسد، در این حالت او دچار سرگیجه و حتی غش می‌شود؛ چرا که با کاهش ناگهانی فشار مغز به اندازه کافی خون دریافت نخواهد کرد.

عواملی همچون خونریزی شدید، عفونت‌های جدی یا واکنش آلرژیک روی افت فشار خون شدید تأثیر گذارند. علاوه براین عوامل، شیوه‌ زندگی افراد، تمرینات ورزشی، مصرف دخانیات و تغذیه مناسب روی فشار خون پایین بی‌تاثیر نیستند. اضافه وزن و کمبود وزن هر دو فاکتورهایی هستند که ممکن است باعث افزایش یا کاهش فشار خون شوند.

انواع بیماری فشارخون پایین

فشار خون پایین وضعیتی (Orthostatic)

فشار خون پایین وضعیتی-ژین طب

فشار خون پایین وضعیتی، در اکثر مواقع هنگام تغییر یک وضعیت به وضعیتی دیگر رخ می‌دهد. مثلا هنگامی که شما در حالت خوابیده هستید و به یکباره بیدار می‌شوید و می‌ایستید ممکن است دچار افت فشار خون شوید. در حالت عادی وقتی فرد در حالت ایستاده قرار می‌گیرد، نیروی جاذبه خون را به سمت پایین هدایت می‌کند. به همین دلیل بدن برای جبران خون در قسمت‌های بالایی، ضربان قلب را افزایش می‌دهد تا اطمینان حاصل کند خون به‌اندازه کافی به مغز می‌رسد. افراد مبتلا به فشار خون وضعیتی، در این مرحله با شکست روبه‌­رو می‌شوند و ناگهان با افت فشار خون مواجهه خواهند شد.

در نتیجه افت ناگهانی، فرد دچار سرگیجه، سبکی سر، تاری دید و سردرد ناشی از فشار خون پایین می‌شود. این علائم گاهی آنقدر شدید خواهند بود که حتی ممکن است فرد غش کند.

دلایل افت فشار وضعیتی؛ نشانه‌ها و عوامل

افت فشار وضعیتی ممکن است در اثر عوامل مختلف فرد را تحت تاثیر قرار دهد که برخی از آن­ها عبارتند از:

  • از دست دادن آب بدن
  • دراز کشیدن‌های طولانی
  • بارداری
  • دیابت
  • مشکلات قلبی
  • سوختگی
  • گرمازدگی شدید
  • واریس پیشرفته
  • اختلالات عصبی خاص

کدام گروه سنی به افت فشار وضعیتی مبتلا می‌شوند؟

هر فردی ممکن است دچار افت فشار وضعیتی شود، اما به طور کلی این عارضه بیشتر در بین گروه سنی سالمندان دیده می‌شود. فشارخون پایین وضعیتی را تقریبا 20 درصد از افراد بالای 65 سال تجربه کرده‌اند. این در حالی است که هر جوان سالمی هم ممکن است به این وضعیت دچار شود. به‌خصوص افراد جوانی که دائما پشت میز کار خود می‌نشینند، احتمال دارد در هنگام بلند شدن از روی صندلی این افت فشار را تجربه کنند.

فشار خون پایین پس از غذا خوردن (هایپوتنشن پست پرندیال – Postprandial)

نمونه دیگری از افت فشار، افت ناگهانی فشار خون بعد از غذا خوردن است. همان­طور که گفتیم، در حالت ایستاده به علت نیروی جاذبه، خون در قسمت انتهایی بدن یعنی پاها جمع خواهد شد. از سوی دیگر در هنگام خوردن غذا باید مقدار زیادی خون به دستگاه گوارش برسد تا بتواند کار خود را به خوبی انجام دهد.

هنگام خون‌رسانی به دستگاه گوارش معمولا ضربان قلب افزایش پیدا می‌کند. در همه افراد توانایی رگ‌های خونی در انتقال خون محدود است که همین امر گاهی باعث افت فشار خون ناگهانی پس از خوردن غذا می‌شود. افرادی که به فشار خون پایین پس از غذا خوردن مبتلا می‌شوند، ممکن است پس از خوردن برخی وعده‌های غذایی دچار غش یا سرگیجه شوند. فشار خون پایین پس از خوردن غذا شبیه به فشار خون بالا یا عمکرد دستگاه عصبی خودمختار است.

کدام گروه سنی به افت فشار پس از غذا خوردن مبتلا می‌شوند؟

همه افراد ممکن است پس از خوردن غذا به این وضعیت مبتلا شوند، اما این عارضه در بزرگسالان مسن بیشتر دیده می‌شود. این افراد احتمال دارد پس از وعده غذایی دچار سرگیجه یا سردرد ناشی از افت فشار شوند.

فشار خون پایین ناشی از سیگنال‌های مغزی معیوب (افت فشار عصبی)

این اختلال باعث فشار خون پایین پس از ایستادن‌های طولانی می‌شود. برخی علائم افت فشار عصبی عبارتند از: سرگیجه، تهوع و غش کردن. علت وقوع عارضه افت فشار عصبی، ایجاد اختلال در رابطه مغز و قلب است. هنگامی که فرد به مدت طولانی می‌ایستد، خون در پا‌های او جمع می‌شود. از این رو قلب تمام تلاشش را می‌کند که به مغز خون کافی برساند و جریان خون را به حالت عادی بازگرداند. در حالت طبیعی این فرآیند خود به خود انجام می‌شود، اما در افراد مبتلا به اختلال فشار خون پایین عصبی، این کار به‌خوبی انجام نخواهد شد.

در این افراد، اعصاب واسط بین قلب و مغز به‌درستی کار نخواهند کرد. در حالت طبیعی، اعصاب موجود در بطن چپ قلب به مغز سیگنال‌هایی را ارسال می‌کنند که سطح فشار خون کاهش یافته است. زمانی که ارتباط بین مغز و قلب به مشکل می‌خورد، این پیام بالعکس به مغز داده می‌شود و مغز پیام افزایش فشار خون را به جای کاهش دریافت خواهد کرد. از این رو مغز ضربان قلب را کاهش می‌دهد و این کاهش به افت فشار خون منجرخواهد شد. در نتیجه خون کمتری به مغز می‌رسد و فرد دچار سرگیجه و سبکی سر می‌شود و ممکن است به طور ناگهانی غش کند و روی زمین رها شود.

کدام گروه سنی به افت فشار عصبی مبتلا می‌شوند؟

این اختلال مانند دیگر اختلالات ممکن است هر گروه سنی را تحت تاثیر قرار دهد، اما به طور کلی گروه سنی جوان و نوجوانان بیشتر به این عارضه مبتلا می‌شوند؛ زیرا آن­ها بیشتر از دیگر افراد در روز راه می‌روند، کار می‌کنند و می‌ایستند.

فشار خون پایین ناشی از آسیب‌دیدگی سیستم عصبی

این عارضه بسیار نادر است و در اثر آسیب‌دیدگی پیشرفته سیستم‌های عصبی خودکار مانند فشار خون، ضربان قلب، تنفس و گوارش رخ می‌دهد. نام دیگر این اختلال، سندرم خجالتی‌هاست که با این نشانه‌ها بروز می یابد:

  • لرزش ماهیچه‌ها
  • کندی حرکت
  • ناهماهنگی اندام بدن
  • ناهماهنگی گفتار
  • بی‌اختیاری

دو مشخصه اصلی این اختلال

  • فشار وضعیتی حاد هنگام بیدار شدن از رختخواب
  • فشار خون بالا هنگام دراز کشیدن

کدام گروه سنی به افت فشار ناشی از آسیب‌دیدگی سیستم عصبی مبتلا می‌شوند؟

همان­طور که در توضیح این اختلال مطرح شد، این عارضه بسیار نادر بوده و ممکن است هر گروه سنی را تحت تاثیر قرار بدهد. به همین دلیل نمی­توان آمار دقیقی  برای آن در نظر گرفت.

نقش تغذیه در افت فشار خون؛ برای فشار پایین چی خوبه؟

برای فشار پایین چی بخوریم؟ این پرسش بسیاری از کسانی است به دنبال درمان فشار خون پایین در منزل هستند. افرادی که دچار اختلال قند خون پایین هستند می‌توانند هر غذایی را مصرف کنند و معمولا ممنوعیت تغذیه‌ای نخواهند داشت، اما در هر صورت بهتر است این افراد از خوردن برخی غذاها که فشار خون را کاهش می‌دهند بپرهیزند. برخی غذاهایی که فشار خون را تحت تاثیر قرار می‌دهند و در پاسخ به برای فشار پایین چی خوبه می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

  • لبنیات پرچرب مناسب برای افت فشار

لبنیات کم چرب عاملی برای افت فشار خون-ژین طب

براساس تحقیقاتی که در سال 2012 توسط محققین استرالیایی انجام شده است، بین مصرف لبنیات کم‌چرب و خطر ابتلا به فشارخون رابطه مستقیمی وجود دارد. این ارتباط بیشتر در شیر و ماست کم‌چرب صدق می‌کند. به طور کلی کلسیم به کاهش فشار خون کمک می‌کند و بسیار مفید است. به همین خاطر لبنیات کم‌چرب برای افرادی که به فشار خون بالا مبتلا هستند، سودمند است. این در حالی است که این مواد غذایی برای افراد مبتلا به عارضه فشار خون پایین ضرر دارد؛ چرا که وجود پپتیدها در لبنیات کم‌چرب تاثیر مهمی روی پایین آوردن فشار خون دارند. به همین خاطر افراد مبتلا به فشار خون پایین بهتر است از لبنیات پرچرب استفاده کنند.

  • تخم کتان موثر برای درمان فشار خون پایین

بر اساس مطالعه‌ای که در سال 2013 طی شش ماه روی افراد فشار خونی صورت گرفت، به این نتیجه رسیدند که روغن تخم کتان یا روغن برزک روی کاهش فشارخون موثر هستند. این دو روغن روی فشار حداکثری و حداقلی فرد تاثیر می‌گذارند و آن­ها را به شدت کاهش می‌دهند. به همین دلیل خوردن تخم کتان و روغن آن و همچنین روغن برزک به افراد مبتلا به فشارخون پایین توصیه نمی‌شود.

  • لبوها افت فشار را کنترل می‌کنند

بر اساس مطالعاتی که در سال 2013 در استرالیا انجام شد، به این نتیجه رسیدند که آب لبو فشار خون زنان و مردان سالم را کاهش می‌دهد. برمبنای این مطالعات ترکیب آب لبو و سیب به شدت فشار خون را تحت تاثیر قرار می‌دهند و باعث افت آن می‌شوند. از این رو افراد مبتلا به فشار خون پایین باید از خوردن آب لبو بپرهیزند.

  • با انار فشار خونتان را نتظیم کنید

محققان بریتانیایی روی تاثیر آب انار و کاهش فشار خون تحقیقاتی را انجام داده‌­اند که براساس این مطالعات به این نتیجه رسیدند که مصرف بیش از یک فنجان آب انار در روز به مدت چهار هفته فشار خون سیستولیک و دیاستولیک را پایین می‌آورد. هنوز دلیل اصلی این کاهش مشخص نیست، اما ممکن است به دلیل وجود پتاسیم یا پلی‌فنول در آب انار باشد؛ بنابراین می‌توان نتیجه گرفت که افراد مبتلا به عارضه افت فشار خون، باید به میزان کمتری آب انار بنوشند و بهتر است از خود میوه انار در حد تعادل استفاده کنند.

  • چای ترش را با احتیاط

همان­طور که شاید بارها و بارها شنیده باشید، خوردن چای ترش فشار خون را کاهش می‌دهد. به همین دلیل خوردن آن به افرادی که مبتلا به افت فشار ناگهانی هستند به هیچ عنوان توصیه نمی‌شود؛ زیرا ممکن است با خوردن یک فنجان چای ترش این افراد با سرگیجه و سردرد ناشی از کاهش فشار مواجه شوند، اما برعکس نوشیدن این چای به همه افراد مبتلا به فشار خون بالا به‌خصوص فشار خون سیستولیک توصیه می‌شود.

نکته طلایی تغذیه افراد مبتلا به فشار خون پایین

افرادی که به کاهش ناگهانی فشار خون مبتلا هستند باید از خوردن حجم زیادی غذا در هر وعده غذایی خودداری کنند؛ زیرا وعده‌های سنگین و زیاد در برخی شرایط منجر به کاهش فشار خون چشمگیری می‌شود؛ چرا که بدن برای هضم مواد غذایی بسیار زیاد باید بیشتر کار کند و انرژی بیشتری بسوزاند. در نتیجه به مقدار خون بیشتری نیاز دارد.

نقش سوء تغذیه در کاهش فشار خون

این سوال شاید برای بسیاری از افراد به وجود بیاید که آیا سوءتغذیه و کاهش فشار خون با یکدیگر ارتباط خاصی دارند؟ در پاسخ به این سوال باید گفت بله ارتباط دارند.

عواملی مانند کم‌آبی، سوءتغذیه و گرسنگی  بر فشار خون فرد اثر می‌گذارند و آن را کاهش می­دهند. در وضعیتی که فرد به سوءتغذیه مبتلاست، بدن دچار افت فشار خون وضعیتی می‌شود. در این حالت ممکن است به محض تغییر وضعیت دچار احساس سرگیجه و تاری دید شود.

نقش وعده‌های غذایی در افت فشار خون

همان­طور که در بالا نیز گفته شد، خوردن وعده‌های بسیار سنگین موجب افت ناگهانی فشار خون می‌شود که بسیار خطرناک است. به همین دلیل وعده‌های غذایی و همچنین میان‌وعده‌ها نقش مهمی در کنترل کاهش فشار خون دارند. برای جلوگیری از افت فشار بهترین کار این است که هیچ وعده اصلی را حذف نکنید و سر ساعت بخورید. وعده‌ها را کوچک اما تعداد آنها را بیشتر کنید. در کنار وعده‌های اصلی حتما خوردن میان‌وعده را فراموش نکنید؛ چرا که با خوردن میان‌وعده فشار خون شما در طول روز تامین خواهد شد.

نشانه‌های فشار خون پایین در بدن

نشانه‌های فشار خون پایین در بدن-ژین طب

فشار خون پایین تا زمانی که حاد نباشد، معمولا باعث بروز علائم نمی‌شود. بیماران مبتلا به افت فشار مزمن در صورت مشاهده علائم زیر باید حتما به یک پزشک متخصص مراجعه کنند. برخی نشانه‌ها عبارتند از:

  • سرگیجه
  • خستگی مزمن
  • حالت تهوع
  • تپش قلب بالا
  • سرد و مرطوب بودن پوست
  • تنفس‌های تند تند و سطحی
  • منگی یا گیجی سر
  • بیهوش شدن و ضربه مغزی
  • نبض ضعیف

دلایل پایین بودن فشار خون

  • بارداری و افت فشار خون زنان باردار

یکی از دلایل فشار خون پایین در خانم‌‎ها بارداری است. نوسانات فشار خون در زمان بارداری امری طبیعی است؛ زیرا سیستم گردش خون مادر در این دوران و همچنین وضعیت ترشح هورمن‌ها تغییر می‌کند. افت فشار خون در دوران حاملگی امری کاملا طبیعی و شایعی است که بسیاری از مادران آن را تجربه می‌کنند. در حقیقت این عارضه در دوران بارداری موقتی بوده و پس از آن مادر به حالت طبیعی بازخواهد گشت. البته ناگفته نماند اگر افت فشار خون باعث بروز علائم جدی در مادر می‌شود، باید حتما برای درمان به پزشک مراجعه کند.

  • بیماری قلبی از دلایل افت فشار خون

قلب سالم با دریافت فرمان از مغز، از طریق پمپاژ به‌موقع، خون را به سطح بدن می‌رساند و کمبود آن را جبران می‌کند، اما در صورتی که قلب دچار برخی اختلالات مانند حملات قلبی، گرفتگی شریان یا مشکلاتی مانند تنگی یا گشادی دریچه می‌شود برای تامین جریان خون مدام با مشکل روبه‌­رو می‌شود. در نتیجه فرد معمولا با کاهش فشار خون روبه‌­رو خواهد شد. برخی از روش‌های درمان خانگی فشار خون پایین، در بهبود بیماری‌های قلبی نیز موثر هستند. در ادامه ما به برخی از راهکارهای درمان خانگی فشار خون پایین به صورت کامل پرداخته‌ایم.

  • عدم تعادل هورمونی

کم‌خونی بر کار پیام‌رسانی تاثیر می‌گذارند. در صورتی که تعادل در تولید هورمون‌ها به‌­هم بخورد و هورمون بیشتر یا کمتر از حالت عادی تولید شود، مشکلاتی را در بدن ایجاد می‌کند. یکی از این عوارض، افت فشار خون است. معمولا مشکلات مربوط به هورمون‌های تیروئید یا انسولین یکی از دلایل کاهش فشار خون خواهد بود.

  • کمبود ویتامین از دلایل کاهش فشار خون

کمبود برخی ویتامین‌ها و موادمغذی مانند ویتامین B12، آهن، اسیدهای چرب امگا 2 و 3 و فولات موجب افت فشار خون می‌شوند؛ زیرا کمبود این ویتامین‌ها با کاهش تولید گلبول‌های قرمز همراه خواهند بود و توانایی اکسیژن‌رسانی را کم می‌کنند. به همین دلیل است که پیروی از یک رژیم درست و اصولی تاثیری شگرفی برروی کنترل فشار خون می‌گذارد. در درمان خانگی فشار خون پایین، با تغییر سبک تغذیه‌ای می‌توانید کمبود ویتامین‌ها را جبران کنید. در این میان میوه های مفید برای فشار خون پایین نقش موثری خواهند داشت. آب میوه برای فشار خون پایین موثر است، اما در زمان افت فشار می‌توان از نوشابه استفاده کرد.

  • بیماری کلیوی و نامتعادل شدن الکترولیت‌ها

کلیه‌ها با حفظ تعادل بین مواد مغذی و آب، به جریان خون کمک می‌کنند. پیروی از برخی رژیم‌های غذایی که منجر به بی‌آبی یا پرآبی بدن می‌شود، تعادل بین الکترولیت‌ها را به ­هم می‌زند. در نتیجه، رگ‌های خونی تنگ و جریان خون با اختلال روبه ­رو می‌شود.

  • سپتیسمی، شک‌های کاهنده فشار

یکی از دلایل نادر اما بسیار شناخته شده فشار خون، شوک ناشی از عفونت‌های شدید است. با ورود عفونت به خون، ممکن است با افت فشار خون روبه­ رو شوید.

  • آنافیلاکسی و اختلال در ضربان قلب

در برخی شرایط که بدن به عوامل ایجاد حساسیت واکنش شدیدی نشان می‌دهد، ضربان قلب را بالا یا پایین می‌آورد. این اختلالات در ضربان قلب به فشار خون پایین منجر می‌شود.

نکته: دلایل فشار خون پایین در آقایان  و خانم‌ها معمولا یکسان است و هر دو به دلایل گفته شده می‌توانند دچار افت ناگهانی فشار خون شوند.

عوارض و خطرات ناشی از افت فشار خون

همان­گونه که در ابتدای این مقاله گفتیم، افت فشار خون معمولا خطر یا مشکلی را برای فرد ایجاد نمی‌کند، اما اگر این افت به طور ناگهانی اتفاق بیفتد یا بسیار شدید باشد خطرات جدی فرد را تهدید خواهد کرد. برخی خطرات افت فشار خون به شرح زیر است:

عوارض این بیماری در زندگی روزمره بیمار

همان­طور که در قسمت علائم مطالعه کردید، فردی که با افت فشار خون مواجه می‌شود، ممکن است سرگیجه، سردرد، تاری دید و دوران سر یا حتی غش کردن را تجربه کند. این علائم خواه یا ناخواه زندگی فرد را تحت تاثیر قرار می‌دهند. او به طور عادی و طبیعی نمی‌تواند به راحتی بخوابد، بیدار شود و حتی کارهای روزانه خودش را انجام دهد؛ زیرا هر لحظه ممکن است یکی از علائم افت ناگهانی فشار خون به سراغش بیاید. درمان خانگی فشار خون پایین عوارض روزمره این بیماری را به شدت کاهش خواهد داد. تغییر سبک زندگی از جمله درمان خانگی فشار خون پایین است که ما در طول این مقاله به آن پرداخته‌ایم.

پیامدهای جسمی و روحی فشار خون پایین

فشار خون پایین در اکثر مواقع سرگیجه، حالت تهوع و غش کردن را به دنبال دارد. همچنین هنگامی که فرد دچار افت فشار می‌شود، خون­رسانی در بدنش به‌درستی صورت نمی‌گیرد و ممکن است به برخی از اندام‌ها خون کافی نرسد. از این رو هرلحظه فرد ممکن است دچار سکته قلبی، سکته مغزی، نارسایی کلیه و حتی مرگ شود. برای کنترل و مدیریت فشار خون پایین و همچنین جلوگیری از پیامدهای آن می‌توانید از روش‌های درمان خانگی فشار خون پایین بهره بگیرید. ما در ادامه برخی از راهکارهای درمان خانگی فشار خون پایین را بیان نموده‌ایم.

تشخیص فشار خون پایین

هنگامی که شما به پزشک مراجعه می‌کنید، در ابتدا جهت تشخیص فشار خون پایین ابتدا فشار خونتان را با دستگاه فشارسنج اندازه‌گیری می‌کند. پس از تایید پایین بودن فشارخون شما را برای تشخیص درست‌تر به آزمایش می‌فرستد. برخی آزمایش­‌ها برای تشخیص فشار خون پایین عبارتند از:

  •  آزمایش خون

یکی از متداول‌ترین و رایج‌ترین آزمایش‌ها برای فشار خون پایین، آزمایش خون است. در این آزمایش مواردی از جمله: کم‌خونی، دیابت، کلسترول بالا، عفونت‌های موجود در خون شناسایی و بررسی می‌شوند.

  • الکتروکاردیوگرام

الکتروکاردیوگرام یکی از آزمایش‌­هایی است که طی آن مشکلات قلبی فرد شناخته و تشخیص داده می‌شود. چنانچه فرد مشکل قلبی داشته باشد در طول انجام این تست مشخص خواهد شد.

  • اکوکاردیوگرامن

اکوکاردیوگرام در حقیقت سونوگرافی قفسه سینه است که  مشکلات قلبی را تشخیص می­‌دهد.

  • آزمایش ورزش

اختلالاتی که به دنبال ورزش کردن یا افزایش تحرک و استرس رخ می‌دهد، توسط این تست بررسی و نشان داده می‌شود.

چه زمانی برای درمان باید به پزشک مراجعه کرد؟

در صورتی که دچار سرگیجه یا سبکی سر، حالت تهوع و غش شدید حتما باید به پزشک مراجعه کنید. البته باید بدانید گاهی در اثر گرمازدگی شدید، کم‌آبی و سایر موارد علائم فشار خون پایین به سراغتان می‌­آید. اگر به‌صورت مداوم به این علائم دچار شدید به پزشک متخصص قلب و عروق مراجعه کنید. هنگام وقوع هریک از علائم حتما شدت و نوع فعالیت آن روز خود را ثبت کنید.

درمان خانگی فشار خون پایین

درمان اورژانسی فشار خون پایین در خانه، یکی از روش‌های موثری است که برای بالا بردن فشار خون می‌توانید از آن­ها بهره بگیرید. برخی روش‌های درمان خانگی فشار خون پایین را در ادامه به طور کامل مطرح کرده‌ایم:

بالا بردن فشار خون سریع تنها با خوردن چند ماده غذایی

آیا تا به امروز به این موضوع فکر کرده‌اید که چه چیزی برای فشار خون پایین خوب است؟ یا تا به امروز به دنبال روشی برای درمان فوری فشار خون پایین در منزل بوده‌اید. خوردن برخی مواد غذایی به بالا رفتن سریع فشار خون کمک می‌کند. از این روش‌ها در درمان خانگی پایین بودن مینیمم فشار خون نیز می‌توانید استفاده کنید.

مواد غذایی مناسب برای درمان افت فشار خون

 شاید بپرسید برای فشار پایین چی خوبه؟ خوردن برخی موادغذایی به بالا بردن فشار خون پایین کمک خواهد کرد. شما با گرفتن فشار خون خود به‌صورت مداوم می‌توانید آن را در حد تعادل نگه دارید. قبل و بعد از خوردن لیست مواد غذایی زیر حتما این کار را انجام دهید تا ببینید کدام یک روی شما تاثیر بیشتری دارد.

  • افزایش مصرف آب

کم‌آب ماندن بدن باعث عدم تعادل الکترولیت‌ها می‌شود. در اثر این اتفاق افت فشار خون رخ می‌دهد. به همین دلیل نوشیدن به‌موقع آب مخصوصا در هوای بسیار گرم یا هنگام تب، احتمال ابتلا به اسهال خونی و همچنین فشار خون پایین را کاهش می‌دهد. بنابراین، افزایش میزان مصرف آب روزانه یکی از روش‌های درمان خانگی فشار خون پایین است.

  • افزایش میزان سدیم در رژیم غذایی

افزایش سدیم درمان خانگی فشار خون پایین-ژین طب

خوردن برخی مواد غذایی حاوی سدیم مانند آجیل شور، پنیر و گوشت و ماهی نمک‌سود شده به تثبیت فشار خون کمک می‌کنند. البته ناگفته نماند که باید مراقب باشید و در مصرف این خوراکی‌ها زیاده‌روی نکنید و تعادل را رعایت کنید. مصرف سدیم روش موثر در درمان خانگی فشار خون پایین محسوب می‌شود.

  • پرهیز از مصرف مشروبات الکلی

مشروبات الکلی باعث تپش قلب و نوسان ضربان قلب می‌شوند. به همین دلیل برای رفع فشار خون باید حتما از مصرف آن­ها بپرهیزید. پس یکی از روش‌های درمان خانگی فشار خون پایین کنار گذاشتن مشروبات الکلی است.

  • ورزش

ورزش سبک که به بدن فشار زیادی وارد نمی‌کند، به بهبود گردش خون در بدن کمک می‌کند و باعث سلامت قلب می‌شود. در صورت پایین بودن فشار خون باید مراقب بروز علائمی مانند تپش قلب و سرد شدن پوست باشید تا ورزش عارضه را تشدید نکند. ورزش از روش‌های موثر درمان خانگی فشار خون پایین نیز به شمار می‌آید.

  • احتیاط کردن هنگام تغییر دادن حالت بدن

 افت فشار خون وضعیتی را می‌توان با احتیاط کردن هنگام تغییر موقعیت از حالت خوابیده یا نشسته به ایستاده برطرف کرد. خون در حالت نشسته یا خوابیده در پایین‌تنه جمع می‌شود. اجتناب از حرکت‌های ناگهانی به بدن فرصت می‌دهد تا خود را از این وضعیت خارج کند و فشار را در حد پایدار نگه دارد. قبل از پایین آمدن از تخت به‌آهستگی بلند شوید و به پهلو بچرخید و سر را هنگام خوابیدن قدری بالا بگذارید تا مشکل فشار خون پایین برطرف شود. روش درست بلند شدن هنگام خواب و نشستن طولانی جز روش‌های درمان خانگی فشار خون پایین به حساب می‌آید.

  • وعده‌های غذایی کوچک‌تر و بیشتر با کربوهیدرات کمتر

همان‌طور که در بالا گفته شد، تعداد وعده‌های غذایی را بیشتر و حجمشان را کمتر کنید. به این ترتیب متابولیسم تثبیت می‌شود و علائم فشار خون پایین برطرف می‌شود. کم کردن میزان حجم غذا یکی از راه‌های درمان خانگی فشار خون پایین محسوب می‌شود که افراد با کمک آن می‌توانند میزان فشار خون را به حالت تعادل برسانند.

  • قطع مصرف داروهای تشدید کننده عارضه

 اگر مصرف داروهای خاص باعث افت فشار خون بشود، پزشک داروی جایگزین را تجویز می‌کند یا حتی مصرف دارو را تا زمان تثبیت فشار خون قطع می‌کند.

آیا مصرف تریاک باعث کاهش فشار خون می‌شود؟

بسیاری از مردم تصور می‎کنند با مصرف مخدر تریاک می‌‎توانند فشار خون خود را تنظیم کنند و آن را پایین بیاورند و از این طریق به درمان فشار پایین در خانه می‌پردازند. در ایام قدیم مصرف تریاک جز یکی از روش‌های درمان خانگی فشار خون پایین محسوب می‌شد اما این باور کاملا غلط است و هرگز از نظر علمی ثابت نشده است.

فشار خون بالا یکی از مهم‌ترین عوامل زمینه‌ساز بیماری عروق تغذیه کننده قلب است که طی سال‌های اخیر شیوع آن افزایش چشمگیری داشته است. مهم‌ترین عواملی که  در ایجاد فشار خون بالا نقش داشته دارند، افزایش سن، چاقی، سابقه خانوادگی ابتلا به فشار خون بالا، کم تحرکی، دیابت، مصرف زیاد نمک و الکل است. نکته قابل توجه در پیشگیری و درمان بیماری‌هایی نظیر فشار خون این است که به هیچ عنوان به تجویز مردم عادی و توصیه‌­های غیر علمی توجه نکنید و  تنها به دنبال درمان فشار خون پایین در منزل نباشید.

فشار خون پایین را به روش‌های بالا در خانه درمان کنید

در این مقاله از ژین طب روش‌های مفید و درمان خانگی فشار خون پایین را جهت درمان و کنترل فشار خون بیان کردیم که شما با بهره­‌گیری از هریک می‌توانید علائم ناشی از افت فشار خون را کاهش دهید و به درمان اورژانسی فشار خون پایین بپردازید.

منبع
nhs.uk

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا