از عوارض قرص روغن ماهی امگا 3 بیشتر بدانید
دانستن عوارض قرص روغن ماهی امگا 3 کمک میکند تا نسبت به مصرف آن آگاهی بیشتری کسب کنید. این مکمل دارویی اگرچه که اثرات زیادی برای سلامتی و بهبود عملکرد سیستمهای حیاتی بدن دارد اما ممکن است برای افرادی و در مواقعی خطراتی بیافریند.
باید به این فاکتور مهم توجه کنید که اسیدهای چرب امگا ۳ برای بدن ضروری شمرده میشوند و مصرف مکملها یک جایگزین کمکی به حساب میآید. اگر شما هم بهدنبال مکملها و اطلاعاتی در این خصوص هستید، میتوانید از مجموعه «ژین طب» کمک بگیرید. در ادامه با ما باشید تا از عوارض احتمالی قرصهای روغن ماهی امگا ۳ بیشتر بدانید.
شناخت عوارض قرص روغن ماهی امگا 3
قرص روغن ماهی امگا 3 درواقع جزو مکملهایی به شمار میرود که بر اساس نیاز بدن به این اسید چرب ساخته شده است. آلفالینولنیک اسید (ALA) و ایکوزاینتانوبیک اسید (EPA) و دوکوزاهگزانوئیک اسید (DHA) از اسیدهای مهم و اساسی در این خصوص شمرده میشوند. از آنجا که بدن انسان خود قادر به تولید این ماده نیست و یکی از فاکتورهای کلیدی در ساختمان دیواره سلولی به شمار میرود، تولید و مصرف آن ضروری شمرده میشود.
امگا ۳ فواید و خواص بیشماری برای بدن دارد و سلامت جسمی و روحی را بیشتر و بهتر میکند. اما مانند مکملهای دیگر عوارض Omega 3 fish oil tablets نیز در مواردی به چشم میخورد. البته اگر در دوزهای مناسبی تجویز شود نمیتواند عارضه جانبی خاصی بهدنبال داشته باشد. بنابراین با کمک گرفتن از یک متخصص رژیم غذایی، دوز معینی از قرص امگا 3 میتواند گزینه خوب و بیضرری شمرده شود.
اسیدهای چرب امگا یک نیاز اساسی برای عملکرد بهتر سیستم ایمنی، قلب، عروق خونی و ریهها محسوب میشوند. اسیدهای چرب امگا در بسیاری از ماهیها و در منابع گیاهی کمی مانند دانهها و مغزها، تخم مرغ و میوه آووکادو به چشم میخورد.
یکی دیگر از دلایل مهم شمردن روغن ماهی امگا یا مکملها در این خصوص، این است که در رژیم غذایی محدودی وجود دارند. و یکی از اساسیترین نیازها برای بهبود اندامهای حیاتی بدن شمرده میشوند.
بیشتر بدانید: فواید امگا ۳ و ناشناختههایی درباره تاثیرات قرص روغن ماهی
میزان و زمان مصرف قرص روغن ماهی امگا 3
برای اینکه از عوارض قرص روغن ماهی امگا 3 در امان باشید، باید دوز مصرفی مناسب با مشورت از پزشک برای جبران کمبودهای تغذیه خود در نظر بگیرید. مصرف روزانه ۳ گرم روغن ماهی AHA بهصورت مکمل بیخطر، شمرده میشود و این درحالی است که بیماری زمینهای نداشته باشید. همچنین مصرف روزانه ۳ گرم مکمل مساوی است با اینکه در هفته، حداقل 2 بار مواد غذایی حاوی امگا را داشته باشید.
نحوه مصرف قرص روغن ماهی امگا ۳ بیشتر موارد، یک عدد در روز است که توصیه میشود همراه با غذا و یک لیوان آب میل کنید. دلیل این است که قرص امگا، همراه با غذاهای چرب جذب بهتری را در بدن بهدنبال خواهد داشت.
بهترین زمان مصرفی قرصها و مکملهای روغن ماهی امگا، همراه با غذا توصیه شده است. بهتر است برای جذب بهتر در کنار یک وعده غذایی که حاوی چربیهای مفید هستند، باشد. این بهدلیل کاهش جذب قرص در بدن، هنگام صرف غذاهای کمچرب است.
چنانچه به هنگام مصرف قرص امگا 3 عوارض گوارشی را احساس کردید، پیشنهاد میکنیم که قرص را به 2 دوز مساوی تقسیم کنید و آن را بهصورت جداگانه، در 2 زمان، همراه با غذا در روز میل کنید؛ البته توصیه میکنیم که با کنترل پزشک و تایید یک متخصص رژیم غذایی باشد. در این حالت عوارض قرص روغن ماهی کمتر به چشم میخورد و به سیستم گوارشی آسیب کمتری میرساند.
بیشتر بدانید: بهترین نوتروپیک ها؛ مکمل های مغز برای تقویت یادگیری، خلاقیت و اختلال تمرکز
موارد احتیاط برای کاهش عوارض قرص روغن ماهی امگا 3
عوارض Omega 3 fish oil tablets ممکن است برای برخی افراد خطرات بیشتری را بهدنبال داشته باشد. بهطور کلی میتوان گفت که مصرف بیش از ۳ گرم از اسیدهای چرب امگا در روز ممکن است اثرات جانبی بسیاری برای افراد در پی داشته باشد. این امر در مکملهای این ماده نیز صدق میکند و مصرف بیش از 3 گرم قرص روغن ماهی میتواند خطرساز باشد. از موارد احتیاط دیگر برای مصرف قرص روغن ماهی امگا میتوان موارد زیر را نام برد:
- بیماران با اختلال دوقطبی: مصرف مکملها در این خصوص میتواند علائم این بیماری را تشدید بخشد.
- بیماریهای کبدی: بیمارانی که دچار اسکار کبد هستند، دچار عوارض این مکملها میشوند و ممکن است خطرات خونریزی را بهدنبال داشته باشد.
- بیماران دیابتی: مصرف بیش از حد قرصهای روغن ماهی امگا ممکن است کنترل سطح قند خون را برای این بیماران دشوار سازد.
- پولیپوزآدنوماتوز خانوادگی (adenomatous polyposis familial): این بیماری نوعی از سرطان است که مصرف بیش از حد امگا 3 ممکن است خطر ابتلا به آن را برای مستعدین این مشکل بیشتر کند. همچنین ممکن است پاسخ سیستم ایمنی بدن را در این موارد کاهش دهد.
- ضربان قلب نامنظم: افرادی که درگیر خطر ضربان قلب نامنظم هستند یا از دستگاههای دفیبراتور استفاده میکنند، باید مصرف مکملهای امگا 3 را قطع کنند.
- افراد مستعد آلرژی: بیمارانی که به غذاهای دریایی یا ماهیها آلرژی دارند ممکن است دچار عوارض این قرص شوند.
بیشتر بدانید: بهترین مولتی ویتامین برای لاغری در سال ۲۰۲۳ به گفته متخصصان تغذیه
سطوح بالایی از جیوه یا سموم دیگر در مکملهای روغن ماهی میتواند برای دوران بارداری یا شیردهی هم خطرساز باشد و باید تحت کنترل مصرف شود. همچنین کودکان بهدلیل اینکه در هفته نباید مقادیر زیادی از روغن ماهی را دریافت کنند، ممکن است دچار خطرات یا عوارض مکملهای روغن ماهی امگا شوند و در نتیجه نیاز به کنترل از سوی متخصص دارند.
عوارض جانبی قرص روغن ماهی امگا 3
بهطور کلی عوارض این قرص خطرساز نیست و تنها درصورتی که مصرف بیش از اندازه داشته باشید ممکن است اثرات جانبی را بههمراه داشته باشد. بدیهی است که اولین چیزی که هنگام مصرف این قرصها با آن مواجه میشوید مزه و بوی ماهی است که میتواند شما را آزردهخاطر سازد. البته اقداماتی برای تولیدات جدید، جهت رفع طعم و بوی ماهی از مکملها صورت گرفته است.
برای عوارض این قرص میتوان موارد زیر را نام برد:
- سوزش سر دل
- حالت تهوع
- اسهال
- کهیر
- افزایش قند خون
- عوارض گوارشی
- کاهش فشار خون
- خطر خونریزی
- افزایش احتمال سکته
- تاثیرات روی خواب
- اثرات روی سیستم ایمنی
توجه داشته باشید که کمبود امگا ۳ میتواند علائمی مانند خشکی پوست، درد مفاصل و احساس خستگی را بهدنبال داشته باشد و مصرف آن باید درحد نیاز بدن و متناسب با رژیم غذایی مصرفی باشد. عوارض جانبی قرصها و مکملهای امگا ۳ بسیار ناچیز هستند و تنها زمانی رخ میدهد که بدون توجه به رژیم غذایی و دوز مصرفی صورت گیرد. درواقع مصرف بیش از حد امگا ۳ و بدون توجه داشتن به دوز آن ممکن است خطر بیافریند. همچنین مصرف مکملها زمانی نگرانکننده میشوند که بیماری زمینهای داشته باشید یا با داروهای مصرفی، تداخل دارویی ایجاد کنند.
بیشتر بدانید: ۶ مولتی ویتامین ضد افسردگی برای تقویت خلق و خوی و سطح انرژی
خطرات تداخل دارویی قرص روغن ماهی امگا 3
خطرات قرص روغن ماهی امگا 3 بسیار ناچیز است و تنها زمانی که با داروهای مصرفی دیگر تداخل ایجاد کند، ممکن است خطرآفرین شود. این مورد کاملاً طبیعی است که گاهی چند دارو با هم ترکیب شده و اثرات جانبی خطرناکی داشته باشند. از این قضیه قرص روغن ماهی امگا نیز مستثنا نیست. از جمله خطرات تداخل دارویی میتوان موارد زیر را نام برد:
- داروهای ضدانعقاد و ضدپلاکت: افرادی که این داروها را مصرف میکنند ممکن است در مواجهه با قرصهای روغن ماهی امگا دچار خطر خونریزی شوند.
- داروهای فشار خون: مکملهای روغن ماهی میتوانند بر کاهش خون تاثیرگذار باشند و با داروهای فشار خون تداخل دارویی ایجاد کنند.
- داروهای ضدبارداری: گروه محدودی از داروهای ضدبارداری میتوانند تاثیرات مکملهای روغن ماهی را که بیشتر روی تری گلیسیرید هستند را با تداخل دارویی درگیر کنند.
- ویتامین E: افرادی که داروهای ویتامین e را مصرف میکنند باید بدانند که این قرصها سطح ویتامین را کاهش میدهد و باعث ایجاد اثرات تداخل دارویی میشود.
- داروهای کاهش وزن: برخی از داروهای کاهش وزن میتوانند جذب اسیدهای چرب مکمل دارویی را از بین ببرند و باید با فاصله زمانی از همدیگر مصرف شوند.
برای پیشگیری از تداخل دارویی و عوارض قرص روغن ماهی امگا 3 درصورت مصرف داروهای دیگر باید با پزشک مشورت کنید. گاهی میزان دوز مصرفی با بیماری شما متغیر میشود و گاهی فواصل زمانی بین مکملها و داروهای دیگر ایجاد میکنند که این باعث از بین رفتن عوارض مکملها میشود.
سخن پایانی
عوارض قرص روغن ماهی امگا 3 بسیار ناچیز و محدود به شمار میرود و درازای آن، اثرات مفیدی بر بدن میگذارد. تنها در مواردی که دوز مصرفی در روز و برای مدت طولانی، افزایش یابد ممکن است خطراتی را بهدنبال داشته باشد.
همچنین در مواقعی که گروهی از افراد درگیر بیماریهای زمینهای هستند یا درحال مصرف داروهای دیگری باشند، ممکن است با مصرف همزمان این قرصها، درگیر شوند که میتواند اثرات جانبی را هم در پی داشته باشد. برای کسب اطلاعات بیشتر و تهیه مکملهای کمکی میتوانید از مشاوره و خدمات کلینیک ما نیز بهره ببرید.
سوالات پرتکرار درباره عوارض قرص روغن ماهی امگا 3
عوارض قرص روغن ماهی امگا 3 چیست؟
سوزش سر دل، حالت تهوع، اسهال، کهیر، افزایش قند خون، عوارض گوارشی، تاثیرات روی سیستم ایمنی و خواب، افزایش احتمال خطر خونریزی و سکته از مهمترین عوارض قرصهای روغن ماهی امگا هستند.
قرص روغن ماهی امگا با چه داروهایی تداخل ایجاد میکند؟
داروهای ضدانعقاد و ضدپلاکت، داروهای فشار خون، داروهای ضدبارداری، داروهای ویتامین e و داروهای کاهش وزن میتوانند با این قرص سازگار نباشند.
قرص روغن ماهی امگا با چه بیماریهایی ممکن است درگیر شود؟
بیماریهای اختلال دوقطبی، بیماریهای کبدی و دیابتی، نوع خاصی از سرطان و افرادی که مستعد بیماریهای آلژیک یا ضربان قلب نامنظم هستند.