بانک خصوصی و عمومی بند ناف مرکز اهدا سلولهای بنیادی
بانک خصوصی و عمومی بند ناف مرکزی برای نگه داری و اهدا سلولهای بنیادی خون بند ناف نوزادان است. در حالی که مواردی مانند نتایج زایمان و شیردهی موضوعات رایج هستند، بسیاری از والدین بدون اینکه اطلاعاتی در مورد ارزش پزشکی بالقوه سلولهای بنیادی در خون بند ناف نوزاد کسب کنند، دوران بارداری و دوره جنینی کودک خود را پشت سر میگذارند.
والدین لازم است که بدانند سلولهای بنیادی موجود در خون بند ناف بسیاری از بیماریهای مزمن و سرطانها را درمان میکند. بسیاری از خانوادهها با آگاهی از این موضوع تلاش میکنند تا خون بند ناف نوزاد خود را در بانک خصوصی و عمومی بند ناف حفظ و نگهداری کنند.
در ادامه قصد داریم مطالب بیشتری را پیرامون بانک خصوصی و عمومی بند ناف عنوان کنیم. با مجله پزشکی ژین طب همراه شوید.
خون بند ناف چیست؟
خون بند ناف خون اضافی است که پس از بریدن بند ناف در بند ناف و جفت کودک باقی میماند. نوزادان پس از تولد به این خون باقی مانده نیازی ندارند؛ اما این خون حاوی سلولهایی است که میتواند به درمان بیمارانی که در حال حاضر یا در آینده ممکن است مبتلا شوند، کمک کند.
خون بند ناف حاوی تمام اجزای مشابه خون طبیعی است، از جمله گلبولهای قرمز، گلبولهای سفید، پلاکتها و پلاسما. موردی که آن را متمایز میکند سرشار بودن آن از سلولهای بنیادی خونساز است.
سلولهای بنیادی خونساز خاص شبیه به سلولهای موجود در مغز استخوان هستند. این سلولها میتوانند به درمان بسیاری از بیماریها کمک کنند.
وظایف بانک خون بند ناف چیست؟
بانک خون بند ناف مرکزی است که با به کارگیری روشهای ساده و بدون درد میتواند جان انسانها را نجات دهد. بلافاصله پس از تولد، خون بند ناف از بند ناف خارج میشود. پس از آن خون، منجمد شده و برای استفاده در آینده ذخیره یا بانک میشود. زمانی که خون بند ناف به درستی ذخیره شود، میتواند بیش از 20 سال زنده بماند.
اگرچه بانک خون بند ناف در سالهای اخیر توجه بیشتری را به خود جلب کرده؛ اما موضوع جدیدی نیست به طوری که از دهه 1980 از خون بند ناف برای درمان بیماریهای جدی استفاده میشده است.
این در حالی است که محققان همچنان به تحقیق در رابطه با چگونگی درمان و کمک به تعداد فزایندهای از بیماریها و اختلالات ادامه میدهند.
خون بند ناف را چگونه جمعآوری و ذخیره میکنند؟
اگر بخواهید این خون ذخیره شود، پس از زایمان، پزشک بند ناف را در دو نقطه به فاصله حدود 10 اینچ از هم میبندد و بند ناف را قطع و مادر را از نوزاد جدا میکند. سپس یک سوزن را وارد و حداقل 40 میلیلیتر خون از بند ناف جمعآوری میکنند. خون در کیسهای بسته میشود و برای آزمایش و نگهداری به آزمایشگاه یا بانک خون بند ناف فرستاده خواهد شد. این فرآیند تنها چند دقیقه طول میکشد و برای مادر و نوزاد بدون درد است.
بانک خون بند ناف ممکن است لولههایی را نیز بفرستد تا خون مادر نیز گرفته شود. در این صورت کیت بانکی دارای دستورالعمل همراه با لولههای خونگیری خواهد بود.
مزایای بهرهمندی از بانک خون بند ناف چیست؟
سلولهای بنیادی خونساز موجود در خون بند ناف با سایر سلولهای بدن تفاوت دارند که عمدتا فقط میتوانند از خودشان کپی کنند. این سلولهای بنیادی قدرتمند که در مغز استخوان نیز یافت میشوند، میتوانند به انواع مختلف خون و سلولهای سیستم ایمنی تبدیل شوند.
سلولهای بنیادی خونساز نیز میتوانند به فردی که بیمار است و نیاز به پیوند بنیادی دارد کمک کنند. نحوه استفاده از سلولها به روش بانکداری خون بند ناف بستگی دارد.
بانک خصوصی و عمومی بند ناف در چه مواردی مورد استفاده قرار میگیرد؟
سلولهای بنیادی خون بند ناف در درمان بیش از 80 بیماری مختلف نقش دارند. بیشتر اوقات آنها برای موارد زیر استفاده میشوند:
- سرطانهایی مانند لوسمی، لنفوم و سرطان خون
- بیماری سلول داسی شکل و کم خونی آپلاستیک
- اختلالات متابولیک مانند:بیماری گوچر
- سایر اختلالات ایمنی، خونی و عصبی
- اختلالات ایمنی ارثی
- بیماری کرابه
- تالاسمی
- و سایر بیماریهای نادر
بسیاری از این شرایط نیاز به پرتودرمانی یا شیمیدرمانی دارند که سلولهای مضر را از بین میبرند، اما در برخی موارد همزمان به حذف سلولهای سالم بدن نیز میپردازند.
پیوند سلولهای بنیادی خون بند ناف به بیمارانی که تحت درمان بیماریهای ذکر شده هستند، به تولید سلولهای خونی جدید کمک میکند که به نوبه خود میتواند وضعیت سلامت آنها را بهبود بخشد.
سلولهای بنیادی خون بند ناف راحتتر جمعآوری میشوند، میتوانند برای مدت طولانیتری ذخیره شوند و نسبت به سلولهای بنیادی مغز استخوان به افراد بیشتری داده میشوند. آنها همچنین در تقویت سیستم ایمنی گیرنده پیوند، بهتر از سلولهای بنیادی مغز استخوان عمل میکنند.
به خاطر داشته باشید که هنوز بعید است که فرزند شما در آینده به خون بند ناف ذخیره شده خود دسترسی پیدا کند. (بر اساس برخی تخمینها، احتمال 1 در 2700 است.) در واقع سلولهای خون بند ناف خود نوزاد ممکن است برای درمان هر شرایطی که در آینده ظاهر میشود نامناسب باشد، زیرا جهشهای مسئول آن اختلال معمولا در بدو تولد وجود دارند.
علاوه بر این، احتمال اینکه بتوانید از خون بند ناف نوزادتان برای درمان یکی از اعضای بزرگسال خانواده استفاده کنید نیز کم است. این مورد به این دلیل است که اکثر واحدهای ذخیره شده خون بند ناف حاوی سلولهای بنیادی کافی برای درمان افراد با وزن بیش از 40 کیلوگرم ( 90 پوند) نیستند.
این مورد نیز قابل ذکر است که اهدای خون بند ناف نوزادتان به یک بانک دولتی یا عمومی، دامنه افراد نیازمند را که میتوانند از آن بهرهمند شوند، بیشتر میکند.
هیچکس نمیداند که سلولهای بنیادی در آینده چگونه مورد استفاده قرار خواهند گرفت، اما محققان امیدوارند که شاید برای درمان بسیاری از بیماریها مانند آلزایمر، دیابت، نارسایی قلبی، آسیب نخاع و غیره استفاده شود.
بانک عمومی خون بند ناف چیست؟
در بانکداری عمومی خون بند ناف، خون بند ناف نوزاد به یک بانک اهدا میشود و در آنجا برای استفاده توسط هر کسی که ممکن است نیاز به پیوند داشته باشد ذخیره خواهد شد. همچنین ممکن است برای تحقیقات پزشکی مورد استفاده قرار گیرد.
به یاد داشته باشید خون بند ناف حاوی سلولهای بنیادی است که میتوانند مجموعهای از بیماریها را درمان کنند و سلولهای بنیادی خون بند ناف کودک شما میتواند به نجات جان شخص دیگری نیز کمک کند.
با این حال یک برادر یا یک خواهر فقط ۲۵درصد شانس درمان ژنتیکی کامل را دارند. بنابراین، یک خواهر یا برادر ممکن است نیاز به پیوند مغز استخوان یا خون بند ناف از یک اهداکننده غیر مرتبط داشته باشند. به همین دلیل است که اکثر سازمانهای بزرگ پزشکی مردم را برای کمک به ذخیره خون بند ناف نوزاد خود تشویق میکنند.
بانک خصوصی خون بند ناف چیست؟
در بانک خصوصی خون بند ناف، والدین پول میپردازند تا خون بند ناف نوزادشان را برای استفاده خود یا یکی از اعضای خانواده (مانند خواهر و برادر) در آینده نگهداری کنند. خانواده مالک خون بند ناف هستند و میتوانند اکثر تصمیمات کلیدی را در مورد نحوه استفاده از آن بگیرند.
خانوادهها همچنین خون بند ناف نوزاد خود را به عنوان نوعی بیمه درمانی ذخیره میکنند. در صورتی که سلولهای بنیادی بتوانند بیماریهای بیشتری را درمان کنند آن سلولهای ژنتیکی منحصر به فرد را در اختیار خانواده خود خواهند گذاشت.
به گفته کالج آمریکایی متخصصان زنان و زایمان (ACOG) در حال حاضر احتمال استفاده فرزندان از خون بند ناف خود بسیار کم است. همچنین هیچ تضمینی وجود ندارد که خون بند ناف ذخیره شده امروز در آیندهای دور همچنان قابل استفاده باشد.
اگر تصمیم دارید خون بند ناف نوزادتان را بانک کنید، باید یک کیت جمعآوری تهیه کنید که ممکن است چند هفته طول بکشد. همچنین باید آزمایش خون بدهید و تایید کنید که بیمارستان شما میتواند خون بند ناف را جمعآوری کند، در این صورت باید یک رضایت نامه را قبل از شروع زایمان امضا کنید.
به خاطر داشته باشید که به دلیل هزینهها و سایر عوامل، بانکداری خصوصی ممکن است برای همه مناسب نباشد. پزشک شما میتواند به شما کمک کند تا گزینههای خود را بسنجید و بفهمید که آیا بانکداری خصوصی انتخاب درستی است یا خیر و سپس با در نظر گرفتن شرایط خود یکی از موارد بانک خصوصی و عمومی بند ناف را انتخاب کنید.
یادداشت پایانی
اگر تصمیم دارید خون بند ناف نوزادتان را در بانکهای خصوصی و عمومی بند ناف ذخیره کنید، یک نکته وجود دارد که باید در نظر داشته باشید آن هم این است که بهتر است این تصمیم در لحظه آخر نباشد. والدین باید قبل از تولد فرزندشان با بانک هماهنگ کنند تا اقدامات لازم انجام شود.
چه چیزی در آینده نهفته است؟ هیچ کس نمیداند که سلولهای بنیادی در آینده چگونه مورد استفاده قرار خواهند گرفت، اما محققان امیدوارند که شاید برای درمان بسیاری از بیماریها مانند آلزایمر، دیابت، نارسایی قلبی، آسیب نخاع و غیره استفاده شود.
این امکان وجود دارد که ذخیره سلولهای بنیادی خون فرزندتان در بانک خصوصی و عمومی بند ناف روزی برای مبارزه با بیماریهای ذکر شده مفید باشد. در حال حاضر این درمانها فقط تئوری هستند. همچنین مشخص نیست که آیا سلولهای بنیادی خون بند ناف بر خلاف سلولهای بنیادی از منابع دیگر در این درمانهای بالقوه مفید خواهند بود یا خیر.
اما از آنجایی که علم همواره پیروز بوده است، بسیاری از پزشکان و محققان توصیه میکنند که والدین سلولهای بنیادین جنین خود را در بانک خصوصی و عمومی بند ناف نگهداری کنند تا در صورت نیازخود، خانواده یا افرادی دیگر کمکی باشد برای بهبودی و رفع بیماریهایی که هم اکنون راههای درمان آن با سلولهای بنیادی وجود دارد.
در این نوشتار سعی کردیم مطالبی را تحت عنوان بانک خصوصی و عمومی بند ناف بیان کنیم. امیدواریم مفید واقع شده باشد.