جلوگیری از سقط جنین و راهکارهای پیشگیری
جلوگیری از سقط جنین در دوران بارداری اهمیت بالایی دارد. سقط جنین غیر معمول نیست. حدود 10 درصد از بارداریهای اولیه قبل از هفته بیستم به سقط جنین ختم میشود. تعداد واقعی سقط جنین نیز ممکن است بیشتر باشد، زیرا بسیاری از افراد قبل از این که بدانند باردار هستند سقط جنین میکنند. در این مطلب از ژین طب با راهکارهای جلوگیری از سقط جنین آشنا شوید.
گرفتگی شکم، علامتی مهم در سقط جنین
سقط جنین هم مانند هم عارضه ای دارای علائمی است. شایعترین علائم سقط جنین عبارتند از:
- لکه بینی که بیش از سه روز طول بکشد.
- خونریزی که ممکن است شامل لخته یا بافت باشد.
- درد خفیف تا شدید و گرفتگی در پشت و شکم
- کاهش وزن
- ترشح مایع یا مخاطی از واژن
- کاهش علائم بارداری مانند حساسیت سینهها، حالت تهوع و استفراغ
اگر فکر می کنید علائم سقط جنین را تجربه میکنید، به دنبال درمان اورژانسی باشید. پزشک شما میتواند یک معاینه فیزیکی برای تعیین علت علائم انجام دهد.
سقطهای مکرر شایع نیست. تنها حدود یک درصد از افراد بعد از اولین سقط جنین دوم را تجربه خواهند کرد. اگر علت خاصی برای سقط جنین شناسایی شود، پزشک میتواند به شما در درمان این عارضه برای جلوگیری از سقط جنین در آینده کمک کند.
بیشتر بخوانید: دفع پروتئین در بارداری نشان از چه دارد؟
چه چیزی منجر به سقط جنین میشود؟
تعیین علت دقیق سقط جنین دشوار است. در حالی که نمیتوانید از سقط جنین جلوگیری کنید، میتوانید برای داشتن بارداری سالمتری اقدامات لازم را انجام دهید. این ممکن است با کاهش خطر علل احتمالی پایان زودرس بارداری، خطر سقط جنین را کاهش دهد.
بیشتر بخوانید: خونریزیهای خطرناک دوران بارداری؛ چه خونریزی در بارداری خطرناک است؟
سه ماهه اول
حدود 80 درصد از سقط جنینها در سه ماهه اول اتفاق میافتند. سه ماهه اول به زمان بین هفتههای 1 تا 13 اشاره دارد.
علل شایع سقط جنین در سه ماهه اول عبارتند از:
- ناهنجاریهای ژنتیکی: بیش از نیمی از سقطهای جنین در سه ماه اول ناشی از مشکلات کروموزومهای جنین است. اگر بدن شما تشخیص دهد که جنین آسیب دیـده یا کروموزومهایش از دست رفتـه به بارداری پایان میدهد.
- لخته شدن خون: وضعیتی به نام سندرم آنتی فسفولیپید (APS) باعث لخته شدن خون میشود که میتواند به بارداری پایان دهد. این عارضه را میتوان با داروها برای جلوگیری از سقط جنین درمان کرد.
- حاملگی خارج رحمی: این نوع حاملگی نادر زمانی رخ میدهد که جنین در خارج از رحم شروع به رشد کند. حاملگی خارج از رحم قابل نجات نیست و یک مورد اورژانسی است که نیاز به درمان فوری دارد.
- مشکلات جفت: اگر جنین و جفت با هم سازگار نباشند، ممکن است حاملگی از بین برود. به همین ترتیب، نقایص رحم، از جمله شکل غیرطبیعی، ممکن است باعث پایان ناگهانی بارداری شود.
بیشتر بخوانید: محاسبه سن بارداری؛ تعیین زمان زایمان و تنظیم تقویم ماهیانه حاملگی
سه ماهه دوم
سقط جنین در این مرحله آخر بارداری، هفتههای 13 تا 24، کمتر شایع است. اگر اتفاق بیفتد، احتمالا علت آن به شرایط سلامت خارجی یا مشکلات سلامت مادر مربوط میشود.
این مشکلات سه ماهه دوم که ممکن است منجر به از سقط جنین شود عبارتند از:
- عفونت: عفونتهای داخل رحم یا دهانه رحم میتواند منجر به سقط جنین شود. به همین ترتیب، بیماریهای ناشی از غذا ممکن است زن را در معرض خطر سقط جنین قرار دهد.
- شرایط مزمن: شرایطی مانند دیابت یا فشار خون بالا خطر سقط جنین را در زنان افزایش میدهد. اگر این بیماری به درستی درمان یا مدیریت نشود، خطر بیشتر است.
- بیماری تیروئید: بیماریهای تیروئید درمان نشده خطر سقط جنین را افزایش میدهد.
- شرایط خود ایمنی: لوپوس، و همچنین سایر بیماریهای خود ایمنی، میتواند منجر به سقط جنین شود.
- مشکلات مربوط به رحم یا دهانه رحم: فیبروم یا شکل غیرطبیعی رحم ممکن است باعث سقط جنین شود.
- عوامل سبک زندگی: مصرف سیگار، مصرف الکل و یا مواد مخدر میتواند در رشد جنین اختلال ایجاد کند. مصرف زیاد کافئین نیز ممکن است مشکل ساز باشد.
- فاکتورهای محیطی: قرار گیری در معرض برخی مواد شیمیایی یا خطرات میتواند باعث سقط جنین شود. این موارد شامل جیوه، حلالها، رقیق کنندههای رنگ، آفت کشها و فلزات سنگین است. آلایندههای هوا نیز با افزایش خطر سقط جنین مرتبط است.
بیشتر بخوانید: ویار بارداری نشان از چه کمبودهایی دارد؟
سه ماهه سوم
در این مرحله اواخر بارداری، سقط جنین معمولا مردهزایی نام دارد. همان مسائلی که میتواند باعث سقط جنین در سه ماهه اول بارداری شود، میتواند عامل سقط جنین در سه ماهه سوم نیز باشد. اما درک علت دقیق اغلب دشوار است.
این مسائل ممکن است شامل موارد زیر باشد:
عوارض بارداری در این سه ماه منجر به زایمان زودرس یا جدا شدن جفت از رحم میشود.
- نواقص هنگام تولد: از هر 10 مرده زایی، یکی از آنها نتیجه نقص ژنتیکی یا ساختاری مادرزادی است.
- فشار خون بالا: پره اکلامپسی در 5 تا 8 درصد از تمام بارداریها رخ میدهد. در حالی که بزرگترین خطرات این وضعیت برای مادر است، پره اکلامپسی میتواند عرضه اکسیژن و مواد مغذی به جنین را قطع کند. اکلامپسی یک بیماری بسیار جدی است که میتواند برای جنین و مادر کشنده باشد.
- دیابت کنترل نشده
- عفونت: فونت در جفت یا جنین میتواند باعث پایان بارداری شود.
- مشکلات بند ناف: اگر بند ناف گره بخورد جریان خون و اکسیژن را به جنین قطع میکند.
- مشکلات جفت: جریان ناکافی خون به جفت میتواند منجر به سقط جنین شود.
بیشتر بخوانید: دیابت بارداری را جدی بگیرید؛ شروعی شیرین پایانی تلخ
نکاتی برای بارداری سالم و جلوگیری از سقط جنین
در بیشتر موارد نمیتوان از سقط جنین جلوگیری کرد. با این حال، با این نکات میتوانید شانس بارداری سالم خود را افزایش دهید و احتمالا خطر سقط جنین را کاهش دهید.
اسید فولیک مصرف کنید
تحقیقات نشان میدهد که مصرف روزانه 400 میکروگرم اسید فولیک ممکن است خطر نقایص مادرزادی را که میتواند منجر به سقط جنین شود، کاهش دهد.
بیشتر بخوانید: ورزش در بارداری را ادامه دهید و زایمانی راحت داشته باشید
ویتامین B مصرف کنید
قبل از اینکه قصد بارداری داشته باشید، برای جلوگیری از سقط جنین مصرف ویتامین B را هر روز شروع کنید. برای فواید بیشتر، مصرف آن را در دوران بارداری ادامه دهید.
از عوامل ناسالم دوری کنید شامل:
- مصرف سیگار
- دود دست دوم
- مصرف الکل
- استفاده مواد مخدر
- همچنین باید مصرف کافئین خود را به 300 میلی گرم (میلی گرم) یا کمتر در روز محدود کنید.
بیشتر بخوانید: بیحسی نخاعی برای زایمان بدون درد چگونه انجام میشود؟
سلامت بارداری خود را نیز با موارد زیر بهبود بخشید
- ورزش منظم
- داشتن خواب کافی
- داشتن یک رژیم غذایی سالم و متعادل در طول هر سه ماهه
بیشتر بخوانید: سقط جنین را بارداری نافرجام بخوانیم، نه یک زندگی نافرجام
وزن سالم را حفظ کنید
اضافه وزن، چاقی یا کمبود وزن ممکن است خطر بروز عوارض در دوران بارداری را افزایش دهد و منجر به کورتاژ شود.
اقدامات احتیاطی در برابر عفونتها انجام دهید
دستهای خود را مرتب بشویید. این میتواند به شما کمک کند از بیماریهایی مانند آنفولانزا و ذات الریه جلوگیری کنید.
مطمئن شوید که واکسیناسیونهای شما نیز به روز هستند. با پزشک خود در مورد هرگونه واکسیناسیون دیگری که ممکن است در دوران بارداری نیاز داشته باشید، از جمله واکسن آنفولانزا صحبت کنید.
شرایط مزمن را مدیریت کنید
اگر مشکلی مانند فشار خون بالا، دیابت یا بیماری خودایمنی دارید، با پزشک خود برای درمان یا مدیریت صحیح آن کار کنید. این میتواند به جلوگیری از سقط جنین در هنگام بارداری کمک کند.
بیشتر بخوانید: فشار خون در بارداری و خطراتی که مادر و جنین را تهدید میکند
رابطه جنسی ایمن را تمرین کنید
برخی از بیماریهای مقاربتی میتوانند منجر به عوارض در دوران بارداری شوند. قبل از اقدام به بارداری آزمایش دهید. در دوران بارداری در هر برخورد جنسی از روشهای بازدارنده استفاده کنید تا خطر ابتلا به STD را کاهش دهید.
آیا زعفران باعث سقط میشود؟
زعفران یک گیاه دارویی بسیار مفید است و خواص بیشماری دارد. سقط جنین با زعفران در صورتی که در دوران بحرانی بارداری مصرف شود، اتفاق خواهد افتاد. منظور از دوران بحرانی بارداری، سه ماهه اول بارداری است که اندامهای جنین در حال تشکیل هستند و جنین از حساسیت بسیار بالایی برخوردار است.
علت سقط جنین با زعفران این است که این گیاه دارویی پرخاصیت باعث افزایش پروستاگلاندین در رحم میشود. پروستاگلاندین احتمال سقط جنین در سه ماهه اول بارداری را افزایش خواهد داد. یک علت دیگر سقط کردن بچه با زعفران این است که حرارت بدن مادر و انقباضات رحم را افزایش میدهد. برخی از زنان نیز بعد از مصرف زعفران دچار اضطراب، حالت تهوع، خشکی دهان و سردرد میشوند.
البته خطر سقط جنین با زعفران زمانی است که از شکل خالص زعفران به طور مستقیم استفاده شود. در حالی که استفاده از مقدار کمی از زعفران در طبخ غذاها مشکل خاصی برای مادر و جنین ایجاد نخواهد کرد. بنابراین سقط جنین با زعفران نباید شما را دچار استرس و واهمه کند.
سوالات متداول که در مورد جلوگیری از سقط جنین باید بدانید:
سقط جنین چه علائمی دارد؟
شایعترین علائم سقط جنین عبارتند از لکه بینی، خونریزی، درد در شکم، کاهش وزن، ترشح مایع یا مخاطی از واژن و …
چگونه از سقط جنین جلوگیری کنیم؟
عوامل بسیاری برای جلوگیری از سقط جنین مانند مصرف اسید فولیک و ویتامیل B، ورزش منظم، وزن مناسب و … وجود دارد.
آیا زعفران منجر به سقط جنین میشود؟
سقط جنین با زعفران در صورتی که در دوران بحرانی بارداری مصرف شود، اتفاق خواهد افتاد. زمانی که از شکل خالص زعفران به طور مستقیم استفاده شود.